Menu

Ciasteczkolandia

Wpisy otagowane : jezyny

Sernik z jeżynami

vanilia81

sernik z jeżynami

Czarne, wyrafinowane w smaku siostry malin. Pyszne i aromatyczne zarówno te drobne, leśne, jak i dorodne, ogrodowe. Jeżyny...Zaprzyjaźniłam je z sernikiem, dodały mu fajnego akcentu smakowego, stanowiąc jednocześnie jego ozdobę. Jest to jakiś sposób na pożegnanie lata...

Składniki spodu:

  • 150 g ciasteczek zbożowych
  • 70 g masła

 

składniki masy serowej:

  • 700 g mielonego twarogu
  • 150 g cukru
  • 3 duże jaja
  • łyżka cukru waniliowego lub łyżeczka ekstraktu wanilii
  • galaretka cytrynowa, leśna lub Tortenguss
  • kobiałka jeżyn

 Spód tortownicy wyłożyć folią aluminiową.

Ciasteczka przełożyć do woreczka foliowego i zmiażdżyć wałkiem do ciasta- możliwie jak najdrobniej. Powstałe okruszki przesypać je do miseczki. Masło roztopić i połączyć z ciasteczkami, by uzyskać jednolitą, wilgotną masę. Wyłożyć nią spód i boki przygotowanej tortownicy o średnicy 24 cm, po czym całość wstawić do lodówki na 15 min.

Piekarnik nastawić na 175°C.

Ser zmiksować, dosypując cukier, cukier waniliowy i pojedynczo jajka.

Wyjąć tortownicę z lodówki, na spód wylać połowę masy. Rozsypać na nią kilka garści umytych, osuszonych jeżyn i przykryć je resztą masy.

Piec ok. 50 minut, po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić jego drzwiczki i zostawić w nim sernik jeszcze przez kwadrans. Następnie wyciągnąć i odstawić do całkowitego ostudzenia.

Wystudzony sernik ozdobić resztą jeżyn i polać cienka warstwą tężejącej galaretki (przygotowanej według przepisu na opakowaniu). Wystarczy połowa opakowania.

Przed podaniem sernik powinien poleżeć kilka godzin w lodówce.

sernik z jeżynami

sernik z jeżynami

sernik z jeżynami

przepis własny

GALARETKA Z LEŚNYCH JEŻYN

vanilia81

GALARETKA Z LEŚNYCH JEŻYN

Przez wiele lat robiłam z jeżyn dżemy, pokornie godząc się na przeszkadzające mi w nim pesteczki i tolerując nieco za suchą konsystencję. W tym roku dzięki mojej ulubionej przystawce do miksera- przecierakowi, w mojej spiżarni pojawiły się galaretki. Nie ma irytujących pestek, jest za to idealnie drżąca, w sam raz słodka galaretka, o niebiańskim, jeżynowym aromacie. Lubię takie leśne skarby na kuchennej półeczce.

 Składniki:

  • ok. 1300 g jeżyn (tyle by po przetarciu uzyskać 900ml przecieru) 
  • 350 g cukru
  • 1 żel fix 3:1

Jeżyny oczyścić, umyć i przetrzeć w przecieraku, by pozbyć się pestek. Powstały przecier, przelać do garnka. Dodać żel fix, wymieszać i mieszając zagotować. Dosypać cukru ponownie zagotować i gotować 2 minuty. Zdjąć z ognia i mieszać chwilę, by usunąć powstałą pianę. Wyparzone słoiki napełnić do pełna galaretką . Po zakręceniu odstawić na kilka minut je wieczkami do dołu.

DESER BEZOWY Z JEŻYNAMI

vanilia81

 

deser z jezynami

Nareszcie są! Moje ukochane jeżyny. Tak bardzo je lubię, że nawet nie przeszkadza mi, że one mnie chyba nie, bo zawsze okropnie mnie kłują...

Ten deser to mieszanka konsystencji: chrupiące, słodkie bezy, aksamitna, puszysta kremówka i mocny akcent w postaci soczystych jeżyn. Prosty, szybki (jeśli bezy upieczecie wcześniej lub użyjecie kupnych)

Składniki: (na 3-4 porcje)

  • porcja bez (ok 100g., czyli z przepisu z 2 białek jaj)
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki miodu lub cukru pudru
  • 3-4 garści jeżyn

Schłodzoną śmietanę kremówkę, ubić dosładzając miodem lub cukrem pudrem.

Do pucharków (lub tego w czym deser podacie) pokruszyć bezy, przykryć je warstwą kremówki, na górze poukładać jeżyny.

deser bezowy z jeżynami

deser bezowy z jeżynami

przepis własny

© Ciasteczkolandia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci