Menu

Ciasteczkolandia

Wpisy otagowane : orzechy

Owsiane kruche ciasteczka z ,,Anatomii farmy"

vanilia81

Anatomia_farmy_1

Obiecany przepis na kruche ciasteczka owsiane z książki ,,Anatomia farmy", o której pisałam tutaj (klik)

Jeśli nie przygotowuję ich piknik szkolny, najazd znajomych z dużą ilością dzieci, to piekę je z połowy ilości i takie proporcje podaje poniżej. Wychodzi spokojnie ok. 30 ciasteczek.

Często nakładam je na blachę gałkownicą do lodów, a następnie spłaszczam dłonią. Gwarantuje nam to równe ciastka, ale dość słusznej wielkości...Jeśli wolicie takie na 2-3 kęsy, formujcie kulki wielkości orzechów włoskich (i spłaszczajcie), albo nakładajcie łyżka.

Klasyczny przepis zawiera więcej cukru, białą mąkę i sugeruje, by wymieszać wszystkie składniki na raz.

Dodatkami są dowolne orzechy i czekolada, ja tym razem zamiast orzechów użyłam pestek dyni i słonecznika.

No dobra...

Tak - jestem roztargniona...

Tak - zaczęłam piec ciasteczka z orzechami i okazało się, że nie mam w domu ani pół orzecha... ;)

Składniki:

  • 250 g masła
  • 2 jajka
  • 1 i ½ szklanki brązowego cukru
  • 1 i ½ szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 3 szklanki płatków owsianych zwykłych, górskich
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ (albo więcej) szklanki orzechów (lub ziarenek dyni, słonecznika)
  • ½ szklanki groszków czekoladowych (albo gorzkiej czekolady pokrojonej w drobną kosteczkę)

Masło zmiksować z cukrem, dodać jajka i ekstrakt waniliowy, dalej miksując.

Mąkę wymieszać z sodą i solą i dodać do masy.

Dosypać płatki owsiane, orzechy i czekoladę, całość dokładnie wymieszać.

Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia.

Nakładać porcjami ciasto na blachy, pamiętając o zachowaniu odstępach.

Piec w piekarniku nagrzanym do 175ºC przez ok. 10-15 min. w zależności od wielkości ciastek lub do momentu, gdy brzegi ciastek zaczną przybierać kolor brązowy.

Upieczone przełożyć na metalową kratkę.

Uwaga: Jeśli przygotowujemy ciasto z podwójne porcji, z połowy surowego ciasta można uformować rulon, owinąć w folię spożywczą i przechowywać kilka dni w lodówce, a kiedy zechcemy pokroić w plasterki i upiec.

Anatomia_farmy_15

 

Mazurek Koci ( z bakaliami i mlekiem w proszku)

vanilia81

mazurek koci z mlekiem w proszku i bakaliami

Są potrawy, które w dzieciństwie jedliśmy w domu znajomych i które zrobiły na nas takie wrażenie, że mamy je ochotę przygotowywać w naszym dorosłym życiu. Tak właśnie było w moim przypadku z tym mazurkiem. Zawsze na urodzinach mojej przyjaciółki Madzi, które obchodzi je pod koniec marca, liczyłam na to, że pojawi się na on na stole, aż w końcu stałam się szczęśliwą posiadaczką przepisu na niego.

Nie ma nic nadzwyczajnego w jego ucieranym spodzie ( podejrzewam, że dobry, kruchy spód byłby nawet lepszy), ale polewa.. Bajka...

Bakalie jakie tylko przyjdą nam do głowy, obklejone rozkoszną słodką masą powstałą na bazie mleka w proszku. Słodka alternatywa masy kajmakowej.

Nie mam pojęcia dlaczego nosi taką nazwę, jedyne przychodzi mi do głowy, to nierówne bruki starych ulicy, nazywane kocimi łbami ; powierzchnia tego mazurką trochę ją przypomina.

Jeśli jesteście wielbicielami  bardzo słodkich wypieków, to bardzo go polecam.

Madzia, ucałuj Mamę za ten przepis...

Składniki:

( szklanka o objętości 250 ml )

spód:

  • 4 jajka
  • ½ margaryny (używam masła)
  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ szklanki cukru
  • cukier waniliowy 

Masło utrzeć z cukrem.

Miksując dodawać po jednym jajku.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i również miksując dodawać stopniowo do masy.

Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy o wymiarach ok. 30 x 40 cm

i piec ok. 15 min., aż się zrumieni.

Wyjąć z piekarnika, przestudzić

polewa:

  • 1 szklanka mleka w proszku (zwykłe, nie granulowane!)
  • ½ szklanki cukru
  • 3 łyżki wody
  • ¾ kostki margaryny (albo 180 g masła)
  • kilka kropel olejku migdałowego/ pół łyżeczki ekstraktu migdałowego (opcjonalnie)
  • ok 2-3 szklanki bakalii (orzechy, migdały, rodzynki, skórki pomarańczowej, żurawiny itp.)

Cukier i wodę zagotować.

Dodać margarynę i ponownie zagotować.

W osobnej misce dokładnie wymieszać mleko w proszku z bakaliami.

Dolać do nich syrop z margaryną i dokładnie wymieszać, by powstała gęsta, lepka masa.

Pokryć nią przygotowany spód, wygładzając nożem.

Odstawić, by masa stężała.

mazurek koci z bakaliami mlekiem w proszku

mazurek z bakaliami i mlekiem w proszku

Brownie z migdałami

vanilia81

brownie z migdałami orzechami

Brownie to zdecydowanie ciasto, które tej zimy pojawiało się u nas na stole najczęściej. Mam wrażenie, że piekłam je na okrągło, zmieniając tylko (lub pomijając) chrupiące dodatki w jego wnętrzu. Jest to chyba najszybsze w wykonaniu i najprostsze ciasto jakie znam i paradoksalnie jedno z najsmaczniejszych (oczywiście jeśli kocha się czekoladę).

Piekłam brownie, w którym ilość cukru dwukrotnie przewyższała ilość czekolady, tworząc cudownie chrupiącą skorupkę na powierzchni ciasta, ale i w tym przepisie powinna się pojawić. Zawsze używam tyle czekolady co masła i ta proporcja moim zdaniem sprawdza się najlepiej. Warto dodać, że przepis nie zawiera mąki.

Składniki:

  • 200g masła
  • 200  czekolady deserowej ( u mnie 70%)
  • 150 g cukru
  • 3 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 100-200 g migdałów (lub ulubionych orzechów) 
  • kakao do oprószenia (opcjonalnie)

 

Do rondelka wrzucić połamaną na kawałki czekoladę i masło. Stopić je na mały ogniu (uważając by nie przypalić, najbezpieczniej w kąpieli wodnej).

Odstawić, by trochę przestygły.

Jajka ubić krótko z cukrem, dodać ekstrakt waniliowy.

Delikatnie wmieszać rozpuszczoną czekoladę z masłem do masy jajecznej i połączyć całość.

Na koniec dosypać migdały i całość wymieszać.

Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (u mnie 20 cm x 20cm)i piec w temp.200°C przez ok. 15 min.

Wyciągnąć z foremki, ostudzić, posypać przesianym kakao.

Uwaga:

Migdały/orzechy przed dodaniem warto uprażyć kilka minut w piekarniku, a przed dodaniem do ciasta oprószyć delikatnie mąką, choć i bez tych zabiegów ciasto się uda.

Na blogu znajdziecie również przepis na :

Brownie na bazie mielonych migdałów Nigelli Lawson

Brownie light

brownie z migdałami orzechami

brownie z migdałami orzechami

Brownie bez mąki (Nigelli Lawson)

vanilia81

brownie bez mąki nigelli lawson

Trudno opisać intensywność tego smaku, czekoladową głębie, chrupkość orzechów i ekscytację każdym kęsem. Trzeba upiec i spróbować. Bardzo lubię zastępować mąkę mielonymi migdałami, ten zabieg jest wręcz stworzony dla brownie.

Mój maż, który pół roku życia spędził za oceanem, nie wiedząc, co to za ciasto, spróbował go i powiedział ,,ono jest takie amerykańskie, ale tamtejsze są jeszcze bardziej słodkie i klejące". No tak, amerykanie kochają kalorie :)

Polecam bardzo...

Składniki :

  • 225 g gorzkiej czekolady ( 70% miazgi kakaowej)
  • 225 g masła
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 200 g drobnego cukru
  • 3 jajka
  • 150 g mielonych migdałów
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich

 

W rondelku, na małym ogniu rozpuścić czekolade i masło.Zdjąć rondel z ognia dodać ekstrakt waniliowy, cukier, zamieszać i przestudzić.Mieszając dodawać roztrzepane jajka, mielone migdały i posiekane orzechy.


Masę przełożyć do wylożonej folią aluminiową ( lub jednorazowej) kwadratowej foremki o 24 cm boku. Ja piekłam w prostokątnej o podobnej powierzchni.


Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni C., przez ok.25-30 min. W przypadku brownie nie ma sensu sprawdzać czy jest upieczone patyczkiem, bo zawsze będzie lepkie w środku, a po upieczeniu nawet na wierzchu.


Po przestudzeniu pokroić je na 16 kawałków.Można podawać z sosem czekoladowym, lodami, tworząc w ten sposób elegancki deser, choć szczerze mówiąc nie widzę potrzeby ulepszania go, bo cudne jest samo w sobie.

 

brownie bez mąki nigelli lawson

brownie bez mąki nigelli lawson

brownie bez mąki nigelli lawson

Źródło: ,,Nigella ekspresowo"

© Ciasteczkolandia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci