Menu

Ciasteczkolandia

Wpisy otagowane : olej

Racuszki niani Gagi (drożdżowe, najlepsze)

vanilia81

racuszki drożdżowe

Dawno temu, przez absolutnie wyjątkowe dwa lat swojego życia byłam ,,nianią Gagą".

Pełnoetatową. Kochającą. I choć wtedy nie zdawałam sobie z tego sprawy, dziś z perspektywy mamy mogę to napisać- wymarzoną.

Co zapamiętałam?

Miliony całusów, setki zmienionych pieluszek, babek z piasku, sterty przeczytanych książeczek, wysłuchanych kołysanek na cd, niezliczone spacery, gry, zabawy, słówka po angielsku i paćkanie farbkami.

,,Jadą, jadą misie", ,,W pokoiku na stoliku..."

Piasek w sandałkach.

Krem Linomag.

Bobo fruty.

Fikołki.

Chrupki kukurydziane.

Ogromny zegar z Ikei ( chyba z sentymentu mam dziś w domu taki sam...)

Kotleciki mielone dziadka ,,Wuwy"

Rozmowy szeptem z ,,Babą Hanią"

Wnoszenie granatowej spacerówki Chicco na 4 piętro.

Kasztany w kieszeniach.

Zapach perfum i zaufanie Mamy Gosi.

T-shirty Taty Tomka w rozmiarze XL, które prasowałam, gdy Zuzia spała (nie, nie musiałam...)

Wypłata upchana co miesiąc do dzbanuszka na mleczko do kawy...

Można powiedzieć, że to Zuzia otrzymała coś ode mnie. Że moja opieka, nauka i zabawa w jakimś maluteńkim stopniu procentuje dziś tym, że wyrosła na cudną, mądra Osóbkę, ale tak naprawdę, to ja zawdzięczam jej znacznie więcej. To Ona pierwsza pokazała mi przecież na czym polega macierzyństwo. Uświadomiła jak bardzo można kochać dziecko. Nauczyła cierpliwości. Dostarczała powodów do dumy, radości i wzruszeń. To wszystko dała mi Zuzia.

Jej Mama podsunęła mi kiedyś przepis na racuszki drożdżowe. Dość często potem, po moim wyjściu domownicy znajdowali w na stole w kuchni półmisek tych puchatych, żółciutkich w środku, oprószonych cukrem pudrem pyszności.

Dobrze, że wtedy odpisałam przepis, bo przyszedł czas by ich smak poznały moje dzieci.Były zachwycone...

Gosiu dziękuję za przepis.

I za to, że mogłam być.

Składniki:

  • 25 dag mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 2 dag świeżych drożdży
  • 2 dag masła
  • szklanka (250ml) mleka
  • 2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Roztrzepać mąkę z ciepłym mlekiem i drożdżami. Kiedy drożdże ,,ruszą" dodać żółtka, dodać miękkie masło, cukier, sól, dobrze wymieszać/ zmiksować, przykryć i odstawić  do podrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto nabierać (np. łyżką stołową) i smażyć na rozgrzanym, średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.

Usmażone racuszki dobrze jest po wyciągnięciu położyć na papierowym ręczniczku, by odsączyły się z nadmiaru tłuszczu.

Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Są smaczne na ciepło jak i po przestudzeniu.

racuszki drożdżowe

racuszki drożdżowe

racuszki drożdżowe

Oponki serowe vel pączki angielskie

vanilia81

oponiki serowe

To miała być opowieść o powrocie do przeszłości, ale w ostatniej chwili olśniło mnie, że to nie od tych pączków kleiły mi się w dzieciństwie rączki, a od pączków wiedeńskch, z ciasta parzonego (obiecuję wkrótce je przygotować).

W okresie, kiedy zaczynałam prowadzić bloga, przepis na oponki serowe dała mi koleżanka z pracy. Karteczkę z nim tradycynie gdzieś zawieruszyłam... Na szczęście ( nie tylko z powodu przepisu) przyjaźnimy się z Anią do dziś i przepis odzyskałam, a oponki usmażyłam :)

Najlepsze są oczywiście jeszcze ciepłe, hojnie oprószone cukrem pudrem. Drugiego dnia robią się gumowate, więc nie warto zostawiać ich na jutro...Polecam, moje dzieci były w siódmym niebie. A ja z nimi...

Składniki:

  • 1/2 kg twarogu (użyłam mielonego w wiaderku)
  • 4 szklanki mąki (lub więcej, jeśli ciasto będzie się kleić)
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1-2 łyżki śmietany
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki miękkiego masła masła

Z podanego przepisu otrzymamy ponad 20 oponek + piłeczki powstałe po wycięciu środka ;)

Z powyższych składników zagnieść ciasto (użyłam miksera). Stolnicę i wałek posypać mąką, rozwałkować ciasto na grubość 0,5 - 1 cm. Wykrawać okrągłą foremką (lub szklanką) krążki, a następnie środki mniejszą, okrągła foremką (lub kieliszkiem). Smażyć na rozgrzanym oleju, z obu stron na złoty kolor. Usmażone oponki układać na papierowym ręczniczku, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawać oprószone cukrem pudrem.

 

oponki serowe

oponki serowe

Za przepis dziękuję Ani, jeśli są tu Ślązaczki to gorąco polecam Jej Akademię Urody Soho w Bytomiu.

© Ciasteczkolandia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci