Menu

Ciasteczkolandia

Wpisy otagowane : herbata

Proste ciasto z herbatą Earl Grey i rodzynkami

vanilia81

 Ciasto_z_Earl_Grey_i_rodzynkami_1

Banalnie proste w wykonaniu ciasto. Nie wymaga użycia wagi i miksera. Świetne do popołudniowej herbaty. Na piknik. Na chłodniejsze, wiosenne dni. Do owinięcia w folię i wręczenia umorusanym dzieciom, które zgłodniały szalejąc z kolegami z ulicy i domagają się czegoś do jedzenia, waląc brudnymi rączkami w tarasowe drzwi...

Za jedyną wadę możemy uznać ponad godzinny czas pieczenia, ale ciasto posiada pół litra płynu i nie ma wyjścia, trzeba mu ten czas dać. Odwdzięczy się głębokim herbacianym aromatem ukrytym w cieście i słodkich rodzynkach.

foremka: klasyczna keksówka

temperatura: 175ºC

czas pieczenia ok. 70 min.

Składniki:

  • 2 szklanki herbaty Earl grey (zaparzonej z 3-5 torebek w zależności od jakości herbaty i intensywności jaką chcemy uzyskać)
  • 1 szklanka rodzynek
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 ½  szklanka mąki pszennej (zwykłej lub tortowej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾  szklanki cukru (u mnie brązowego)
  • 120 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 szczypty pieprzu

Uwaga! Ciasto nie zawiera jajek

Do zaparzonej, przestudzonej herbaty dodać rodzynki, odstawić.

Do miski wsypać obie mąki, cukier, proszek do pieczenia, sól, pieprz i cynamon i całość wymieszać.

Dodać miękkie masło, wmieszać je do reszty składników.

Dolać herbatę z rodzynkami i całość pomieszać tak, by nie było widać suchej mąki.

Foremkę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić masłem i obsypać mąką.

Piec ok. 70 min. w 175ºC. Gdyby pod koniec pieczenia ciasto za bardzo się brązowiło od góry, przykryć je folia aluminiową.

Po wyjęciu z piekarnia przed wyjęciem z formy odstawić na min. 10 min.

Klocki widoczne na zdjęciu marki Wooden Story można znaleźć  tutaj

Jesienne ciasto z suszonymi owocami i herbatą earl grey

vanilia81

 jesienne ciasto z earl grey

Tej jesieni będę:

- nosiła morelowy szal,

- przeczytam zaległe powieści o Toskanii,

- obejrzę 6 sezon ,,Gotowych na wszystko",

- nazbieram z dziećmi mnóstwo kasztanów, z których zrobimy armię ludzików,

- ususzę grzyby,

- kupię wszystkie świąteczne prezenty.

Taki mam plan. I będę piekła wyłącznie jesienne ciasta. Takie jak to...

Składniki:

  • 300 ml herbaty earl grey
  • 100 g suszonych śliwek
  • 100 g suszonych moreli
  • 50 g rodzynek
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 40 g brązowego cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Suszone śliwki i morele posiekać, dodać resztę bakalii i zalać przestudzoną herbatą. Odstawić na noc.

Do miski wbić jajko, dosypać cukier - wymieszać. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie, dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do wysmarowanej olejem foremki i piec w nagrzanym do 180°C piekarnika przez ok 45-60 min. Po upieczeniu, ciasto przestudzić i dopiero wtedy wyciągać z foremki.

UWAGI:

Oczywiście możecie dodać takie bakalie jakie lubicie, pominąć te, za którymi nie przepadacie, ważne jest tylko by łącznie było ich 300 g. Herbatę earl grey zastępowałam (z powodzeniem) herbatą brzoskwiniową. Podawać je można na ciepło, z gęstą, słodką śmietaną lub jogurtem. Dzieci za nim szaleją, co przyznam zdziwiło i ucieszyło mnie zarazem, bo ciasto można zdecydowanie zaliczyć do zdrowych wypieków :)

ciasto z suszonymi owocami

ciasto z suszonymi owocami

przepis inspirowany ciastem herbacianym z bakaliami z magazynu ,,Ty i twój dom"

© Ciasteczkolandia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci