Menu

Ciasteczkolandia

Wpisy otagowane : WPIS-SPONSOROWANY

Ciasteczka rumiankowe z cytryną i miodem

vanilia81

ciasteczka rumiankowe z cytryną i miodem

Czas płynie jak szalony, mam wrażenie, że wczoraj biegałyśmy z Mają po łące zrywając rumianek, z którego potem zrobiłam syrop (przepis obiecuję podać latem), a już po jesiennych spacerach zaparzam dzbanki gorącego z niego naparu z dodatkiem cytryny i miodu.

Dzisiejszy wpis sponsoruje literka R jak rumianek, a właściwie K jak Kamill, bo to z tą marką, na dniach zorganizuję na blogu konkurs, na który już dziś serdecznie Was zapraszam.

Marka Kamill powstała rok przed narodzinami mojej Mamy i to właśnie z nią kojarzą mi się charakterystyczne, okrągłe, zielone pudełeczka kremów z logo rumianku na wieczku. Odkąd pamiętam, stoją na jej stoliku nocnym. Ulubieńcem Mamy od lat jest zielona wersja Classic. Ja także jestem wierna tej marce, ale już rodzaje kremów zmieniam jak rękawiczki w zależności od potrzeb moich dłoni, pory roku, nastroju...Obecnie jestem zafascynowana szybkością wchłaniania się wersji Soft&Dry.

Pamiętam, że kiedy miałam problem ze skórą dłoni po użyciu detergentów, dermatolog poleciła mi, bym w składzie kremów do rąk szukała składnika o nazwie UREA (mocznik). Wiąże on wilgoć nawet w głębokich warstwach naskórka i natychmiast łagodzi uczucie napięcia. Im go więcej (przeważnie 2% - 5%), tym działanie mocniejsze. Krem Hand Repair pomógł mi wtedy bardziej niż maść sterydowa, więc gorąco go Wam polecam w takich ,,kuchennych" przypadłościach.

W szerokiej ofercie marki, na pewno znajdziecie swojego ulubieńca, a ja póki co zapraszam Was na gorącą herbatkę z rumianku i kruche, delikatne ciasteczka do niej...

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g zimnego masła
  • 60 g drobnego cukru (lub cukru pudru)
  • 2 łyżki miodu
  • 1 żółtko
  • 4 torebki suszonego rumianku
  • skórka starta z cytryny (ekologicznej/ niewoskowanej)
  • 1-2 łyżki zimnego soku z cytryny
  • szczypta soli

Mąkę wymieszać z cukrem i solą, wrzucić pokrojone w kostkę masło i zagnieść.

Dodać miód, żółtko, skórkę i sok z cytryny, rumianek, całość zmiksować.

Uformować z ciasta dysk, owinąć w folię spożywczą i odstawić na 30 min. do lodówki.

Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość ok. pół cm i wykrawać ciasteczka.

Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 175ºC przez ok. 15 min.

Upieczone z pomocą nożna przełożyć na metalową kratkę, by przestygły

ciasteczka rumiankowe z cytryną i miodem

ciasteczka rumiankowe

ciasteczka rumiankowe

ciasteczka rumiankowe

 przepis własny

Kawowa Panna Cotta

vanilia81

 kawoiwa panna cotta

 

Adam Mickiewicz w Panu Tadeuszu napisał

,,Takiej kawy jak w Polszcze nie ma w żadnym kraju
W Polszcze, w domu porządnym, z dawnego zwyczaju
Jest do robienia kawy osobna niewiasta,
Nazwa się kawiarka, ta sprowadza z miasta
Lub z wicin bierze ziarna w najlepszym gatunku,
I zna tajne sposoby gotowania trunku,
Który ma czarność węgla, przejrzystość bursztynu,
Zapach moki i gęstość miodowego płynu."

Dziś prace pań kawiarek spełniają ekspresy, do których wystarczy wyspać ziarna kawy i po wciśnięciu odpowiedniego przycisku otrzymamy ulubiona kawę. Nawet jeśli musimy ja zmielić w osobnym młynku, nawet takim retro jak ten na zdjęciu, to naprawdę warto, bo zapach świeżo mielonej kawy w niczym nie przypomina zapachu jej wersji rozpuszczalnej.

Z użyciem dobrej kawy w deserach, jest jak z wykorzystaniem w nich gorzkiej czekolady o zawartości 70% zamiast 30% kakao, tą różnice da się wyczuć i naprawdę użycie lepszej wersji ma sens.

Panna Cottę uwielbiam, sekret idealnej polega na jej konsystencji, trzeba użyć tyle żelatyny, by się nie rozpłynęła, ale tez nie była zbyt zwarta. Poniższe proporcje pozwalają taka uzyskać.

Składniki:

  • 250 ml śmietany kremówki
  • 80 ml świeżo zaparzonej kawy Melangerie Columbia*
  • 75 g cukru
  • 1 łyżka żelatyny

Śmietanę kremówkę zagotować z cukrem. Zapatrzyć kawę, ( jeśli nie korzystacie z ekspresu należy pozbyć się fusów) i dokładnie rozpuścić w niej żelatynę, dokładnie mieszając.

Kawę przelać do śmietany z cukrem i wymieszać. Mieszaninę przelać do przygotowanych pojemniczków, w których będziemy chodzić deser. Umieścić w lodówce dopiero, gdy deser zacznie tężeć ( nie wcześniej, bo żelatyny oddzielić się od śmietaną), będzie gotowy po 5 godzinch. Prawda, że proste?

Podana ilość wystarczy na 4 porcje o pojemności 150 ml, jeśli ma być przeznaczony dla 6-8 osob, ilość składników należy zwiększyć o połowę

Panna Cottę można podawać, w miseczkach, w których leżały w lodówce, lub tak jak u mnie przełożyć je na talerzyk. Najprościej wydobyć je wkładając na chwilkę do gorącej wody,  następnie przykryć talerzykiem i energicznie odwrócić, tak by zgrabnie się na nim znalazły. Lubię dekorować je czekoladowymi ziarnami kawy

Jeśli ktoś liczy kalorie, może śmietanę kremówkę zastąpić chudą śmietanką do kawy.

kawowa panna cotta

 kawowa panna cotta

 kawowa panna cotta

kawowa panna cotta

Źródło inspiracji ,,Kuchnia włoska"

*WPIS ZAWIERA LOKOWANIE PRODUKTU

Melangerie Columbią to kawa ziarnista, 100% Arabika, w niezwykle oryginalnym opakowaniu -drewnianej beczułce. W środku kawa zapakowana jest oczywiście dodatkowo próżniowo. Waga produktu to 250 g. Można ją kupić podczas tygodnia Deluxe w Lidlu. Tak oryginalnie opakowana kawa, wraz z paczuszką domowych pierniczków może być uroczym prezentem, kiedy wybieramy się z wizyta do znajomych. Mnie w każdym razie na pewno ucieszyłaby i zaskoczyła bardziej od czekoladek, czy wina :)

Tiramisu z likierem kawowym pod kołderką karmelizowanych orzechów

vanilia81

orzechowe tiramisu 

Tiramisu kolekcja jesień/zima 2012 :) Biszkopty skąpane w likierze kawowym, przełożone kremem z mascarpone, a wszystko to pod chrupiącą kołderką z orzechów. Moja przyjaciółka Madzia, którą go próbowała powiedziała, że jest lepszy od oryginału ( a nie ma w zwyczaju podlizywać się, zawsze mówi co myśli) Wolałabym nie popadać w samouwielbienie, ale faktem jest, że element chrupkości to był strzał w dziesiątkę. Nie obciąża deseru, tiramisu zachowało typową dla siebie lekkość. Trudno poprzestać na małym kawałku. Jeśli spróbujecie łyżeczkę, już po Was. Będziecie je wyjadać z foremki łyżeczkami, popijając tym bajecznym likierem i błogo się uśmiechać...

Składniki:

  • 200 g podłużnych biszkoptów
  • 1 jajko
  • 250 g mascarpone
  • 30 g drobnego cukru
  • 125 ml likieru kawowego ,,Crema & caffe" Typ Latte Macchiatto do nabycia w sklepach LIDL *
  • 150 ml kawy
  • 20 dag (albo mniej) orzechów włoskich

W płaskim naczyniu wymieszaj kawę i 60 ml likieru.

Żółtko utrzyj dokładnie z cukrem, dodaj resztę likieru i mascarpone i całość wymieszaj.

Białko ubij na sztywno i delikatnie dodaj do kremu.

Połowę biszkoptów zanurzaj po kolei, z każdej strony w ostudzonej kawie z likierem. Ja zawsze liczę do trzech maczając z jednej strony, po czym czynność tą powtarzam.Trzeba uważać, żeby ich za bardzo nie rozmoczyć.

Warstwę tak przygotowanych biszkoptów przykryj połową masy jajeczno-serowej.

Resztę biszkoptów potraktuj tak samo i również nałóż na nie resztę kremu.

Przykryj tiramisu folią spożywczą i włóż do lodówki.

Karmelizowane orzechy:

  • 20 dag orzechów włoskich
  • 10 dag brązowego (lub zwykłego) cukru

Cukier wsyp na niewielką patelnię i podgrzewaj, mieszając.

Kiedy zacznie się tworzyć karmel, wrzuć orzechy i całość wymieszaj, by orzechy oblepiły się karmelem. Trzymaj chwilę na ogniu, odstaw by trochę przestygły i hojnie przykryj nimi tiramisu.

Całość odstaw ma kilka godzin (najlepiej całą noc) do lodówki.

Z podanej ilości wychodzi 6 porcji, albo jedna jeśli nie zdołasz się opamiętać...

orzechowe tiramisu

orzechowe tiramisu

orzechowe tiramisu


*wpis zawiera lokowanie produktu

Przepis własny inspirowany Irish cream tiramisu z książki ,,Nigella ekspresowo" Nigelli Lawson

Mini serniczki waniliowe z karmelizowanymi gruszkami

vanilia81

mini serniczki waniliowe z karmelizowanymi gruszkami

To będzie bajka o chrupiących, maślanych, francuskich ciasteczkach, przykrytych delikatnym serniczkiem i pierzynką z karmelizowanych gruszek. I jeszcze o chrupiących orzeszkach, które wylądowały na samej górze i bez dwóch zdań są przysłowiową kropką nad ,,i".

Przepis opracowany na 8 serniczków, jeśli chcecie upiec 12 sztuk, zwiększcie po prostu o 30% ilość każdego składnika.

Składniki spodu:

  • 100 g kruchych, maślanych, bretońskich ciasteczek*
  • 30 g roztopionego masła

Ciasteczka przełożyć do woreczka i zmiażdżyć jak najdrobniej, połączyć z masłem i dobrze wymieszać, by składniki się połączyły

Foremkę do muffinek wyłożyć papilotkami (najlepiej podwójnie).

Ciasteczkową masą wypełnić spody papilotek (na każdy przypadnie po 2 łyżeczki), dociskając ją palcami do dna.

Tak przygotowane spody odstawić na kwadrans do lodówki.

Masa serowa:

  • 400 g białego mielonego sera
  • 50  g cukru
  • 2 jajka
  • łyżka budyniu waniliowego
  • łyżka mąki pszennej
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego (ewentualnie łyżka cukru waniliowego, ale wówczas odjąć tyle samo cukru zwykłego)
  • 4 łyżki  śmietany kremówki

Ser zmiksować z cukrem, dodając pojedynczo jajka, śmietanę, ekstrakt waniliowy i obie mąki.

Masę wylać ( najwygodniej przelewając ją wcześniej do miarki, dzbanuszka z dziubkiem) na przygotowane, ciasteczkowe spody.

Piec w nagrzanym do 175°C piekarniku przez 10 min., następnie obniżyć temperaturę do 140°C i piec kolejne 25-30 min., aż masa się zetnie i zezłoci.

Po upieczeniu, wyciągnąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia, po czym włożyć na kilka godzin do lodówki.

Karmelizowane gruszki:

  • 3 dojrzałe, ale nie bardzo miękkie gruszki
  • kilka łyżek brązowego cukru
  • łyżeczka masła
  • garść orzechów (użyłam włoskich)

Gruszki obrać, pokroić w 1-2 cm kosteczki. Na patelni rozpuścić masło, wsypać cukier i odrobinę ( maksymalnie łyżkę wody). Mieszać, do powstanie karmelu, wsypać gruszki i całość chwilkę podsmażyć. Tak przygotowane gruszki nakładać na schłodzone serniczki. Posypać posiekanymi orzechami.

Zaparzyć kawę i pokochać jesień :)

*WPIS POSIADA LOKOWANIE PRODUKTU

Ciasteczka bretońskie możecie kupić pod czas trwającego właśnie tygodnia francuskiego w Lidlu.

Są słodkie, baaaardzo maślane, dość grube, ale z łatwością można zmiażdżyć je wałkiem, a uzyskane w ten sposób okruszki posłużą (jak w dzisiejszym przepisie) jako bazy spodów serników czy tart. Jest to szybsza, wygodniejsza i równie smaczna alternatywa dla ciasta kruchego ( z której nagminnie korzystam). Opakowanie zawiera 2 oddzielnie pakowane paczki po 125 g każda. Wyprodukowane oczywiście we Francji. Szczerze polecam.

mini serniczki waniliowe z karmelizowanymi gruszkami

mini serniczki waniliowe z karmelizowanymi gruszkami

mini serniczki waniliowe z karmelizowanymi gruszkami

mini serniczki waniliowe z karmelizowanymi gruszkami

mini serniczki waniliowe z karmelizowanymi gruszkami

mini serniczki waniliowe z karmelizowanymi gruszkami

mini serniczki waniliowe z karmelizowanymi gruszkami

mini serniczki waniliowe z karmelizowanymi gruszkami

Przepis własny :)

© Ciasteczkolandia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci