Menu

Ciasteczkolandia

Wpisy otagowane : marchewka

Chrupiące muffinki marchewkowe z olejem rzepakowym

vanilia81

chrupiące muffinki marchewkowe z pestkami dyni i słonecznika i olejem rzepakowym

,,Marchewkowe pole rośnie wokół mnie
W marchewkowym polu jak warzywo tkwię
Głową na dół zakopany niczym struś
Chcesz mnie spotkać, głowę obok w ziemię wpuść

Wszystko się może zdarzyć
Wszystko się może zdarzyć..."

Lady Pank

To tak tytułem muzycznego wstępu, a teraz...

Wyobraźcie sobie pęczek ubrudzonej ziemią młodej marchwi, pola ukwiecone radośnie żółtym rzepakiem, skąpane w słońcu kłosy pszenicy, pomarańczową dynię na schodach przed domem i rząd słoneczników pod płotem ugiętych od ciężaru swoich nasion. Pomyślcie o kurniku z czerwonym daszkiem, z którego dochodzi gdakanie kur i krowach leniwie skubiących trawę na łące. To widok, którym za kilka tygodni, po przeprowadzce na wieś stanie się naszą codziennością, ale to też wyobrażenie tego, z czego składają się dzisiejsze muffiny. Kwintesencja polskiej wsi, garść natury i cicha nadzieja, że życie, które tam na nas czeka, będzie tak dobre jak ten dzisiejszy podwieczorek, które bardzo Wam polecam...

Składniki:

(szklanka 250 ml)

  • pęczek młodej marchwi
  • 100 g (niepełna szklanka) mieszanki pestek dyni i słonecznika
  • szklanka cukru ( u mnie ¾ szklanki białego i ¹⁄3 brązowego)
  • ¾ szklanki oleju rzepakowego
  • 2 duże jajka
  • 1 i ½ szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka sody
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • kilka łyżek kremowego, białego serka

Odciąć natkę marchewek tak, by zostały na niej kawałki marchwi, a następnie przyciąć  zachowująca kilka centymetrów łodygi, dokładnie umyć i odłożyć do dekoracji.

Kilka marchewek obrać, umyć i zetrzeć na grubych oczkach, tak by otrzymać jej 2 szklanki.

Przełożyć do większej miseczki/misy miksera, dodać do cukier, jajka, olej rzepakowy oraz pestki dyni i słonecznika.

Zmiksować na wolnych obrotach (lub dokładnie wymieszać).

Do drugiej miseczki przesiać mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia i cynamonem, wymieszać.

Sypkie składniki wsypać do miski z mokrymi i dokładnie wymieszać (ręcznie lub krótko mikserem)

Foremkę na muffiny wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem do ¾ wysokości.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 175°C przez 20 min.

Przestudzone muffinki posmarować serkiem, na czubkach umieścić odcięte kawałki marchwi.

Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego bez względu na to, czy smażę naleśniki, czy piekę muffiny, używam w mojej kuchni właśnie tego gatunku oleju.

Całkiem niedawno piekłam marchewkowy tort, który również polecam.

chrupiące muffinki marchewkowe z pestkami dyni i słonecznika i olejem rzepakowym

chrupiące muffinki marchewkowe z pestkami dyni i słonecznika i olejem rzepakowym

chrupiące muffinki marchewkowe z pestkami dyni i słonecznika i olejem rzepakowym

chrupiące muffinki marchewkowe z pestkami dyni i słonecznika i olejem rzepakowym

Przepis bierze udział w konkursie "Blogerzy odkrywają walory oleju rzepakowego"

Tort marchewkowy z orzechami laskowymi

vanilia81

tort marchewkowy z orzechami laskowymi

Wiosna i jesień to pory roku, w których piekę marchewkowe ciasta. Wiosną (skuszona pęczkami młodej marchwi na straganach) dodaje do nich orzechy laskowe, oblewam słodka polewą z serka i ozdabiam marchewkami z marcepanu. Jesienią wybieram orzechy włoskie, czasami dosypuję też gorzką czekoladę albo ziarna dyni czy słonecznika oraz zwiększam ilość przypraw korzennych. Lubimy obie wersje.

Piekąc ten torcik do ciasta dodałam jogurt naturalny, dzięki czemu jest jest wilgotne. Ciasto dobrze się kroi (co ważne zarówno na etapie przygotowania, kiedy kroimy go na blaty, jak i przed podaniem, dzieląc go na kawałki)

Polewa jest słodka, ale jako dodatek to stonowanego smaku ciasta sprawdza się znakomicie

Składniki:

szklanka o pojemności 250 ml

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 jajka
  • 2 szklanki marchwi startej (na średnich oczkach)
  • 200 g orzechów laskowych
  • 150 g jogurtu naturalnego (u mnie Naturalny Gęsty Bakomy)
  • ½ szklanki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • ½ szklanki cukru

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem.

W drugiej miseczce zmiksować jajka z olejem i jogurtem.

Orzechy posiekać (nie za drobno).

Połączyć zawartości obu miseczek, dodać orzechy, marchew, cukry i całość krótko zmiksować.

Foremkę (u mnie 20 cm) wysmarować masłem i obsypać mąką. (spód można wyłożyć papierem do pieczenia)

Piec piekarniku w rozgrzanym do 175°C przez ok. 1 godzinę, sprawdzić po 45 min. jeśli drewniany patyczek, czy po wyciągnięciu jest czysty -ciasto jest upieczone).

Polewa:

Składniki muszą mieć temperaturę pokojową

  • 400 g białego serka kanapkowego -sernikowy (taki o zwiększonej ilości tłuszczu)
  • 350 g cukru pudru
  • 200 g miękkiego masła

Serek zmiksować z cukrem pudrem, dodawać stopniowo masło ponownie miksując całość na gładką masę.

Polewa będzie dość płynna, dlatego przed nałożeniem ją na blaty warto schłodzić ją przez 20 min. w lodówce, by masło stężało, choć nadal będzie to bardziej polewa niż krem.

Przestudzone ciasto przekroić na 3 równe blaty, każdy polać polewą, ewentualnie ozdobić (choć najlepiej zrobić to przed podaniem) i schować do lodówki.

 

tort marchewkowy z orzechami laskowymi

tort marchewkowy z orzechami laskowymi

tort marchewkowy z orzechami laskowymi

tort marchewkowy z orzechami laskowymi

© Ciasteczkolandia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci