Menu

Ciasteczkolandia

Wpisy otagowane : mak

Piegusek (idealny, bo na białkach)

vanilia81

Uwielbiałam to ciasto w dzieciństwie. Puszyste, lekkie i ten strzelający pod zębami mak. Wiedziałam, że jak ,,będę duża" będę go piekła. Pierwsza wersja, którą upiekłam kilka lat temu bardzo mnie zawiodła. Ciasto było ciężkie, zbite, za słodkie. Odkryłam potem, że piegusek, którego tak lubię pieczony jest na samych białkach, bez niepotrzebnie obciążających ciasta żółtek.

Pewnie można by go polać polewą czekoladową lub lukrem, ale ja nie przewiduję żadnych dodatkowych atrakcji, które zakłóciłyby mi jego smak.

Za to szklankę mleka poproszę...

Składniki:

  • 130 masła
  • 7 białek dużych jaj
  • szklanka maku (suchy, niemielony!)
  • szklanka mąki
  • niepełna szklanka cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
  • szczypta soli

Uwagi: szklanka, której używam ma 250 ml.

Masło roztopić w rondelku i odstawić do przestudzenia.

Białka ubić na sztywno dodając szczyptę soli i cukier.

Dodać resztę składników czyli: przestudzone masło, mąkę z proszkiem do pieczenia (warto je przesiać), ekstrakt (jeśli używacie).

Foremkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Ja używam 28 cm tortownicy z kominem, ale w tej klasycznej z gładkim spodem też będzie dobrze.

Piec w 180°C przez ok 30-40 min.

 

piegusek

piegusek

piegusek

Ciasto jabłkowo- makowe (bezglutenowe)

vanilia81

ciasto makowo- jabłkowe

Mój absolutny faworyt wśród świątecznych wypieków i to nie dlatego, że dość prosto się je robi ( a to przyznacie istotne w tych zwariowanych dniach), a ze względu na smak. Zawsze wilgotne, mięciutkie, długo świeże, no i pyszne. Przypomina mi moje ukochane makówki, choć oczywiście w odróżnieniu od nich da się je zgrabnie pokroić. Czekoladową polewą i chrupiące płatki migdałów wieńczą całość. Odkąd pamiętam jest na naszym świątecznym stole. Z całego serca polecam...

Składniki:

  • 300 g  suchego, zmielonego maku
  • 300 g cukru
  • 150 g masła
  • 400 g jabłek
  • 6 jajek
  • cukier waniliowy /łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 łyżek grysiku

Białka ubić na pianę i odstawić.

Masło, żółtka, cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę.

Proszek do pieczenia wymieszać z grysikiem i dodać do masy.

Delikatnie wmieszać ubite białka.

Stopniowo, na przemian dodawać mak i starte (na tarce o dużych oczkach) jabłka.

Tortownice (u mnie okrągła o przekroju ok.24 cm) wysmarować masłem i obsypać mąką/bułką tartą.

Przelać ciasto do formy.

Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku przez ok.45 min.

Wyjmować z foremki po ostudzeniu.

Polać polewa czekoladową i ozdobić płatkami lub połówkami migdałów.

ciasto makowo- jabłkowe

ciasto makowo- jabłkowe

ciasto makowo- jabłkowe kratka vichy

© Ciasteczkolandia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci