Menu

Ciasteczkolandia

Wpisy otagowane : zelatyna

Lekki serniczek na zimno z jogurtem i puree truskawkowym na spodzie z musli

vanilia81

jogurtowy torcik z musem truskawkowym i musli

Kiedy w serniku na zimo śmietanę kremówkę zastąpimy naturalnym jogurtem, dodamy do niego kilka garści zmiksowanych truskawek i podamy go na spodzie z chrupiącego musli powstanie lekki, letni deser. Jeśli dodatkowo wbijemy w niego świeczki sprawdzi się jako tort dla czerwcowego solenizanta. Warto wówczas ozdobić go bezikami z tego przepisu. W wersji light wystarczy po prostu na jego górze umieścić dorodne truskawki i listki mięty.

Składniki:

Spód:

  • 150 g musli crunchy (użyłam truskawkowego)
  • 70 g masła

Spód i boki foremki o średnicy 20 cm wyłożyć folią spożywczą

Musli pokruszyć, umieścić w miseczce i zalać rozpuszczonym masłem)

Dokładnie wymieszać masę i wyłożyć nią, dociskając dłonią spód formy.

Odstawić do lodówki, na czas przygotowania musu.

Mus:

  • 500 g mielonego białego serka
  • 390 g jogurtu naturalnego (użyłam Bakoma Naturalnie Gęsty)
  • 300 g truskawek 
  • łyżka soku z cytryny
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 7 pełnych łyżeczek żelatyny
  • 80 ml mleka

Mleko dobrze podgrzać, dodać żelatynę i mieszać, aż do jej rozpuszczenia.

Ser zmiksować z jogurtem naturalnymi

Truskawki zblendować (lub utrzeć, rozgnieść tak by uzyskać puree) z cukrem pudrem i sokiem z cytryny.

Owocowy mus przelać do serka i jogurtu i ponownie zmiksować.

Do żelatyny dodać trochę różowej masy i dobrze wymieszać, a następnie  całość dodać do masy i ponownie dobrze zmiksować.

Wylać całość na przygotowany wcześniej spód (powinien być zastygnięty i twardy).

Odstawić do lodówki na kilka godzin (a najpewniej na całą noc)

Ozdobić bezikami lub świeżymi truskawkami.

Beziki można upiec dzień czy dwa wcześniej i przechowywać w puszce, ważne jedynie by nakładać je na torcik tuż przed podaniem, bo dość szybko na nim miękną.

 

jogurtowy torcik z musem truskawkowym i musli

jogurtowy torcik z musem truskawkowym i musli

jogurtowy torcik z musem truskawkowym i musli

patera

przepis własny

Mus z białej czekolady z różano-cytrynową nutą

vanilia81

różano-cytrynowy mus z białej czekolady

W musie tym intensywna słodycz białej czekolady została otulona subtelnym różanym aromatem i skropiona dla równowagi orzeźwiająca cytryną. Lekko (nie mówię tu o kaloriach, a konsystencji ;)), świeżo, romantycznie...Pięknych Walentynek i dużo miłości nie tylko 14 lutego Wam życzę:*

Składniki (na 2-3 porcje)

  • 100 g białej czekolady
  • 150 ml śmietany kremówki
  • płaska łyżeczka żelatyny
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki wody różanej
  • łyżeczka soku  cytryny
  • łyżeczka skórki otartej cytryny 
  • odrobina soli (pół szczypty)

Czekoladę (połamaną na kawałki) ze śmietanę umieścić w rondelku i stopić w kąpieli wodnej.

Żelatynę zalać łyżką ciepłej wody i wymieszać, by się rozpuściła. Naczynie z nią można umieścić w garnku z wodą kąpieli wodnej, ułatwi to sprawę.

Żółtka oddzielić od białek.

Do ostudzonej lekko mieszaniny czekoladowej dodać żelatynę, żółtka, wodę różaną, cytrynę oraz skórkę z niej otartą, całość dobrze wymieszać (najlepiej ubijaczką)

Odstawić na kwadrans do lodówki.

Ubić białka z odrobiną soli na sztywno.

Delikatnie, ale dokładnie wmieszać białka do schłodzonej masy.

Przelać do miseczek w których mus będziemy podawać i wstawić ponownie do lodówki na min. 3 godz.

różano-cytrynowy mus z białej czekolady

różano-cytrynowy mus z białej czekolady

przepis własny

Kawowa Panna Cotta

vanilia81

 kawoiwa panna cotta

 

Adam Mickiewicz w Panu Tadeuszu napisał

,,Takiej kawy jak w Polszcze nie ma w żadnym kraju
W Polszcze, w domu porządnym, z dawnego zwyczaju
Jest do robienia kawy osobna niewiasta,
Nazwa się kawiarka, ta sprowadza z miasta
Lub z wicin bierze ziarna w najlepszym gatunku,
I zna tajne sposoby gotowania trunku,
Który ma czarność węgla, przejrzystość bursztynu,
Zapach moki i gęstość miodowego płynu."

Dziś prace pań kawiarek spełniają ekspresy, do których wystarczy wyspać ziarna kawy i po wciśnięciu odpowiedniego przycisku otrzymamy ulubiona kawę. Nawet jeśli musimy ja zmielić w osobnym młynku, nawet takim retro jak ten na zdjęciu, to naprawdę warto, bo zapach świeżo mielonej kawy w niczym nie przypomina zapachu jej wersji rozpuszczalnej.

Z użyciem dobrej kawy w deserach, jest jak z wykorzystaniem w nich gorzkiej czekolady o zawartości 70% zamiast 30% kakao, tą różnice da się wyczuć i naprawdę użycie lepszej wersji ma sens.

Panna Cottę uwielbiam, sekret idealnej polega na jej konsystencji, trzeba użyć tyle żelatyny, by się nie rozpłynęła, ale tez nie była zbyt zwarta. Poniższe proporcje pozwalają taka uzyskać.

Składniki:

  • 250 ml śmietany kremówki
  • 80 ml świeżo zaparzonej kawy Melangerie Columbia*
  • 75 g cukru
  • 1 łyżka żelatyny

Śmietanę kremówkę zagotować z cukrem. Zapatrzyć kawę, ( jeśli nie korzystacie z ekspresu należy pozbyć się fusów) i dokładnie rozpuścić w niej żelatynę, dokładnie mieszając.

Kawę przelać do śmietany z cukrem i wymieszać. Mieszaninę przelać do przygotowanych pojemniczków, w których będziemy chodzić deser. Umieścić w lodówce dopiero, gdy deser zacznie tężeć ( nie wcześniej, bo żelatyny oddzielić się od śmietaną), będzie gotowy po 5 godzinch. Prawda, że proste?

Podana ilość wystarczy na 4 porcje o pojemności 150 ml, jeśli ma być przeznaczony dla 6-8 osob, ilość składników należy zwiększyć o połowę

Panna Cottę można podawać, w miseczkach, w których leżały w lodówce, lub tak jak u mnie przełożyć je na talerzyk. Najprościej wydobyć je wkładając na chwilkę do gorącej wody,  następnie przykryć talerzykiem i energicznie odwrócić, tak by zgrabnie się na nim znalazły. Lubię dekorować je czekoladowymi ziarnami kawy

Jeśli ktoś liczy kalorie, może śmietanę kremówkę zastąpić chudą śmietanką do kawy.

kawowa panna cotta

 kawowa panna cotta

 kawowa panna cotta

kawowa panna cotta

Źródło inspiracji ,,Kuchnia włoska"

*WPIS ZAWIERA LOKOWANIE PRODUKTU

Melangerie Columbią to kawa ziarnista, 100% Arabika, w niezwykle oryginalnym opakowaniu -drewnianej beczułce. W środku kawa zapakowana jest oczywiście dodatkowo próżniowo. Waga produktu to 250 g. Można ją kupić podczas tygodnia Deluxe w Lidlu. Tak oryginalnie opakowana kawa, wraz z paczuszką domowych pierniczków może być uroczym prezentem, kiedy wybieramy się z wizyta do znajomych. Mnie w każdym razie na pewno ucieszyłaby i zaskoczyła bardziej od czekoladek, czy wina :)

TARTA PORZECZKOWO-JOGURTOWA

vanilia81

 PORZECZKOWA TARTA

To miała być tarta z nadzieniem na bazie kremówki i jajek, coś w nucie mojej ulubionej tarty cytrynowej. Kruche ciasto piekło się już w piekarniku, a ja buszując w internecie natknęłam się na tartę, której wnętrze stanowiła galaretka jogurtowa. Spodobała mi się ta lekka wersja, miałam przeczucie, że zimny, lekki jogurt ładnie się skomponuje z kwaśnymi porzeczkami i faktycznie tarta jest świetna, szczególnie na upalne, letnie dni. Moim zdaniem porzeczki są stworzone do kruchego ciasta, w żadnym innym, nie smakują mi tak bardzo. Polecam i zachęcam do eksperymentowania z innymi letnimi owocami.

Tartę piekłam w foremce do tart średnicy 28 cm

składniki:

  • 300 g mąki
  • 150 g  (zimnego!) masła
  • 70 g cukru
  • 1 żółtko
  • łyżka (lub kilka łyżek) zimnej wody lub śmietany

Z mąki, masła i cukru zagnieść  ciasto dolewając łyżkę, czy dwie wody. Owinąć w folię spożywczą i odstawić na pół godz. do lodówki.

Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku ok. 20 min. (aż ciasto się zarumieni). Odstwic do schłodzenia

Składniki nadzienia:

  • 600 g jogurtu naturalnego
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 4 łyżeczki cukru
  • 120 ml gorącej wody
  • porzeczka czerwona, czarna ok. 30-40 dag

Żelatynę wsypać do gorącej wody i mieszać do rozpuszczenia. Ostudzoną żelatynę wlać do jogurtu i bardzo dokładnie wymieszać. Mieszaninę wylać na schłodzony spód, posypać owocami i odstawić do lodówki, by masa jogurtowa się ścięła.

PORZECZKOWA TARTA

PORZECZKOWA TARTA

TARTA PORZECZKOWA

Klasyczny przepis na kruche ciasto + nadzienie zainspirowane przepisem znalezionym na stronie Aledobre

© Ciasteczkolandia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci