Menu

Ciasteczkolandia

Wpisy otagowane : mleko-skondensowane

Ciasto ekstremalnie czekoladowe

vanilia81

ciasto czekoladowe

Kiedy 3 i pół tabliczki gorzkiej (u mnie 74%) czekolady spotykają się z masłem, słodzonym, skondensowanym mlekiem i uroczą posypką to nie wiem jak Wy, ale ja jestem spokojna, że powstanie z tego pyszne ciasto. Ekstremalnie czekoladowe, intensywne w każdym kęsie, przypominające brownie, ale od niego wyższe, no i z polewą. Nie, nie jest przeraźliwe słodkie. Trudno poprzestać na jednym kawałku. Polecam.

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 250 g masła
  • 100 g cukru
  • 100 g brązowego cukru
  • 100 ml wody
  • 125 ml śmietany (u mnie 12%)
  • 2 duże jajka
  • 230 g mąki pszennej
  • 50 g kakao w proszku
  • szczypta soli
  • posypka (opcjonalnie) 

Polewa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 180 ml słodzonego mleka skondensowanego
  • 100 g masła

Czekoladę połamać, wrzucić do rondelka wraz z masłem i cukrem, dolać wodę.

Podgrzewać na małym ogniu do uzyskania płynnej masy.

Odstawić na kilka minut, po czym wmieszać do niej jajka i śmietanę.

Dodać mąkę, kakao, sól i dokładnie wymieszać/ zmiksować.

Formę do pieczenia o boku 20-23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Przelać ciasto do formy i piec w temperaturze 175°C przez  ok. 45 min, lub do momentu, aż wbita w ciasto wykałaczka po wyciągnięciu będzie sucha.

Po upieczeniu odstawić ciasto w formie do całkowitego wystygnięcia.

Polewa:

W kąpieli wodnej (czyli rondelku umieszczonym nad większym garnkiem z gotującą się wodą) rozpuścić czekoladę, mleko skondensowane i masło).

Przed polaniem ciasta polewę należy wystudzić/ schłodzić, by nabrała gęstości i dała się ładnie rozsmarować na cieście.

Wystudzone ciasto wyciągnąć z formy, polać polewą, posypać posypką (opcjonalnie).

 

ciasto czekoladowe

ciasto czekoladowe choccolate cake

ciasto czekoladowe chocolate cake

źródło inspiracji: ,,Czekolada" Carla Bardi 

Mazurek cytrynowy

vanilia81

 mazurek cytrynowy

Moje ulubione mazurki to te na kruchym cieście pokryte cienkimi, acz okrutnie kalorycznymi masami. Kroje je w małe kosteczki i wmawiam sobie, że skoro są takie niewinnej wielkości, to nie tuczą...

Kajmakowy, czekoladowy, a teraz ten- cytrynowy. Co roku mam nowego faworyta.

Cóż mogę o nim napisać? Zapieczona, aksamitna warstwa słodzonego, skondensowanego mleka z dodatkiem słonecznych żółtek i sporą dawką cytryn, które genialnie przełamują słodycz, tworząc smak absolutnie niezwykły. Pomarańczowy akcent jest tu nie tylko ozdobą, aromat skórki idealnie wieńczy całość. Mnie oczarował...

Kruche ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  • szczypta soli
  • 2-3 łyżki soku z cytryny (lub zimnej wody)

Polewa:

  • 500 g słodzonego, skondensowanego mleka w puszce
  • 2 duże żółtka
  • skórka starta z dużej cytryny (najlepiej ekologicznej)
  • 125 ml soku z cytryny
  • skórka z dużej pomarańczy

Z podanych składników zagnieść ciasto, uformować dysk, owinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na min. 15-30 min.

Prostokątną formę o wymiarach ok. 30 cm x 20 cm., wyłożyć papierem do pieczenia.

Schłodzone ciasto rozwałkować na wymiar blaszki, przełożyć na nią ciasto i rozciągnąć tak, by brzegi były ciut wyższe. Nakłuć ciasto widelcem w kilkunastu miejscach i piec ok 15 w piekarniku nagrzanym do 200°C.

Skondensowane mleko miksować dodając kolejno żółtka, sok i skórkę z cytryny . Całość chwilę miksować.

Wyjąć podpieczony spód ciasta.

Zmniejszyć moc piekarnika do 175°C.

Wylać na nie masę i ponownie umieścić w piekarniku na 15-20 min., do chwili aż masa się zetnie i będzie sprężysta.

Pomarańczę (sparzoną i umytą) obrać cienko, najlepiej obieraczką do warzyw. Pokroić ją na paseczki, a następnie malutkie kwadraciki i ozdobić nimi ciasto.

mazurek cytrynowy

mazurek cytrynowy

mazurek cytrynowy

przepis własny, źródło inspiracji polewy Cake time :)

LODY MAMY NUTELLICY (CZYLI LODY Z NUTELLĄ)

vanilia81

LODY Z NUTELLĄ

Bycie mamą nutellicą zobowiązuje. Nie było wyjścia, te lody musiały powstać! Zamiast klasycznego mleka skondensowanego dodałam (moją ukochaną) wersję słodzoną. W końcu każdy pretekst, by otworzyć tą puszkę szczęścia jest dobry...Nie, lody nie były za słodkie, choć pewnie brzmi to mało wiarygodnie z ust osoby, która nie miała by problemu, by wyjeść całą puszkę takiego mleka za jednym ,,posiedzeniem". Osoby, które ich próbowały nie doniosły mi A: są za słodkie, B: mamo mdli mnie, więc chyba faktycznie są chyba ok., choć oczywiście zawsze możecie zastąpić mleko skondensowane słodzone, wersją bez cukru lub dodać więcej mleka zwykłego, by zniwelować słodycz.

Dodam, że nie zwracałam sobie głowy maszynką do lodów (a grudek lodu nie wyczuwałam). Nie sprawdziła się niestety próba zrobienia ich w pojemniczkach na lody (masa nie chciała przyczepić się do patyczka)

składniki:

  • 150 g słodzonego mleka skondensowanego
  • 150 g nutelli (lub innego kremu tego typu)
  • 250 g mleka (używam 1,5%)

Dokładnie wymieszać (lub zmiksować) podane składniki, przełożyć do pojemnika nadającego się do mrożenia i zamrozić. Po wyjęciu z zamrażalnika, odczekać chwilę, by zmiękły. Można posypać prażonymi, łuskanymi orzeszkami laskowymi.

lody z nutellą

lody z nutellą

Przepis inspirowany przepisem znalezionym na blogu Caketime

MAZUREK KAJMAKOWY

vanilia81

W całym tym przedświątecznym zamieszaniu, miło jeśli znajdzie się ciasto, które jest jednocześnie tradycyjne i szybkie w wykonaniu. Taki właśnie (dzięki możliwości zakupu gotowego kajmaku) jest ten mazurek. Wystarczy upiec kruchy spód i rozsmarować na nim masę kajmakową. Najwięcej czasu zajmuje chyba ozdabianie. Zasada w mazurkach jest prosta: ciasta na palec, za to bakalii, lukru, czekolady, marcepanu- ile się chce :)

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki (30 dag) mąki krupczatki
  • 200g masła
  • 2 żółtka
  • 10 dag cukru pudru (dałam mniej pamietając jak słodki jest kajmak)
  • szczypta soli

Składniki na masę:

  • puszka kajmaku lub puszka słodzonego mleka skondensowanego gotowana( zamknięta) w garnku z woda przez 3 godz.
  • kilka łyżek konfitury wiśniowej (lub innej kwaśnej) -ja pominęłam

Do ozdoby:

  • migdały
  • skórka pomarańczowa
  • czekolada deserowa roztopiona w kąpieli wodnej

Składniki ciasta zagnieść, owinąć w folie i włożyć do lodówki na 30 min.. Rozwałkować, wyłożyć na natłuszczona lub wyłożoną papierem do pieczenia blachę i piec w nagrzanym do 200 stopni C. piekarniku przez ok 20 min.

Wyjąć ostudzić, rozsmarować kajmak, ozdobić.

Kruche ciasto z powyższego przepisu za sprawą krupczatki i cukru pudru jest delikatne i kruche.

ps. z góry przepraszam za brak talentu plastycznego (to na mazurku to miały być bazie...)

mazurek kajmakowy

© Ciasteczkolandia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci