Menu

Ciasteczkolandia

Wpisy otagowane : orzechy-laskowe

Tort marchewkowy z orzechami laskowymi

vanilia81

tort marchewkowy z orzechami laskowymi

Wiosna i jesień to pory roku, w których piekę marchewkowe ciasta. Wiosną (skuszona pęczkami młodej marchwi na straganach) dodaje do nich orzechy laskowe, oblewam słodka polewą z serka i ozdabiam marchewkami z marcepanu. Jesienią wybieram orzechy włoskie, czasami dosypuję też gorzką czekoladę albo ziarna dyni czy słonecznika oraz zwiększam ilość przypraw korzennych. Lubimy obie wersje.

Piekąc ten torcik do ciasta dodałam jogurt naturalny, dzięki czemu jest jest wilgotne. Ciasto dobrze się kroi (co ważne zarówno na etapie przygotowania, kiedy kroimy go na blaty, jak i przed podaniem, dzieląc go na kawałki)

Polewa jest słodka, ale jako dodatek to stonowanego smaku ciasta sprawdza się znakomicie

Składniki:

szklanka o pojemności 250 ml

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 jajka
  • 2 szklanki marchwi startej (na średnich oczkach)
  • 200 g orzechów laskowych
  • 150 g jogurtu naturalnego (u mnie Naturalny Gęsty Bakomy)
  • ½ szklanki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • ½ szklanki cukru

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem.

W drugiej miseczce zmiksować jajka z olejem i jogurtem.

Orzechy posiekać (nie za drobno).

Połączyć zawartości obu miseczek, dodać orzechy, marchew, cukry i całość krótko zmiksować.

Foremkę (u mnie 20 cm) wysmarować masłem i obsypać mąką. (spód można wyłożyć papierem do pieczenia)

Piec piekarniku w rozgrzanym do 175°C przez ok. 1 godzinę, sprawdzić po 45 min. jeśli drewniany patyczek, czy po wyciągnięciu jest czysty -ciasto jest upieczone).

Polewa:

Składniki muszą mieć temperaturę pokojową

  • 400 g białego serka kanapkowego -sernikowy (taki o zwiększonej ilości tłuszczu)
  • 350 g cukru pudru
  • 200 g miękkiego masła

Serek zmiksować z cukrem pudrem, dodawać stopniowo masło ponownie miksując całość na gładką masę.

Polewa będzie dość płynna, dlatego przed nałożeniem ją na blaty warto schłodzić ją przez 20 min. w lodówce, by masło stężało, choć nadal będzie to bardziej polewa niż krem.

Przestudzone ciasto przekroić na 3 równe blaty, każdy polać polewą, ewentualnie ozdobić (choć najlepiej zrobić to przed podaniem) i schować do lodówki.

 

tort marchewkowy z orzechami laskowymi

tort marchewkowy z orzechami laskowymi

tort marchewkowy z orzechami laskowymi

tort marchewkowy z orzechami laskowymi

Babeczki z nutellą

vanilia81

babeczki z nutellą

Jestem, już jestem... 7 stycznia zostałam szczęśliwą mamą malutkiej Małgosi (pochwale się nią niebawem), mogę więc powiedzieć, że najsłodsza babeczka, została już z mojego ,,piekarnika" wyciągnięta ;) Wszystko poszło dobrze, czujemy się świetnie. Doba wydaje się co prawda za krótka, by ogarnąć obowiązki domowe, trójkę dzieci, zająć się kwestiami wykończenia domu który budujemy, znaleźć czas dla siebie i bloga, ale słodkości pojawiają się na naszym stole, więc postaram się je w miarę możliwości pokazywać.

Dziś coś dla małych i dużych fanów nutelli. Proste w wykonaniu, smaczne babeczki, posypane kawałkami chrupiących orzechów laskowych. Nic nie stoi na przeszkodzie, by dodatkowo, po upieczeniu ponadziewać je nutellą...

Składniki: 

  • 125 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g cukru
  • 120 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 4 łyżki nutelli (lub innego kremu czekoladowo-orzechowego)
  • 2-3 łyżki mleka

Wszystkie składniki z wyjątkiem mleka zmiksować na gładką masę. Dodać mleko, ponownie zmiksować.

Formę do muffinek wyłożyć 12 papierowymi papilotkami i napełnić je równomiernie masą.

Piec w 175°C przez ok. 20 min. Będą gotowe, gdy wbity drewniany patyczek po wyciągnięciu nie będzie oblepiony ciastem.

Upieczone wyciągnąć z piekarnika, ostudzić chwilkę w formie, wydobyć i wystudzić na metalowej kratce.

Krem :

  • 200 g serka mascarpone
  • 200 g nutelli
  • garść orzechów laskowych do ozdoby

Zmiksować mascarpone z nutellą na gładki, jedwabisty krem. Za pomocą rękawa cukierniczego ozdabiać przestudzone babeczki, posypać posiekanymi orzechami laskowymi.

 babeczki z nutellą nutella cupcake

bbeczki z nutellą

przepis własny

Serniczki z nutellą

vanilia81

 serniczki z nutellą

3 kobiety, 3 desery z nutellą, 3 godziny gadania o tym, jak skomplikowane potrafi być życie, o tym czy należy iść za głosem serca, czy słuchać rozumu. O monotonii życia, pokusach, motylach w brzuchu, które boją się zatrzepotać. O marzeniach, przyszłości, o tym co niepewne i tym co przewidywalne do bólu. O tym, jak to dobrze dla kobiet, że walizki mają kółeczka i o ,,nowej miotle, która najlepiej zamiata"... S widzisz chusteczki z Hello Kitty nie były wcale potrzebne! K wygląda na to, że nie pozostaje nam nic innego jak polerować tą rutynę życia, aż nabierze idealnego połysku...Dziękuje Kochane...

Deserki te to nic innego, jak sernik orzechowo-czekoladowy na zimno, z najnowszej książki Nigelli Lawson podany w innej formie. Wiem, że ze słoikiem nutelli trudno konkurować, ale one tak ładnie wyglądają, że chyba warto...

Składniki (na 4-6 porcji):

  • 100 g herbatników typu digestive
  • 30 g masła
  • 250 g białego, mielonego twarogu o temperaturze pokojowej
  • 200 g kremu czekoladowo-orzechowego typu nutella (użyłam Choco nussa z Lidla)
  • 50 g prażonych orzechów laskowych
  • 30 g cukru pudru

Ciasteczka rozdrobnić w malakserze na piach, dodać łyżkę nutelli, mięciutkie masło i miksować, aż zaczną się tworzyć grudki. Dodać 12 g siekanych, prażonych wcześniej na patelni orzechów laskowych i ponownie miksować pulsacyjnie parę razy.

Napełnić tym szklane naczynka/kieliszki/szklaneczki, w których będzie deser podawany. Jeśli nie są bardzo szerokie, to sugeruję 1/3 wysokości będzie ładnie wyglądała. Podociskać łyżeczką i wstawić do lodówki, na czas przygotowania kolejnej warstwy.

Twaróg zmiksować z cukrem pudrem, dodać nutellę i miksować, aż całość się połączy.

Powstałą masą napełnić naczynka z lodówki, posypać każdy serniczek resztą prażonych, posiekanych orzeszków laskowych i ponownie odstawić do lodówki na minimum 4 godz., a najlepiej całą noc.

Uwagi:

Aby przygotować sernik w klasycznej wersji, to należy postępować identycznie, używając jednak 250 g ciasteczek i 75 g masła do wyłożenia dna foremki o przekroju 22-23cm. Tortownicę należy otworzyć i sernik podawać od razu po wyciągnięciu z lodówki. Krojenie ułatwi maczanie noża w zimnej wodzie po ukrojeniu każdego kawałka.

serniczki z nutellą

sernik z nutellą

Źródło: ,,Nigellissima" Nigella Lawson

Ciasteczka Płatki śniegu

vanilia81

ciasteczka płatki śniegu

Przepis na te ciasteczka znalazłam w niemieckiej książce kucharskiej z 1982r., pełnej tego typu ciasteczek. Jako dziecko obiecałam sobie, że jak będę duża, upiekę je wszystkie. No zobaczymy...

Małe, słodkie, o uroczej nazwie i prostej, ciekawej recepturze. Jeśli przeraża Was lukier na ciastku przełożonym dżemem, nałóżcie go tylko na brzegi, tak by udało obtoczyć się je w kokosie, albo po prostu pamiętajcie, by nie słodzić już kawy je ;)

Składniki:

  • 150 g miękkiego masła
  • 125 g cukru
  • 125 g mielonych orzechów laskowych
  • 200 g mąki pszennej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • szczypta cynamonu
  • filiżanka ulubionego dżemu

Glazura:

  • 200 g cukru pudru
  • 2 łyżki białego rumu (lub zwykłego, wody lub soku z cytryny)
  • 100 g wiórków kokosowych

Masło utrzeć mikserem, dodać stopniowo cukier i mielone orzechy cały czas miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem i wyrobić jednolite ciasto.

Utworzyć z niego kulę i odstawić na 30 min, do lodówki.

Po tym czasie wyjąć, rozwałkować na grubość 0.5 cm, stolnicę i wałek podsypując mąką.

Wykrawać małe (3-4 cm) kółka , przekładać na blachę wyłożoną pergaminem i piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez 15-20 min., do zarumienienia.

Wystudzić, a następnie nałożyć na wierzch ciasteczka wybraną konfiturę , przykryć drugim, tak, by jego spód znalazł się na górze (jest gładszy i lukier będzie się lepiej rozprowadzał)

Z cukru pudru i rumu (bądź wody, soku z cytryny) utrzeć lukier. Nałożyć go na ciasteczka, a ich brzegi obtoczyć w wiórkach kokosowych.

ciasteczka płatki śniegu

ciasteczka płatki śniegu

ciasteczka płatki śniegu

Źródło: ,,Meine schonsten Weihnachtsbackereien" Max Inzinger

CIASTECZKA Z NUTELLĄ czyli Ciasteczkolandia od kuchni

vanilia81

ciasteczka z nutellą

Od dawna planowałam upiec ciasteczka z Nutellą. Był nawet pomysł wspólnego ich pieczenia z moją blogową psiapsiółką, która mi ten przepis podesłała. Niestety nie udało nam się (tym razem!) jednocześnie włączyć piekarników. Szkoda...

Ponieważ jednak, co tu dużo mówić, mam w życiu sporo szczęścia, to nie koniec historii powstania tych ciasteczek. Los zesłał mi bowiem wyjątkowa osobę- Anię (tegoroczną maturzystkę!) z zacięciem fotograficzno- reżyserskim, która miała przeczucie, że warto spędzić ze mną popołudnie w kuchni, by pokazać Wam jak wyglądają kulisy przygotowania moich słodkości. Zarażona jej młodzieńczą pomysłowością i energią zgodziłam się bez wahania i dzięki temu mogę Wam dziś uchylić drzwi do Ciasteczkolandii...



 

Projekt przyniósł mi mnóstwo radości i satysfakcji, choć właściwie nie robiłam nic więcej niż zwykłe. Piekłam przecież ciasteczka...

Ciasteczka, muszę to napisać ŚWIETNE. Kruchutkie, delikatne, w orzechowym ubranku i czapeczce z nutelli. Polecam. Ciasteczka.I pieczenie.

Aniu cieszę się, że nasze pasję miały okazję się spotkać. Ba! Zderzyć ( i to czołowo!) Jesteś fantastyczną młodą kobietą, rozwijaj to, co Ci genetycznie pisane. Kibicuję Ci z całego serca i mocno trzymam za Ciebie kciuki. Twoja Mama to szczęściara...

Składniki (na ok. 20 ciasteczek):

  • 113 g miękkiego masła

  • 50 g cukru

  • 1 jajko

  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

  • 130 g mąki pszennej

  • szczypta soli

  • 80 g orzechów laskowych

 

Masło zmiksować z cukrem na jednolitą masę.

Dodać żółtko, ekstrakt waniliowy- zmiksować.

Dosypać mąkę i szczyptę soli i ponownie zmiksować.

Z powstałej masy lepić kulki wielkości orzecha włoskiego. Gdyby okazała się zbyt miękka i lepka, można dosypać ciut mąki, albo wstawić na kwadrans do lodówki, to znacznie ułatwi pracę.

Białko rozbełtać widelcem, aż będzie się pienić.

Na talerz wysypać dobrze rozdrobnione, obrane orzechy laskowe. Jeśli macie orzechy w łupinkach, najłatwiej się ich pozbędziecie wkładając je na 10-15 min, do rozgrzanego piekarnika, z łatwością wówczas będą z nich wyskakiwać.

Kulki z ciasta maczać w białku,a następnie obtaczać w orzechach.

Kciukiem zrobić wgłębienie po środku każdego ciastka. Malutką łyżeczką nakładać nutellę do każdego ciasteczka


Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętając o odstępach.


Piec w piekarniku rozgrzanym do 175°C przez 12 minut.


Wyjąć z piekarnika i po chwili przekładać na metalową kratkę by ostygły.

UWAGI:

Nic nie stoi na przeszkodzie, aby użyć orzechów włoskich lub migdałów, a nutellę zastąpić dżemem.

Z podanej ilości wyszło 15 szt., więc piekłam je trochę dłużej (ok. 20 min.)

 

ciasteczka z nutellą

cisteczka z nutellą

ciasteczka z nutellą

ciasteczka z nutellą

ciasteczka z nutellą

Przepis dostałam od Cuda.wianki. Miałaś rację kochana, są boskie!

TIRAMISU Z NUTELLĄ

vanilia81

 tiramisu z nutellą

Wiem, wiem powinnam korzystać z uroków sezonowych owoców, ale to tak jakby kazać komuś uzależnionemu od papierosów, palić tylko zimą... Niewykonalne!

Wśród Was na pewno jest wielu nutelloholików. Mnie własne dziecko nazywa ,,mamą nutellicą", od kiedy (kolejny raz) przyłapała mnie na wyjadaniu jej ze słoiczka (bo tak smakuje przecież najlepiej, prawda?...). Mój mąż z kolei uwielbia tiramisu, więc deser ten jest połączeniem naszych deserowych preferencji. Warto dodać udanym połączeniem...

Jeśli obawiacie się, że deser, przez dodatek nutelli będzie okropnie słodki, to pragnę zapewnić, że dodatek mascarpone i gorzkiej kawy niweluje nadmierną słodycz i na pewno się nie przesłodzicie. Trudno go porównać (i na szczęście nie trzeba tego robić) ze zwykłym tiramisu, bo nawet dla mnie, klasyka ( w każdej dziedzinie zresztą) zawsze wygrywa, ale to doskonała alternatywa tego deseru, którą możecie zaskoczyć gości. No i te prażone orzechy laskowe...


Składniki:

  • 200 g nutelli
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 filiżanki kawy (ok. 450 ml)
  • paczka podłużnych biszkoptów ( 24 szt.)

Nutellę zmiksować na wolnych obrotach z serkiem mascarpone, powoli dolewać małą filiżankę (150 ml) przestudzonej kawy.

Połowę Biszkoptów nasączyć w reszcie kawy ( ja zawsze zamaczam na 3 sekundy z każdej strony).

Wyłożyć nimi formę, w której będziemy schładzać/podawać deser.

Na biszkopty nałożyć połowę kremu, przykryć ją drugą warstwą nasączonych w kawie biszkoptów, a na górę wylać resztę kremu.

Masa może się wydawać zbyt rzadka, ale to nie szkodzi, w lodówce masa stężeje (nutella stwardnieje) jeśli jednak macie obawy, można przygotowany krem włożyć na kwadrans do lodówki i dopiero potem przełożyć nią biszkopty.

Jeśli chcecie deser posypać kakao, należy zrobić to tuż przed podaniem, jeśli posiekanymi orzechami laskowymi, najlepiej, gdy krem zacznie tężeć (ładnie się przykleją)

Deser nie zawiera jajek, nie wymaga więc, jak ma to miejsce w klasycznym tiramisu kilkugodzinnego leżakowania w lodówce, nie mniej jednak, godzina czy dwie dobrze mu tam zrobi.

Uwagi:

Skórkę z orzechów laskowych, najłatwiej ściągnąć wkładając je na 10 min do rozgrzanego do 200°C piekarnika, a następnie przesypać do ściereczki/ręczniczka i pocierać nimi o siebie.



Przepis zainspirowany przepisami z książeczki Nutelli (zmniejszyłam ilość kawy i nie posłodziłam jej)

TORCIK Z NUTELLĄ

vanilia81

tort z nutella

,,Torta alla gianduia" tak brzmi oryginalna nazwa tego wypieku. Trudno pisać mi o nim per tort, bo ma 23 cm średnicy i nie jest przełożony kremem lub śmietaną. Dla mnie będzie więc torcikiem, co nie zmienia faktu, że jako słodka gwiazda moich urodzin, sprawdził się znakomicie.

Nie będę go zachwalać, najlepszą reklamą będzie odczytanie listy składników: duży słoik nutelli, tabliczka deserowej czekolady, 200 g orzechów laskowych...

Przymierzałam się do upieczenia innego tortu, z taka samo niedbale rozsypanymi, prażonymi orzeszkami laskowymi na górze, jednak kiedy znalazłam ten przepis w ,,Jak być domową boginią" Nigelli Lawson, myśl o  nutelli w jego wnętrzu, zdyskwalifikowała konkurenta w momencie. Bardzo polecam i to nie tylko miłośnikom nutelli :)

Składniki ciasta:

  • 6 dużych jajek (oddzielić białka od żółtek)
  • szczypta soli
  • 125 g  masła
  • 400 g nutelli (średni słoik dostępny w Polsce ma 350 g. i tyle dałam)
  • 1 łyżka likieru Frangelico, lub innego orzechowego, rumu lub wody
  • 100 g mielonych orzechów laskowych
  • 100 g gorzkiej czekolady stopionej

Spód 23 cm tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki natłuścić.

Białka ubić ze szczyptą soli na niezbyt sztywno. W drugiej misce zmiksować masło z nutellą, a następnie dodawać likier/wodę, żółtka i wsypać mielone orzechy. Wmieszać stopioną, przestudzoną czekoladę. Do całości dodać łyżkę ubitych białek, by masę rozrzedzić, a następnie w 3 porcjach resztę białek, delikatnie wszystko łącząc.

Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku przez ok. 40 min. ( piekłam kilka minut krócej) aż ciasto zacznie odstawać od ścianek foremki.

Przełożyć na metalową kratkę do ostygnięcia

Polewa:

  • 100 g obranych orzechów laskowych
  • 125 g czekolady deserowej
  • 125 ml śmietany kremówki
  • łyżka likieru Frangelico, rumu lub wody

Orzeszki należy uprażyć na suchej patelni, kilka minut, do momentu aż zaczną się robić miejscami brązowe i poczujecie ich obłędny zapach.

Czekoladę, śmietanę i alkohol umieścić w małym garnku ( z grubym dnem lub teflonową powłoką) podgrzać do roztopienia się czekolady, a następnie zdjąć z ognia i dokładnie wymieszać.

UWAGI

Ważne, żeby ilość śmietany i czekolady była taka sama, ale wydaje mi się, że jeśli macie 100 g czekolady i dodajcie do niej 100 ml śmietany, to ilość ta też wystarczy, a nie trzeba będzie ,,uruchamiać" drugiej tabliczki czekolady.

Jeśli nie uda Wam się kupić obranych orzeszków laskowych, wystarczy wrzucić na 10-12 min. orzechy do nagrzanego piekarnika, a następnie włożyć je do kuchennej i pocierać kilka minut w dłoniach. Po odwinięciu wybieramy z zawiniątka pozbawione cieniutkiej łupinki orzeszki.

tort z nutellą Nigelli

Przepis pochodzi z książki ,,Jak być domową boginią" Nigelli Lawson

PANFORTE

vanilia81

Ciasto z dedykacją dla Izy K - koleżanki z licealnej ławki, szczęściary, która mieszkała we Włoszech i która w tym roku mi o Panforte przypomniała i dla Majanki, która włoskie klimaty uwielbia :)

Z upieczeniem tego tradycyjnego, bożonarodzeniowe ciasta toskańskiego nosiłam się ponad 4 lata. Tyle minęło od momentu, kiedy widziałam je po raz pierwszy w witrynach toskańskich cukierni. Nie pytajcie dlaczego go wtedy nie spróbowałam, bo sama do dziś żałuje.

Zawsze kiedy chciałam je upiec okazywało się, że nie mam któregoś ze składników. Tym razem postanowiłam, że to ciasto dostosuje się do zawartości moich szafek, a nie odwrotnie, stąd brak np. orzechów włoskich, a bonus w postaci żurawiny ( przytłoczonej totalnie przez figi nota bene). Proporcję wzorowałam na kilku przepisach. Smakuje jak ciężki, naszpikowany bakaliami i suszonymi owocami ( zatem zdrowy!) baton. Moją rodzinę smak zachwycił, mnie początkowo zirytowało krojenie, ale smak wynagrodził tą niedogodność.

 

Składniki:

150 g orzechów laskowych

200 g migdałów (bez skórki)

200 g  suszonych fig

200 g moreli suszonych

100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

3 garści żurawiny suszonej

120 g mąki pszennej

10 łyżek miodu

120 g cukru pudru (+ troszkę do posypania na koniec)

spora szczypta białego pieprzu

przyprawy korzenne ( cynamon, kolendra, goździki, gałka muszk. itp.)

 

Suszone owoce grubo posiekaj. Orzechy upraż na suchej patelni, a następnie posiekaj ( ja siekałam tylko owoce) i wraz z owocami wsyp do dużej miski, dosyp przyprawy, odstaw


Cukier i miód, ustaw w garnku na małym ogniu, mieszając doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze minutę, uważając żeby masa się nie przypaliła. Zdejmij z ognia, wlej zawartość garnka do miski z suchymi składnikami i dokładnie wymieszaj. Powinna powstać gęsta, ciężka masa, tak gęsta, że ma się wrażenie, że nie będzie w stanie obkleić orzechów i owoców. Spokojnie-będzie :)

Okrągłą formę ( w moim przypadku klasyczna o średnicy 28 cm) wyłóż papierem do pieczenia i łyżką przełóż do niej masę.

Wygładź wierzch dłonią zwilżoną w zimnej wodzie. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 40 min. Nigella w swoim przepisie wspominała, że ciasto jest gotowe jeśli na jego wierzchu pojawiają się pęcherzyki powietrza ,ja się ich nie doczekałam, ale po ok. 40 min. Ciasto było dobre. Wyjmij i odstaw, żeby ciasto nieco przestygło. Obrysuj nożem brzeg formy, aby ciasto łatwiej się od niej oddzieliło, ale nie wyjmuj go, niech sobie tak przez noc poleży. Następnego dnia posyp cukrem pudrem i pokrój na cienkie paseczki, najsprawniej pójdzie jeśli użyjesz noża zamoczonego w zimnej wodzie (ok. 20 kawałeczków wyjdzie)

© Ciasteczkolandia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci