Menu

Ciasteczkolandia

Wpisy otagowane : jagody

Tort leśny mech

vanilia81

Tort leśny mech ciasto szpinakowe ze szpinakiem zielony torcik dla dzieci

W przedszkolu należy do grupy Leśnych Ludków. Miłośnik zielonego koloru i wszelkich pojazdów ( z naciskiem na traktory i koparki). Zafascynowany lasem i owadami, które go zamieszkują. O ile tylko mama nie obciążyła go genetycznie totalnym brakiem zrozumienia matematyki, z pewności zostanie w przyszłości jak jego tata inżynierem, bo już teraz zadziwia pomysłami technicznymi. Mój syn Antoś... Kilka dni temu skończył 4 lata. Jestem pewna, że gdybym na wierzchu tortu umieściła kilka żywych żuków, podobał by mu się jeszcze bardziej...

Tort na bazie popularnego ciasta ze szpinakiem. Spokojnie...nie jest on wyczuwalny w smaku, barwi jedynie w naturalny sposób ciasto na śliczny zielony kolor . Krem stanowi bita śmietana usztywniona galaretką, która wzbogaca tort o cytrynową nutę i sprawia, że dobrze się go kroi.

Górę tortu można ozdobić dowolnymi drobnymi owocami leśnymi, ja wybrałam jagody i poziomki, ale równie dobrze mogą to być maliny, jeżyny, borówki, a nawet pestki granatu. Tort bardzo przyjemny nie tylko wizualnie, ale również smakowo.

Tort sprawdzi się jako tort na roczek, solenizant, będzie go mógł śmiało pałaszować.

Temperatura pieczenia: 

180ºC grzałka góra-dół lub 170ºC termoobieg

Czas pieczenia 50- 60 min.

Foremka: okrągła tortownica o średnicy 20 cm

Składniki:

  • 2 szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju (np.rzepakowy)
  • 3 jajka
  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 2 łyżeczki proszki do pieczenia
  • 2 garści owoców leśnych do dekoracji

Masa:

  • 300 ml śmietany kremówki
  • opakowanie galaretki cytrynowej ( lub np.agrestowej)

Szpinak rozmrozić, dobrze odcisnąć ( na gęstym sitku lub przez gazę), zmiksować blenderem.

Jajka zmiksować z cukrem, tak by powstała puszysta masa, a następnie miksując dolewać stopniowo olej.

Mąkę z proszkiem przesiać do masy, wymieszać ( lub miksować na wolnych obrotach).

Na koniec dodać odciśnięty szpinak i dokładnie wymieszać.

Spód formy wyłożyć papierek do pieczenia, boki wysmarować tłuszczem.

Przelać ciasto do formy, piec godzinę ( do tzw. suchego patyczka).

Wyjąć z piekarnika, ostudzić.

Wyciągnąć z formy, ściąć górę ( tak ok. 1/3 wysokości).

Palcami pokruszyć górną, odciętą część ( najlepiej bez przypieczonego, brązowego wierzchu, tylko zielone ciasto).

Dolny blat tortu ponownie umieścić w tortownicy i zapiąć jej klamrę.

Galaretkę rozpuścić w 180 ml gorącej wody i mieszać by się rozpuściła.

Odstawić do ostudzenia, mieszając od czasu do czasu, a następnie schłodzić w lodówce.

Dobrze schłodzoną ( to ważne!) śmietanę ubić na sztywno.

Gdy galaretka zacznie tężeć, miksując dodać ją do ubitej śmietany.

Tak przygotowaną masę wylać na spód tortu i posypać ją delikatnie dociskając pokruszonym górnym blatem.

Odstawić, by masa stężała, przed podaniem ozdobić owocami leśnymi

Tort leśny mech torcik dla dzieci zielony ciasto ze szpinakiem

Tort leśny mech torcik dla dzieci zdrowy ze szpinakiem zielony prosty

 

Ciasto jogurtowe z jagodami (Gateau au yaourt)

vanilia81

ciasto jogurtowe z jagodami

Włoszki wykorzystują kubeczki po jogurcie jako miarki przy pieczeniu babki jogurtowej, Francuski korzystając z nich, piekąc w weekendy ze swoimi dziećmi Gateau au yaourt...

,,Pierwszym ciastem, jakiego uczy się większość francuskich dzieci, jest gateau au yaourt (ciasto jogurtowe) — lekkie, nie za słodkie ciasto, do którego można dodać owoce, groszek czekoladowy, cytrynę albo łyżeczkę rumu i które udaje się prawie zawsze. Do odmierzania składników wykorzystuje się kubeczki po jogurcie.

 Efektem całego tego pieczenia jest nie tylko blacha ciasta, ale także nauczenie dzieci panowania nad sobą. Zajęcie wymagające odmierzania i dodawania składników w odpowiedniej kolejności jest idealnym treningiem cierpliwości. W dodatku francuskie rodziny nie pożerają ciasta, kiedy tylko wyłoni się ono z piekarnika (tak jak ja to robię), lecz czekają, żeby zjeść je na goûter – francuski podwieczorek."

Polecam Wam to smaczne, proste ciasto, ale jeszcze bardziej książkę ,,W Paryżu dzieci nie grymaszą" Pameli Druckerman, z której przepis pochodzi. Książkę, która zdobyła moje serce już od pierwszej strony. Autorką jej jest amerykańska dziennikarka, która wychowując we Francji trójkę swoich dzieci zauważyła, że francuskie dzieci jedzą z apetytem, są grzeczne i cierpliwe, a ich rodzice wyspani i zrelaksowani. Wnikliwie zbadała ten fenomen, a w książce podzieliła się swoimi spostrzeżeniami. Ten poradnik (który w rzeczywistości jest także świetną powieścią obyczajową) powinni przeczytać ci, którzy spodziewają się dziecka, ci którzy niedawno rodzicami zostali, a nawet rodzice kilkulatków (osobiście wierzę, że na zmiany w moim domu nie jest za późno...). Książka jest lekka, zabawna, ale przede wszystkim mądra. Porusza tematy tj. budzenie się niemowląt w nocy, kwestie żywieniowe. Przedstawia metody, których warto przestrzegać wychowując dzieci. To porządna dawka rodzicielskiej wiedzy, a często po prostu usystematyzowanie prostych zasad, o których dobrze wiemy, ale o których w codziennym biegu zapominamy.

Zapraszam do polubienia profilu Ciasteczkolandii i Kuchni Jogurtowej na Facebooku, bo na dniach ogłosimy tam konkurs, w którym wygrać będzie można egzemplarze tej książki...

Składniki:
  • 2 kubeczki jogurtu naturalnego po 150g (u mnie Bakoma Naturalny Gęsty) puste kubeczki posłużą do odmierzenia innych składników
  • 2 jajka
  • 2 kubeczki cukru (dodałam 1 i ½)
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
  • niepełny kubeczek oleju
  • 4 kubeczki mąki pszennej
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 kubeczki jagód

Nagrzać piekarnik do 200°C.

Olejem roślinnym nasmarować tortownicę o średnicy 25 cm lub podłużną formę do pieczenia.

Ostrożnie wymieszać jogurt, jajka, cukier, wanilię i olej.

W drugiej miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.

Wsypać suche składniki do mokrych, mieszać ostrożnie, aż się połączą (nie za długo).

Ciasto przelać do przygotowanej foremki, posypać jagodami.

Piec przez ok. 35 min., po tym czasie nakłuć patyczkiem i jeśli jest nadal wilgotne, piec jeszcze 5 minut.

Ciasto powinno być lekko chrupiące z wierzchu, ale sprężyste w środku.

Odstawić do ostygnięcia. Oprószyć cukrem pudrem.

ps. jagody można zastąpić innymi owocami, nawet mrożonymi. Można je wmieszać do ciasta, albo zastąpić kubeczkiem czekoladowych groszków. Dobrze, gdy składniki ciasta jogurtowego przed pieczeniem miały temperaturę pokojową.


jogurtowe ciasto z jagodami

ciasto jogurtowe z jagodami

* fragment książki oraz źródło przepisu - ,,W Paryżu dzieci nie grymaszą" Pameli Druckerman   wyd.Wydawnictwo Literackie

Błękitna ceramika ze zdjęć pochodzi ze sklepiku Pretty Home

Jagody z jogurtem (jako substytut wymarzonych pierogów)

vanilia81

jagody z jogurtem

Nigdy dotąd czas nie mijał mi tak szybko jak teraz, kiedy do naszej przeprowadzki zostało sześć tygodni. Z Antkiem uwiązanym u nogi obdzwaniam pół Polski w poszukiwaniu upragnionych płytek, karmiąc Gosię wybieram przyciski do toalet. Wciąż nie wiem czy w prysznicu potrzebny jest mi do szczęścia termostat, a między płytkami fuga epoksydowa. Mam ochotę na pierogi z jagodami i zerowe szanse na to, że uda mi się je w tym zamieszaniu ulepić. Warstwowy jogurt z jagodami to ostatnio u nas deserowe wyżyny. Miseczkę tych granatowych skarbów można oczywiście posypać cukrem, przykryć kleksem jogurtu i smak będzie ten sam, ale jeśli zmiksuje się jedną warstwę owoców jest ładniej prawda? A ładnie powinno być nawet jak brakuje czasu. Trzymajcie za nas kciuki!

Składniki:

Na 4-6 porcji

  • ½ litra jagód
  • 4 łyżeczki cukru
  • 400 ml jogurtu naturalnego (użyłam Bakoma naturalny  gęsty)

Jagody umyć, przebrać. Odsypać ¾ szklanki owoców, resztę zmiksować blenderem, dodając cukier.

Do szklaneczek nałożyć zmiksowane jagody, na nie po dwie kopiaste łyżki jogurtu (ważne żeby był gęsty!) i posypać resztą owoców.

jagody z jogurtem

jagody z jogurtem

Jagody w cukrze, a właściwie syropie...

vanilia81

jagody w cukrze syropie

Nazywam je jagodami w cukrze, choć tak naprawdę pływają one w granatowym syropie i bliżej im do konfitury. Tradycyjna metoda przygotowywania jagód w cukrze zakłada warstwowe przekładanie w słoiczkach jagód i cukru, a następnie ich pasteryzację. Jagody przygotowywane w ten sposób są smaczne, jednak irytuje mnie to, że owoce puszczając sok zmniejszają swoją objętość, co kończy się tym, że gotowy słoiczek jest napełniony tylko do połowy... Od kiedy jestem szczęśliwą posiadaczką tego przepisu (dziękuję Pat...) korzystam tylko z niego i to obok konfitury z pomarańczy nasz ulubiony słodki przetwór. Dodaje go do naleśników, polewam pancakes, serniki, kluski na parze, budynie. Teraz oddaje go w Wasze ręce i gorąco polecam, bo taki słoiczek w środku zimy to prawdziwy skarb.

Składniki:

(można oczywiście zrobić je z połowy przepisu)

  • 1 kg jagód
  • 1 kg cukru
  • ½ szklanki wody

Do garnka wsypać cukier i wlać wodę.

Zagotować, mieszając by cukier się rozpuścił tworząc syrop.

Wsypać do niego przebrane, porządnie umyte jagody, poczekać aż całość ponownie się zagotuje.

Przelewać do wyparzonych słoików (polecam użycie mniejszych, np. 200 ml), zakręcić i odstawić do góry nogami.

Ilość cukru sprawia, że jagody nie wymagają pasteryzacji, wystarczy im wyparzony słoiczek.

jagody w cukrze syropie

jagody w cukrze syropie

Kluski na parze (buchty, pampuchy...)

vanilia81

kluski parze (buchty, pampuchy)

Nie jestem mamą idealną. Bywam nerwowa i brakuje mi cierpliwości. Potrafię krzyknąć, zrobić aferę o bałagan, postawić w kącie i wlepić tygodniową karę na słodycze (o której zapominam dobę później). Mimo to mam nadzieję, że moje dzieci jak dorosną, będą raczej pamiętać o miłości i obiadach takich jak ten, które przygotowuje z myślą o nich...

Składniki:

  • 35 dag mąki pszennej
  • 2 dag drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 250 ml mleka
  • 2 łyżki masła
  • ulubione konfitury

Do lekko podgrzanego mleka, dodać cukier, łyżkę mąki i pokruszone drożdże i wymieszać.

Tak przygotowany rozczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, by podwoił objętość.

Dodać resztę mąki,  żółtka, szczyptę soli, rozpuszczone, ostudzone masło i chwilę wyrabiać.

Przykryć, odstawić ponownie by wyrosło.

Wyrośnięte ciasto wyrobić i rozwałkować na grubość 1 cm.

Wyciąć szklanką kółka, na środek każdego nałożyć łyżeczkę dżemu/konfitur, zlepić nadając kształt kuli.

Gotować na parze 8-10 min.

Podawać z konfiturami lub polać rozpuszczonym masłem i posypać cukrem.

By ugotować kluski na parze najlepiej użyć przystosowanego do tego celu garnka z nakładką lub zwykły, większy garnek napełnić do 1/3 wodą, przykryć kawałkiem gazy lub płótna, przymocować je za pomocą gumki. Kiedy woda się zagotuje, ułożyć na materiale kluski (pamiętając odstępach, bo kluski urosną) i gotować wg.przepisu.

 

kluski parze (buchty, pampuchy)

kluski parze (buchty, pampuchy)

źródło: ,,Przyjaciółka"

Sernik podwójnie jagodowy

vanilia81

sernik podwójnie jagodowy

Zima na całego. Dni się ciągną, a zakatarzone noski nie pozwalają na śniegowe szaleństwa. Popołudnia zdają się nie mieć końca. Ile można czytać przygody żółwia Franklina (z Maja) i sprawdzać które autko dojedzie dalej (z Antosiem)? Mam wrażenie, że tylko zerkające z kuchennej półki, słodkie przetwory uśmiechają się do mnie i wprowadzają w ten bury tunel codziennności trochę światła, dlatego tak chętnie otwieram kolejny słoiczek w poszukiwaniu letnich barw, zapachów i słodyczy.

Mały sernik na bazie dwóch serków: klasycznego twarogu i wiejskiego, ziarnistego. Podwójnie jagodowy, bo oprócz polewy wrzuciłam też kilka garści mrożonych jagód do środka,które udają trochę rodzynki. Puszysty, delikatny, jagodowy. Oby do lata...

Składniki spodu:

  • 120 g maślanych ciasteczek
  • 40 g masła

Masa serowa:

  • 250 g białego, mielonego twarogu
  • 200g ziarnistego serka wiejskiego
  • 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 100 g cukru pudru
  • 50-75 g jagód (mogą być mrożone)
  • 3 jajka
  • skórka otarta z cytryny
  • szczypta soli

Polewa:

  • ok. pół słoiczka jagód w cukrze (ewentualnie konfitury), latem oczywiście świeże jagody, oprószone cukrem pudrem i ozdobione listkami mięty...

Ciasteczka rozdrobnić w malakserze (lub umieszczając w woreczku foliowym, rozgnieśc je wałkiem do ciasta). Dolać roztopione masło, wymieszać i powstałą masą wyłożyć spód okragłej foremki o przekroju 20-23 cm., ubijając ją palcami. Odstawić foremkę do lodówki.

Rozbić dwa jajka i oddzielić żółtka od białek.

Oba rodzaje serka, 1 całe jajko, żółtka, mąkę ziemniaczaną i skórkę z cytryn-y zmiksować.

Do pozostałych białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dosypywać stopniowo cukier puder, aż pianka będzie lśniąca.

Dodać stopniowo białka do masy serowej i delikatnie wymieszać.

Połowę masy wylać na schłodzony ciasteczkowy spód, posypać ją jagodami, a następnie wylać pozostałą część ciasta.

Piec w nagrzanym do 175° C piekarniku (grzałka góra-dół) przez 30 min., po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 160°C i piec kolejne 30-40 min. Jeśli sernik zacznie za bardzo brązowieć, przykryć go od góry folią aluminiową.

Po zakończeniu pieczenia uchylić nieco drzwiczki piekarnika i zostawić w nim kolejne 30 min., by przestygł.

Przed podaniem polać jagodami w cukrze.

sernik podwójnie jagodowy

sernik podwójnie jagodowy

sernik podwójnie jagodowy

zmodyfikowany przepis na sernik jagodowy z książki ,,Pieczenie jest łatwe", wydawnictwa Reader's Digest

MUFFINY JAGODOWE BREE VAN DE KAMP

vanilia81

bree vaan de kamp muffins

 

"Bree Van De Kamp, która mieszka obok, przyniosła kosze ciastek. Słynie z dobrej kuchni i z tego, że sama szyje sobie ciuchy, uprawia ogród i zmienia pokrycie mebli. Wszyscy znali jej rozliczne talenty i uważali, że jest idealną żoną i matką. Wszyscy... z wyjątkiem jej rodziny..."[Mary Alice Young]

Dziś taki mały wpis-żart. Zaczęło się od tego, że Ktoś powiedział, że przypominam mu Bree z serialu ,,Gotowe na wszystko". Zaintrygowana obejrzałam pierwszy odcinek i ...przepadłam. Nigdy nie byłam maniaczką seriali, właściwie żadnego nie śledzę na bieżąco, ale ten serial pochłonął mnie całkowicie. W dużej mierze dzięki Bree właśnie.

Mogę wymieniać jak dużo nas różni: ja nie potrafię szyć, nie jestem aż taka uporządkowana i religijna, potrafię wyjść z domu w jeansach, mając niepościelone łóżko (ona nigdy...), mam większe poczucie humoru, ale mimo to, skłamałabym mówiąc, że nie widzę w niej sporej cząstki siebie. I właściwie nie wiem czy to dobrze, czy źle...Co nas łączy? Miłość do pieczenia i pereł. Podobny sposób myślenia i styl, obsesyjne (męczące wręcz) przywiązywanie wagi do drobiazgów, potrzebę nieustannej czystości w domu, dbania o rodzinę. Podobna fryzura i ten sam wzrost :)

Bree pewnie nie jest ideałem kobiety, ale ja ją uwielbiam i dlatego przedstawiam Wam dziś przepis na jej popisowe muffiny z jagodami, którymi obdarowuje sąsiadów... Nie muszę dodawać, że są perfekcyjne...

 

  źródło obrazka: http://desperatehousewives.wikia.com

 

 

Składniki:

  • 240 g mąki pszennej
  • 125 ml mleka
  • 200 g cukru
  • 60 g masła
  • 2 jajka
  • 180 g jagód (mogą być mrożone)
  • łyżeczka soli
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Rozgrzać piekarnik do 180° C.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami

Zmieszać ze sobą roztopione, przestudzone masło, mleko, jajka, solą i cukier.

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do pierwszej mieszaniny, na przemian z mlekiem, dodać wanilię.

Dodać jagody i delikatnie wmieszać je w masę

Napełnić ciastem papilotki i piec przez około trzydzieści minut.

MUFFINY BREE VAN DE KAMPF

BREE HODGE MUFFINY

MUFFINY JAGODOWE BREE

Przepis pochodzi z książki "The Desperate Housewives Cookbook" Christopher Styler & Scott Tobis

JOGURTOWE LODY JAGODOWE

vanilia81

lody jagodowe jogurtowe

To takie zamrażalnikowe ,,must have" latem. Raz dwa, trzy i żadne dziecko nie będzie chciało sklepowych lodów. Tym razem wersja jagodowa. By napełnić 6 pojemniczków na lody, wystarczy zrobić je z połowy przepisu na mrożony jogurt czereśniowy czyli...


Składniki:

  • 150 g jogurtu naturalnego (grecki lub bałkański)
  • trochę soku z cytryny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • ok. 100 g jagód

 

Z cukru pudru i soku z cytryny zrobić lukier, dodać go do jogurtu, dosypać jagód, całość zmiksować w blenderze. Przelać do pojemniczków do lodów i zamrażać. Włożenie dolnych części pojemniczków do ciepłej wody, ułatwi wyciągnięcie lodów.

jogurtowe lody jagodowe

Przepis własny

SERNIK JAGODOWY

vanilia81

SERNIK JAGODOWY

Jagody...dotąd sądziłam, że najlepiej smakują z kleksem śmietany, a dobry sernik nie wymaga wchodzenia w spółki, ale po skosztowaniu tego sernika nie jestem już tego taka pewna...Aksamitny do granic możliwości. Każda z warstw odgrywa tu ważna rolę: serowa jest cytrynową, serową bazą, jagodowa wprowadza owocową, leśną nutę, a polewa z kwaśnej śmietany to niezbędna kropka nad ,,i", to takie chłodzące uwienczenie całości. Sernik ma jeszcze jedną zaletę- ładnie wygląda, co u wyrastających jak im się podoba, pękających serników nie jest standardem.

Mąż po skosztowaniu, wskazał na niego widelczykiem i powiedział ,,TO jest dobre". Przyjaciółce też smakował, więc chyba naprawdę warty jest bliższego poznania...

Ma 3 warstwy, ale nie jest pracochłonny, należy tylko pamiętać, że podobnie jak sernik londyński (z polewą z kwaśnej śmietany) ten także, musi poleżeć przez noc w lodówce

Składniki:

  • 800 g kremowego serka typu filadelfia ( każdy serek sernikowo-kanapkowy, taki, który ma troszkę wyższą zawartość tłuszczu)
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub torebka cukru waniliowego
  • 250 g cukru
  • 2 łyżki mąki
  • starta skórka z 1 cytryny
  • 4 jajka

Warstwa jagodowa:

  • 125 g jagód
  • 1 łyżka cukru pudru

Polewa:

  • 300 ml kwaśnej śmietany
  • łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie

Ser, mąkę, cukier, wanilię miksować (lub zmielić w malakserze) ok. 15 sekund. Dodać jajka i miksować kolejną chwilkę (nie za długo, żeby masa się nie rozrzedziła).

W blenderze zmiksować jagody z cukrem pudrem, tak by masa była gładka. Dolać do jagód szklankę masy serowej.

Piekarnik nagrzać do 180°C

Ok. 23 cm tortownicę wykładamy na spodzie papierem do pieczenia, boki można posmarować masłem. Wylewamy do niej masę serową i pieczemy 25 min. Wyciągamy tortownicę i ostrożnie, łyżką nakładamy warstwę masy serowej, po wkładamy do piekarnika na  kolejne 30 min.

Następnie wystudzić sernik przez 20 min.

Mieszamy ze sobą składniki polewy i ostrożnie nakładamy na sernik, tak by wzdłuż całego brzegu został 1 cm pas. Pieczemy kolejne 10 min. i zostawiamy ciasto w piekarniku do całkowitego ostygnięcia. Po wyjęciu z piekarnika, wkładamy go do lodówki i zostawiamy tam na całą noc. Z góry warto posypać go jagodami.

SERNIK JAGODOWY

SERNIK JAGODOWY

SERNIK JAGODOWY

SERNIK JAGODOWY

Przepis znaleziony na blogu Agnieszki, zastąpiłam jednak czarną porzeczkę jagodami, pominęłam mielone migdały, likier i zredukowałam ilość cukru.

KRUCHE BABECZKI Z BUDYNIEM I JAGODAMI

vanilia81

kruche babeczki z budyniem i jagodami

 

Kruche babeczki - genialny wynalazek. Proste, a efektowne, każdy zawsze chętnie wyciąga po nie dłoń i w zaskakującym tempie znikają z patery. Ciasto do nich można upiec wcześniej, a potem napełnić tym, na co przyjdzie nam ochota. Zimą często przygotowuje wersję z kajmakiem, latem stawiam na owoce sezonowe. Tym razem przygotowałam wersję z budyniem i jagodami. Moje ukochane połączenie. Możliwość przygotowania ich w etapach sprawia, że są idealne na przyjęcia. Ja oczywiście preferuje wersję na słodko, ale jeśli pominiemy cukier i napełnimy wytrawnym farszem sprawdzą się jako przystawka. Nie musimy jednak urządzać przyjęcia, żeby się nimi cieszyć. Te zjedlismy na zwykły podwieczorek. Upiekłam z połowy wyrobionego ciasta, resztę zamroziłam, by w któregoś popołudnia wyczarować z niego inna ich wersję.

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła, pokrojoengo w małe kawałki
  • 75 g cukru
  • 1 żółtko
  • łyżka lub kilka łyżek zimenj wody

Z podanych składników zagnieść ciasto, owinąc je w folię spożywczą i włożyć do lodówki na min. 30 min. Foremki do babeczek posmarować (np.pędzelkiem) roztopionym masłem. Ciasto rozwałkować, wykroić ( ja wykrajam foreką, w której piekę) koła, wyłożyć nimi foremki, dociskając do jej brzegów. Piec w nagrzanym do 175°C piekarniku ok 10-15 min. (do zrumienienia się babeczek)

Po wyciągnięciu z piekarnika, ostudzić je w foremkach na metalowej kratce. Przestudzone napełniać  budyniem waniliowym (nie gorącym, chwilkę odczekać) przygotowanym według przepisu na opakowaniu, dodając jednak pół szklanki mleka mniej. Posypać jagodami. Gotowe :)

kruche babeczki z jagodami

 kruche babeczki z jagodami

Przepis- klasyczny przepis na kruche ciasto.

© Ciasteczkolandia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci