Menu

Ciasteczkolandia

Wpisy otagowane : gruszki

Tarta Tatin z gruszkami

vanilia81

tarta tatin z gruszkami

Klasyczna tarta Tatin to pokryte chrupiącym karmelem jabłka na kruchym spodzie. W tym przepisie zastąpiłam jabłka gruszkami i teraz nie wiem, którą wersję wolę... Karmelizowane gruszki sprawdziły się już mini serniczkach waniliowych. To taka kwintesencja jesiennego deseru. Polecam.

Składniki ciasta:

  • 200 g mąki pszennej (typ 450) plus odrobina do posypania blatu
  • 170 g cukru
  • szczypta soli
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1 żółtko jajka
  • ok. 6 dużych gruszek

Karmel:

  • 150 g cukru
  • 100 g masła

Mąkę, 20 g cukru, szczyptę soli, masło (w temperaturze pokojowej, pokrojone w kosteczkę) i 1 żółtko miksować dodając 2 łyżki wody.

Miksować do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów miski.

Następnie zawinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 30 minut.

Blat posypać mąką i rozwałkować ciasto.

Gruszki umyć, obierać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, a następnie każdą ćwiartkę pokroić jeszcze na pół.

Do metalowej foremki wsypać 150 g masła i 150 g cukru i podgrzewać w celu uzyskania karmelu ( cały czas mieszając, uważając, żeby karmel się nie przypalił).

Zdjąć foremkę z ognia, odczekać chwilę aż zawartość stężeje.

W foremce ułożyć pierwszą warstwę gruszek (w jednym kierunku, tworząc wachlarz), posypać ją częścią cynamonu.

Ułożyć drugą warstwę gruszek, posypać resztą cynamonu.

Foremkę przykryć pokrywką. Całość podgrzewać, do momentu, aż karmel zacznie się pienić i pokryje wszystkie gruszki.

Dusić przez mniej więcej 5 minut.

Rozwałkowane ciasto nałożyć na foremkę z gruszkami.

Zbyt długie brzegi zawinąć do środka.

Na środku, zrobić niewielką dziurkę.

Do piekarnika nagrzanego do 190°C (termoobieg) włożyć foremkę z ciastem i piec ok. 25 minut na dolnej kratce.

Po upieczeniu odczekać chwilę, aż ciasto się ostudzi.

Za pomocą noża odkleić brzegi ciasta od foremki. Duży talerz, paterę położyć na foremce i energicznie obrócić i delikatnie wysunąć z niej tartę.

Kawałki ciepłej tarty dobrze smakują  z lodami waniliowymi.

 

tarta tatinz gruszkami

tarta tatin z gruszkami

źródło: przepis Pascala Brodnickiego, zamieniłam tylko jabłka na gruszki i zmniejszyłam ilość masła na karmel

Mini serniczki waniliowe z karmelizowanymi gruszkami

vanilia81

mini serniczki waniliowe z karmelizowanymi gruszkami

To będzie bajka o chrupiących, maślanych, francuskich ciasteczkach, przykrytych delikatnym serniczkiem i pierzynką z karmelizowanych gruszek. I jeszcze o chrupiących orzeszkach, które wylądowały na samej górze i bez dwóch zdań są przysłowiową kropką nad ,,i".

Przepis opracowany na 8 serniczków, jeśli chcecie upiec 12 sztuk, zwiększcie po prostu o 30% ilość każdego składnika.

Składniki spodu:

  • 100 g kruchych, maślanych, bretońskich ciasteczek*
  • 30 g roztopionego masła

Ciasteczka przełożyć do woreczka i zmiażdżyć jak najdrobniej, połączyć z masłem i dobrze wymieszać, by składniki się połączyły

Foremkę do muffinek wyłożyć papilotkami (najlepiej podwójnie).

Ciasteczkową masą wypełnić spody papilotek (na każdy przypadnie po 2 łyżeczki), dociskając ją palcami do dna.

Tak przygotowane spody odstawić na kwadrans do lodówki.

Masa serowa:

  • 400 g białego mielonego sera
  • 50  g cukru
  • 2 jajka
  • łyżka budyniu waniliowego
  • łyżka mąki pszennej
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego (ewentualnie łyżka cukru waniliowego, ale wówczas odjąć tyle samo cukru zwykłego)
  • 4 łyżki  śmietany kremówki

Ser zmiksować z cukrem, dodając pojedynczo jajka, śmietanę, ekstrakt waniliowy i obie mąki.

Masę wylać ( najwygodniej przelewając ją wcześniej do miarki, dzbanuszka z dziubkiem) na przygotowane, ciasteczkowe spody.

Piec w nagrzanym do 175°C piekarniku przez 10 min., następnie obniżyć temperaturę do 140°C i piec kolejne 25-30 min., aż masa się zetnie i zezłoci.

Po upieczeniu, wyciągnąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia, po czym włożyć na kilka godzin do lodówki.

Karmelizowane gruszki:

  • 3 dojrzałe, ale nie bardzo miękkie gruszki
  • kilka łyżek brązowego cukru
  • łyżeczka masła
  • garść orzechów (użyłam włoskich)

Gruszki obrać, pokroić w 1-2 cm kosteczki. Na patelni rozpuścić masło, wsypać cukier i odrobinę ( maksymalnie łyżkę wody). Mieszać, do powstanie karmelu, wsypać gruszki i całość chwilkę podsmażyć. Tak przygotowane gruszki nakładać na schłodzone serniczki. Posypać posiekanymi orzechami.

Zaparzyć kawę i pokochać jesień :)

*WPIS POSIADA LOKOWANIE PRODUKTU

Ciasteczka bretońskie możecie kupić pod czas trwającego właśnie tygodnia francuskiego w Lidlu.

Są słodkie, baaaardzo maślane, dość grube, ale z łatwością można zmiażdżyć je wałkiem, a uzyskane w ten sposób okruszki posłużą (jak w dzisiejszym przepisie) jako bazy spodów serników czy tart. Jest to szybsza, wygodniejsza i równie smaczna alternatywa dla ciasta kruchego ( z której nagminnie korzystam). Opakowanie zawiera 2 oddzielnie pakowane paczki po 125 g każda. Wyprodukowane oczywiście we Francji. Szczerze polecam.

mini serniczki waniliowe z karmelizowanymi gruszkami

mini serniczki waniliowe z karmelizowanymi gruszkami

mini serniczki waniliowe z karmelizowanymi gruszkami

mini serniczki waniliowe z karmelizowanymi gruszkami

mini serniczki waniliowe z karmelizowanymi gruszkami

mini serniczki waniliowe z karmelizowanymi gruszkami

mini serniczki waniliowe z karmelizowanymi gruszkami

mini serniczki waniliowe z karmelizowanymi gruszkami

Przepis własny :)

GALARETKA KORZENNA Z GRUSZKAMI

vanilia81

Latem, obdarowana pokaźną liczbą gruszek, pomyślałam, że dobrze byłoby je jakoś przechować do zimy. Dżemy jestem w stanie zrobić ze wszystkiego co wpadnie mi w ręce, tym razem postanowiłam jednak gruszki zamarynować. Wykorzystałam do tego zalewę z ksiażki ,,Kuchnia Polska", oczywiście w odpowiednio pomniejszonych proporcjach...

GRUSZKI MARYNOWANE

Zalewa:

- 5 kg gruszek

- 1 butelka octu 10%

- 3 butelki wody

- 1 kg cukru

- kilka goździków

- sok z cytryny

Dodałam też cynamon.

Gruszki obrać, pokroić w ćwiartki, pokropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. W międzyczasie zagotować wode z octem, cukrem i goździkami. Włożyć w nią na ok. 5 min. gruszki (krócej jeśli są miękkie, dłużej jesli twarde), wyjmować wkładać do słoi i zalewać wrzącą zalewą. Słoiki zakręcić i odwracać do góry dnem, pozostawić tak aż ostygną.

To było latem, teraz kiedy przypomniałam sobie o ich istnieniu postanowiłam zrobić z nich galaretkę. Odmierzyłam pół litra zalewy, podgrzałam ją, dosypałam 3 łyżeczki żelatyny i mieszałam do rozpuszczenie. Pucharki napełniłam gruszkami, zalała ostudzona galaretką i włożyłam na kilka godzin do lodówki. Wyszedł smaczny, jesienny deser z korzenna nutką. No może przydałby się tylko kleks z bitej śmietany.

 

CIASTO GRUSZKOWE

vanilia81

Gruszki to jedne z owoców, które pamietam z dzieciństwa. W ogródku domu, w którym dorastalam rosły dwie grusze. Jedna, która owocowała szybko, jej owoce były miękkie i soczyste, kreciły się pod nią te głupie osy, a największą karą był dla mnie obowiązek zbierania tych, które spadły. Teraz chętnie bym je pozbierała. ..Drugie to ,,zimówki" twarde, szare i nie wiadomo po co rosnące. Mama piekła odwracane tarty z orzechami i karmelem i gotowała z nich kompoty. Ja upiekłam ciasto. Całkiem zwyczajne. No może tylko dodatek deserowego wina Marsala (pamiatka z wakacji) i użycie brązowego cukru dodaje mu elegancji. Ciasto nie jest suche i bardzo aromatyczne. Super, gdy za oknem hula jesienny wiatr.

Nienawidzę książek kucharskich, które zawieraja błędy. Poniższy przepis pochodzi z ksiazki ,,1001 przepisów na ciasta" i mimo iż uważam ją za cenna, zawiera błędy. Zdarza się, że w składnikach nie mam  mowy o jakimś produkcie, po czym w opisie przygotowania nagle się pojawia. W tym przepisie było tak z cukrem pudrem i gałką muszkatałową. Tak więc poniższy jest lekko zmodyfikowany.

Przepis podany w filiżankach, ja przyjęlam, że filiżanka ma 250 ml.

Ciasto:

- 1/2 filiżanki roztopionego masła + 3 łyżki do polana owoców

- 1 1/3 filiżanki mąki

- 1/4 łyżeczki soli

- 2 dojrzałe gruszki obrane, wydrelowane i pokrojone na ćwiartki (lub plastry)

- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 3 łyżki soku z cytryny

- 1  filiżanka cukru

- 3 duże jajka

- 1/3 filiżanki wina Marsala

- 1 łyżka soku z cytryny

- 2 łyżki cukru pudru

- 1 łyżeczka cukru

- szczypta gałki muszkatałowej

Przygotowanie:

Skropić gruszki sokiem z cytryny. Wysmarować masłem okrągłą formę (ja użyłam 20cm) i wyłożyć papierem do pieczenia (wyłożyłam tylko spód). Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę muszkatałowa i sól. Ubić jajka z 3/4 filiżanki cukru na jednolita masę, stopniowo dodawać wymieszane składniki, 1/2 szklanki rozpuszczonego, przestudzonego masła i wino. Wlać ciasto do formy, na wierzchu położyc gruszki, polać pozostałym masłem i posypać cukrem pudrem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na 30- 40 minut. Pozostawić w formie do całkowitego ostygniecia.

 

 

© Ciasteczkolandia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci