Menu

Ciasteczkolandia

Wpisy otagowane : bazylia

Sałatka letnia radość (z truskawkami, makaronem i mozzarellą na listkach bazylii)

vanilia81

sałatka truskawki mozzarella makaron bazylia
 

Tylko teraz truskawki pachną i smakują tak słodko i intensywnie, a bazylia szaleje w doniczkach prosząc się, by odrywać jej listki. Niech makaron do tej sałatki będzie najbardziej uroczy jaki uda Wam się zdobyć (widziałam w kształcie serduszek!). Aromatyzowany olej jeszcze bardziej podkręca jej smak i pozwala przyswoić witaminy z truskawek. Dobrym pomysłem będzie posypanie jej podprażonymi na patelni płatkami migdałów. Pyszna, lekka, kolorowa...Letnia radość!

To sałatka, którą przygotowałam z Mają, kiedy miałyśmy ,,babski dzień". Wiecie jak to jest: chłopaków nie ma w domu, są za to wagary od przedszkolu, malowanie paznokci, lody na patyku, wymyślanie koktajli, maseczki jogurtowe na buziach, zabawa lalkami Barbie i ploteczki...

 Składniki:

  • filiżanka truskawek (najlepiej drobnych)
  • opakowanie mini kuleczek mozzarelli
  • szklanka makaronu kokardki
  • kilka garści listków bazylii
  • saszetka oleju Kujawskiego z bazylią

Makaron ugotować, przelać zimną wodą, ostudzić.

Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić jeśli są duże.

Zerwać, opłukać listki bazylii i wyłożyć je na talerzu.

Ugotowany makaron, truskawki i kulki mozzarelli poukładać na listkach bazylii.

Tak przygotowaną sałatkę polać saszetką ,,Kujawskiego z bazylią".

Opcjonalnie można całość posypać podprażonymi na patelni płatkami migdałowymi.

sałatka truskawki mozzarella makaron bazylia

sałatka truskawki mozzarella makaron bazylia

sałatka truskawki mozzarella makaron bazylia

Przepis bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis ZpierwszegoTloczenia.pl  

Oświadczam, że akceptuję regulamin konkursu.

 



Grissini bazyliowo-czosnkowe

vanilia81

grissini bazyliowe

Grissini to rodzaj włoskiego pieczywa, długie paluchy z ciasta na pizzę. Moja wersja zawiera bazylię i czosnek, które podkręcają ich włoską nutę.

Oliwę z oliwek zastąpiłam aromatyzowanym olejem i zamiast rolować klasyczne paluchy, poskręcałam je. Wyszły trochę grubaśne, drożdże zaszalały, a ja pewnie powinnam cieniej rozwałkować. Maczałam je w sosie czosnkowym, mąż potraktował jako dodatek do piwa.

Podgryzaliśmy je oglądając mecz footballu amerykańskiego. Nie mam pojęcia dlaczego ci Panowie w kaskach i obcisłych gatkach biegają z tą śmieszną piłką po boisku, przepychając się przy tym niemiłosiernie,  ale w reprezentacji Polski gra mój serdeczny Kolega ze szkolnej ławki, więc kibicuje na całego ;) 

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 150 g ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju kujawskiego smakowego (użyłam wersji z bazylią, czosnkiem i pomidorami) (+ odrobina do posmarowani ciasta)
  • 6 g drożdży
  • 3 g soli
  • garść bazylii ( zważyłam, ok 10 g.)
  • pół ząbka czosnku (lub cały)
  • garść semoliny (użyłam kaszy manny)

Drożdże rozpuścić w połowie ilość wody.

Bazylię, z czosnkiem i resztą wody zmiksować w blenderze.

Mąkę wymieszać z solą, dodać rozpuszczone drożdże i olej.

Wyrabiać stopniowo dodając bazyliowo-czosnkowy mix. Wyrabiać 10 min.

Rozwałkować ciasto na prostokąt 30 x 20 cm, przekroić wzdłuż na pół, posmarować lekko olejem i posypać semoliną. Przykryć folia spożywcza i odstawić na godzinkę do wyrośnięcia.

Nożem odcinać paski i trzymając za końce delikatnie skręcić. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temp. 190°C 5-10 min. (moje były grubsze, więc piekłam 12 min.)

Można je przechowywać kilka dobrych dni, najlepiej owinięte szczelnie w pergamin.

Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Kujawski ze Smakiem”, pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem.  

grissini z bazylią

grissini z bazylią

grissini z bazylią

 

 

Przepis inspirowany grissini z czosnkiem, anchois i pietruszką z książki Singrid Verbert ,,Smakowite prezenty"

© Ciasteczkolandia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci