Menu

Ciasteczkolandia

Wpisy otagowane : kokos

Sernik kajmakowo- kokosowy

vanilia81

sernik kokos kajmak

Kiedy prosty sernik oblejemy słodkim szczęściem w postaci masy krówkowej i posypiemy go płatkami kokosowymi, od razu awansuje on w cukierniczej lidze, zdecydowanie zyskując na smaku i wyglądzie.

Pieczony jest dłużej niż większość serników, ale za to w niższej temperaturze, co wpływa na jego konsystencję. Nie jest tak lekki i piankowy, jak sernik pieczone z dodatkiem ubitych białej, nie jest także tak zwarty i tłusty, jak te z 10 jajkami i masłem.Jest taki w sam raz. Nie zdarzyło mi się też, żeby popękał. Bardzo udany wypiek.

Jeśli nie dysponujecie gotowymi płatkami kokosowymi ( to nie to samo co wiórki!), to możecie spokojnie zastąpić je płatkami migdałów (także uprażonymi), będzie bardziej chrupiąco. Aby podkręcić kokosowy smak sugeruję użyć budyniu kokosowego i dodać odrobinę ekstraktu kokosowego lub kilka łyżek likieru Malibu.

Składniki:

Spód:

  • 250 g kruchych ciasteczek 
  • 50-70 g masła w zależności od rodzaju ciastek

Masa:

(składniki powinny być w temperaturze pokojowej)

  • 800 g białego, mielonego serka
  • 200 g cukru (najlepiej pudru lub drobnego)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki budyniu waniliowego (lub mąki ziemniaczanej)

Polewa:

  • 3/4 słoiczka masy krówkowej  (lub ok. pół puszki masy kajmakowej*)
  • kilka łyżek płatków kokosowych 

 

Ciasteczka umieścić w woreczku i z pomocą wałka rozkruszyć tak, by przypominały piasek.

Dodać roztopione, ostudzone masło i dokładnie wymieszać ( równie dobrze można te dwa składniki zmiksować).

Spód tortownicy o średnicy ok. 23-26 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarowac masłem.

Przesypać ciasteczka i wylepić nimi spód i boki formy, dobrze dociskając palcami lub łyżką

Odstawić do lodówki.

Ser zmiksować dokładnie z cukrem, dodać pojedynczo jajka i budyń.

Przelać masę na przygotowany spód i piec w 130°C przez ok 1,5 godz.

Sernik będzie gotowy, gdy jego środek będzie ścięty.

Po wyłączeniu piekarnika, uchylić drzwiczki i zostawić sernik w środku do wystygnięcia (np. na noc) 

Wystudzony sernik polewamy kremem krówkowym (ten, którego użyłam dał się ładnie rozsmarować, ale jeśli użyjecie masy kajmakowej z puszki, to sprawę ułatwi podgrzanie jej.

Płatki kokosowe uprażyć kilka minut na suchej patelni i posypać nimi polewę.

*masę kajmakową możemy kupić gotową, lub zrobić samemu gotując zamkniętą puszkę słodzonego, skondensowaanego mleka przez minimum 2 godz.

 

sernik kokosowo kajmakowy

sernik kokosowo-kajmakowy

sernik kokosowo-kajmaakowy

sernik kokosowo kajmakowy

Przepis inspirowany przepisem z książki E.Mórawskiej ,,White Plate'' 

Kokosowe mini babeczki z nutą Malibu

vanilia81

 kokosowe mini babeczki z nutą Malibu

Urocze mini babeczki z wyczuwalną kokosową nutą, przygotowane na warsztaty fotografii noworodkowej. Małe babeczki nie były oczywiście w stanie swą urodą dorównać kilkudniowym modelom, ale cieszę się, że mogły być słodkim dodatkiem do tego wydarzenia.

Krem na bazie masła, cukru pudru i niewielkiej ilości twarożku, dobrze nakładana się rękawem cukierniczym. Jest bardzo słodki, ale taki już urok cupcakes ;)

Składniki:

  • 125 g mąki
  • 125 g miękkiego masła
  • 120 g cukru
  • 2 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 3 łyżki malibu ( lub mleczka kokosowego)

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do misy miksera. Dodać cukier i masło, zmiksować. Wbić jajka i ponownie całość zmiksować. Na koniec miksowania dodać wiórki kokosowe i likier.

Wyłożyć papilotkami foremkę do minimuffinek. Każdą napełnić do ¾ wysokości

Piec w temperaturze 200°C przez 12—15 min. (do tzw. suchego patyczka)

Krem:

  • 150 g miękkiego masła 
  • 200 g cukru pudru
  •  60 g mielonego twarożku (sernikowo- kanapkowego ok. 7 % tłuszczu) o temp.pokojowej
  • 2 łyżeczki likier kokosowy (użyłam Malibu)

Zmiksować masło z serkiem i likierem na gładką masę. Dosypać cukier puder i całość chwilę miksować aż krem stanie się gładki.

Przestudzone babeczki ozdobić kremem za pomocą rękawa cukierniczego z ulubioną końcówką. Jeśli krem będzie za miękki, można go wstawić na kwadrans do lodówki, masło stwardnieje i masa będzie stabilniejsza.

Opcjonalnie babeczki można na koniec posypać wiórkami kokosowymi.

Babeczki są najsmaczniejsze w temperaturze pokojowej, przed podaniem dobrze je zatem wyciągnąć trochę wcześniej z lodówki.

Podana ilość wystarczy na klasyczną foremkę na 12 muffinek, co odpowiada 3 foremką (po 12 szt każda)  minimuffinek. 

kokosowe mini babeczki z nutą Malibu

kokosowe mini babeczki z nutą Malibu

kokosowe mini babeczki z nutą Malibu

Źródło: babeczki -zmodyfikowany klasyczny przepis na babeczki Nigelli Lawson z ,,Nigella gryzie", krem-przepis własny

MUFFINKI KOKOSOWE

vanilia81

Uwielbiam kokos. Mam kokosowy żel pod prysznic, kremy do ciała i rąk. Gdy ktoś podsuwa mi pod nos pudełeczko z pralinkami, poluje na to z nadzieniem kokosowym. Tak mam. Zastanawiałam się co (prócz dodania sztucznego aromatu, który nie wchodzi w grę) mogłabym dodać, by muffinki były jak najbardziej kokosowe. Malibu i kokosowy jogurt (kremowy z duża ilością wiórek) sprawdziły się świetnie. Następnym razem poeksperymentuje z mleczkiem kokosowych, ale wersja poniżej mnie- kokosoholiczkę zadawala. Polecam i Wam!

 Składniki:

  • 125 ml kefiru
  • 125 ml kubeczek kokosowego jogurtu (świetny jest Muller Gracja)
  • 1 jajko
  • 75 ml oleju
  • 175 g cukru
  • kieliszek Malibu (opcjonalnie)
  • 225 g mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 50 g wiórków kokosowych

 

W jednej miseczce mieszamy składniki mokre, w drugiej suche, a następnie zawartości obu miseczek łączymy ze sobą niedbale widelce, tylko do momentu, połączenia się składników, czyli do momentu aż nie będzie widać mąki. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni C. Ciasto przekładamy do muffinkowej foremki wyłozonej papierowymi papilotkami i pieczemy ok. 20-25 min., do tzw. suchego patyczka.

 

KOKOSANKI

vanilia81

Z nadwyżki białek w lodówce najchętniej robię bezy, ale żeby nie było nudno tym razem upiekłam kokosanki i chyba dobrze zrobiłam...

Przepis pochodzi z książki ,,173 specjały siostry Anastazji" i przyznam miałam dylemat, bo w książce są przepisy na kokosanki i kokoski (czy ktoś wie jaka to różnica?) i oba bez zdjęcia... Nie podano czasu pieczenia, a ja zaabsorbowana oglądaniem w internecie wózków, kołysek i innych dzidziusiowych sprzętów dla maluszka , którego niecierpliwie oczekujemy, nieco się zagapiłam i chyba przesadziła z czasem pieczenia... Pierwszego dnia trzeba więc było użyć ząbków, drugiego na szczęście zmiękły i przypominały te kupowane w dzieciństwie na odpustach :)

Składniki:

- 1 białko

- 10 dag cukru pudru

- 10 dag wiórków kokosowych

Do pianki z białek, stale ubijając dodawać po odrobinie cukru. Na końcu wsypać kokos i wszystko dokładnie wymieszać. Na blachę wysmarowaną masłem lub wyłożona papierem do pieczenia kłaść łyżeczką (lub jeśli chcemy większe kokosanki- łyżką ciasto. Piec w temp. 160 stopni C ok. 30 min. Piekłam z podwójnej ilości i otrzymałam 20 szt. dużych kokosanek :)

© Ciasteczkolandia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci