Menu

Ciasteczkolandia

Wpisy otagowane : sezam

Batoniki z musli, moreli i sezamu (zdrowe, proste, szybkie i pyszne)

vanilia81

IMG_1444

Po ostatnim poście, w którym pokazałam moją wersję kobiecego biurka ( klik), miałam sporo pracy fotografując inne wnętrzarskie cuda, ale w przerwach, by mieć coś pożywnego pod ręką, no dla dzieci oczywiście, piekłam te batoniki.

To moje ostatnie odkrycie, mogłabym się nimi w sumie żywić na okrągło. Dorzucam czasem nasiona chia, cześć pestek słonecznika zastępuję pestkami dyni, ale bazę zawsze tworzą płatki owsiane, suszone morele i sezam.

Zdrowa przekąska dla dzieci, na piknik czy do pudełka szkolnego. Miód i sezam zapewniają im słodycz, pestki chrupią- dla mnie bomba. Kupionych batoników nie można nawet postawić obok.

Robi się je błyskawicznie, wystarczy podgrzać olej z miodem i zalać resztę składników.

Ważne by kroić je na kwadraty dopiero, gdy wystygną inaczej będą się kruszyć. Wystudzone dają się ładnie pokroić choć zawsze trochę się pokruszy, staje się granolą i ląduje w porcji jogurtu ;)

Składniki:

  • 320 g płatków owsianych (zwykłych, górskich, nie błyskawicznych)
  • 30 g ziaren sezamu
  • 50 g ziaren słonecznika (może być pół na pół z pestkami dyni)
  • 100 g suszonych moreli
  • 50 g rodzynek
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 100 ml oleju (słonecznikowy, rzepakowy)
  • 180 ml miodu

Do miseczki wsypać płatki owsiane, pokrojone morele, rodzynki, pestki słonecznika, sezam i cynamon. Wymieszać składniki.

W rondelku podgrzej olej i miód by się połączyły i dodać do miski z resztą składników,

Dobrze wymieszać, tak by płyn dokładnie obkleił suche składniki.

Przełożyć masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, podociskać, wygładzić masę delikatnie łyżką lub palcami i piec w nagrzanym do 180ºC przez ok. 30 min. (do zarumienienia).

Odstawić do ostygnięcia pokroić na kawałki.

Spokojnie kilka dni można przechowywać w puszce.

Wiklinowy koszyczek i ściereczka: home and you

IMG_1463

IMG_14481

IMG_1467

 Przepis ( z moimi małymi zmianami) pochodzi z książki Billa Grangera ,,Nakarm mnie"

SEZAMOWE CIASTECZKA SZCZĘŚCIA

vanilia81

Swą tajemniczo brzmiącą nazwę ciasteczka zawdzięczają temu, iż w Afryce sezam uznawany jest za symbol powodzenia. Nie wiem czy to prawda, ale wiem na pewno, że ciasteczka uszczęśliwiają każdego kto ich spróbuje. Ładnie opakowana piramidka tych słodkości, ofiarowana w prezencie zawsze wywołuje uśmiech na twarzach obdarowywanych, a to wystarczający powód by nosiły tak zacną nazwę. Są słodkie, chrupiące i moooocno sezamowe. Bardzo je lubimy!

Składniki:

  • 2/3 szklanki (100 g) sezamu
  • 100g masła
  • 1/2 szklanki (100 g) białego cukru
  • 1/2 szklanki (85 g) jasnego brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (zastąpiłam łyżeczką ekstraktu)
  • 1 i 1/4 szklanki (170 g) mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4łyżeczki  cynamonu                                                                                                                            

Masło zmiksować z 2 rodzajami cukru i cukrem waniliowym.

Dodać jajko, dalej miksując. 

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i cynamonem i stopniowo dodawać do ciasta nadal ucierając.

Następnie dosypać do ciasta połowę uprażonego sezamu, wymieszać, by połączyło się z ciastem. 

Odstawić ciasto na min. 1 godz. do lodówki.

Po tym czasie formować kulki średnicy ok. 3 cm . Każdą kulkę obtoczyć  w pozostałym sezamie, kłaść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i lekko rozpłaszczać palcami/ dłonią.

Układać na dwóch dużych blaszkach (tych z piekarnika), zachowując dość duże odstępy miedzy ciasteczkami. Powinny po ok. 20 kulek każdą, czyli łącznie ok. 40 szt.

Piec ok. 10-15 min. w 190 °C., aż będą złote ( nie dopuścić, by stały się brązowe!) Zdejmować z papieru do pieczenia dopiero po ostygnięciu.

 

Przepis Agusi, znaleziony wiele lat temu na forum Cin-Cin

 

© Ciasteczkolandia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci