Menu

Ciasteczkolandia

Wpisy otagowane : czekolada-gorzka

Owsiane kruche ciasteczka z ,,Anatomii farmy"

vanilia81

Anatomia_farmy_1

Obiecany przepis na kruche ciasteczka owsiane z książki ,,Anatomia farmy", o której pisałam tutaj (klik)

Jeśli nie przygotowuję ich piknik szkolny, najazd znajomych z dużą ilością dzieci, to piekę je z połowy ilości i takie proporcje podaje poniżej. Wychodzi spokojnie ok. 30 ciasteczek.

Często nakładam je na blachę gałkownicą do lodów, a następnie spłaszczam dłonią. Gwarantuje nam to równe ciastka, ale dość słusznej wielkości...Jeśli wolicie takie na 2-3 kęsy, formujcie kulki wielkości orzechów włoskich (i spłaszczajcie), albo nakładajcie łyżka.

Klasyczny przepis zawiera więcej cukru, białą mąkę i sugeruje, by wymieszać wszystkie składniki na raz.

Dodatkami są dowolne orzechy i czekolada, ja tym razem zamiast orzechów użyłam pestek dyni i słonecznika.

No dobra...

Tak - jestem roztargniona...

Tak - zaczęłam piec ciasteczka z orzechami i okazało się, że nie mam w domu ani pół orzecha... ;)

Składniki:

  • 250 g masła
  • 2 jajka
  • 1 i ½ szklanki brązowego cukru
  • 1 i ½ szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 3 szklanki płatków owsianych zwykłych, górskich
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ (albo więcej) szklanki orzechów (lub ziarenek dyni, słonecznika)
  • ½ szklanki groszków czekoladowych (albo gorzkiej czekolady pokrojonej w drobną kosteczkę)

Masło zmiksować z cukrem, dodać jajka i ekstrakt waniliowy, dalej miksując.

Mąkę wymieszać z sodą i solą i dodać do masy.

Dosypać płatki owsiane, orzechy i czekoladę, całość dokładnie wymieszać.

Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia.

Nakładać porcjami ciasto na blachy, pamiętając o zachowaniu odstępach.

Piec w piekarniku nagrzanym do 175ºC przez ok. 10-15 min. w zależności od wielkości ciastek lub do momentu, gdy brzegi ciastek zaczną przybierać kolor brązowy.

Upieczone przełożyć na metalową kratkę.

Uwaga: Jeśli przygotowujemy ciasto z podwójne porcji, z połowy surowego ciasta można uformować rulon, owinąć w folię spożywczą i przechowywać kilka dni w lodówce, a kiedy zechcemy pokroić w plasterki i upiec.

Anatomia_farmy_15

 

Sernik subtelnie kawowy

vanilia81

sernik subtelnie kawowy

Zacznę od tego, że sama baza sernika jest przepyszna, kawowe dodatki w postaci kawy w polewie i kilku pokruszonych kawowych (tych dwukolorowych) czekoladek Merci sprawia tylko, że jest jeszcze bardziej dostojny i wyrazisty w smaku. Oczywiście każda inna pokrojona, kawowa czekolada tego typu da nam ten miły dla oka i podniebienia efekt. Bardzo polecam.

temperatura pieczenia: 140°C

czas pieczenia: 1 godz 30 min.

użyta foremka: okrągła, 23 cm przekroju

Składniki:

Spód:

  • 250 g kruchych, maślanych ciasteczek
  • 50 g masła

Masa:

(składniki powinny być w temperaturze pokojowej)

  • 1 kg białego, mielonego sera
  • 220 g cukru
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej (lub budyniu waniliowego)

Polewa:

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 100 g śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 3-4 czekoladki Merci (to te dwukolorowe) lub ok. 12 kostek innej dwukolorowej czekolady kawowej

Ciasteczka umieścić w woreczku i z pomocą wałka rozkruszyć tak, by przypominały piasek (albo zmiksować w malakserze)

Dodać roztopione, ostudzone masło i dokładnie wymieszać ( równie dobrze można te dwa składniki zmiksować).

Spód tortownicy o średnicy 26-28 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem.

Przesypać ciasteczka i wylepić nimi spód i boki formy, dobrze dociskając palcami lub łyżką

Odstawić do lodówki.

Ser zmiksować dokładnie z cukrem, dodać pojedynczo jajka i mąkę.

Przelać masę na przygotowany spód i piec w 140°C przez ok. 1 godz. 15 min.

Sernik będzie gotowy, gdy jego środek będzie ścięty.

Po wyłączeniu piekarnika, uchylić drzwiczki i zostawić sernik w środku do wystygnięcia (np. na noc) 

Polewa:

Śmietankę podgrzać, wsypać do niej kawę i połamaną czekoladę.

Mieszać do rozpuszczenia czekolady i uzyskania gładkiej konsystencji.

Ostudzić chwilę i polać nią sernik, a następnie jego brzegi posypać pokrojoną czekoladą kawową.

sernik subtelnie kawowy

sernik subtelnie kawowy

sernik subtelnie kawowy

kawa z pianką

 

Torcik obłędnie czekoladowy (prosty i szybki)

vanilia81

 czekoladowy torcik prosty i szybki

Czasami zastanawiamy się jaki upiec tort. Myślimy, kombinujemy wymyślając coraz więcej warstw, kolorów, połączeń smaków, a potem zdajemy sobie sprawę, że tak na prawdę nie mamy ochoty na typowy tort, ani na bitą śmietanę, maślane kremy czy figurki z cukru. Potrzebujemy do szczęścia jedynie solidnego kawałka porządnej, gorzkiej czekolady. Wtedy Drodzy Państwo pieczemy taki torcik...

Ponad pół kilograma gorzkiej czekolady, 10 min. przygotowań, 12 min pieczenia. Tylko tyle, czy aż tyle?

Torcik jest bardzo intensywny w smaku, więc nie należy przesadzać w wielkością porcji. Powinien wystarczyć dla 10-12 osób.

Zobaczcie także ciasto ekstremalnie czekoladowe

Składniki:

  • 500 g gorzkiej czekolady
  • 120 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • łyżka mąki tortowej

Polewa czekoladowa:

  • 125 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietany kremówki

Czekoladę, masło, łyżkę cukry rozpuścić w kąpieli wodnej

(czyli umieszczając wymienione składniki w rondelku nad garnkiem z gotującą się wodą).

Mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji.

Odstawić do ostygnięcia.

Jajka ubić mikserem z cukrem, tak by powstała gęsta, jasna masa.

Przesiać do nich mąkę i delikatnie wymieszać.

Następnie dodawać stopniowo stopioną mieszankę z czekoladą.

Boki foremki o średnicy 20 cm wysmarować masłem, spód wyłożyć papierem do pieczenia.

Piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 200°C przez 12 min.

Ciasto nie będzie do końca ścięte, ale tak ma być.

Wyjąć ciasto z piekarnika i objechać nożem jego boki.

Odstawić do ostygnięcia, a następnie schłodzić kilka godzin w lodówce.

Przed podaniem wyjąć z lodówki i doprowadzić do temp. pokojowej.

Wykonanie polewy:

Śmietanę podgrzać do granicy wrzenia, dodać pokrojoną drobno czekoladę i mieszać do uzyskania gładkiej, jednolitej polewy.

Odstawić na 10 min. do ostygnięcia i polać nią torcik.

czekoladowy torcik prosty i szybki

Źródło przepisu: ,,Czekolada" Carla Bardi (ilość polewy zmniejszyłam o połowę)

© Ciasteczkolandia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci