Menu

Ciasteczkolandia

Wpisy otagowane : dzem

Rogaliki drożdżowe

vanilia81

rogaliki drożdżowe

Jesienią lubię piec rogaliki, w ubiegłym roku królowały u nas te z kruchego ciasta, w tym roku zachciało mi się  puszystej ich wersji- drożdżowej. Klasyczne nadziewane są powidłami lub marmoladą, ja przełamałam słodycz ciasta wykorzystując dżem z czarnej porzeczki. O tak jesień jest fajna...

* wpis zawiera lokowanie produktu

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 10 dag masła lub margaryny
  • 3 dag drożdży
  • ½ szklanki mleka
  • 10 dag cukru
  • 2 jajka
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub łyżka cukru waniliowego)
  • szczypta soli

Nadzienie:

Do posmarowania (opcjonalnie):

  • 1 żółtko
  • łyżka mleka

Drożdże rozetrzeć zalać ciepłym (ale nie gorącym!) mlekiem, dodać cukier i 2 łyżki mąki, rozmieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 min., by rozczyn podwoił swoją objętość.

Wbić jajka, dosypać resztę mąki, ekstrakt waniliowy i roztopione, przestudzone masło.

Zagnieść ciasto i odstawić je przykryte ściereczką na 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (moje wyrastało krócej).

Ponownie zagnieść, podzielić na 3 części, każdą rozwałkować na okrągły placek o grubości ok. ½ cm i pokroić na 8 trójkątów (czyli przekroić je na pół, a potem na ćwiartki i ósemki).

Na każdy trójkącik położyć łyżeczkę dżemu i zwinąć.

Rogaliki układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia (lub matą silikonową).

Można posmarować je żółtkiem rozmąconym z łyżką mleka, zarumienią się i będą błyszczące.

Piec ok. 20 min. w temperaturze 175°C.

Jeśli nie były smarowane  Po upieczeniu i przestudzeniu można je oczywiście polukrować lub oprószyć cukrem pudrem.

rogaliki drożdżowe

rogaliki drożdżowe

 źródło: ,,Encyklopedii kulinarnej. Ciasta" z małymi zmianami

Crostata z dżemem morelowym

vanilia81

crostata z dżemem morelowym

Parę dobrych lat temu jadłam taką crostatę we Włoszech. Pod nazwą crostata di albicocche można ją było kupić nawet w supermarkecie. Kruche ciasto ze słodkich, morelowym nadzieniem z dżemu z charakterystyczną ozdobą kratką pokrywającą całość. Prosto i smacznie- jak to we Włoszech :)

 

Składniki: (u mnie foremka ma 20 cm, ale wystarczy na większą)

  • 20 dag mąki (najlepiej krupczatki)
  • 15 dag zimnego masła
  • 7 dag cukru pudru
  • 1 żółtko
  • kilka łyżek zimnej wody
  • słoik dobrego morelowego dżemu (używam bonne maman)

Mąkę połączyć z masłem, dodać cukier puder, żółtko i stopniowo wodę.

Zagnieść ciasto, uformować je na kształt spłaszczonej kuli i włożyć na godzinę do lodówki.

Piekarnik rozgrzać do 200ºC.

Formę do tarty wyłożyć ciastem, odłożyć pozostał część (powstaną z niej paseczki na górze ciasta).

Spód podziurkować widelcem i piec przez ok. 15 min.

Jeśli zależy nam by spód się nie wybrzuszył, można na cieście położyć koło wycięte z papieru do pieczenia, a na nie wysypać suchą fasolę lub ceramiczne kulki do pieczenia, zagwarantuje Jeśli stosujemy tą metodę to po 10 min. należy fasolki usunąć i piec spód kolejne 5 min. bez nich.

Na podpieczony spód nakładamy słoik morelowego dżemu, na niego paski wycięte z reszty ciasta tak, by utworzyły kratkę i pieczemy jeszcze ok. 15 min. aż paski ciasta się się zarumienią

Upieczoną crostatę wyciągamy z piekarnika, odstawiamy by przestygła.

crostata z dżemem morelowym

crostata z dżemem morelowym

klasyczny przepis na kruche ciasto + włoska inspiracja :)

Ciasteczka Płatki śniegu

vanilia81

ciasteczka płatki śniegu

Przepis na te ciasteczka znalazłam w niemieckiej książce kucharskiej z 1982r., pełnej tego typu ciasteczek. Jako dziecko obiecałam sobie, że jak będę duża, upiekę je wszystkie. No zobaczymy...

Małe, słodkie, o uroczej nazwie i prostej, ciekawej recepturze. Jeśli przeraża Was lukier na ciastku przełożonym dżemem, nałóżcie go tylko na brzegi, tak by udało obtoczyć się je w kokosie, albo po prostu pamiętajcie, by nie słodzić już kawy je ;)

Składniki:

  • 150 g miękkiego masła
  • 125 g cukru
  • 125 g mielonych orzechów laskowych
  • 200 g mąki pszennej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • szczypta cynamonu
  • filiżanka ulubionego dżemu

Glazura:

  • 200 g cukru pudru
  • 2 łyżki białego rumu (lub zwykłego, wody lub soku z cytryny)
  • 100 g wiórków kokosowych

Masło utrzeć mikserem, dodać stopniowo cukier i mielone orzechy cały czas miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem i wyrobić jednolite ciasto.

Utworzyć z niego kulę i odstawić na 30 min, do lodówki.

Po tym czasie wyjąć, rozwałkować na grubość 0.5 cm, stolnicę i wałek podsypując mąką.

Wykrawać małe (3-4 cm) kółka , przekładać na blachę wyłożoną pergaminem i piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez 15-20 min., do zarumienienia.

Wystudzić, a następnie nałożyć na wierzch ciasteczka wybraną konfiturę , przykryć drugim, tak, by jego spód znalazł się na górze (jest gładszy i lukier będzie się lepiej rozprowadzał)

Z cukru pudru i rumu (bądź wody, soku z cytryny) utrzeć lukier. Nałożyć go na ciasteczka, a ich brzegi obtoczyć w wiórkach kokosowych.

ciasteczka płatki śniegu

ciasteczka płatki śniegu

ciasteczka płatki śniegu

Źródło: ,,Meine schonsten Weihnachtsbackereien" Max Inzinger

© Ciasteczkolandia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci