Menu

Ciasteczkolandia

Wpisy otagowane : kremowka

DESER BEZOWY Z JEŻYNAMI

vanilia81

 

deser z jezynami

Nareszcie są! Moje ukochane jeżyny. Tak bardzo je lubię, że nawet nie przeszkadza mi, że one mnie chyba nie, bo zawsze okropnie mnie kłują...

Ten deser to mieszanka konsystencji: chrupiące, słodkie bezy, aksamitna, puszysta kremówka i mocny akcent w postaci soczystych jeżyn. Prosty, szybki (jeśli bezy upieczecie wcześniej lub użyjecie kupnych)

Składniki: (na 3-4 porcje)

  • porcja bez (ok 100g., czyli z przepisu z 2 białek jaj)
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki miodu lub cukru pudru
  • 3-4 garści jeżyn

Schłodzoną śmietanę kremówkę, ubić dosładzając miodem lub cukrem pudrem.

Do pucharków (lub tego w czym deser podacie) pokruszyć bezy, przykryć je warstwą kremówki, na górze poukładać jeżyny.

deser bezowy z jeżynami

deser bezowy z jeżynami

przepis własny

TARTA CYTRYNOWA

vanilia81

 

Powiem krótko. Trochę na tym świecie żyje, wielu słodkich rzeczy próbowałam, ale po skosztowaniu tej tarty wiem, że niczego więcej w temacie deserów od życia nie oczekuje. Jest GENIALNA. Bije od niej świeżością, orzeźwia, pachnie i cieszy oko. Od miesiąca piekę ją co tydzień i mogłabym jeszcze i jeszcze i jeszcze... Na mojej słodkiej liście ,,Top ten" w czołówce. Ba! To podium! Przepis znalazłam u Dorotki i skoro Ona zachwala, mało tego umieściła przepis na nią w swojej książce, to chyba coś znaczy! To ile macie cytryn w lodówce? Wystarczy?

Składniki na spód :

  • 195 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 115 g masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka soku z cytryny

Składniki na masę cytrynową:

  • 5 jajek
  • 120 g drobnego cukru
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • otarta skórka z 2 cytryn
  • 150 ml soku z cytryny

Składniki na kruchy spód wyrobić, zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 30 minut.

Masa cytrynowa - wszystkie składniki zmiksować (po skosztowałam tej słonecznej mieszanki będziecie już mieć pewność, że nie przesadzam...)

Po wyjęciu ciasta z lodówki wyłożyć nim dno formy na tarty lub dno i boki tortownicy o przekroju ok.24 cm), wysmarowanej wcześniej masłem i wysypanej kaszą manną. Wyrównać, ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a następnie na papier wysypać kulki ceramiczne, fasolę, groch, cokolwiek co unieruchomi dno. Tak przygotowane ciasto podpiec w temp. 200ºC przez 15 minut. Następnie papier i obciążniki usunąć i piec jeszcze 5 minut, aby spód się zarumienił.

Na tak podpieczoną tartę wylać masę cytrynową. Piec 30 minut w temp. 180ºC, aż tarta się ,,zetnie". Można przykryć od góry folią aluminiową, by się nie spiekła. Ostudzić, włożyć na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.


© Ciasteczkolandia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci