Menu

Ciasteczkolandia

Wpisy otagowane : ser-bialy

Tort marchewkowy z orzechami laskowymi

vanilia81

tort marchewkowy z orzechami laskowymi

Wiosna i jesień to pory roku, w których piekę marchewkowe ciasta. Wiosną (skuszona pęczkami młodej marchwi na straganach) dodaje do nich orzechy laskowe, oblewam słodka polewą z serka i ozdabiam marchewkami z marcepanu. Jesienią wybieram orzechy włoskie, czasami dosypuję też gorzką czekoladę albo ziarna dyni czy słonecznika oraz zwiększam ilość przypraw korzennych. Lubimy obie wersje.

Piekąc ten torcik do ciasta dodałam jogurt naturalny, dzięki czemu jest jest wilgotne. Ciasto dobrze się kroi (co ważne zarówno na etapie przygotowania, kiedy kroimy go na blaty, jak i przed podaniem, dzieląc go na kawałki)

Polewa jest słodka, ale jako dodatek to stonowanego smaku ciasta sprawdza się znakomicie

Składniki:

szklanka o pojemności 250 ml

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 jajka
  • 2 szklanki marchwi startej (na średnich oczkach)
  • 200 g orzechów laskowych
  • 150 g jogurtu naturalnego (u mnie Naturalny Gęsty Bakomy)
  • ½ szklanki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • ½ szklanki cukru

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem.

W drugiej miseczce zmiksować jajka z olejem i jogurtem.

Orzechy posiekać (nie za drobno).

Połączyć zawartości obu miseczek, dodać orzechy, marchew, cukry i całość krótko zmiksować.

Foremkę (u mnie 20 cm) wysmarować masłem i obsypać mąką. (spód można wyłożyć papierem do pieczenia)

Piec piekarniku w rozgrzanym do 175°C przez ok. 1 godzinę, sprawdzić po 45 min. jeśli drewniany patyczek, czy po wyciągnięciu jest czysty -ciasto jest upieczone).

Polewa:

Składniki muszą mieć temperaturę pokojową

  • 400 g białego serka kanapkowego -sernikowy (taki o zwiększonej ilości tłuszczu)
  • 350 g cukru pudru
  • 200 g miękkiego masła

Serek zmiksować z cukrem pudrem, dodawać stopniowo masło ponownie miksując całość na gładką masę.

Polewa będzie dość płynna, dlatego przed nałożeniem ją na blaty warto schłodzić ją przez 20 min. w lodówce, by masło stężało, choć nadal będzie to bardziej polewa niż krem.

Przestudzone ciasto przekroić na 3 równe blaty, każdy polać polewą, ewentualnie ozdobić (choć najlepiej zrobić to przed podaniem) i schować do lodówki.

 

tort marchewkowy z orzechami laskowymi

tort marchewkowy z orzechami laskowymi

tort marchewkowy z orzechami laskowymi

tort marchewkowy z orzechami laskowymi

Jajka w czekoladowych foremkach

vanilia81

jajka w czekoladowych skorupkach

To nie tyle przepis, co pomysł na wykorzystanie silikonowych foremek w kształcie jajek. Kiedy trafiły w moje ręce, oczami wyobraźni widziałam na wielkanocnym stole drożdżowe bułeczki, małe pasztety w nich upieczone i...czekoladowe jajka niespodzianki. Skoro czekoladki, które zdarza mi się robić w domu, tak zgrabnie wyskakują z miniaturowych silikonowych foremek, to dlaczego miałoby się to nie udać z większymi? Jak widać na zdjęciach pomysł okazał się wykonalny, czekoladowe miseczki dały się wydobyć z formy, a wielkanocne wzorki wyraźnie odbiły się na czekoladzie.

Wypełnić można je dowolnym, białym nadzieniem, które będzie udawało białko: przestudzonym budyniem śmietankowych, bitą śmietaną, lub taka jak ja kremem z bitej śmietany i serka.

W roli żółtek sprawdzi się najlepiej oczywiście brzoskwinia.

Składniki (na cztery miseczki):

  • 200 g dowolnej czekolady

Połowę czekolady stopić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, wymieszać i za pomocą pędzelka (używam silikonowego) nałożyć dokładnie czekoladę wewnątrz foremek, tak by znalazła się w każdym wgłębieniu. Odstawić na 15 min, do lodówki. Stopić drugą tabliczkę czekolady i nałożyć drugą jej warstwę. Ponownie odłożyć do schłodzenia.

Nadzienie:

  • 200 g śmietany kremówki
  • 100 g serka kremowego (kanapkowo-sernikowego) lub mascarpone
  • ok. 2 łyżek cukru pudru
  • 4 połówki brzoskwiń z puszki

Brzoskwie przeciąć wzdłuż (żeby ,,żółtka" nie były za wysokie) za pomocą małego kieliszka wyciąć kółeczka.

Śmietanę ubić, dodać cukier puder, serek i ponownie, krótko zmiksować.

Czekoladowe skorupki ostrożnie wydobyć z foremek, napełnić je masą śmietanowo-serową. W dolnej, szerszej części położyć brzoskwinie i delikatnie wcisnąć ją w krem. Gotowe :)

Uwagi:

Przyszło mi do głowy, że zamiast wydobywać czekoladowe skorupki ze środka foremek, łatwiej byłoby to zrobić smarując czekoladą wypukłą część foremki, wtedy wystarczyłoby je ściągnąć...

Uprzedzając pytania- foremkę można kupić w Lidlu, pojawia się co roku w okresie wielkanocnym. Polecam je, z taką jakością silikonu jeszcze się nie spotkałam.

jajka w czekoladowych skorupkach

czekoladowa tarta bez spodu z puree malinowym

jajka w czekoladowych skorupkach

SERNIK Z WIŚNIOWĄ FRUŻELINĄ

vanilia81

sernik z wiśniami

Lato w pełni! Zawsze z ogromną radością przyjmuję wiadomość, że te rubinowe klejnoty nadają się już do zrywania. Każdego roku mrożę je, by w środku zimy móc wyczarować tort szwardzwaldzki. Tym razem frużeliną, którą ten tort przekładam, pokryłam górę sernika. Serniczka właściwie, bo wypiek ma 20 cm przekroju, co jest idealną porcją dla 8 osób. Agnieszka z której opinią (nie tylko dotyczącą fotografii...) bardzo się liczę, kiedy go spróbowała, przymknęła błogo oczy i powiedziała żartobliwie ,,zezwalam na publikację"...Więc publikuję, dzieląc się z Wami tym co dobre i przy okazji zapraszam do dołączenia do Ciasteczkolandii na Facebooku www.facebook.com/Ciasteczkolandia

Do zrobienia spodu wykorzystałam ciasteczka owsiane, bo takie miałam pod ręką, jeśli jednak chcecie by sernik nabrał bardziej szwardzwaldzkiego charakteru, użyjcie ciasteczek czekoladowych (najlepiej półsłodkich, np. digestive).

Spokojnie możecie upiec go w foremce 23-24 cm, ciasteczek na spód wystarczy, jeśli nie wypełnienie boków i spodu, to samego spodu na pewno. Warstwa serowa, będzie po prostu niższa.

składniki spodu:

  • 120 g ciasteczek zbożowych
  • 50 g rozpuszczonego masła

Ciasteczka rozkruszyć ( wsypać do grubszego woreczka i potraktować wałkiem lub rozdrobnić za pomocą malaksera) na drobne okruszki. Następnie wlać do nich masło i wymieszać. Dno okrągłej tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotowanym ciastem wyłożyć dno i boki tortownicy, lekko przyciskając. Odstawić do lodówki.

masa serowa:

  • 250 g mielonego, białego sera
  • 200 g serka wiejskiego (tzw. cottage cheese, ziarnisty)
  • kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
  • 120 g drobnego cukru (lub cukru pudru)
  • skórka starta z cytryny
  • 3 jajka
  • szczypta soli

Ziarnisty serek rozdrobnić w malakserze lub dokładnie za pomocą widelca, dodać do niego serek sernikowy, żółtka, mąkę ziemniaczaną i skórkę z cytryny, dokładnie połączyć składniki.Gdyby masa sprawiała trudności w wymieszaniu, można to sobie ułatwić dodając 1 białko (ja nie musiałam)

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dosypywać cukier. Stopniowo połączyć z masą serową, delikatnie tak by nie opadła.

Przelać ciasto do formy i piec w nagrzanym do 175°C piekarniku przez 30 min., po tym czasie przykryć ciasto folią aluminiową, zmniejszyć temperaturę pieczenia do 160°C i piec kolejną godzinę, aż środek ciasta będzie upieczony (a nie mokry i zapadający się). Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić w nim ciasto do ostygnięcia.

frużelina wiśniowa:

  • 400 g mrożonych wiśni
  • 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej

Wiśnie po rozmrożeniu puszczą sok. Należy zlać go jak najwięcej się da. Jeśli nazbiera się szklanka to super, jeśli mniej dopełnijcie wodą, by było go min. szklanka. 2/3 szklanki soku wlać do rondelka, w reszcie rozmieszać łyżkę (lub więcej jeśli soku macie więcej) mąki ziemniaczanej i 2-3 łyżki cukru. Kiedy sok w rondelku zacznie wrzeć wlać do niego sok z mąką i cukrem i intensywnie mieszać. Gdyby masa była trudna do mieszania, dolać wody. Dosypać wiśnie, wymieszać całość i krótką chwilę pogotować.

Przestudzoną frużelinę nałożyć na wystudzony sernik.

 

sernik z wiśniami

swernik z fruzelina

Warstwa masy serowej pochodzi z przepisu na sernik z jagodami z książki ,,Pieczenie jest łatwe" wyd. Reader's Digest

© Ciasteczkolandia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci