Menu

Ciasteczkolandia

Wpisy otagowane : ricotta

Placuszki z ricottą i frużeliną wiśniową

vanilia81

placuszki z ricotty z frużeliną wiśniową

Placuszki te smażę na weekendowe śniadania z różnymi dodatkami. Latem najczęściej w wersji truskawkami. Zdarza się, że serwuje je dzieciom na obiad i wtedy mam pewność, że zniknie z talerzyków.

Może to pomysł na walentynkowe śniadanie? Gdyby je tak usmażyć w kształcie serc (nawet bez foremki, nie powinno to być trudne), podać z ulubioną kawą, kleksem bitej śmietany i czerwoną różą na tacy do łóżka... Ja nie miałabym nic przeciwko.

Frużelinę możecie przygotować dzień wcześniej i przed podaniem tylko podgrzać, dodając odrobinę wody, jeśli potrzeba. Warto też wieczorem odmierzyć składniki, te suche wsypać do miseczki, a rano połączyć ze sobą wg.przepisu, w ten sposób śniadanie będzie gotowe trochę szybciej.

Składniki:

  •  200 g serka ricotta
  • 125 ml mleka
  • 2 duże jajka
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki oleju z orzeszków ziemnych (lub zwykłego)

 Frużelina:

  • 300 g mrożonych wiśni
  • kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
  • kilka łyżeczek cukru

Rozmrozić wiśnie. Zlać sok, który puściły i (jeśli to konieczne) dolać wody tyle, by łącznie otrzymać ok. 200- 250 ml

Sok przelać do rondelka, zostawiają 100 ml w kubeczku, do którego dodać mąkę ziemniaczaną i cukier, a całość dokładnie wymieszać.

Sok w rondelku zagotować, dolać sok z kubeczka i mieszając całość ponownie zagotować (jeśli jest bardzo gęsty dolać wody) dodać owoce i całość wymieszać.

Placuszki:

Żółtka jajek oddzielić od białek.

Wymieszać dokładnie w miseczce ricottę, mleko i żółtka.

Dodać mąkę, sól, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać, tak by powstało gładkie ciasto.

Z białek ubić pianę i dodać ją do masy mleczno-serowej.

Na patelni rozgrzać olej i kłaść łyżką ciasto. Smażyć przez minutę, aż zrobią się złociste.

Odwrócić na drugą stronę i smażyć kolejną minutę.

Upieczone najlepiej układać na podgrzanym talerzu i przykryć folia aluminiową, żeby nie wystygłym zanim usmaży się reszta.

Przed podaniem na każdy placuszek nałożyć łyżkę frużeliny wiśniowej.

placuszki z ricotty z frużeliną wiśniową

placuszki z ricotty z frużeliną wiśniową

Źródło przepisu na placuszki- Nigella Lawson ,,Lato w kuchni przez okrągły rok",

frużelina -przepis własny

TARTA CYTRYNOWO- MIODOWA

vanilia81

 tarta miodowa z ricotta

Tarta, która wyglądem przypomina trochę słońce i chyba nawet tak smakuje ;) W greckim stylu, choć użyłam ricotty, a Grecy wybrali by zapewne słodki serek manouri. Gratka dla miłośników miodu i cytryn. Kubuś Puchatek byłby pod wrażeniem. Staram się być obiektywna, więc przyznam- mnie nie zachwyciła. Nie wiem, może ten miód (nienatarczywy w sumie w smaku ciasta), może szczypta cynamonu w środku lata mi nie zagrały, ale to nie moja bajka. Nie mogę przecież uwielbiać wszystkiego co słodkie prawda? Odpuszczenie tych 5 % słodkości na świecie dobrze mi zrobi. Nie mniej jednak, tarta zniknęła z lodówki w ciągu 48 godz., Maja drugiego dnia poprosiła o nią na śniadanie...

Składniki ciasta:

  •  225 g mąki pszennej
  • szczypt soli
  • 1 i ½ łyżeczki cukru pudru
  • 150 g masła
  • 3-4 łyżki stołowe zimnej wody

Do miski miksera, bądź pojemnika robota kuchennego wsypać mąkę, sól i cukier. Dodać pokrojone w kostkę masło. Wyrobić (włączają robota na krótko, bądź miksując w mikserze) aż ciasto zacznie przypominać okruchy chleba. Skropić wodą i wyrobić gładkie ciasto. Tak przygotowane nadaje się do natychmiastowego wykorzystania, ale dobrze mu też zrobi, po owinięciu w folię spożywczą, pół godziny w lodówce.

Składniki nadzienia:

  • 375 g twarogu, tłustego sera śmietankowego albo ricotty (ja użyłam 175g sera śmietankowego i 200 g ricotty)
  • 6 łyżek stołowych greckiego miodu (dałam 4 łyżki)
  • 3 rozmącone jajka
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • otarta skórka i sok z 1 cytryny

Ser przełożyć do miski (jeśli to twaróg przecisnąć go przez gęste sito). Dolać miód i utrzeć (mikserem lub ręcznie) na gładką masę. Dodać jajka, cynamon, sok i skórkę z cytryny i dokładnie wymieszać.

Ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkować i wyłożyć nią 23 cm formę do tarty. Wyciąć okrąg z papieru do pieczenia, położyć na wierzchu tarty i wysypać na niego groch lub fasolę (dla obciążenia). Piec w temp. 200°C przez 15 min. Po tym czasie usunąć papier do pieczenia i fasole i piec kolejne 5 min., aż ciasto stwardnieje i się przyrumieni.

Zmniejszyć temperaturę do 180°C, wlać nadzienie i piec przez ok. 30 min.,aż stwardnieje. Podawać na zimno.

trta miodowo cytrynowa

tarta midowo-cytrynowa z ricottą

tarta miodowo cytrynowa

tarta miodowo cytrynowa

Źródło przepisu: ,,Smaki świata Grecja" Susanna Tee

PLACUSZKI Z RICOTTĄ

vanilia81

Kolejny przepis z ricottą w roli głównej. Od dawna uważałam ten serek za genialny, ale kiedy odkryłam, że stał się dostępny w sklepie, w którym często robię zakupy, nie mogę się mu oprzeć i za każdym razem ląduje w koszyku.

Te lekkie, delikatne, śniadaniowe placuszki są idealne do jedzenia latem na świeżym powietrzu, albo do tego, by w środku zimy taką scenerię stworzyć w głowach.

Nigella, która jest autorka przepisu piszę, że przypominają smakiem sernik, o konsystencji grubego naleśnika i tak w istocie jest!

 

Składniki:

  •  200 g serka ricotta
  • 125 ml mleka
  • 2 duże jajka
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki oleju z orzeszków ziemnych
  • 250 g truskawek lub innych, drobnych owoców

 

Żółtka jajek oddzielić od białek. Wymieszać dokładnie w miseczce ricottę, mleko i żółtka. Dodać mąkę, sól, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać, tak by powstało gładkie ciasto. Z białek ubić pianę i dodać ją do masy mleczno-serowej. Na dużej patelni,na rozgrzanym olej kłaść łyżką ciasto. Smażyć przez minutę, aż zrobią się złociste. Odwrócić na drugą stronę i smażyć kolejną minutę. Upieczone najlepiej układać na podgrzanym talerzu i przykryć folia aluminiową, żeby nie wystygłym zanim usmaży się reszta. Podawać z syropem i/lub owocami.

 

Przepis pochodzi z książki ,, Lato w kuchni przez okrągły rok" Nigelli Lawson

BACI DI RICOTTA

vanilia81

Po skosztowaniu tych pączusiów moja fascynacja serkiem ricotta jeszcze bardziej się pogłębiła. Z jego udziałem możemy w kilka chwil, przy minimalnym nakładzie pracy, wyczarować te malutkie, mięciutkie, leciutkie kuleczki. Z podanej porcji powstanie miseczka tych smakołyków, która zaspokoi popołudniową chrapkę na coś słodkiego 3 osobowej rodzinki, lecz szczerze mówiąc bez problemu rozprawiłabym się z nią sama...Podobno nie tracą na delikatności nawet następnego dnia. Piszę podobno, bo nasze zniknęły błyskawicznie. Moim zdaniem najsmaczniejsze od razu po smażeniu, kiedy skórka jest twardsza i chrupiąca. Cudne ! 

Składniki :

  • 200 g serka ricotta
  • 2 jajka
  • 75 g mąki
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka cukru pudru
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • olej (do smażenia)
  • cukier puder do posypania

 

Serek zmiksować z jajkami na gładką masę. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon, cukier i ekstrakt waniliowy. Ubić wszystko mikserem.

Na patelni rozgrzać 2-3 cm oleju. Łyżeczką wykładać ciasto na rozgrzany tłuszcz. Smażyć z obu stron, w średniej temperaturze, by zdążyły usmażyć się w środku. Po usmażeniu dobrze jest je na chwilkę położyć na papierowym ręczniku kuchennym,który wchłonie nadmiar tłuszczu. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Przepis pochodzi z ,,Feast" Nigelli Lawson.

© Ciasteczkolandia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci