Menu

Ciasteczkolandia

Wpisy otagowane : kawa

Tiramisu z After Eight (miętowo- czekoladowe)

vanilia81

tiramisu After eight miętowo- czekoladowe

Jestem wielką fanką czekoladek After Eight. Myślę, że to uwielbienie przekazał mi w genach mój Tata... Podjadając je kiedyś z lodówki (schłodzone smakują mi najbardziej) pomyślałam, że cudownie byłoby stworzyć tiramisu z ich dodatkiem. Wyobraziłam sobie jak ładnie wyglądałoby ten deser w przekroju, przełożony cieniutkimi, nadziewanymi miętą czekoladkami. By jeszcze bardziej podkreślić orzeźwiającą nutę deseru, wmiksowałam czekoladki także w masę, którą przełożyłam biszkopty. Nieskromnie stwierdzę, że to tiramisu jest pyszne! Chłodząca, miętowa nuta sprawia, że jest idealnym deserem na ciepłe wiosenne dni. Bardzo, bardzo Wam polecam.

Składniki:

(na 4 porcje)

  • 16 szt. podłużnych biszkoptów
  • 250 serka mascarpone
  • 3 jajka 
  • 3 płaskie łyżki cukru (najlepiej drobnego)
  • 10 szt. czekoladek After Eight (lub ich odpowiedników, Mint Chocolate z Lidla)
  • pół szklanki ostudzonej kawy
  • łyżka gorzkiego kakao w proszku
  • gałązka świeżej mięty (opcjonalnie)

Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek.

Białka ubić na sztywno, odstawić.

Żółtka ubić z cukrem, dodać 2 szt. rozdrobnionych czekoladek After Eight, nadal miksując (można również na tym etapie masę potraktować blenderem). 

Stopniowo dodawać serek mascarpone.

Delikatnie za pomocą szpatułki wmieszać ubite białka.

Połowę biszkoptów,czyli 8 szt. po kolei zamaczać na moment (3 sekundy) z każdej strony w kawie i układać, stykając koło siebie w naczynku/ foremce,  w której przygotowywany będzie deser.

Pozostałe 8 szt. czekoladek przekroić na pół i poukładać na biszkoptach tak, by na każdym leżały dwie połówki, pokrywając cały biszkopt.

Na tak przygotowane biszkopty z czekoladkami nałożyć połowę masy jajeczno -serowej.

Ponownie poukładać warstwę pozostałych biszkoptów, pamiętając o ich krótkim zamoczeniu w kawie.

Pokryć je pozostałą ilością masy.

Odstawić (najlepiej przykrywając folią spożywczą) na minimum 6 godz. do lodówki.

Przed podaniem górę posypać przesianym kakao w proszku.

Podzielić na cztery porcje starając się kroić między biszkoptami i ozdobić listkami mięty. 

Smacznego!

after eight

tiramisu After eight

tiramisu after eightłyżeczki talerzyki ib laursen mint

przepis własny

ceramika pochodzi ze sklepu Pretty Home

Sernik subtelnie kawowy

vanilia81

sernik subtelnie kawowy

Zacznę od tego, że sama baza sernika jest przepyszna, kawowe dodatki w postaci kawy w polewie i kilku pokruszonych kawowych (tych dwukolorowych) czekoladek Merci sprawia tylko, że jest jeszcze bardziej dostojny i wyrazisty w smaku. Oczywiście każda inna pokrojona, kawowa czekolada tego typu da nam ten miły dla oka i podniebienia efekt. Bardzo polecam.

temperatura pieczenia: 140°C

czas pieczenia: 1 godz 30 min.

użyta foremka: okrągła, 23 cm przekroju

Składniki:

Spód:

  • 250 g kruchych, maślanych ciasteczek
  • 50 g masła

Masa:

(składniki powinny być w temperaturze pokojowej)

  • 1 kg białego, mielonego sera
  • 220 g cukru
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej (lub budyniu waniliowego)

Polewa:

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 100 g śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 3-4 czekoladki Merci (to te dwukolorowe) lub ok. 12 kostek innej dwukolorowej czekolady kawowej

Ciasteczka umieścić w woreczku i z pomocą wałka rozkruszyć tak, by przypominały piasek (albo zmiksować w malakserze)

Dodać roztopione, ostudzone masło i dokładnie wymieszać ( równie dobrze można te dwa składniki zmiksować).

Spód tortownicy o średnicy 26-28 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem.

Przesypać ciasteczka i wylepić nimi spód i boki formy, dobrze dociskając palcami lub łyżką

Odstawić do lodówki.

Ser zmiksować dokładnie z cukrem, dodać pojedynczo jajka i mąkę.

Przelać masę na przygotowany spód i piec w 140°C przez ok. 1 godz. 15 min.

Sernik będzie gotowy, gdy jego środek będzie ścięty.

Po wyłączeniu piekarnika, uchylić drzwiczki i zostawić sernik w środku do wystygnięcia (np. na noc) 

Polewa:

Śmietankę podgrzać, wsypać do niej kawę i połamaną czekoladę.

Mieszać do rozpuszczenia czekolady i uzyskania gładkiej konsystencji.

Ostudzić chwilę i polać nią sernik, a następnie jego brzegi posypać pokrojoną czekoladą kawową.

sernik subtelnie kawowy

sernik subtelnie kawowy

sernik subtelnie kawowy

kawa z pianką

 

Babeczki czekoladowo- kawowe

vanilia81

babeczki czekoladowo kawowe

Jestem! Witam po miesięcznej przerwie związanej z przeprowadzką do naszego nowego domu. Babeczki czekoladowo-kawowe były wypiekiem, którym żegnałam piekarnik w starej kuchni i jednym z pierwszych, które upiekłam w nowym piekarniku. Są tak mocno czekoladowe, że przypominają brownie. Likier czekoladowy zastąpiłam raz rumem i wyszły równie smaczne. Pewnie idealnie byłoby oblać je polewą czekoladową lub ozdobić kremem, ale kto się przeprowadzał wie, że nie ma w tym czasie szans na taką ekstrawagancję. Na szczęście w takiej prostej wersji także są pyszne. Pozdrawiam Was ciepło! :*

Składniki:

  • 120 g masła
  • tabliczka (100 g) gorzkiej czekolady
  • ½ szklanki wody
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 4 łyżki likieru kawowego (w wersji rumowej zastępujemy go rumem)
  • 200 g cukru (brązowego, białego lub pół na pół)
  • 150 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1 duże jajko

W rondelku na małym ogniu roztopić masło, czekoladę, wodę, kawę i likier.

Mieszać i gotować do uzyskania gładkiej masy.

Zdjąć z ognia, dodać cukier, wymieszać i odstawić na kilka minut, by masa przestygła

Do miseczki przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao.

Wymieszać je z czekoladową masą. Dodać jajko i ponownie całość dokładnie połączyć.

Foremkę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami.

Napełnić je ciastem do 2/3 wysokości i piec w piekarniku rozgrzanym do 170°C  przez 20-30 min., aż włożony w babeczkę patyczek będzie suchy.

Upieczone wyjąć z foremki i wystudzić na metalowej kratce.

Można je polać polewą lub udekorować kremem.

babeczki czekoladowo kawowe

babeczki czekoladowo kawowe

babeczki czekoladowo kawowe

Kawowa Panna Cotta

vanilia81

 kawoiwa panna cotta

 

Adam Mickiewicz w Panu Tadeuszu napisał

,,Takiej kawy jak w Polszcze nie ma w żadnym kraju
W Polszcze, w domu porządnym, z dawnego zwyczaju
Jest do robienia kawy osobna niewiasta,
Nazwa się kawiarka, ta sprowadza z miasta
Lub z wicin bierze ziarna w najlepszym gatunku,
I zna tajne sposoby gotowania trunku,
Który ma czarność węgla, przejrzystość bursztynu,
Zapach moki i gęstość miodowego płynu."

Dziś prace pań kawiarek spełniają ekspresy, do których wystarczy wyspać ziarna kawy i po wciśnięciu odpowiedniego przycisku otrzymamy ulubiona kawę. Nawet jeśli musimy ja zmielić w osobnym młynku, nawet takim retro jak ten na zdjęciu, to naprawdę warto, bo zapach świeżo mielonej kawy w niczym nie przypomina zapachu jej wersji rozpuszczalnej.

Z użyciem dobrej kawy w deserach, jest jak z wykorzystaniem w nich gorzkiej czekolady o zawartości 70% zamiast 30% kakao, tą różnice da się wyczuć i naprawdę użycie lepszej wersji ma sens.

Panna Cottę uwielbiam, sekret idealnej polega na jej konsystencji, trzeba użyć tyle żelatyny, by się nie rozpłynęła, ale tez nie była zbyt zwarta. Poniższe proporcje pozwalają taka uzyskać.

Składniki:

  • 250 ml śmietany kremówki
  • 80 ml świeżo zaparzonej kawy Melangerie Columbia*
  • 75 g cukru
  • 1 łyżka żelatyny

Śmietanę kremówkę zagotować z cukrem. Zapatrzyć kawę, ( jeśli nie korzystacie z ekspresu należy pozbyć się fusów) i dokładnie rozpuścić w niej żelatynę, dokładnie mieszając.

Kawę przelać do śmietany z cukrem i wymieszać. Mieszaninę przelać do przygotowanych pojemniczków, w których będziemy chodzić deser. Umieścić w lodówce dopiero, gdy deser zacznie tężeć ( nie wcześniej, bo żelatyny oddzielić się od śmietaną), będzie gotowy po 5 godzinch. Prawda, że proste?

Podana ilość wystarczy na 4 porcje o pojemności 150 ml, jeśli ma być przeznaczony dla 6-8 osob, ilość składników należy zwiększyć o połowę

Panna Cottę można podawać, w miseczkach, w których leżały w lodówce, lub tak jak u mnie przełożyć je na talerzyk. Najprościej wydobyć je wkładając na chwilkę do gorącej wody,  następnie przykryć talerzykiem i energicznie odwrócić, tak by zgrabnie się na nim znalazły. Lubię dekorować je czekoladowymi ziarnami kawy

Jeśli ktoś liczy kalorie, może śmietanę kremówkę zastąpić chudą śmietanką do kawy.

kawowa panna cotta

 kawowa panna cotta

 kawowa panna cotta

kawowa panna cotta

Źródło inspiracji ,,Kuchnia włoska"

*WPIS ZAWIERA LOKOWANIE PRODUKTU

Melangerie Columbią to kawa ziarnista, 100% Arabika, w niezwykle oryginalnym opakowaniu -drewnianej beczułce. W środku kawa zapakowana jest oczywiście dodatkowo próżniowo. Waga produktu to 250 g. Można ją kupić podczas tygodnia Deluxe w Lidlu. Tak oryginalnie opakowana kawa, wraz z paczuszką domowych pierniczków może być uroczym prezentem, kiedy wybieramy się z wizyta do znajomych. Mnie w każdym razie na pewno ucieszyłaby i zaskoczyła bardziej od czekoladek, czy wina :)

Tiramisu z likierem kawowym pod kołderką karmelizowanych orzechów

vanilia81

orzechowe tiramisu 

Tiramisu kolekcja jesień/zima 2012 :) Biszkopty skąpane w likierze kawowym, przełożone kremem z mascarpone, a wszystko to pod chrupiącą kołderką z orzechów. Moja przyjaciółka Madzia, którą go próbowała powiedziała, że jest lepszy od oryginału ( a nie ma w zwyczaju podlizywać się, zawsze mówi co myśli) Wolałabym nie popadać w samouwielbienie, ale faktem jest, że element chrupkości to był strzał w dziesiątkę. Nie obciąża deseru, tiramisu zachowało typową dla siebie lekkość. Trudno poprzestać na małym kawałku. Jeśli spróbujecie łyżeczkę, już po Was. Będziecie je wyjadać z foremki łyżeczkami, popijając tym bajecznym likierem i błogo się uśmiechać...

Składniki:

  • 200 g podłużnych biszkoptów
  • 1 jajko
  • 250 g mascarpone
  • 30 g drobnego cukru
  • 125 ml likieru kawowego ,,Crema & caffe" Typ Latte Macchiatto do nabycia w sklepach LIDL *
  • 150 ml kawy
  • 20 dag (albo mniej) orzechów włoskich

W płaskim naczyniu wymieszaj kawę i 60 ml likieru.

Żółtko utrzyj dokładnie z cukrem, dodaj resztę likieru i mascarpone i całość wymieszaj.

Białko ubij na sztywno i delikatnie dodaj do kremu.

Połowę biszkoptów zanurzaj po kolei, z każdej strony w ostudzonej kawie z likierem. Ja zawsze liczę do trzech maczając z jednej strony, po czym czynność tą powtarzam.Trzeba uważać, żeby ich za bardzo nie rozmoczyć.

Warstwę tak przygotowanych biszkoptów przykryj połową masy jajeczno-serowej.

Resztę biszkoptów potraktuj tak samo i również nałóż na nie resztę kremu.

Przykryj tiramisu folią spożywczą i włóż do lodówki.

Karmelizowane orzechy:

  • 20 dag orzechów włoskich
  • 10 dag brązowego (lub zwykłego) cukru

Cukier wsyp na niewielką patelnię i podgrzewaj, mieszając.

Kiedy zacznie się tworzyć karmel, wrzuć orzechy i całość wymieszaj, by orzechy oblepiły się karmelem. Trzymaj chwilę na ogniu, odstaw by trochę przestygły i hojnie przykryj nimi tiramisu.

Całość odstaw ma kilka godzin (najlepiej całą noc) do lodówki.

Z podanej ilości wychodzi 6 porcji, albo jedna jeśli nie zdołasz się opamiętać...

orzechowe tiramisu

orzechowe tiramisu

orzechowe tiramisu


*wpis zawiera lokowanie produktu

Przepis własny inspirowany Irish cream tiramisu z książki ,,Nigella ekspresowo" Nigelli Lawson

Puszysty tort stracciatella z kawową nutą

vanilia81

tort straccitella

Puszysty jak chmurka kakaowy biszkopt nasączony kawą, bita śmietana, mascarpone i chrupiące płatki czekolady. Fajnie?

Słów kilka o biszkopcie, bo to on jest fundamentem smaku tego tortu. Upiekłam w życiu kilkadziesiąt biszkoptów, ale z tak delikatną i puszystą jego wersją nie miałam jeszcze do czynienia. Niech was nie zraża konieczność rzucenia nim o ziemię (poważnie...). Ja również miałam obiekcję, a teraz nie mogę się doczekać kiedy upiekę następny!

Składniki:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki tortowej
  • 1/3 szklanki kakao
  • ok pół szklanki mocnej kawy (do naponczowania biszkoptu)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, nie przerywając miksowania dodawać stopniowo cukier. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.

Do masy jajecznej przesiać mąkę i kakao. Składniki, bardzo delikatnie wmieszać szpatułką, tak by dokładnie się połączyły.

Dno tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (boków nie smarować). Delikatnie przełożyć ciasto do formy. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 min. do tzw. suchego patyczka.

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do wystudzenia.

Krem:

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 70 g płatków ciemnej czekolady

Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder i mascarpone. Ubić chwilę, dosypać płatki czekolady i wymieszać szpatułką by składniki się połączyły.

Przestudzony biszkopt, odwrócić do góry nogami, tak by spód znalazł się u góry. Przeciąć go na dwie części i nasączyć je przestudzoną kawą.

Nałożyć krem na pierwszą warstwę biszkoptu, przykryć drugą częścią, nałożyć resztę kremu na wierzchu i boki tortu. Ozdobić, np. czekoladowymi ziarenkami kawy. Gotowe :)

Uwaga: jeśli chcecie, by płatki czekolady były tylko wewnątrz tortu, do 1/3 kremu dodajcie ich tylko połowę i nałóżcie na pierwszy blat biszkoptu. Resztę pokryjcie kremem bez czekolady. Możecie wtedy z gładkiego kremu wyczarować szprycą do tortu rozetki, czy co tam lubicie. Tort będzie mniej chrupiący, ale bardziej elegancki :)

tort straccitella

tort stracciatella

tort stracciatella

tort stracciatella

Pomysł na tort powstał w mojej głowie, biszkopt kakaowy znalazłam u Dorotki :)

KAWOWY DESER Z MASCARPONE

vanilia81

Czasami w kuchni bywa tak, że coś nie idzie po naszej mysli. Wtedy mamy dwa wyjścia: siąść i płakać, albo wziąść się w garść i coś z tym ,,czymś" zrobić. Chce powiedzieć, że każda pomyłka powinna być dla nas źródłem inspiracji. Ten deser jest właśnie efektem próby ratowania czegoś, co się nie do końca udało. Autor książki ,, Kuchnia włoska. Potrawy do przygotowania w ciągu 10-30 min." chyba sobie zażartował twierdząc, że po połączeniu podanych niżej składników kremu otrzymamy gęsty krem, do wyciśnięcia szprycą. No niestety krem wyszedł za rzadki, naszczęcie smaczny, więc nie myśląc za dużo, wyciągnęłam z szafki paczkę biszkoptów, nasączyłam je kawą i przełożyłam kremem. Nikt nie przypuszczał, że to produkt powstały w wyniku kulinarnej porażki. Ciiii...

Składniki kremu:

  • 200 g śmietanki do kawy
  • 7 łyżek rozpuszczalnej kawy espresso
  • 300g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru

W rondelku podgrzać śmietankę do kawy i rozpuścić w niej kawę.

Po wystudzeniu dokładnie utrzeć z mascarpone i z cukrem

Biszkopty maczać krótką chwilkę w przestudzonej kawie, przełożyć kremem, schłodzić.

Przed podaniem posypałam deser przesianym kakao.

Wyszły mi 4 porcje.

 

TIRAMISU

vanilia81

Jeden z ulubionych deserów mojego męża, mimo iż jest szybki w wykonaniu (nie licząc kilku godzin leżakowania w lodówce) robię go rzadko, traktując jako coś wyjątkowego. Robert nie wie, że jest tak prosty w wykonaniu i zapewne żyje w przekonaniu, że spędzam pół dnia w kuchni przygotowując go i niech tak zostanie...Tym razem podałam mu je po kolacji walentynkowej. Kiedyś bałam się dodawać do tiramisu ubitych białek w obawie, rozmoczą za bardzo biszkopty, obecnie jestem odważniejsza i dodaje całe jajka.  Nie jest to najbardziej fotogeniczny deser jaki znam, ale smakuje niebiańsko, a o to przecież chodzi.

Składniki:

- 6 jajek

- 400 g mascarpone

-  podłużne biszkopty (używam tych z Lidla lub Biedronki i są ok, wystarcza 1 paczka)

- 2 filiżanki mocnej kawy

- 100 ml amaretto lub marsalli

- 6 łyżek cukru

- kakao do posypania

Ubić piane z białek, odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem, aż cukier całkiem się rozpuści, dodawać stopniowo serek ciągle miksując. Do masy dodać delikatnie białka, tak by masa nie straciła puszystości. Kawę przestudzić, przelać na głęboki talerzyk, wymieszać z alkoholem. Przygotować naczynie do wyłożenia biszkoptów (może być keksówka o ile biszkopty się w niej mieszczą lub zwykłą forma do ciast. Ja wykładam ją folia aluminiową, łatwiej wtedy wydostać z niej deser. Deser można również przygotować w pucharkach (jak na zdjęciu nr.2). Biszkopty po kolei zanurzamy  w kawie (naprawdę na moment, ja zawsze liczę do trzech i odwracam). Nie mogą zbytnio namoknąć, bo serowa masa jeszcze je rozmoczy, a nie chcemy papki. Układać biszkopty ściśle obok siebie i na uzyskana warstwę rozprowadzić połowę masy serowej, a następnie posypać ją przesianym kakao. Na to ponownie ułożyć warstwę lekko nasączonych biszkoptów, które polać masa serową. Tak przygotowany deser wstawić na minimum 4 godz. do lodówki. aby składniki masy się ścięły. Przed podaniem górę posypać przesianym kakao. 

© Ciasteczkolandia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci