Menu

Ciasteczkolandia

Wpisy otagowane : truskawki

Konfitura truskawkowo- waniliowa

vanilia81

konfiturkonfitura truskawkowa z truskawek wanilia croissanty dżem

Konfitury różnią się od dżemów konsystencja, ilością cukru w składzie i wyglądem zawartych w nich owoców. W dobrze przyrządzonej konfiturze szkliste, zachowane w całości owoce, pływają w gęstym syropie. Zawierają sporo cukru (przeważnie kilogram cukru na kilogram owoców), ale doskonale nadają się do polania placuszków, budyniu, sernika itp. Od tego jak długo konfitury będą smażyć zależy ich konsystencja, im dłużej tym będą gęstsze i słodsze. Poniższa wersja zawiera wanilię, która dodaje truskawką miłej nuty.

Składniki:

  • 1 kg ładnych, drobnych truskawek ( waga po obraniu)
  • 1 kg cukru ( część można zastąpić brązowym)
  • 500 ml wody
  • laska wanilii

Truskawki umyć, pozbawić szypułek ( zawsze w tej kolejności, woda odbiera odszypułkowanym truskawką smak!)

W garnku ( idealnie szerokim, niskim) zagotować wodę, dodać cukier i pomieszać by się rozpuścił. 

Laskę wanilii przeciąć wzdłuż, wydrapać nożem ziarenka i razem z laską wrzucić do syropu.

Dodać truskawki i smażyć na średnim ogniu, nie mieszając, a jedynie potrząsając garnkiem.

Gotować tak przez pół godziny.

Odstawić i czynoość tą powtórzyć następnego dnia ( lub po paru godzinach, gdy wystygną). Ponieważ zależało mi ja dość rzadkich konfiturach, drugiego dnia smażyłam je ok. 45 min. Jeśli chcemy uzyskać gęsty, kleisty syrop, najlepiej drugiego dnia wydłużyć ten czas do godziny, lub smażyć jeszcze trzeciego dnia.

Tutaj znajdziecie przepis na konfiturę z wiśni.

konfitura truskawkowa z truskawek wanilia croissanty dżem

konfitura truskawkowa z truskawek wanilia croissanty dżem

konfitura truskawkowa z truskawek wanilia croissanty dżem

konfitura truskawkowa z truskawek wanilia croissanty dżem

Koktajl truskawkowo-bananowy z migdałami

vanilia81

koktajl truskawkowo-banaowy z migdałami

Z sympatii do truskawek, ze słabości do różu i totalnego braku czasu na ambitniejsze drugie śniadania/podwieczorki, pożyczonym od Mamy blenderem (oddam,obiecuję...) serwuję przeróżne wariacje truskawkowych koktajli. Są zdrowe, pożywne, orzeźwiające i...takie ładne!

Składniki:

  • ok. 20 dag truskawek
  • 1 banan
  • 350 g schłodzonego jogurtu naturalnego (użyłam Bakoma Naturalny Gęsty)
  • 20 g płatków migdałowych

Truskawki umyć i odszypułkować.

Banana obrać o pokroić na 3-4 kawałki.

Jogurt, płatki i owoce umieścić w dzbanku/naczyniu blendera i miksować kilkanaście sekund.

Przelać do szklanek i cieszyć się latem...

koktajl truskawkowo-bananowy z migdałami

koktajl truskawkowo-bananowy z migdałami

Sałatka letnia radość (z truskawkami, makaronem i mozzarellą na listkach bazylii)

vanilia81

sałatka truskawki mozzarella makaron bazylia
 

Tylko teraz truskawki pachną i smakują tak słodko i intensywnie, a bazylia szaleje w doniczkach prosząc się, by odrywać jej listki. Niech makaron do tej sałatki będzie najbardziej uroczy jaki uda Wam się zdobyć (widziałam w kształcie serduszek!). Aromatyzowany olej jeszcze bardziej podkręca jej smak i pozwala przyswoić witaminy z truskawek. Dobrym pomysłem będzie posypanie jej podprażonymi na patelni płatkami migdałów. Pyszna, lekka, kolorowa...Letnia radość!

To sałatka, którą przygotowałam z Mają, kiedy miałyśmy ,,babski dzień". Wiecie jak to jest: chłopaków nie ma w domu, są za to wagary od przedszkolu, malowanie paznokci, lody na patyku, wymyślanie koktajli, maseczki jogurtowe na buziach, zabawa lalkami Barbie i ploteczki...

 Składniki:

  • filiżanka truskawek (najlepiej drobnych)
  • opakowanie mini kuleczek mozzarelli
  • szklanka makaronu kokardki
  • kilka garści listków bazylii
  • saszetka oleju Kujawskiego z bazylią

Makaron ugotować, przelać zimną wodą, ostudzić.

Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić jeśli są duże.

Zerwać, opłukać listki bazylii i wyłożyć je na talerzu.

Ugotowany makaron, truskawki i kulki mozzarelli poukładać na listkach bazylii.

Tak przygotowaną sałatkę polać saszetką ,,Kujawskiego z bazylią".

Opcjonalnie można całość posypać podprażonymi na patelni płatkami migdałowymi.

sałatka truskawki mozzarella makaron bazylia

sałatka truskawki mozzarella makaron bazylia

sałatka truskawki mozzarella makaron bazylia

Przepis bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis ZpierwszegoTloczenia.pl  

Oświadczam, że akceptuję regulamin konkursu.

 



Muffinki jogurtowe z truskawkami i rabarbarem

vanilia81

jogurtowe muffinki z truskawkami i rabarbarem

Truskawki i rabarbar to duet, który sprawdza się zawsze, bez względu na to czy mówimy o dżemie, kompocie czy o ciastach. Właśnie te owoce trafiły do muffinek, które upiekłyśmy z Mają na zakończeniu jej roku przedszkolnego. Upieczone z podwójnej porcji zniknęły błyskawicznie rozchwytywane przez małe rączki. Mogę więc zagwarantować, że dzieci przyjmą je z entuzjazmem.

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 300 g jogurtu naturalnego (użyłam Bakoma Naturalny Gęsty)
  • 2 jajka 
  • 90 g (7 łyżek) cukru
  • 125 ml oleju rzepakowego
  • 200 g truskawek
  • 150 g rabarbaru
  • opcjonalnie 12 łyżeczek cukru perlistego lub cukru pudru do posypania.

Dobrze, żeby jajka i jogurt miały temperaturę pokojową.

Truskawki i rabarbar umyć i obrać. Truskawki pokroić na połowę, większe na ćwiartki, rabarbar na 1 cm plasterki lub wzdłuż a potem na 2 cm paseczki.

Mąkę z sodą przesiać do miseczki.

Do drugiego naczynia wbić jajka, dodać cukier, olej i jogurt, całość dokładnie wymieszać.

Przelać mokre składniki do suchych, całość krótko wymieszać widelcem, tylko tak by nie było widać suchej mąki.

Foremkę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami i napełnić je ciastem do 2/3 wysokości.

W każdą porcję powtykać owoce.

Jeśli używacie cukru perlistego, posypujemy nim muffinki przed pieczeniem, jeśli cukru pudru dopiero po upieczeniu i ostudzeniu.

Piec w 175° C przez ok. 20 min.

jogurtowe muffinki z truskawkami i rabarbarem

jogurtowe muffinki z truskawkami i rabarbarem

przepis własny

Lekki serniczek na zimno z jogurtem i puree truskawkowym na spodzie z musli

vanilia81

jogurtowy torcik z musem truskawkowym i musli

Kiedy w serniku na zimo śmietanę kremówkę zastąpimy naturalnym jogurtem, dodamy do niego kilka garści zmiksowanych truskawek i podamy go na spodzie z chrupiącego musli powstanie lekki, letni deser. Jeśli dodatkowo wbijemy w niego świeczki sprawdzi się jako tort dla czerwcowego solenizanta. Warto wówczas ozdobić go bezikami z tego przepisu. W wersji light wystarczy po prostu na jego górze umieścić dorodne truskawki i listki mięty.

Składniki:

Spód:

  • 150 g musli crunchy (użyłam truskawkowego)
  • 70 g masła

Spód i boki foremki o średnicy 20 cm wyłożyć folią spożywczą

Musli pokruszyć, umieścić w miseczce i zalać rozpuszczonym masłem)

Dokładnie wymieszać masę i wyłożyć nią, dociskając dłonią spód formy.

Odstawić do lodówki, na czas przygotowania musu.

Mus:

  • 500 g mielonego białego serka
  • 390 g jogurtu naturalnego (użyłam Bakoma Naturalnie Gęsty)
  • 300 g truskawek 
  • łyżka soku z cytryny
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 7 pełnych łyżeczek żelatyny
  • 80 ml mleka

Mleko dobrze podgrzać, dodać żelatynę i mieszać, aż do jej rozpuszczenia.

Ser zmiksować z jogurtem naturalnymi

Truskawki zblendować (lub utrzeć, rozgnieść tak by uzyskać puree) z cukrem pudrem i sokiem z cytryny.

Owocowy mus przelać do serka i jogurtu i ponownie zmiksować.

Do żelatyny dodać trochę różowej masy i dobrze wymieszać, a następnie  całość dodać do masy i ponownie dobrze zmiksować.

Wylać całość na przygotowany wcześniej spód (powinien być zastygnięty i twardy).

Odstawić do lodówki na kilka godzin (a najpewniej na całą noc)

Ozdobić bezikami lub świeżymi truskawkami.

Beziki można upiec dzień czy dwa wcześniej i przechowywać w puszce, ważne jedynie by nakładać je na torcik tuż przed podaniem, bo dość szybko na nim miękną.

 

jogurtowy torcik z musem truskawkowym i musli

jogurtowy torcik z musem truskawkowym i musli

jogurtowy torcik z musem truskawkowym i musli

patera

przepis własny

Dżem truskawkowy z nutą cynamonu

vanilia81

dżem truskwkowy z cynamonem

Prawdziwy dżem z truskawek. Bez cukrów żelujących czy fixów, taki któremu musimy poświęcić trzy godziny często mieszając, bo w przeciwnym razie grozi nam szorowanie garnka. Gęsty, intensywny, słodki. Smak i aromat kilograma truskawek zamknięty w dwóch nie za dużych słoiczkach.

Osobiście przeżyłam zawód odkrywając rok temu w składzie moich ukochanych fixów substancję konserwującą, staram się ich teraz unikać, choć skłamałabym mówiąc, że konsystencja, czy smak ich mi nie odpowiada, albo, że już nigdy ich nie użyje, bo pewnie to zrobię.

Bez względu na to, z której metody korzystacie zachęcam do dodania do dżemu z truskawek odrobiny cynamonu i zastąpienie części białego cukru-brązowym. Ten smak się sprawdza, szczególnie w środku zimy...

 

Składniki:

  • 1 kg truskawek
  • 100 g brązowego cukru
  • 100 g białego cukru
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • łyżka soku z cytryny

 

Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek (nie odwrotnie, bo woda ,,kradnie" im smak)

Przekładamy do garnka (najlepiej z nieprzywieralnym dnem) i na małym ogniu doprowadzamy do wrzenia, mieszając od czasu do czasu gotujemy przez godzinę.

Po tym czasie dodajemy oba rodzaje cukru, cynamon, sok z cytryny- całość gotujemy jeszcze, często mieszając, ok dwóch godzin, do momentu, aż dżem zgęstnieje i po przełożeniu na zimy talerzyk zastygnie.

Gotowy dżem natychmiast przekładamy do wyparzonych słoików, które szczelnie zamykamy.

 

dżem truskwkowy z cynamonem

 dżem truskwkowy z cynamonem

przepis własny

 

Beza Pavlovej z truskawkami

vanilia81

beza pavlova z truskawkami

Chrupiąca z wierzchu, mięciutka i puchata w środku, pokryta warstwą bitej śmietany.

Beza Pavlovej. Od paru dobrych lat, u nas to ,,must have" każdego lata. Wcale mnie nie dziwi, że od niespełna 90 lat Australijczycy spierają się z Nowozelandczykami, kto z nich pierwszy przygotował ten deser dla rosyjskiej primabaleriny Anny Pawlowej (biała beza ma przypominać jej spódniczkę)

Prosta w wykonaniu, urocza wizualnie i choć słodka, nie znam osoby, która by nią pogardziła. Prawie zawsze kończy się na dokładce. Niech Was nie kusi dodanie cukru pudru do bitej śmietany. Naprawdę nie jest to konieczne. Nie zaszkodzi za to dodanie kilku listków mięty...

Składniki:

  • 6 białek (z dużych jaj)
  • 300 g drobnego cukru 
  • 1 łyżeczka octu winnego 
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej)

do podania:

  • 400-500 ml śmietany kremówki 
  • kilka garści truskawek
  • listki mięty (opcjonalnie)

 

Białka ubić na pół sztywno, a następnie ubijając dodawać po łyżce cukru, aż stanie się sztywna i błyszcząca.

Na tym etapie dodać także mąkę i ocet.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i odrysować na niej okrąg o średnicy 20-23 cm.

Przełożyć pianę na odrysowane koło, delikatnie wygładzić.

Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C, natychmiast zmniejszyć temperaturę do 150° C  i piec przez ok. godzinę i kwadrans.

Beza powinna być krucha i sucha z zewnątrz, a po naciśnięciu sprężysta.

Uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić w nim bezę, aż do ostygnięcia (nawet na całą noc)

Przed podaniem przełożyć odwrócić bezę do góry nogami (nie jest to konieczne, ale w ten sposób uzyskamy płaską powierzchnię).

Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić (nie musi być bardzo sztywna), rozłożyć ją na deserze i ozdobić umytymi, obranymi truskawkami i listkami mięty.

 

beza pavlova z truskawkami

beza pavlova z truskawkami

beza pavlova z truskawkami

TORT PAVLOWEJ

vanilia81

Składniki bezy:

  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka octu winnego (zwykły ocet lub soku z cytryny też będzie ok.)
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej 

Przybranie:

  • 200 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 szklanki truskawek 

Piekarnik rozgrzejcie do 180°C. Białka (najlepiej o temperaturze pokojowej) ubijać, stopniowo dodając szklankę cukru, aż piana stanie się sztywna. Do ubitej piany dodać mąkę kukurydzianą, ocet winny i delikatnie wymieszać. Na papierze do pieczenia odrysować (ale nie flamastrem, żeby nie wybrudzić bezy!)okrąg  średnicy  23 cm , umieścić na blaszce i wypełnić go bezową pianą. Piec kilka minut w 180° C, a następnie zmniejszyć do temperatury 150°C i piec ok. godziny, później zostawić w uchylonym piekarniku do wystygnięcia. Ubić (schłodzoną!) śmietanę i zmieszać z 2 łyżkami cukru pudru. Pokroić truskawki na ćwiartki. Jeśli spodziewacie się większej ilości gości proponuje zrobić bezę z 6 białek, kierując się zasadą -  na każde białko 4 łyżki cukru.

Na bezowym spodzie rozprowadzić bitą śmietanę i poukładać truskawki

 

 

 

 

© Ciasteczkolandia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci