Menu

Ciasteczkolandia

Wpisy otagowane : szybkie

Muffiny orkiszowe z jeżynami

vanilia81

muffiny_orkiszowe_z_jezynami

Polubiłyśmy się ostatnio z mąką orkiszową. Mądrych książek się naczytałam i jakoś mi tak z nią po drodze, pszennej sporadycznie używam (do biszkoptu w sumie tylko). Muffinki, jak to muffinki- szybkie, łatwe, poręczne. W sam raz żeby złapać do rączki i biec dalej się bawić...

Składniki:

(szklanka o pojemności 250 ml)

  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 3 łyżki cukru (u mnie ksylitol)
  • szklanka gęstego jogurtu
  • 2 łyżki oleju (np. rzepakowy)
  • 2 duże jajka
  • 1½  szklanki jeżyn

W miseczce wymieszać dokładnie mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą.

Jogurt wymieszać z jajkami, olejem  i cukrem i dodać do mąki.

Wymieszać tak, by składniki się pomieszały.

Przełożyć do 12 tradycyjnych lub 6 dużych foremek na muffinki.

Piec w nagrzanym do 180ºC przez ok. 30 min. (do tzw. suchego patyczka)

Smacznego!

puszka: home and you (klik)

muffiny_orkiszowe_z_jezynami_2

Batoniki z musli, moreli i sezamu (zdrowe, proste, szybkie i pyszne)

vanilia81

IMG_1444

Po ostatnim poście, w którym pokazałam moją wersję kobiecego biurka ( klik), miałam sporo pracy fotografując inne wnętrzarskie cuda, ale w przerwach, by mieć coś pożywnego pod ręką, no dla dzieci oczywiście, piekłam te batoniki.

To moje ostatnie odkrycie, mogłabym się nimi w sumie żywić na okrągło. Dorzucam czasem nasiona chia, cześć pestek słonecznika zastępuję pestkami dyni, ale bazę zawsze tworzą płatki owsiane, suszone morele i sezam.

Zdrowa przekąska dla dzieci, na piknik czy do pudełka szkolnego. Miód i sezam zapewniają im słodycz, pestki chrupią- dla mnie bomba. Kupionych batoników nie można nawet postawić obok.

Robi się je błyskawicznie, wystarczy podgrzać olej z miodem i zalać resztę składników.

Ważne by kroić je na kwadraty dopiero, gdy wystygną inaczej będą się kruszyć. Wystudzone dają się ładnie pokroić choć zawsze trochę się pokruszy, staje się granolą i ląduje w porcji jogurtu ;)

Składniki:

  • 320 g płatków owsianych (zwykłych, górskich, nie błyskawicznych)
  • 30 g ziaren sezamu
  • 50 g ziaren słonecznika (może być pół na pół z pestkami dyni)
  • 100 g suszonych moreli
  • 50 g rodzynek
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 100 ml oleju (słonecznikowy, rzepakowy)
  • 180 ml miodu

Do miseczki wsypać płatki owsiane, pokrojone morele, rodzynki, pestki słonecznika, sezam i cynamon. Wymieszać składniki.

W rondelku podgrzej olej i miód by się połączyły i dodać do miski z resztą składników,

Dobrze wymieszać, tak by płyn dokładnie obkleił suche składniki.

Przełożyć masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, podociskać, wygładzić masę delikatnie łyżką lub palcami i piec w nagrzanym do 180ºC przez ok. 30 min. (do zarumienienia).

Odstawić do ostygnięcia pokroić na kawałki.

Spokojnie kilka dni można przechowywać w puszce.

Wiklinowy koszyczek i ściereczka: home and you

IMG_1463

IMG_14481

IMG_1467

 Przepis ( z moimi małymi zmianami) pochodzi z książki Billa Grangera ,,Nakarm mnie"

Chlebek bananowy z migdałami Billa Grangera

vanilia81

 chleb bananowy Bill Granger

Chlebków bananowych znajdziecie na blogu już kilka  i szczerze mówiąc trudno byłoby mi polecić, któryś szczególe.

Wszystkie są smacznym, szybkich i prostym w przygotowaniu sposobem na wykorzystanie nadwyżki dojrzałych bananów. Dziś do listy dorzucam przepis Billa Grangera, na wersję z migdałami. 

Zobacz także:

Bananowy chlebek z burbonem/rumem i orzechami włoskimi Nigelli Lawson

Ciasto z karmelizowanymi bananami

Składniki:

  • 50 g brązowego cukru (najlepiej drobnego)
  • 30 g posiekanych migdałów
  • 250 ml kwaśnej śmietany (12 lub 18%)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 100 g masła
  • 200 g cukru
  • 2 jajka
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 250 g miękkich, dojrzałych bananów (ok. 2 średnich sztuk)

temperatura pieczenia: 200º C

foremki : 2 szt. keksówek 10 cm x 18 cm

Masło stopić, odstawić do ostudzenia.

Brązowy cukier wymieszać w małej miseczce z migdałami. Odstawić 

W dużej misce wymieszać śmietanę z sodą i odstawić na 5 min.

Po tym czasie dodać masło, biały cukier i roztrzepane wcześniej widelcem jajka.

Do osobnej miski przesiać mąkę, proszek i cynamon.

Stopniowo dodawać do suchych składników śmietanową masę, a na koniec pogniecione banany.

Wymieszać tylko do połączenia się składników.

Foremki natłuścić w kilku miejscach i wyłożyć papierem do pieczenia.

Przelać ciasto do foremek, posypać je mieszanką brązowego cukru i posiekanych migdałów.

Piec w nagrzanym do 200°C piekarniku przez 1 godzinę (lub chwilę dłużej, do momentu, aż wbity w ciasto patyczek do szaszłyka będzie suchy)

Wyjąć i odstawić na 20 min., a następnie wydobyć z foremki i odstawić (najlepiej na metalowej kratce)do ostygnięcia.


ib laursen

chlebek bananowy Bill Granger

prosty chlebek bananowy

chlebek bananowy prosty szybki z migdałami

źródło przepisu ( zmniejszyłam ilość cukru): Bill Granger ,,Nakarm mnie"

Ceramika widoczna na zdjęciu pochodzi ze sklepu Pretty Home

Najprostsze ciasto kokosowe Billa Granger'a (bezglutenowe)

vanilia81

 ciasto kokosowe Bill Granger szybkie

To jedno z najprostszych ciast jakie miałam okazje w życiu upiec! 

Przepis po który warto sięgnąć, kiedy w tygodniu rodzina domaga się ciasta, a Wy nie macie siły uruchamiać miksera, a na myśl o myciu sterty naczyń po pieczeniu robi Wam się niedobrze... Ratujące w sytuacji, kiedy za pół godziny  w Waszych drzwiach mają pojawić niezapowiedziani wcześniej goście. Takie, które upieczecie nawet kiedy jedno dziecko wisi Wam na szyi, drugie na nodze, a trzecie nieustannie coś do Was mówi i chce pomagać (moja codzienność...). To coś pomiędzy ciastem i batonem. Bardzo je lubię i to nie tylko ze względu na błyskawiczne przygotowanie, ale również, a może przede wszystkim za smak.

Foremka: prostokątna o wymiarach ok. 30 x 20 cm

Temperatura pieczenia: 180°C

Składniki:

(na ok 20 kawałków)

  • 250 g wiórków kokosowych
  • 220 g cukru (najlepiej drobnego)
  • 100 g masła
  • 2 średnie jajka
  • 100- 150 g gorzkiej czekolady*

* Oryginalny przepis mówi o 150 g czekolady, ale to sporo, piekłam wersję ze 100 g i ta ilość w zupełności wystarcza.

 

Masło roztopić, schłodzić.

Jajka lekko roztrzepać.

W misce wymieszać wiórki kokosowe z cukrem.

Dodać masło, jajko i całość wymieszać.

Na koniec wsypać posiekaną w drobną kosteczkę czekoladę i przemieszać.

Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec przez 20 min. w piekarniku nagrzanym do 180º C., aż stwardnieje.

Wyjąć z piekarnika, zostawić w formie na 5 min.

Pokroić w prostokątne kawałki, wyciągnąć z formy i odstawić do całkowitego wystygnięcia

 

ciasto kokosowe Bill Granger szybkie proste

ciasto kokosowe Bill Granger szybkie proste

 Źródło przepisu: Bill Granger ,,Nakarm mnie"

Szarlotka sypana (najłatwiejsza pod słońcem)

vanilia81

szarlotka sypana łatwa

Gdyby nie fakt, że o istnieniu tej szarlotki nie miała pojęcia moja mama, byłabym przekonana, że jestem ostatnią osobą na świecie, która się o niej dowiedziała (a tak uważam, ze jestem przedostatnią). Sposób i łatwość jej wykonania jest tak banalny, że aż śmieszny i niewiarygodny.

Przepis dostałam od mojej przyjaciółki Dominiki, która z pieczeniem ma tyle wspólnego co ja z fizyką kwantową. Ktoś w moim towarzystwie podziękował jej kiedy za ten przepis. Kiedy już upewniłam się, że się nie przesłyszałam, zapytałam dlaczego nic o nim nie wiem. Odpowiedziała, iż sądziła  że jest zbyt prosty by mi o nim wspominać... Od tej pory piekłam go już wiele razy. Zmniejszyłam tylko ciut ilość cukru i masła. To mój ulubiony jesienny, słodki wypiek last minute.

Cała zabawa polega na wsypaniu suchych składników do trzech szklanek, połączeniu ich, wymieszaniu, ponownemu rozdzieleniu do szklanek, a następnie rozsypywaniu zawartości kolejnych szklanek na przemian z tartym jabłkiem. Ostatnią warstwę stanowi tarte masło, które pod wpływem temperatury topi się wnikając w niższe warstwy, tworząc z cukrem u góry chrupiącą skorupkę. Bez jajek, bez miksera, bez stresu, że coś się nie uda (bo uda się na pewno).

Dzieci uwielbiają pomagać w jej przygotowaniu  ( sprawę napełniania i rozdzielania zawartości szklanek moja 6 letnia Maja opanowała do perfekcji) i przepadają za jej smakiem

Szarlotkę sypaną po prostu trzeba upiec!

Składniki:

  • szklanka mąki pszennej
  • szklanka kaszy manny
  • 3/4 szklanki cukru (mieszam biały z brązowym 1:1)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 170 g masła
  • 1 kg jabłek (4-5 sztuk)
  • opcjonalnie kilka szczypt cynamonu 
  • trochę masła i mąki/bułki tartej do wysmarowania foremki

Foremkę o średnicy 20-24 cm wysmarować masłem, obsypać mąką lub bułką tartą. Spód foremki od zewnątrz można zabezpieczyć folią, na wypadek gdyby masło miało wypłynąć.

Mąkę, kaszkę manną, cukier i proszek do pieczenia połączyć, wymieszać i ponownie rozdzielić do trzech szklanek.

Zawartość pierwszej szklanki rozsypać na spód przygotowanej foremki, zetrzeć na to połowę jabłek, oprószyć je cynamonem.

Posypać suchymi składnikami z drugiej szklanki i zetrzeć pozostałe jabłka (opcjonalnie z cynamonem)

Ponownie posypać warstwę jabłek, którą przykryć zawartością ostatniej szklanki.

Na wierz tak przygotowanego ciasta  zetrzeć na tarce o dużych oczkach mocno schłodzone masło.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. godzinę

Najlepiej kroi się ją gdy przestygnie, choć podana na ciepło z lodami waniliowymi smakuje wspaniale.

 

szarlotka sypana

szarlotka sypana, jabłka

szarlotka sypana

szarlotka sypana, jabłka

Muffinki jogurtowe z truskawkami i rabarbarem

vanilia81

jogurtowe muffinki z truskawkami i rabarbarem

Truskawki i rabarbar to duet, który sprawdza się zawsze, bez względu na to czy mówimy o dżemie, kompocie czy o ciastach. Właśnie te owoce trafiły do muffinek, które upiekłyśmy z Mają na zakończeniu jej roku przedszkolnego. Upieczone z podwójnej porcji zniknęły błyskawicznie rozchwytywane przez małe rączki. Mogę więc zagwarantować, że dzieci przyjmą je z entuzjazmem.

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 300 g jogurtu naturalnego (użyłam Bakoma Naturalny Gęsty)
  • 2 jajka 
  • 90 g (7 łyżek) cukru
  • 125 ml oleju rzepakowego
  • 200 g truskawek
  • 150 g rabarbaru
  • opcjonalnie 12 łyżeczek cukru perlistego lub cukru pudru do posypania.

Dobrze, żeby jajka i jogurt miały temperaturę pokojową.

Truskawki i rabarbar umyć i obrać. Truskawki pokroić na połowę, większe na ćwiartki, rabarbar na 1 cm plasterki lub wzdłuż a potem na 2 cm paseczki.

Mąkę z sodą przesiać do miseczki.

Do drugiego naczynia wbić jajka, dodać cukier, olej i jogurt, całość dokładnie wymieszać.

Przelać mokre składniki do suchych, całość krótko wymieszać widelcem, tylko tak by nie było widać suchej mąki.

Foremkę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami i napełnić je ciastem do 2/3 wysokości.

W każdą porcję powtykać owoce.

Jeśli używacie cukru perlistego, posypujemy nim muffinki przed pieczeniem, jeśli cukru pudru dopiero po upieczeniu i ostudzeniu.

Piec w 175° C przez ok. 20 min.

jogurtowe muffinki z truskawkami i rabarbarem

jogurtowe muffinki z truskawkami i rabarbarem

przepis własny

Brownie z migdałami

vanilia81

brownie z migdałami orzechami

Brownie to zdecydowanie ciasto, które tej zimy pojawiało się u nas na stole najczęściej. Mam wrażenie, że piekłam je na okrągło, zmieniając tylko (lub pomijając) chrupiące dodatki w jego wnętrzu. Jest to chyba najszybsze w wykonaniu i najprostsze ciasto jakie znam i paradoksalnie jedno z najsmaczniejszych (oczywiście jeśli kocha się czekoladę).

Piekłam brownie, w którym ilość cukru dwukrotnie przewyższała ilość czekolady, tworząc cudownie chrupiącą skorupkę na powierzchni ciasta, ale i w tym przepisie powinna się pojawić. Zawsze używam tyle czekolady co masła i ta proporcja moim zdaniem sprawdza się najlepiej. Warto dodać, że przepis nie zawiera mąki.

Składniki:

  • 200g masła
  • 200  czekolady deserowej ( u mnie 70%)
  • 150 g cukru
  • 3 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 100-200 g migdałów (lub ulubionych orzechów) 
  • kakao do oprószenia (opcjonalnie)

 

Do rondelka wrzucić połamaną na kawałki czekoladę i masło. Stopić je na mały ogniu (uważając by nie przypalić, najbezpieczniej w kąpieli wodnej).

Odstawić, by trochę przestygły.

Jajka ubić krótko z cukrem, dodać ekstrakt waniliowy.

Delikatnie wmieszać rozpuszczoną czekoladę z masłem do masy jajecznej i połączyć całość.

Na koniec dosypać migdały i całość wymieszać.

Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (u mnie 20 cm x 20cm)i piec w temp.200°C przez ok. 15 min.

Wyciągnąć z foremki, ostudzić, posypać przesianym kakao.

Uwaga:

Migdały/orzechy przed dodaniem warto uprażyć kilka minut w piekarniku, a przed dodaniem do ciasta oprószyć delikatnie mąką, choć i bez tych zabiegów ciasto się uda.

Na blogu znajdziecie również przepis na :

Brownie na bazie mielonych migdałów Nigelli Lawson

Brownie light

brownie z migdałami orzechami

brownie z migdałami orzechami

Oliwne ciasto czekoladowe Nigelli Lawson

vanilia81

oliwne czekoladowe ciasto Nigelli Lawson

Banalnie proste, a intrygujące. Oliwa z oliwek spotkała się z kakao by stworzyć lekkie, wyjątkowo mięciutkie, szybkie w wykonaniu ciasto. Oliwa jest wyczuwalna, to ona zapewnia ciastu oryginalność i dodaje włoskiego charakteru. Jeśli chcemy podać je w bardziej wytwornej wersji wystarczy zastąpić mąkę mielonymi migdałami i podać je na ciepło z garścią malin i łyżką mascarpone, czy lodów. Ciasto na zdjęciu jest wariantem podstawowym, ale z pewnością skuszę się na wersję z migdałami.

Składniki:
  • 150 ml oliwy
  • 50 g kakao dobrej jakości
  • 125 ml wrzątku
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 125 g mąki pszennej (lub 150 g mielonych migdałów)
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 200 g drobnego cukru
  • 3 jajka

Dno tortownicy 22- 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Przesiać kakao i wymieszać je z wrzątkiem na gładką, czekoladową, półpłynną pastę. Dodać ekstrakt waniliowy, wymieszać i odstawić do ostygnięcia.

W oddzielnej miseczce wymieszać mąkę, sodę i szczyptę soli. 

Miksować cukier, oliwę i jajka przez 3 minuty na bladożółtą, puszystą, kremową masę.

Zmniejszyć obroty miksera i dodać kakaową pastę.

Na koniec ucierania dosypać powoli mąkę z dodatkami, by całość dokładnie ( to ważne!)  się połączyła. Płynne ciasto przelewamy do przygotowanej foremki.

Piekarnik rozgrzać do 170°C.

Piec 45 minut, aż ciasto zetnie się przy ściankach, a na środku pozostanie miękkie i wilgotne. Na wbitym w środek patyczku powinno po wyjęciu zostać tylko kilka lepkich, czekoladowych okruchów.

Ciasto w foremce odstawić na 10 minut na metalowa kratkę, żeby przestygło, a następnie okroić je nożem dookoła foremki i otworzyć tortownicę. Posypać cukrem pudrem (czego uczynić zapomniałam...)


oliwne czekoladowe ciasto Nigelli Lawson

 Źródło przepisu: ,,Nigellissima" Nigella Lawson

Tarta czekoladowa bez spodu z malinowym puree

vanilia81

czekoladowa tarta bez spodu z puree malinowym

Mocno czekoladowe, proste, szybkie ciasto. Ma mniej gliniastą strukturę niż brownie, ale do lekkich wypieków zaliczyć go nie można. Jeśli lubisz gorzką czekoladę, będzie Ci smakowało. Maliny z czekoladą bardzo się lubią, dla samej radości wylewania gęstej, malinowej rzeki z dzbanuszka na kawałki tarty, warto przygotować do niej to puree. Sprawdzi się oczywiście także wersja z truskawkami lub frużelina wiśniowa (choć tej drugiej z dzbanuszka raczej nie wylejemy...;) )

Składniki:

  • 170 g gorzkiej czekolady o 70% zawartości kakao
  • 80 g masła
  • 4 jajka
  • 100 g cukru
  • 30 g mąki
  • szczypta soli
  • 200 g malin (mogą być mrożone)

W garnku zagotować wodę. Czekoladę połamać na kawałki i razem z pokrojonym masłem umieścić w rondelku, wstawionym do garnka z przegotowaną, gorącą wodą, mieszając rozpuścić składniki i odstawić.

Jajka ubić z cukrem i solą na kremową masę.

Wlać do nich przestudzoną czekoladę i delikatnie, ręcznie za pomocą szpatułki lub dużej trzepaczki połączyć dokładnie ze sobą obie masy.

Dodać mąkę i ponownie wymieszać.

Piekarnik rozgrzać do 175°C.

Boki foremki o średnicy ok. 24 cm wysmarować masłem, a dno wyłożyć papierem do pieczenia.

Przelać ciasto do foremki i piec w rozgrzanym piekarniku 15-20 min. Powierzchnia tarty powinna być mocna i elastyczna, nie może być płynna, ale należy uważać by jej nie przesuszyć. Przy tej ilości czekolady ciasto ma prawo być miejscami bardziej wilgotne, sprawiać wrażenie niedopieczonego.

Wyjąć ciasto z piekarnika i ostudzić na metalowej podstawce. Po ostygnięciu wyjąć je z formy, usunąć ze spodu papier.

Sos malinowy uzyskałam miksując blenderem maliny z łyżką cukru pudru. Idealnie byłoby przetrzeć je przez sito, by usunąć pesteczki, ale ja nie zawracały sobie tym głowy.

czekoladowa tarta bez spodu z puree malinowym

czekoladowa tarta bez spodu z puree malinowym

czekoladowa tarta bez spodu z malinowym puree

czekoladowa tarta bez spodu z puree malinowym

źródło przepisu : ,,Pieczenie jest łatwe" wydawnictwa Reader's Digest z moją, malinową zmianą. Oryginał sugeruje oprószyć ciasto cukrem pudrem i kakao oraz ozdobić owocem miechunki jadalnej ( wiśni peruwiańskiej).

Muffinki piernikowe z pomarańczową nutą

vanilia81

muffinki piernikowe

Z wiekiem mój muffinkowy entuzjazm spada, a wzrasta miłość do ich wytworniejszych sióstr-babeczek, niemniej jednak niezaprzeczalnie są one szybkim, sprawdzonym, uniwersalnym sposobem, by w kilka chwil na stole postawić smaczny domowy wypiek. Nie wiem czy to z powodu smaku, czy kolorowych papilotek, ale nie znam dziecka, które ich nie lubi...W grudniu dobrze, by muffinki pachniały przyprawą korzenną...

Składniki:

  • 220 g mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i ½ łyżki przyprawy do piernika
  • 170 g brązowego cukru
  • 125 ml oleju rzepakowego
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 1 duże jajko
  • starta skórka z pomarańczy
  • 3 łyżki soku z pomarańczy

Polewa:

  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 100 g śmietany kremówki

Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i przyprawę do piernika wsypać do jednej miseczki. W drugiej roztrzepać widelcem jajko, dodać olej, jogurt, sok i skórkę z pomarańczy oraz cukier i wszystko wymieszać. Połączyć zawartości obu miseczek i całość niedbale wymieszać widelcem, tylko tak by się połączyły.

Foremkę do pieczenia muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami, wypełnić je przygotowanym ciastem. Piec w temperaturze 175 °C przez ok. 20 min. Muffinki są gotowe, gdy wbity w nie drewniany patyczek po wyciągnięciu nie jest oblepiony ciastem.

Muffinki wyjąć, odstawić do ostygnięcia.

Czekolady stopić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, dodać śmietanę i dokładnie, energicznie wymieszać, by powstała jednolita, gładka polewa. Odczekać aż przestygnie, wówczas zgęstnieje (można włożyć do lodówki, by proces ten przyspieszyć).

Przestudzone muffinki polewać przygotowaną polewą i ozdobić świąteczną posypką.

muffinki piernikowe

muffinki piernikowe

muffinki piernikowe

Przepis własny.

Za udostepnienie posypki i papilotek dziękuję firmie Staedter

© Ciasteczkolandia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci