Menu

Ciasteczkolandia

Wpisy otagowane : bakalie

Mazurek Koci ( z bakaliami i mlekiem w proszku)

vanilia81

mazurek koci z mlekiem w proszku i bakaliami

Są potrawy, które w dzieciństwie jedliśmy w domu znajomych i które zrobiły na nas takie wrażenie, że mamy je ochotę przygotowywać w naszym dorosłym życiu. Tak właśnie było w moim przypadku z tym mazurkiem. Zawsze na urodzinach mojej przyjaciółki Madzi, które obchodzi je pod koniec marca, liczyłam na to, że pojawi się na on na stole, aż w końcu stałam się szczęśliwą posiadaczką przepisu na niego.

Nie ma nic nadzwyczajnego w jego ucieranym spodzie ( podejrzewam, że dobry, kruchy spód byłby nawet lepszy), ale polewa.. Bajka...

Bakalie jakie tylko przyjdą nam do głowy, obklejone rozkoszną słodką masą powstałą na bazie mleka w proszku. Słodka alternatywa masy kajmakowej.

Nie mam pojęcia dlaczego nosi taką nazwę, jedyne przychodzi mi do głowy, to nierówne bruki starych ulicy, nazywane kocimi łbami ; powierzchnia tego mazurką trochę ją przypomina.

Jeśli jesteście wielbicielami  bardzo słodkich wypieków, to bardzo go polecam.

Madzia, ucałuj Mamę za ten przepis...

Składniki:

( szklanka o objętości 250 ml )

spód:

  • 4 jajka
  • ½ margaryny (używam masła)
  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ szklanki cukru
  • cukier waniliowy 

Masło utrzeć z cukrem.

Miksując dodawać po jednym jajku.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i również miksując dodawać stopniowo do masy.

Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy o wymiarach ok. 30 x 40 cm

i piec ok. 15 min., aż się zrumieni.

Wyjąć z piekarnika, przestudzić

polewa:

  • 1 szklanka mleka w proszku (zwykłe, nie granulowane!)
  • ½ szklanki cukru
  • 3 łyżki wody
  • ¾ kostki margaryny (albo 180 g masła)
  • kilka kropel olejku migdałowego/ pół łyżeczki ekstraktu migdałowego (opcjonalnie)
  • ok 2-3 szklanki bakalii (orzechy, migdały, rodzynki, skórki pomarańczowej, żurawiny itp.)

Cukier i wodę zagotować.

Dodać margarynę i ponownie zagotować.

W osobnej misce dokładnie wymieszać mleko w proszku z bakaliami.

Dolać do nich syrop z margaryną i dokładnie wymieszać, by powstała gęsta, lepka masa.

Pokryć nią przygotowany spód, wygładzając nożem.

Odstawić, by masa stężała.

mazurek koci z bakaliami mlekiem w proszku

mazurek z bakaliami i mlekiem w proszku

Jesienne ciasto z suszonymi owocami i herbatą earl grey

vanilia81

 jesienne ciasto z earl grey

Tej jesieni będę:

- nosiła morelowy szal,

- przeczytam zaległe powieści o Toskanii,

- obejrzę 6 sezon ,,Gotowych na wszystko",

- nazbieram z dziećmi mnóstwo kasztanów, z których zrobimy armię ludzików,

- ususzę grzyby,

- kupię wszystkie świąteczne prezenty.

Taki mam plan. I będę piekła wyłącznie jesienne ciasta. Takie jak to...

Składniki:

  • 300 ml herbaty earl grey
  • 100 g suszonych śliwek
  • 100 g suszonych moreli
  • 50 g rodzynek
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 40 g brązowego cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Suszone śliwki i morele posiekać, dodać resztę bakalii i zalać przestudzoną herbatą. Odstawić na noc.

Do miski wbić jajko, dosypać cukier - wymieszać. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie, dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do wysmarowanej olejem foremki i piec w nagrzanym do 180°C piekarnika przez ok 45-60 min. Po upieczeniu, ciasto przestudzić i dopiero wtedy wyciągać z foremki.

UWAGI:

Oczywiście możecie dodać takie bakalie jakie lubicie, pominąć te, za którymi nie przepadacie, ważne jest tylko by łącznie było ich 300 g. Herbatę earl grey zastępowałam (z powodzeniem) herbatą brzoskwiniową. Podawać je można na ciepło, z gęstą, słodką śmietaną lub jogurtem. Dzieci za nim szaleją, co przyznam zdziwiło i ucieszyło mnie zarazem, bo ciasto można zdecydowanie zaliczyć do zdrowych wypieków :)

ciasto z suszonymi owocami

ciasto z suszonymi owocami

przepis inspirowany ciastem herbacianym z bakaliami z magazynu ,,Ty i twój dom"

© Ciasteczkolandia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci