Menu

Ciasteczkolandia

Wpisy otagowane : masa-kajmakowa

Tort Justyś (czekoladowy z kajmakiem i prażonym słonecznikiem)

vanilia81

tort justyś julii rozumek z prażonym słonecznikiem i masa kajmakową z kajmakiem czekoladą

Nie mogłam go nazwać inaczej, bo choć od kilku dobry lat znam jego ,,blond" wersję (jasny biszkopt i śmietana), to tą  poznałam dzięki Julii Rozumek, która podała kiedyś na blogu (klik) przepis na tort przepisu swojej siostry Justyny. Julia nie wie czy jest jakaś inna, właściwa nazwa tego tortu.

Ja nawet wiedzieć nie chcę, dla mnie to ,,tort Justyś" i tyle ;) Najwięcej uroku mają przecież przepisy w starych, poplamionych brulionach lub na skrawkach papieru, których nazwy poprzedzone są imionami osób, od których je mamy i z którymi nam się kojarzą...

Na trzydzieste siódme urodziny męża mego przygotowany, bo jak solenizant o tort zapytany powiedział ,,jak będzie miał dużo czekolady to będzie super".

Był super. Obłędnie pyszny. Kaloryczny i choć zdawać by się mogło bardzo słodki, to wcale tak nie jest.. Nie jest też mdły. Puszkę masy kajmakowej równoważy w nim kakao i gorzka czekolada.

Chrupiące, podprażone ziarno słonecznika, zatopione w satynowej masie kajmakowej, a  wszystko to na kakaowym biszkopcie, otulone czekoladową (nie słodką) bitą śmietaną. I jeszcze te pokruszone bezy na wierzchu...Coś cudownego. Koniecznie musicie spróbować. Koniecznie!

Biszkopt:

Tortownica o średnicy 24 cm (moja miała 22 cm i trochę ciasta miałam za dużo)

temperatura pieczenia: 175ºC

(szklanka o pojemności 250 ml)

  • 7 jaj
  • ¾ szklanki cukru
  • ½ szklanki mąki tortowej
  • ½ kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Jajka  ubić  z cukrem na puszystą masę.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao i przesiać do masy.

Delikatnie, ale dokładnie wymieszać, najlepiej szpatułką (tak by nie było widać suchej mąki)

Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.

Przelać ciasto do formy.

Piec ok 40 min. w piekarniku nagrzanym do 175ºC (grzałka góra-dół)

Odstawić do wystygnięcia.

Masa kajmakowa ze słonecznikiem:

  • puszka masy kajmakowej
  • 150 g łuskanego słonecznika
  • 300 g masła
  • łyżka cukru

100 g masła rozpuścić w rondelki, dodać słonecznik i łyżkę cukru, wymieszać.

Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć zawartość rondelka i włożyć do rozgrzanego do 175ºC piekarnika na ok 10-15 min., uważając by nie spalić słonecznika, a jedynie go przyrumienić.

Wyjąć, odstawić do ostudzenia.

Masę kajmakową przełożyć z puszki do misy miksera, dodać masło i zmiksować, dodać przestudzony słonecznik, całość zmiksować na małych obrotach.

Krem śmietanowo-czekoladowa

  • 500 ml śmietany kremówki
  • łyżka cukru
  • tabliczka gorzkiej czekolady (najlepiej 70%)

Do ozdoby

  • 50 - 100 g startej, gorzkiej czekolady
  • kilka garści małych bez

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić.

Śmietanę  ubić na sztywno, dodając cukier i odrobinę soku z cytryny.

Pod koniec ubijania dodać roztopioną czekoladę, krótko zmiksować.

Biszkopt przekroić na  trzy równe blaty.

Do nasączenia biszkoptu- herbata z cytryną i wódką.

Jeśli będą go jadły dzieci można darować sobie ponczowanie ciasta lub pominąć wódkę. Będzie pyszne i bez tego.

Na pierwszy blat przełożyć masę kajmakowo - słonecznikową (jeśli będzie bardzo płynna, można ją odstawić na kwadrans czy dwa do lodówki).

Przykryć drugim blatem, na który nałożyć część kremu ze śmietany i czekolady.

Nałożyć trzeci blat, pokryć go i boki tortu resztą kremu.

Posypać startą czekoladą i pokruszonymi bezami (tą czynność sugeruję wykonać w dniu podania tortu).

Patera na tort (z cudnymi reniferami, które widać gdy jest jeszcze lub już pusta...) : Mia home passion:  tutaj

 

Szyszki z ryżu preparowanego

vanilia81

szyszki_z_ryu_preparowanego

Szyszki z ryżu preparowanego, cudownie obklejonego słodka masa krówkową to przysmak znany z PRL-u. Jest więc szansa, że przygotowując je przywołacie wspomnienia z dzieciństwa. Banalnie proste i super szybkie w wykonaniu. Trochę zapomniane, a szkoda, bo idealne na np. przyjęcie urodzinowe dla dzieci. Np. takie w leśnym stylu

Składniki:

  • 80 g preparowanego ryżu
  • 300 g cukierków krówek (dowolnych, mlecznych)
  • 100 g masła
  • płaska łyżka gorzkiego kakao (dla koloru)

Krówki kroimy lub przełamujemy na pół, dodajemy masło i topimy na małym ogniu mieszając.

Odstawiamy z ognia i do gorącej masy wsypujemy preparowany ryż i mieszamy, tak by masa dokładnie go obkleiła.

Możliwie szybko formujemy kulki. Masa jest bardzo ciepła, więc ułatwiam sobie pracę nabierając ją metalową gałkownicą do lodów. Porcje są wówczas równe i z tworzą zgrabne kulki. Każdą szyszkę przekładam do papilotki do muffinek ( te moje maja ok, 2,5 cm w podstawie, są mniejsze od tradycyjnych)

Można oczywiście uformować kulki mniejsze, takie na ,,jeden ząb" lub pokusić się o nadanie im kształtu prawdziwej szyszki.

SNICKERS

vanilia81

ciasto snickers

Ciąg dalszy wypieków świątecznych. Snickers to jest to co tygryski lubią najbardziej. Miodowe ciasto, orzeszki, budyń i ten niebiański karmel... Mmmm

Składniki ciasta:

  • 60 dag mąki
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 20 dag masła ( w oryginale margaryna)
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

polewa orzechowa:

  • ½ kostki margaryny
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 20 dag posiekanych orzechów włoskich (ja dodaję po 10 dag włoskich i ziemnych niesolonych)

krem 1:

  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe

krem 2:

  • puszka skondensowanego mleka słodzonego (lub gotową masę kajmaową)

 1. Puszkę z mlekiem wstawić (zamkniętą) do garnka z woda i gotować 3 godz. Ostudzić.

2. Mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i przesianą przez sito posiekać z margaryną, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części.

3. Ciasto rozwałkować na 3 identyczne placki wielkości 29x30cm. Posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia blachy, przełożyć na nie placki. Na jedną z części wylać gorąca polewę orzechową i upiec razem z pozostałymi ok 10 min.(może chwilkę dłużej).

4. Ugotować budynie zużywając o połowę mniej mleka niż jest na opakowaniu, tj. w sumie 500 ml mleka. Ostudzić.

5. Na jeden upieczony, ostudzony placek nałożyć budyń, przykryć drugim plackiem posmarowanym karmelem, a następnie nakryć plackiem z polewa orzechową.

Ciasto jest najlepsze jeśli poleży noc w lodówce :)

KRUCHE BABECZKI Z MASA KAJMAKOWĄ

vanilia81

Mam mały problem z kruchym ciastem, mianowicie lubie je jeść, a nie lubię piec. Zdawać by się mogło, że moje ciągle zimne dłonie są idealnym ,,mikserem" do ich wyrabiania, tak jednak nie jest. Porażki dotyczyły zazwyczaj właśnie tych małych babeczek, których brzegi jeszcze podczas pieczenia, ku mej rozpaczy wpadały do środka. Tym razem bliska byłam zakupu gotowych korpusów- bo tak są nazywane puste kruche babeczki, ale postanowiłam podjąć ostatnie wyzwanie. I opłacilo się, tym razem wyszły całkiem przyzwoicie :)

Planowałam napełnić je masą kajmakową uzyskaną po 4 godz. gotowania puszki z mlekiem słodzonym skondensowanym, ale na półce sklepowej zamiast mleka znalazłam gotową ,,masę krówkową" i na nią się zdecydowałam. 

Składniki:

- 200 g maki pszennej

- 100 g masła (plus trochę do wysmarowania foremek)

- 50 g cukru

Ciasto zagnieść ręcznie lub jak ktos woli mikserem, wyrobić kule i odstawić na 1 godz. do lodówki. Po tym czasie wyjąć, rozwałkować na stolnicy posypanej mąką i wycinać koła wielkości foremek. Foremki wysmarowac masłem i wyłożyć ciastem, dociskając je do brzegów foremek. Podana porcja wystarczyła, by wypełic nią 8 większych i 10 mniejszych foremek. Ponakłuwać widelcem każda babeczkę w kilku miejscach i wstawić na  10- 15 min. do nagrzanego do 200 stopni C. piekarnika. Podobno sekretem kruchego ciasta jest zimne ciasto i goracy piekarnik. Przestudzone babeczki napełniać dowonym nadzieniem ( w moim przypadku masa krówkową) i posypać orzeszkami ziemnymi lub przyprażonymi płatkami migdałowymi. Efektowne małe ,,conieco" na imprezkę :) Śmialo można upiec babeczki dzień wczesniej, a w dniu imprezy tylko je napełnić i ozdobić :)

 

© Ciasteczkolandia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci