Menu

Ciasteczkolandia

Wpisy otagowane : syrop-klonowy

Ciasteczka listki (z syropem klonowym)

vanilia81

 ciasteczka_listki_z_syropem_klonowym_1

Nie wiem czy to ten trawnik za domek usłany liśćmi dębu, czy nadwyżka syropu klonowego w lodówce sprawiła, że na pomysł upieczenia takich ciasteczek wpadłam.

Posmak syropu klonowego, pełnoziarnista mąka i brązowy cukier sprawiają, ze idealnie wpisały się w jesienny klimat. Takie wiecie, kruche ciastka do herbarki po obiedzie.

I jeszcze cytat z Antosia mojego ,,Tato upiekliśmy dziś z mamą ciasteczka o kształcie liści dębu i Kanady".

Takie pieczenie to dla dzieci świetna nauka botaniki ( i geografii jak się okazuje ;) ale o tym więcej w kolejnym poście...

Składniki:

szklanka o pojemności 250 ml.

  • 2 szklanki mąki pszennej zwykłej
  • 1 szklanka pełnoziarnistej mąki pszennej
  • 2 szczypty soli
  • 200 g miękkiego masła
  • ¾ szklanki drobnego cukru (u mnie pół na pół biały i brązowy)
  • pół szklanki syropu klonowego
  • 1 żółtko
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego

Mąkę zwykłą przesiać do pełnoziarnistej, dodać sól, wymieszać.

Utrzeć masło z cukrem na puszysta masę. Dolać syrop klonowy, żółtko, wanilie i miksować jeszcze chwilę.

Wsypać mąki z solą i wyrobić mikserem, by składniki się połączyły.

Podzielić ciasto na dwie części, owinąć folią spożywczą i odstawić na ok. 30 min. do lodówki.

Duże blachy wyłożyć papierem do pieczenia.

Wyjąć pierwszą część ciasta, rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok. 5-6 mm i wycinać foremkami w kształcie liści ciasteczka.

Przekładać na blachę.

Piec w rozgrzanym do 180ºC (termoobieg) piekarniku przez ok. 12 min. do momentu, aż się zarumienią.

upieczone przełożyć na metalową kratkę do ostudzenia.

Przechowywać w metalowej puszce do tygodnia.

Smacznego!

foremki: Home and you klik i Ale dobre klik

szara puszka na ciastka: Artisanhome& garden klik

drewniana, dębowa deska: Wild wood stories klik

ciasteczka_listki_z_syropem_klonowym_3

ciasteczka_listki_z_syropem_klonowym_2

PANCAKES Z BEKONEM I SYROPEM KLONOWYM

vanilia81

Przepis pochodzi z książki ,, Nigella gryzie", a z Nigella w sprawie dań śniadaniowych ( a do tego zaliczamy te właśnie pancakes) i deserów bardzo się zgadzam.Prawdę mówiąc wahałam się z umieszczeniem tego przepisu w Ciasteczkolandi, bo nie bardzo można je zakwalifikować do deserów. Szynka szwardzwaldzka ma słodkawy posmak, syrop klonowy tym bardziej, także w drodze wyjątku, chyba wielka krzywda się nie stanie jak się tu znajdą. Jadamy je przynajmniej raz w miesiącu na niedzielne śniadanko (co nie znaczy, że są szczególnie pracochłonne- bo nie są, po prostu niedziela jest jedynym pewnym dniem, kiedy możemy zjeść wspólne śniadanko. Jeśli chodzi o mnie mogłabym je jeść spokojnie raz w tygodniu (ale nie wiem co na to moje biodra...)

Składniki:

- 30 g ( 2 łyżki) masła

- 225 g mąki

- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia

- 1 łyżeczka cukru

- szczypta soli

- 200 ml mleka

- 2 jajka

- 10 plastrów bekonu, (100 g pancetty lub szynki szwardzwaldzkiej)

- 1-2 łyżki oleju do podsmażenia bekonu

- masło do smażenia panecakes

- syrop klonowy

Masło rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Do miski wsypać mąkę, proszek, cukier i sól i wymieszać.         Do drugiej miski wbić jajka, wlać mleko i rozpuszczone masło. Następnie połączyć składniki mokre z suchymi i wymieszać (lub zmiksować za pomocą miksera lub blendera). Na odrobinie oleju podsmażyć na chrupko bekon pocięty w paseczki, przełożyć na papierowy ręcznik, by wchłonął nadmiar tłuszczu i tym samym zachował ta fajna chrupkość. Rozgrzać patelnie do smażenia pancakes z odrobina masła. Smażyć placuszki, moje maja ok. 8-10 cm, Nigella smaży 5 cm. Gdy na placuszkach zobaczycie pęcherzyki powietrza, to znak, że można je obrócić i smażyć jeszcze kilka minut. Podawać udekorowane bekonem i polane syropem klonowym.

 źródło: ,,Nigella gryzie" Nigella Lawson

© Ciasteczkolandia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci