Menu

Ciasteczkolandia

Wpisy otagowane : maliny

Tiramisu z malinami dla dwojga

vanilia81

tiramisu z malinami maliny deser mascarpone

Maliny zasadził. Milion spraw na głowie przy tym wykończeniu domu, a on je na taczce od sąsiada przywiózł i zasadził. Bo tak zawsze chciał żebyśmy je w ogrodzie mieli. Bo on w dzieciństwie miał. I podlewał je, a one tak pięknie wyrosły, owoce rodziły całe lato. Dzieciaki je skubały codziennie. A ja ulubione jego tiramisu zrobiłam, malinami obłożyłam i podałam. A on uśmiechał się gdy jadł. Taki maż...

Składniki 

Porcja dla dwojga, ale z dokładka, więc wystarczy dla 4 osób ;)

  • 16 podłużnych biszkoptów
  • 200 g serka mascarpone
  • 3 jajka
  • filiżanka mocnej kawy
  • 4 łyżki Marsali lub amaretto (ewentualnie likieru kawowego)
  • szklanka malin

Schłodzona kawę wymieszać z marsala.

Białka ubić na sztywno ze szczypta soli.

Żółtka zmiksować z cukrem, dodawać stopniowo mascarpone.

Dodać białka i ostrożnie wymieszać całość, by uzyskać jednolita masę.

Połowę biszkopty kolejno zanurzać z obu stron, na kilka sekund w przygotowanej kawie.

Układać je w naczynku/ foremce obok siebie.

Nałożyć na nie połowę jajeczno-serowej masy.

Na masie ułożyć pozostałe, nasączone w kawie biszkopty i ponownie przykryć reszta masy

Przykryć folia spożywcza i odstawić na min. 3 godz. do lodówki

Podzielić na porcję (przyda się łopatka do ciasta), obłożyć malinami i podawać

By tiramisu było jeszcze bardziej malinowe, można na pierwsza warstwę biszkoptów, przed nałożeniem masy nałożyć trochę konfitur z malin, albo dwie garści ugniecionych, świeżych malin. W wersji czekoladowo- malinowej warstwy masy jajecznej posypujemy przesianym kakao (druga warstwę dopiero przed podaniem!).

tiramisu z malinami maliny deser mascarponetiramisu_z_malinami2tiramisu z malinami maliny deser mascarpone

 

Malinowo- bananowe tiramisu dla dzieci

vanilia81

malinowobananowe_tiramisu_dla_dzieci_z_bita_mietana_mlekiem_i_mascarpone_1

Z klasycznym tiramisu jest jeden problem. Surowe żółtka, kawa i alkohol dyskwalifikują go z listy deserów dla dzieci. Wymyśliłam więc dla nich, jego mleczno- owocową wersję, którą mogą zajadać nawet roczne dzieci. Mięciutkie biszkopty nasączone mlekiem lub kakao, pełna witamin słodko- kwaśna warstwa bananów i malin, a wszystko to pokryte pierzynka z puszystej bitej śmietany i seria mascarpone. Mleko i przetwory mleczne to ważne elementy w diecie dzieci i młodzieży, ponieważ są źródłem wapnia, który  buduje i dba o ich zęby i kości.

Tiramisu sprawdzi się oczywiście jako podwieczorek, choć zauważyłam, że kiedy w weekend przygotuje je wieczorem, to  znikają z lodówki już w porze drugiego śniadania...

Składniki:

na 3 porcje

  • 15 szt. podłużnych biszkoptów (najlepiej bez cukrowej posypki)
  • szklanka mleka
  • łyżka rozpuszczalnego napoju kakaowego (u mnie malinowy)
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 3 pełne łyżki serka mascarpone
  • 2 łyżeczki miodu, ksylolitu lub cukru
  • 1 banan
  • 3 garści malin
  • sok z połowy cytryny (opcjonalnie)
  • listki melisy do ozdoby (opcjonalnie)

Z mleka i proszku kakao przygotować napój, przelać do płaskiego naczynia.

Maliny przebrać, umyć, odszypułkować.

Banana obrać, pokroić w ok. pół centymetrowe plasterki i zanurzyć je w soku z cytryny (jeśli zależy nam by nie zczerniały).

Śmietanę (schłodzoną!) ubić, pod koniec ubijania dodać miód lub cukier, serek mascarpone i  krótko zmiksować.

Przygotować 3 miseczki/ szersze szklanki.

Biszkopty maczać po kolei w mleku, tak by się nim nasączyły, ale nie rozpadły.

Wyłożyć nimi dno, przycinając jeśli to konieczne (na spód przewidziane są 3 biszkopty).

Na biszkopty nałożyć po dwie łyżki kremu z bitej śmietany i mascarpone, na niego, gęsto warstwę z połówek plasterków banana i malin.

Następnie ponownie układamy warstwę nasączonych w napoju mlecznym biszkoptów, na nią warstwę masy śmietankowo - serowej (wygładzając ja szpatułka lub nożem) na górze umieszczamy resztę owoców, ozdabiamy melisa (ucząc w ten sposób dzieci estetyki...)

To tiramisu nie zawiera jajek, nie wymaga więc leżakowania w lodówce.

Smacznego!

malinowobananowe_tiramisu_dla_dzieci_z_bita_mietana_mlekiem_i_mascarpone_2

malinowobananowe_tiramisu_dla_dzieci_z_bita_mietana_mlekiem_i_mascarpone

 

 

Babeczki podwójnie jogurtowe z białą czekoladą i malinami

vanilia81

 babeczki podwójnie jogurtowe z białą czekolada i malinami

Proste, lekkie babeczki na bazie jogurtu. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przed pieczeniem powtykać w nie kawałki białej czekolady lub po upieczenie ponadziewać je dżemem malinowym, ale moim zdaniem aksamitna polewa, którą je oblałam i towarzystwo malin to najlepsze co mogło je spotkać...

Babeczki:

Składniki na 6-8 babeczek

Ważne, by składniki miały temperaturę pokojową

  • 125 g jogurtu naturalnego (użyłam naturalny gęsty Bakomy)
  • 75 g masła
  • 2 duże jajka
  • 90 g cukru (najlepiej drobnego)
  • 150 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej

Masło roztopić. Do miseczki przełożyć jogurt, jajka i ostudzone lekko masło, roztrzepać.

Do podanych składników przesiać mąkę z sodą i dodać cukier. Wymieszać widelcem lub krótko mikserem (na wolnych obrotach), tylko do połączenia się składników i uzyskania gładkiej masy.

Foremkę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami i napełnić je do ¾ wysokości ciastem.

Piec w temperaturze 170ºC przez 25 - 30 minut, do tzw. suchego patyczka.

Wyjąć z piekarnika, przestudzić na metalowej kratce.

Polewa:

  • 100 g białej czekolady
  • 2 łyżki (40g) jogurtu naturalnego ( u mnie Bakoma)

Czekoladę stopić (w mikrofalówce lub kąpieli wodnej). Dodać jogurt, najpierw łyżeczkę, a potem resztę i intensywnie mieszać, do uzyskania gładkiej masy.

Polać babeczki i po chwili ozdobić malinami (jagody,truskawki, borówki też się sprawdzą).

babeczki podwójnie jogurtowe z białą czekolada i malinami

Śniadaniowe lody jogurtowe z musli i owocami

vanilia81

jogurtowe lody z musli i owocami

Co powiecie na to, by poranną porcje musli wymieszać z jogurtem, posypać owocami i...zmrozić? Takie śniadanie na patyku to frajda dla dzieci, nie odmówią go nawet te, które na co dzień kręcą nosem na widok jogurtu naturalnego, bo jest mało słodki i brak mu koloru. Zapewniam, że w tym przypadku zjedzą go i w swym zachwycie nie zgłoszą żadnych uwag.

Składniki:

  • 4 łyżki musli (najlepiej zwykłych z rodzynkami, bez orzechów)
  • 8 łyżek jogurtu naturalnego (użyłam Naturalnie Gęsty Bakomy)
  • mały banan
  • kiwi
  • garść malin (mogą być mrożone)

Musli wsypać do miseczki, dodać 2 łyżki jogurtu i wymieszać. Powstałą masą napełnić pojemniczki na lody (lub małe, plastikowe pojemniczki po np. serkach dla dzieci)

Następnie powkładać do nich po plasterku banana, kiwi i kilka malin.

Na owoce wyłożyć resztę jogurtu, wbić patyczki i włożyć do zamrażalnika na min. 2-3 godziny.

Gotowe lody najłatwiej wydobyć, zanurzają od dołu pojemniczek w ciepłej wodzie.

 

jogurtowe lody z musli i owocami

przepis własny

Tarta czekoladowa bez spodu z malinowym puree

vanilia81

czekoladowa tarta bez spodu z puree malinowym

Mocno czekoladowe, proste, szybkie ciasto. Ma mniej gliniastą strukturę niż brownie, ale do lekkich wypieków zaliczyć go nie można. Jeśli lubisz gorzką czekoladę, będzie Ci smakowało. Maliny z czekoladą bardzo się lubią, dla samej radości wylewania gęstej, malinowej rzeki z dzbanuszka na kawałki tarty, warto przygotować do niej to puree. Sprawdzi się oczywiście także wersja z truskawkami lub frużelina wiśniowa (choć tej drugiej z dzbanuszka raczej nie wylejemy...;) )

Składniki:

  • 170 g gorzkiej czekolady o 70% zawartości kakao
  • 80 g masła
  • 4 jajka
  • 100 g cukru
  • 30 g mąki
  • szczypta soli
  • 200 g malin (mogą być mrożone)

W garnku zagotować wodę. Czekoladę połamać na kawałki i razem z pokrojonym masłem umieścić w rondelku, wstawionym do garnka z przegotowaną, gorącą wodą, mieszając rozpuścić składniki i odstawić.

Jajka ubić z cukrem i solą na kremową masę.

Wlać do nich przestudzoną czekoladę i delikatnie, ręcznie za pomocą szpatułki lub dużej trzepaczki połączyć dokładnie ze sobą obie masy.

Dodać mąkę i ponownie wymieszać.

Piekarnik rozgrzać do 175°C.

Boki foremki o średnicy ok. 24 cm wysmarować masłem, a dno wyłożyć papierem do pieczenia.

Przelać ciasto do foremki i piec w rozgrzanym piekarniku 15-20 min. Powierzchnia tarty powinna być mocna i elastyczna, nie może być płynna, ale należy uważać by jej nie przesuszyć. Przy tej ilości czekolady ciasto ma prawo być miejscami bardziej wilgotne, sprawiać wrażenie niedopieczonego.

Wyjąć ciasto z piekarnika i ostudzić na metalowej podstawce. Po ostygnięciu wyjąć je z formy, usunąć ze spodu papier.

Sos malinowy uzyskałam miksując blenderem maliny z łyżką cukru pudru. Idealnie byłoby przetrzeć je przez sito, by usunąć pesteczki, ale ja nie zawracały sobie tym głowy.

czekoladowa tarta bez spodu z puree malinowym

czekoladowa tarta bez spodu z puree malinowym

czekoladowa tarta bez spodu z malinowym puree

czekoladowa tarta bez spodu z puree malinowym

źródło przepisu : ,,Pieczenie jest łatwe" wydawnictwa Reader's Digest z moją, malinową zmianą. Oryginał sugeruje oprószyć ciasto cukrem pudrem i kakao oraz ozdobić owocem miechunki jadalnej ( wiśni peruwiańskiej).

Malinowe serduszka lodowe

vanilia81

malinowe serduszka lodowe

Walentynki. Bez względu na to, czy się to święto obchodzi czy bojkotuje, uważa za urocze, czy tandetne, ma się w tym dniu obok siebie ukochaną osobę, czy spędza się je w stylu Bridget Jones siedzą samotnie na kanapie przed telewizorem, nic nie zmieni faktu, że te lody są najzwyczajniej w świecie smaczne i warto je przygotować. Smak malin w środku zimy spowoduje, że to będzie miły dzień, czego Wam z całego serca życzę...

Składniki:

  • 200 g malin (mrożonych lub świeżych)
  • 125 g śmietany kremówki
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 2 żółtka
  • 70 g cukru

Maliny zmiksować z jogurtem.

Śmietanę ubić na sztywno.

Żółtka ubić z cukrem, w tym czasie zagotować wodę w garnku. Nad gotującą się wodą umieścić rondelek z żółtkami i cukrem i nadal ubijać w kąpieli wodnej przez ok. 3 minuty, aż masa się zagęści.

Delikatnie dodać do kremu owoce z jogurtem, a następnie ubitą śmietanę i delikatnie wymieszać, by wszystko się połączyło.

Napełnić masą 6 silikonowych foremek (lub pojemniczków, w których planujemy podać lody). Włożyć do zamrażalnika na 2-3 godziny. Jeśli chcemy podać je na patyczkach, należy je powbijać po ok. pół godzinie mrożenia w środek lodów, jeśli w formie deseru, przed podaniem wyjąć serduszka z foremek.

Uwagi:

Najwygodniej przygotować te lody w foremkach silikonowych, bo najłatwiej z nich wyskakują, jeśli użyjecie innych naczynek można ich nie wyjmować, a jeśli zależy Wam na tym zależy, pomóc powinno zanurzenie ich na chwilę w ciepłej wodzie.

Jeśli nie napełnicie foremek do pełna i nie wyjecie (a uprzedzam są pyszne i trudno się powstrzymać...) części przed mrożeniem, może wyjść nawet 8 porcji. Dla dwojga wystarczy, zrobić je z połowy porcji, choć ubijanie jednego żółtka w kąpieli wodnej może być niewygodne, poza tym warto za jednym razem zrobić je na zapas, problemów ze zjedzeniem nie będzie...

malinowe serduszka lodowe

malinowe serduszka lodowe

malinowe serduszka lodowe

malinowe serduszka lodowe

przepis własny

KREMOWO-CHRUPIĄCY DESER Z MALINAMI

vanilia81

deser z malinami

Maliny. Mam wrażenie, że moje dzieci mogłyby je jeść na śniadanie, obiad i kolację. Na ich widok otwierają buźki, niczym pisklęta dzióbki, widząc dostarczonego do gniazdka robaka. Kiedy mijając stragan pytam ,,kupimy truskawki?" odpowiedz jest zawsze ta sama ,,mamo kup malinki..." Więc kupuję i wszyscy wcinamy te słodkie, leciutkie i wyjątkowo delikatnie owoce. By urozmaicić ten rytuał zrobiłam deser. Szybciutki, banalny, ale Maja wcinała jak szalona.

Jeśli warstwę płatków zastąpimy mieszanka musli crunch (ale tą z orzechami, nie owocami) będzie szybciej, jeśli krem jogurtowo-śmietanowy zamienimy na sam jogurt (dobry będzie grecki lub bałkański, bo gęstszy), albo serek waniliowy, powstanie smaczne letnie śniadanko i to nie tylko dla dzieci, ale także osób dbających o linie, bo 100g malin to przecież tylko 29 kcal. Nic tylko korzystać i koniecznie choć troszkę zamrozić na zimę...

Składniki:

  • 120 g płatków owsianych
  •   30 g masła
  •   40 g brązowego cukru
  • 200 g jogurtu malinowego/truskawkowego/naturalnego jaki lubicie
  • 150 g śmietany kremówki (schłodzonej)
  • 1-2 łyżki cukru pudru (można oczywiście pominąć)
  • maliny

W rondelku lub malutkiej patelni stopić masło, wsypać cukier, a następnie stopniowo płatki owsiane. Prażyć na średnim ogniu, mieszając kilka minut, aż płatki się przyrumienią na złoto. Odstawić do ostygnięcia.

Ubić kremówkę dodając pod koniec ubijania cukier puder. Dodać do niej jogurt i delikatnie połączyć.

Przyrumienione płatki rozłożyć na dnie miseczek, przykryć je warstwą kremu i posypać malinami.Podawać natychmiast.

 

deser z malinami

deser z malinami

chrupiąco kremowy deser z malinami

Przepis inspirowany deserami z książeczki z serii szybko & smacznie ,,Desery"

BEZOWE SERDUSZKA Z KREMEM MALINOWYM

vanilia81

Odliczania ciąg dalszy. Do Walentynek zostały 2 tygodnie. Zamysł tego deseru był taki : miało być leciutko, puchato, słodko i różowo. I jest... Jestem pewna, że każda Barbie zrobi na Walentynki takie bezy swojemu Kenowi :)

Składniki bezy:

4 białka

220 g cukru (najlepiej drobnego)

szczypta soli

łyżeczka esencji waniliowej (opcjonalnie)

Piekarnik rozgrzać do 200°C .Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i obrysować (z foremki, szablonu lub  od ręki jeśli potraficie) ołówkiem serca (moje miały ok. 10 cm)

Białka ubić, dodać sól i esencję waniliową, a pod koniec stopniowo cukier, aż piana będzie całkiem sztywna.  Przełożyć równomiernie na odrysowane serca, włożyć do piekarnika od razu zmniejszyć temperaturę do 175°C. Piec ok. 45 min.  Gotowa z góry będzie krucha, a w środku sprężysta. Najlepiej wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić ją tam do ostygnięcia.

 

Składniki kremu:

250 ml śmietany kremówki

1 galaretka malinowa (ewentualnie inna czerwona)

ok. 200 g mrożonych malin

Galaretkę rozpuścić w 250 ml wody. Śmietanę ubić na sztywno. Do galaretki wrzucić zamrożone maliny i całość dodać do śmietany. Ja miksowałam chwile mikserem, żeby maliny całkiem się rozpadły. Odstawić na chwilę do lodówki, kiedy masa będzie wystarczająco zwarta nakładać na bezy. Możemy nałożyć 2 serduszka na siebie, tworząc w ten sposób mały torcik lub pojedynczo.

Bezy upiekłam dzień wcześniej i czekały sobie na krem w piekarniku .Pamiętajcie, że po nałożeniu kremu i zostawieniu ich w lodówce nabiorą wilgoci, staną się miękkie, a nie o to chodzi. Z podanej porcji wychodzi ok 10 serduszek, mozna ją oczywiście proporcjonalnie zmniejszyć. Ja do połowy piany dodałam kokos, a nadmiar kremu poradziłam sobie osobiście, sukcesywnie go podjadając z lodówki.

Przepis własny inspirowany tortem Pawłowej i kremem, który w wersji truskawkowej znany jest w internecie.

 

 

© Ciasteczkolandia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci