Menu

Ciasteczkolandia

Wpisy otagowane : platki-owsiane

Makrony z migdałami (wersja deluxe dla św. Mikołaja)

vanilia81

makrony_deluxe_z_migdaami_1

Są tradycję, które my- rodzice wynosimy z rodzinnych domów i przekazujemy je swoim dzieciom, ale są też takie, które tworzymy sami. Przykładem takiej naszej nowej tradycji jest coroczne pieczenie ciasteczek dla Św. Mikołaja.To obmyślanie, co tym razem upieczemy, te dywagacje czy na oknie, czy na blacie zostawić, na talerzyku czy do puszki włożyć, no i ten kolor rurki taki ważny! Ta ekscytacja, że dzieje się coś ważnego. Małgosia i Antek oczami szeroko twartymi wielkimi łapią te obrazy tworzące przecież ich dzieciństwo, (choć pojęcia o tym w tym momencie jeszcze nie mają). Nawet Maja, która rozpracowała dnia któregoś, w garderobie prezenty niezapakowane znajdując, że to nie Mikołaj, a rodzice prezenty w nocy podkładają ( ciasteczks zjadają i mleko spijając w międzyczasie) się na ten wieczór cieszy. Ważny jest dla niej. Zależy jej, żeby dopracowane to było, żeby ten pan z brodą białą choćby w fantazji jej tylko, to jednak zadowolony był i szczęśliwy.

W tym roku przygotowaliśmy makrony migdałowe z płatkami owsianymi. To taka wersja deluxe trochę, bo klasyczne śląskie makrony, takie jak te sprzedawane na odpustach, zawierają jedynie bułkę tartą.

Smaczne są muszę powiedzieć. W sam raz słodkie, o wyczuwalnej migdałowe nucie, z chrupiącymi kawałkami migdałów. Do ich pieczenia wykorzystałam wspomniane,,opłatkowe" spody, ale i bez, jeśli użyjemy papieru do wypieków, ciasteczka się udadzą.

W okresie Świąt warto upiec je z podwójnej ilości i sprezentować komuś sympatycznemu.

Składniki:

  • 2 białka średnich jajek
  • odrobina soli (pół szczypty)
  • 120 g drobnego cukru (u mnie pół na pół białego z brązowym)
  • 125 g migdałów (najlepiej mielonych)*
  • 50 g całych migdałów
  • 50 gram płatków owsianych (lepiej drobnych)
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego (nie mylić z olejkiem)
  • opłatkowe spody  (myślę, że nie są konieczne, ale bardzo wygodne)

*Jeśli korzystamy z całych migdałów, należy je na chwilę zalać wrzątkiem, a następnie w prosty sposób, ręcznie usunąć z nich skórkę i zmielić jak najdrobniej w malakserze.

Białka ubić z odrobina soli. Dodać cukier, wanilię i dalej miksować.

Przełożyć białka z cukrem do miseczki, dodać mielone migdały i delikatnie połączyć całość szpatułką.

Migdały pozbawić skórki i posiekać (ja posiekałam blenderem, w naczyniu z ostrzem do niego dołączonym)

Dosypać posiekane migdały (również bez skórki) i płatki owsiane, całość delikatnie, dokładnie wymieszać.

Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i opłatkami. Na każdy opłatek (moje mają 5 cm) nakładać 2 łyżeczki masy.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 150ºc przez ok 25-30 min., aż ciasteczka się zarumienią.

Wyjąć na metalowa kratkę, przestudzić, położyć na noc w widocznym miejscu w kuchni.

Rano sprawdzić, czy przypadkiem nie zniknęły...

makrony_deluxe_z_migdaami_3

makrony_deluxe_z_migdaami_4

makrony_deluxe_z_migdaami_5

worki_na_prezenty

Zasłonki w kredensie i woreczki na prezent- galeria Dekodom (klik)

Proporczyk ,,Santa pleas stop here" Lemon duck (klik)

Buteleczka na mleko- Mia home passion (klik)

zBLOGowani.pl



Owsiane kruche ciasteczka z ,,Anatomii farmy"

vanilia81

Anatomia_farmy_1

Obiecany przepis na kruche ciasteczka owsiane z książki ,,Anatomia farmy", o której pisałam tutaj (klik)

Jeśli nie przygotowuję ich piknik szkolny, najazd znajomych z dużą ilością dzieci, to piekę je z połowy ilości i takie proporcje podaje poniżej. Wychodzi spokojnie ok. 30 ciasteczek.

Często nakładam je na blachę gałkownicą do lodów, a następnie spłaszczam dłonią. Gwarantuje nam to równe ciastka, ale dość słusznej wielkości...Jeśli wolicie takie na 2-3 kęsy, formujcie kulki wielkości orzechów włoskich (i spłaszczajcie), albo nakładajcie łyżka.

Klasyczny przepis zawiera więcej cukru, białą mąkę i sugeruje, by wymieszać wszystkie składniki na raz.

Dodatkami są dowolne orzechy i czekolada, ja tym razem zamiast orzechów użyłam pestek dyni i słonecznika.

No dobra...

Tak - jestem roztargniona...

Tak - zaczęłam piec ciasteczka z orzechami i okazało się, że nie mam w domu ani pół orzecha... ;)

Składniki:

  • 250 g masła
  • 2 jajka
  • 1 i ½ szklanki brązowego cukru
  • 1 i ½ szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 3 szklanki płatków owsianych zwykłych, górskich
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ (albo więcej) szklanki orzechów (lub ziarenek dyni, słonecznika)
  • ½ szklanki groszków czekoladowych (albo gorzkiej czekolady pokrojonej w drobną kosteczkę)

Masło zmiksować z cukrem, dodać jajka i ekstrakt waniliowy, dalej miksując.

Mąkę wymieszać z sodą i solą i dodać do masy.

Dosypać płatki owsiane, orzechy i czekoladę, całość dokładnie wymieszać.

Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia.

Nakładać porcjami ciasto na blachy, pamiętając o zachowaniu odstępach.

Piec w piekarniku nagrzanym do 175ºC przez ok. 10-15 min. w zależności od wielkości ciastek lub do momentu, gdy brzegi ciastek zaczną przybierać kolor brązowy.

Upieczone przełożyć na metalową kratkę.

Uwaga: Jeśli przygotowujemy ciasto z podwójne porcji, z połowy surowego ciasta można uformować rulon, owinąć w folię spożywczą i przechowywać kilka dni w lodówce, a kiedy zechcemy pokroić w plasterki i upiec.

Anatomia_farmy_15

 

Batoniki z musli, moreli i sezamu (zdrowe, proste, szybkie i pyszne)

vanilia81

IMG_1444

Po ostatnim poście, w którym pokazałam moją wersję kobiecego biurka ( klik), miałam sporo pracy fotografując inne wnętrzarskie cuda, ale w przerwach, by mieć coś pożywnego pod ręką, no dla dzieci oczywiście, piekłam te batoniki.

To moje ostatnie odkrycie, mogłabym się nimi w sumie żywić na okrągło. Dorzucam czasem nasiona chia, cześć pestek słonecznika zastępuję pestkami dyni, ale bazę zawsze tworzą płatki owsiane, suszone morele i sezam.

Zdrowa przekąska dla dzieci, na piknik czy do pudełka szkolnego. Miód i sezam zapewniają im słodycz, pestki chrupią- dla mnie bomba. Kupionych batoników nie można nawet postawić obok.

Robi się je błyskawicznie, wystarczy podgrzać olej z miodem i zalać resztę składników.

Ważne by kroić je na kwadraty dopiero, gdy wystygną inaczej będą się kruszyć. Wystudzone dają się ładnie pokroić choć zawsze trochę się pokruszy, staje się granolą i ląduje w porcji jogurtu ;)

Składniki:

  • 320 g płatków owsianych (zwykłych, górskich, nie błyskawicznych)
  • 30 g ziaren sezamu
  • 50 g ziaren słonecznika (może być pół na pół z pestkami dyni)
  • 100 g suszonych moreli
  • 50 g rodzynek
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 100 ml oleju (słonecznikowy, rzepakowy)
  • 180 ml miodu

Do miseczki wsypać płatki owsiane, pokrojone morele, rodzynki, pestki słonecznika, sezam i cynamon. Wymieszać składniki.

W rondelku podgrzej olej i miód by się połączyły i dodać do miski z resztą składników,

Dobrze wymieszać, tak by płyn dokładnie obkleił suche składniki.

Przełożyć masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, podociskać, wygładzić masę delikatnie łyżką lub palcami i piec w nagrzanym do 180ºC przez ok. 30 min. (do zarumienienia).

Odstawić do ostygnięcia pokroić na kawałki.

Spokojnie kilka dni można przechowywać w puszce.

Wiklinowy koszyczek i ściereczka: home and you

IMG_1463

IMG_14481

IMG_1467

 Przepis ( z moimi małymi zmianami) pochodzi z książki Billa Grangera ,,Nakarm mnie"

Dziecinnie proste ciasteczka owsiano - migdałowe

vanilia81

ciasteczka owsiano-migdałowe

Smaczne, szybkie, pożywne. Lubiane przez dzieci, które najpierw chętnie pomagają w ich przygotowaniu, a potem opróżnianiu puszek z ich zawartością.

Migdały możemy zastąpić dowolnymi orzechami albo użyć 50 g wiórków kokosowych.

Nic nie stoi na przeszkodzie, by pokruszyć je sobie do jogurtu

temperatura pieczenia:

grzałka góra/ dół (wówczas pieczemy każdą blaszkę osobno) 175°C

termoobieg 150°C

czas pieczenia: ok. 20 min.

Składniki:

  • 120 g masła
  • 100 g cukru (może być brązowy)
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego (lub 2 łyżki cukru waniliowego)
  • 1 jajko
  • 125 g płatków owsianych (użyłam błyskawicznych)
  • 75 g posiekanych migdałów
  • 60 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masło, cukier, ekstrakt waniliowy (lub cukier waniliowy) oraz jajko zmiksować.

Dodać resztę składników dokładnie wymieszać.

Nabierać łyżeczką porcje ciasta, z których formować kuleczki (będą wielkości małych orzechów włoskich).

Układać na blaszkach do pieczenia wyłożonych papierem do pieczenia.

Każdą kuleczkę ciasta spłaszczyć (najwygodniej zewnętrzną stroną łyżeczki)

Piec ok. 20 min, aż się zezłocą.

 

ciasteczka owsiano-migdałowe

ciasteczka owsiano-migdałowe

Karaibska owsianka w słoiczku

vanilia81

 karaibska owsianka w słoiczku

Ludzi można podzielić na skowronki i sowy. Ci pierwsi kładą się spać o przyzwoitej porze i rano nie maja problemu ze wstaniem z łóżka, sowom obcy jest sen przed północą, bo wieczór i noc to ich ulubiona pora dnia. Skowronki znam trzy: mojego dziadka, sąsiada i panią dozorczynie w bloku. Sów (ze mną na czele) jest zdecydowanie więcej i to ich powinien zainteresować dzisiejszy przepis.

Pomysł na owsiankę w słoiczku jest z pewnością części z Was znany. Cała zabawa polega na tym, by płatki owsiane poprzekładać w słoiczku jogurtem i owocami, odstawić na noc do lodówki, a rano cieszyć się gotowym śniadaniem, które można podać dzieciom lub zabrać do pracy. 

Użyć można dowolnych owoców (maliny, truskawki i jagody to u nas hit), kombinacji jest nieskończenie wiele i z pewnością jeszcze nie jedną wersję, którą jadamy pokaże na blogu. Dziś jej karaibska odsłona. Płatki owsiane z wiórkami kokosowymi, odrobiną brązowego cukru, kawałki banana i jogurt naturalny. Jeśli nie liczycie kalorii (tudzież nie przeraża was widmo próchnicy u dzieci) polecam banany skarmelizować. Nie zaszkodzi jej też plasterek ananasa.

Banalnie proste, zdrowe i smaczne! To co, słoiczki w ruch?

Składniki:

(na jeden słoiczek 370 g)

  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • łyżeczka brązowego cukru
  • mały kubeczek jogurtu naturalnego (używam Naturalny Gęsty Bakomy)
  • mały banan
  • łyżka płatków kokosowych (lub dodatkowa łyżka wiórek)

W małej miseczce wymieszać płatki owsiane z wiórkami kokosowymi i brązowy cukrem.

Banana pokroić w plasterki (żeby nie ściemniały, dobrze jest skropić je sokiem z cytryny). Kilkoma plasterkami wyłożyć dno słoiczka.

Na banana nałożyć dwie łyżki jogurtu.

Następnie wsypać do słoiczka dwie łyżki przygotowanej mieszanki z płatków owsianych, kokosa i cukru.

Na to kolejno: 2 łyżki jogurtu, 2 łyżki płatków, łyżka jogurtu, plasterki banana i płatki kokosowe (najlepiej podprażone wcześniej na patelni)

Oczywiście kolejność jest dowolna, ważne tylko żeby płatki miały kontakt były jogurtem, by ten mógł je zmiękczyć.

karaibska owsianka w słoiczku

karaibska owsianka w słoiczku

przepis własny

KREMOWO-CHRUPIĄCY DESER Z MALINAMI

vanilia81

deser z malinami

Maliny. Mam wrażenie, że moje dzieci mogłyby je jeść na śniadanie, obiad i kolację. Na ich widok otwierają buźki, niczym pisklęta dzióbki, widząc dostarczonego do gniazdka robaka. Kiedy mijając stragan pytam ,,kupimy truskawki?" odpowiedz jest zawsze ta sama ,,mamo kup malinki..." Więc kupuję i wszyscy wcinamy te słodkie, leciutkie i wyjątkowo delikatnie owoce. By urozmaicić ten rytuał zrobiłam deser. Szybciutki, banalny, ale Maja wcinała jak szalona.

Jeśli warstwę płatków zastąpimy mieszanka musli crunch (ale tą z orzechami, nie owocami) będzie szybciej, jeśli krem jogurtowo-śmietanowy zamienimy na sam jogurt (dobry będzie grecki lub bałkański, bo gęstszy), albo serek waniliowy, powstanie smaczne letnie śniadanko i to nie tylko dla dzieci, ale także osób dbających o linie, bo 100g malin to przecież tylko 29 kcal. Nic tylko korzystać i koniecznie choć troszkę zamrozić na zimę...

Składniki:

  • 120 g płatków owsianych
  •   30 g masła
  •   40 g brązowego cukru
  • 200 g jogurtu malinowego/truskawkowego/naturalnego jaki lubicie
  • 150 g śmietany kremówki (schłodzonej)
  • 1-2 łyżki cukru pudru (można oczywiście pominąć)
  • maliny

W rondelku lub malutkiej patelni stopić masło, wsypać cukier, a następnie stopniowo płatki owsiane. Prażyć na średnim ogniu, mieszając kilka minut, aż płatki się przyrumienią na złoto. Odstawić do ostygnięcia.

Ubić kremówkę dodając pod koniec ubijania cukier puder. Dodać do niej jogurt i delikatnie połączyć.

Przyrumienione płatki rozłożyć na dnie miseczek, przykryć je warstwą kremu i posypać malinami.Podawać natychmiast.

 

deser z malinami

deser z malinami

chrupiąco kremowy deser z malinami

Przepis inspirowany deserami z książeczki z serii szybko & smacznie ,,Desery"

CIASTECZKA OWSIANO- SŁONECZNIKOWE

vanilia81

Uwielbiam ciasteczka owsiane. Robiłam je już jako dziecko, nieudolnie mieszając płatki z kakao i wiórkami kokosowymi. Ze względu na swój niekoniecznie elegancki wygląd, nie są może wymarzone do podania na przyjęciu, ale za to do chrupana w rodzinnym gronie super! Jesli dzieci koniecznie musza się opychać słodyczami, to niech jedzą właśnie takie ciasteczka. Przetestowałm wiele wersji ciasteczek owsianych i wiem, że te z większa ilościa masła, wychodzą bardziej płaskie i chrupiące, ja jednak staram się siegać po przepisy, gdzie jest jak najmniej ,,niedobrych" kalorii czyli masła i mąki. Poniższy przepis pochodzi z książeczki ,,120 wypieków" z kuchennej półeczki. Klasyczna wersja zawiera rodzynki (przepis poleca też wersję z daktylami, która baaaardzo mi odpowiada).Tym razem, by okazać moja miłość do słoneczników, które własnie kwitna, użyłam nasionek tego najradośniejszego z kwiatów. Efekt smakowicie chrupiacy :)

Składniki:

·    50 g masła

·    125 g cukru (dałam mniej)

·     1 rozkłócone jajko

·     50 g maki pszennej

·      ½ łyżeczki soli

·      ½ łyżeczki proszku do pieczenia

·      175 g płatków

·       125 g drobnych rodzynek lub daktyli ( zastąpiłam szklanką łuskanych ziaren słonecznika)

·        2 łyżki ziaren sezamu

Dwie blachy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180° C. W misce utrzeć masło z cukrem na puszysta masę, dodać jajko cały czas miksując. Do masy przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Delikatnie wymieszać. Dosypać płatki, ziarna słonecznika i sezamu. Dokładnie wymieszać. Łyżką (lub łyżeczką) wyłożyć na blachę ciasteczka, zostawiając miedzy nimi sporo miejsca. Spłaszczyć spodem łyżki każde ciasteczko. Piec przez 15 min. Pozostawić ciasteczka na blachach do ostygnięcia. Przełożyć na metalowa kratkę do ostygnięcia i chrupać do woli. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, najlepiej metalowej puszce.

 

© Ciasteczkolandia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci