Menu

Ciasteczkolandia

Wpisy otagowane : bialy-ser

Wiosenny torcik kanapkowy z kremem z białego sera i łososiem

vanilia81

tort kanapkowy z białym serkiem łososiem

Ten tort to taki kulinarny żart. Biszkopt zastąpiłam chlebem, a bitą śmietanę białym serkiem z dodatkiem jogurtu naturalnego. To nic innego jak warstwowa kanapka, tylko taka na widok której dorośli się uśmiechają, a dzieci najpierw otwierają szeroko oczy, potem zadają pytania:

Mamusiu...

- ,,dlaczego będziemy jeść tort na śniadanie?"

- ,,czy to białe to jest bita śmietana?"

- ,,a dlaczego ozdobiłaś tort łososiem?"

- ,,będziemy śpiewać sto lat ?"

Po wysłuchaniu odpowiedzi mówią ,,łaaał", a na końcu w ciszy (analizując zjawisko) zjadają cały kawałek.

Można przygotować go wieczorem i podać na niedzielne śniadanie. Sprawdzi się też jako element zimnej płyty na przyjęciu ( wówczas sugeruję przygotowanie go w prostokątnej formie, będzie się wygodniej kroił). Na górę można dodać oliwki, łososia zastąpić szynką, a rzodkiewki pomidorami. Ser sernikowo- kanapkowy, po rozmieszaniu z jogutrem zapewni najlepszą konsystencję do rozsmarowania.

Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego tak ważne dla mnie jest, by codziennie pojawiały się na naszym stole.

Składniki:

na okrągłą foremkę o średnicy 18- 20 cm

  • Bochenek/ paczka chleba tostowego (najlepiej domowego)*
  • 500 g białego sera kanapkowo-sernikowego
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 150 g plasterków wędzonego łososia
  • 1 średni ogórek
  • garść rzodkiewek
  • pęczek koperku
  • odrobina soku z cytryny
  • szczypta soli, pieprzu

* jeśli pieczemy chleb sami (np. z gotowych mieszanek, najlepiej upiec go w formie, w której będziemy tort przygotowywać, wówczas wystarczy pozbawić go skórki i przeciąć tak, by otrzymać trzy warstwy.

Z chleba poodcinać skórki.

Ogórka i rzodkiewkę umyć i pokroić w kosteczkę (ogórka warto obrać i wydrążyć pestki).

Ser wymieszać z jogurtem., przyprawić odrobiną soli i pieprzu. 

Jeśli planujemy na torcie wyciskać szprycą rozetki, można odłożyć kilka łyżek masy.

Spód okrągłej foremki ( na tym etapie wygodniej bez obręczy) o średnicy 18-20 cm wyłożyć chlebem bez skórek ( docinając nożem, by boki tortu były zaokrąglone).

Nałożyć warstwę masy serowej i poukładać na niej pokrojonego ogórka.

Założyć obręcz formy i dociąć kolejną warstwę pieczywa, a następnie pokryć ją serkiem i posypać rzodkiewką.

dopasować ostatnią warstwę chleba i górę tortu pokryć serkiem.

Ostrożnie usunąć obręcz tortownicy, posmarować boki kremem serowym.

Przełożyć pozostały serek do rękawa/ woreczka i szprycą powyciskać rozetki.

Łososia pokroić i pozwijać w ruloniki, a następnie nałożyć go na środek tortu, skropić odrobiną soku z cytryny i ozdobić koperkiem.

Boki tortu przybrać koperkiem. 

Smacznego!

tort kanapkowy z białym serem ogórkiem

tort kanapkowy z białym serem ogórkiem

tort kanapkowy z białym serem łososiem ogórkiem

tort kanapkowy z białym serem łososiem ogórkiem

 

Śląskie kołoczki (Pawła Małeckiego)

vanilia81

kołoczki śląskie

Jestem Ślązaczką, dlatego jakoś tak instynktownie pierwszym przepisem z książki Cukiernia Lidla (wspaniałej pod każdym względem), z którego skorzystałam był ten na śląskie kołoczki. Kołoczki to nic innego jak drożdżówki. Te dzisiejsze są z masą serową (swietną!), ale nie mniej popularne są wersje z marmoladą, makiem, czy budyniem. Są fajnym pomysłem na drugie śniadanie czy podwieczorek. Lubiany przez dzieci ( pewnie dlatego tak popularny w sklepikach szkolnych). Jak to z ciastem drożdżowym bywa, jest to wypiek trochę czasochłonny, ale za to ilość drożdżówek pozwala na to, by umilić podwieczorek np. sąsiadom (muszę się Wam pochwalić, że ja trafiłam na najcudowniejszych na świecie...)

foremki: dwie duże blachy

temperatura pieczenia: 180°C termoobieg

Masa serowa:

  • 250 g twarogu
  • 80 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (użyłam łyżeczkę ekstraktu)
  • 1 jajko
  • 40 g mąki pszennej

Ciasto:

  • 50 g drożdży
  • 45  g cukru
  • 250 ml mleka 3,2%
  • 550 g mąki pszennej tortowej (plus trochę do podsypania ciasta)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (użyłam łyżeczki ekstraktu waniliowego)
  • 1 i ½ szczypty soli
  • 2 żółtka
  • 2 białka
  • 70 g masła
  • cukier puder do oprószenia (opcjonalnie)

Twaróg połączyć z cukrem i wanilią. 

Dodać jajko oraz mąkę, całość wymieszać.

Drożdże rozkruszyć do miseczki, dodać łyżeczkę cukru, ugnieść.

Mleko podgrzać (ale nie aż tak by było gorące) i wraz z resztą cukru dodać do drożdży, wymieszać.

Do osobnej miski przesiać mąkę, a następnie zrobić w niej zgłębienie i wlać przygotowane wcześniej drożdży z mlekiem i cukrem.

Połączyć całość, przykryć na 15-20 min. aż rozczyn wyrośnie.

Po tym czasie dodać wanilię, sól i wyrabiać dodając żółtka i roztopione masło.

Dokładnie wyrabiać do momentu, aż ciasto zacznie się odklejać od rąk.

Podsypać ciasto mąką, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30- 40 min. (aż podwoi swoją objętość).

Po wyrośnięciu ciasto ponownie zagnieść.

Przełożyć ciasto na podsypaną mąką stolnicę.

Rozwałkować je na grubość 2-3 mm i pokroić na kwadraty o boku 8 cm.

Na środek każdej drożdżówki nałożyć (najwygodniej za pomocą szprycy cukierniczej)masę serową.

Rogi ciasta znajdujące się po przekątnej skleić ze sobą, dociskając palcami, tak by powstała koperta.

Kołoczki przełożyć na dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia, posmarować pozostałym białkiem.

Piec w temp. 180°C (termoobieg) przez ok. 25 min.

Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

 

kołoczki śląskie z serem

kołoczki śląskie

kołoczki śląskie

 źródło przepisu: ,,Cukiernia Lidla" Paweł Małecki

Sernik subtelnie kawowy

vanilia81

sernik subtelnie kawowy

Zacznę od tego, że sama baza sernika jest przepyszna, kawowe dodatki w postaci kawy w polewie i kilku pokruszonych kawowych (tych dwukolorowych) czekoladek Merci sprawia tylko, że jest jeszcze bardziej dostojny i wyrazisty w smaku. Oczywiście każda inna pokrojona, kawowa czekolada tego typu da nam ten miły dla oka i podniebienia efekt. Bardzo polecam.

temperatura pieczenia: 140°C

czas pieczenia: 1 godz 30 min.

użyta foremka: okrągła, 23 cm przekroju

Składniki:

Spód:

  • 250 g kruchych, maślanych ciasteczek
  • 50 g masła

Masa:

(składniki powinny być w temperaturze pokojowej)

  • 1 kg białego, mielonego sera
  • 220 g cukru
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej (lub budyniu waniliowego)

Polewa:

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 100 g śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 3-4 czekoladki Merci (to te dwukolorowe) lub ok. 12 kostek innej dwukolorowej czekolady kawowej

Ciasteczka umieścić w woreczku i z pomocą wałka rozkruszyć tak, by przypominały piasek (albo zmiksować w malakserze)

Dodać roztopione, ostudzone masło i dokładnie wymieszać ( równie dobrze można te dwa składniki zmiksować).

Spód tortownicy o średnicy 26-28 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem.

Przesypać ciasteczka i wylepić nimi spód i boki formy, dobrze dociskając palcami lub łyżką

Odstawić do lodówki.

Ser zmiksować dokładnie z cukrem, dodać pojedynczo jajka i mąkę.

Przelać masę na przygotowany spód i piec w 140°C przez ok. 1 godz. 15 min.

Sernik będzie gotowy, gdy jego środek będzie ścięty.

Po wyłączeniu piekarnika, uchylić drzwiczki i zostawić sernik w środku do wystygnięcia (np. na noc) 

Polewa:

Śmietankę podgrzać, wsypać do niej kawę i połamaną czekoladę.

Mieszać do rozpuszczenia czekolady i uzyskania gładkiej konsystencji.

Ostudzić chwilę i polać nią sernik, a następnie jego brzegi posypać pokrojoną czekoladą kawową.

sernik subtelnie kawowy

sernik subtelnie kawowy

sernik subtelnie kawowy

kawa z pianką

 

Sernik kajmakowo- kokosowy

vanilia81

sernik kokos kajmak

Kiedy prosty sernik oblejemy słodkim szczęściem w postaci masy krówkowej i posypiemy go płatkami kokosowymi, od razu awansuje on w cukierniczej lidze, zdecydowanie zyskując na smaku i wyglądzie.

Pieczony jest dłużej niż większość serników, ale za to w niższej temperaturze, co wpływa na jego konsystencję. Nie jest tak lekki i piankowy, jak sernik pieczone z dodatkiem ubitych białej, nie jest także tak zwarty i tłusty, jak te z 10 jajkami i masłem.Jest taki w sam raz. Nie zdarzyło mi się też, żeby popękał. Bardzo udany wypiek.

Jeśli nie dysponujecie gotowymi płatkami kokosowymi ( to nie to samo co wiórki!), to możecie spokojnie zastąpić je płatkami migdałów (także uprażonymi), będzie bardziej chrupiąco. Aby podkręcić kokosowy smak sugeruję użyć budyniu kokosowego i dodać odrobinę ekstraktu kokosowego lub kilka łyżek likieru Malibu.

Składniki:

Spód:

  • 250 g kruchych ciasteczek 
  • 50-70 g masła w zależności od rodzaju ciastek

Masa:

(składniki powinny być w temperaturze pokojowej)

  • 800 g białego, mielonego serka
  • 200 g cukru (najlepiej pudru lub drobnego)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki budyniu waniliowego (lub mąki ziemniaczanej)

Polewa:

  • 3/4 słoiczka masy krówkowej  (lub ok. pół puszki masy kajmakowej*)
  • kilka łyżek płatków kokosowych 

 

Ciasteczka umieścić w woreczku i z pomocą wałka rozkruszyć tak, by przypominały piasek.

Dodać roztopione, ostudzone masło i dokładnie wymieszać ( równie dobrze można te dwa składniki zmiksować).

Spód tortownicy o średnicy ok. 23-26 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarowac masłem.

Przesypać ciasteczka i wylepić nimi spód i boki formy, dobrze dociskając palcami lub łyżką

Odstawić do lodówki.

Ser zmiksować dokładnie z cukrem, dodać pojedynczo jajka i budyń.

Przelać masę na przygotowany spód i piec w 130°C przez ok 1,5 godz.

Sernik będzie gotowy, gdy jego środek będzie ścięty.

Po wyłączeniu piekarnika, uchylić drzwiczki i zostawić sernik w środku do wystygnięcia (np. na noc) 

Wystudzony sernik polewamy kremem krówkowym (ten, którego użyłam dał się ładnie rozsmarować, ale jeśli użyjecie masy kajmakowej z puszki, to sprawę ułatwi podgrzanie jej.

Płatki kokosowe uprażyć kilka minut na suchej patelni i posypać nimi polewę.

*masę kajmakową możemy kupić gotową, lub zrobić samemu gotując zamkniętą puszkę słodzonego, skondensowaanego mleka przez minimum 2 godz.

 

sernik kokosowo kajmakowy

sernik kokosowo-kajmakowy

sernik kokosowo-kajmaakowy

sernik kokosowo kajmakowy

Przepis inspirowany przepisem z książki E.Mórawskiej ,,White Plate'' 

Lekki serniczek na zimno z jogurtem i puree truskawkowym na spodzie z musli

vanilia81

jogurtowy torcik z musem truskawkowym i musli

Kiedy w serniku na zimo śmietanę kremówkę zastąpimy naturalnym jogurtem, dodamy do niego kilka garści zmiksowanych truskawek i podamy go na spodzie z chrupiącego musli powstanie lekki, letni deser. Jeśli dodatkowo wbijemy w niego świeczki sprawdzi się jako tort dla czerwcowego solenizanta. Warto wówczas ozdobić go bezikami z tego przepisu. W wersji light wystarczy po prostu na jego górze umieścić dorodne truskawki i listki mięty.

Składniki:

Spód:

  • 150 g musli crunchy (użyłam truskawkowego)
  • 70 g masła

Spód i boki foremki o średnicy 20 cm wyłożyć folią spożywczą

Musli pokruszyć, umieścić w miseczce i zalać rozpuszczonym masłem)

Dokładnie wymieszać masę i wyłożyć nią, dociskając dłonią spód formy.

Odstawić do lodówki, na czas przygotowania musu.

Mus:

  • 500 g mielonego białego serka
  • 390 g jogurtu naturalnego (użyłam Bakoma Naturalnie Gęsty)
  • 300 g truskawek 
  • łyżka soku z cytryny
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 7 pełnych łyżeczek żelatyny
  • 80 ml mleka

Mleko dobrze podgrzać, dodać żelatynę i mieszać, aż do jej rozpuszczenia.

Ser zmiksować z jogurtem naturalnymi

Truskawki zblendować (lub utrzeć, rozgnieść tak by uzyskać puree) z cukrem pudrem i sokiem z cytryny.

Owocowy mus przelać do serka i jogurtu i ponownie zmiksować.

Do żelatyny dodać trochę różowej masy i dobrze wymieszać, a następnie  całość dodać do masy i ponownie dobrze zmiksować.

Wylać całość na przygotowany wcześniej spód (powinien być zastygnięty i twardy).

Odstawić do lodówki na kilka godzin (a najpewniej na całą noc)

Ozdobić bezikami lub świeżymi truskawkami.

Beziki można upiec dzień czy dwa wcześniej i przechowywać w puszce, ważne jedynie by nakładać je na torcik tuż przed podaniem, bo dość szybko na nim miękną.

 

jogurtowy torcik z musem truskawkowym i musli

jogurtowy torcik z musem truskawkowym i musli

jogurtowy torcik z musem truskawkowym i musli

patera

przepis własny

Sernik z jeżynami

vanilia81

sernik z jeżynami

Czarne, wyrafinowane w smaku siostry malin. Pyszne i aromatyczne zarówno te drobne, leśne, jak i dorodne, ogrodowe. Jeżyny...Zaprzyjaźniłam je z sernikiem, dodały mu fajnego akcentu smakowego, stanowiąc jednocześnie jego ozdobę. Jest to jakiś sposób na pożegnanie lata...

Składniki spodu:

  • 150 g ciasteczek zbożowych
  • 70 g masła

 

składniki masy serowej:

  • 700 g mielonego twarogu
  • 150 g cukru
  • 3 duże jaja
  • łyżka cukru waniliowego lub łyżeczka ekstraktu wanilii
  • galaretka cytrynowa, leśna lub Tortenguss
  • kobiałka jeżyn

 Spód tortownicy wyłożyć folią aluminiową.

Ciasteczka przełożyć do woreczka foliowego i zmiażdżyć wałkiem do ciasta- możliwie jak najdrobniej. Powstałe okruszki przesypać je do miseczki. Masło roztopić i połączyć z ciasteczkami, by uzyskać jednolitą, wilgotną masę. Wyłożyć nią spód i boki przygotowanej tortownicy o średnicy 24 cm, po czym całość wstawić do lodówki na 15 min.

Piekarnik nastawić na 175°C.

Ser zmiksować, dosypując cukier, cukier waniliowy i pojedynczo jajka.

Wyjąć tortownicę z lodówki, na spód wylać połowę masy. Rozsypać na nią kilka garści umytych, osuszonych jeżyn i przykryć je resztą masy.

Piec ok. 50 minut, po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić jego drzwiczki i zostawić w nim sernik jeszcze przez kwadrans. Następnie wyciągnąć i odstawić do całkowitego ostudzenia.

Wystudzony sernik ozdobić resztą jeżyn i polać cienka warstwą tężejącej galaretki (przygotowanej według przepisu na opakowaniu). Wystarczy połowa opakowania.

Przed podaniem sernik powinien poleżeć kilka godzin w lodówce.

sernik z jeżynami

sernik z jeżynami

sernik z jeżynami

przepis własny

Kurczaczki (cytrynowe babeczki z kremem twarożkowym)

vanilia81

babeczki kaczuszki cupcake duck

W oczekiwaniu na wiosnę...

Poszukując idealnego kremu do babeczek...

Z sympatii mojego małego syna do kur i kaczek,

powstały te żółte słodziaki.

Kurczaki (które mimo zmniejszenia dziobów, nadal nazywane są przez moje dzieci kaczuszkami) nie tylko wywołują uśmiech na twarzach i przepełniają optymizmem, ale są także smaczne! Twarożek niweluje nadmierną słodycz kremu i sprawia, że jest aksamitny (w temperaturze pokojowej), dobrze się nakłada i zachowuje nadany mu kształt. Przechowywany w lodówce tężeje, więc jeśli w trakcie nakładania stanie się za miękki, włóżcie go na kilka minut do lodówki. Bardzo go polecam.

Bazą kurczaczków może być Wasz ulubiony przepis na babeczki, ja wybrałam cytrynowe, ze względu na orzeźwiający, wiosenny smak.

Składniki babeczek (na ok. 6-7 kaczuszek):

  • 120 g mąki tortowej
  • 125 g miękkiego masła
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 120 g cukru ( najlepiej drobnego)
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki mleka
  • skórka starta z cytryny (najlepiej ekologicznej, dobrze umytej cytryny)
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)

 

Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Przesiać do misy miksera mąkę, dodać jajka, masłoi skórkę z cytryny, całość zmiksować. Na koniec dodać sok z cytryny i mleko i ponownie zmiksować.

Wyłożyć papilotkami foremkę do muffinek, wypełnić je ciastem i piec w 200°C. ok 20-30 min., aż zaczną się rumienić, warto zrobić też test drewnianym patyczkiem.

Wyłożyć papilotkami 6-7 wgłębień formy do klasycznych muffin, oraz tyle samo do minimuffinek.

Napełnić je ciastem do ¾ wysokości.

Piec w temperaturze 200°C prze ok.z 15 min., mniejsze kilka minut krócej (do tzw.suchego patyczka)

Krem:

  • 235 g cukru pudru
  • 55 g miękkiego masła
  • 70 g twarożku kanapkowo-sernikowy
  • łyżeczka soku z cytryny
  • odrobina żółtego barwnika
  • oczy, dzioby (opis poniżej)

Masło zmiksować dokładnie z serkiem, a następnie stopniowo dosypywać cukier puder ciągle miksując. Na koniec dodać łyżeczkę soku z cytryny, barwnik (dodawać go po odrobinie, aż do uzyskania oczekiwanego koloru) i raz jeszcze połączyć całość, by kolor był jednolity.

Przełożyć masę do rękawa cukierniczego (lub woreczka z przyciętą końcówką) i za pomocą tylki nakładać na babeczki krem tworząc okręgi i zaczynając od zewnętrznych,  kierując się ku środkowi. Dobrze jeśli w miejscach, gdzie znajdzie się kuper, pociągnięcia kremu będą dłuższe.

Po ozdobieniu kremem mini babeczek, które będą głowami przytwierdzamy oczy i nos ( przed połączeniem ich z tułowiem dobrze włożyć je na chwilę do lodówki, by masa zastygła i elementy dobrze się trzymały.

Połączyć ze sobą obie babeczki. Przechowywać w lodówce, przed podaniem zostawić na chwilę w temperaturze pokojowej, krem odrobinę zmięknie, a babeczki będą smaczniejsze.

Uwagi:

Szczęśliwie jestem w posiadaniu jadalnych oczu i marchewek z marcepanu (które po przycięciu sprawdziły się w roli dziobków). Można to obejść przygotowując oczy z odrobiny rozpuszczonej białej i gorzkiej czekolady, a nosy spróbować wykroić ze zwykłej marchewki. Stosuje barwniki w żelu, ale możliwe, że sprawdzi się powszechnie dostępna kurkuma. Do wykonania ,,upierzenia" przyda się tylka numer 16.

babeczki kaczuszki cupcake duck

babeczki kaczuszki cupcake duck

babeczki- moja cytrynowa wersja klasycznych babeczek Nigelli Lawson

źródło przepisu na krem (zamieniłam ekstrakt waniliowy na sok z cytryny), źródło inspiracji

Kokosowe mini babeczki z nutą Malibu

vanilia81

 kokosowe mini babeczki z nutą Malibu

Urocze mini babeczki z wyczuwalną kokosową nutą, przygotowane na warsztaty fotografii noworodkowej. Małe babeczki nie były oczywiście w stanie swą urodą dorównać kilkudniowym modelom, ale cieszę się, że mogły być słodkim dodatkiem do tego wydarzenia.

Krem na bazie masła, cukru pudru i niewielkiej ilości twarożku, dobrze nakładana się rękawem cukierniczym. Jest bardzo słodki, ale taki już urok cupcakes ;)

Składniki:

  • 125 g mąki
  • 125 g miękkiego masła
  • 120 g cukru
  • 2 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 3 łyżki malibu ( lub mleczka kokosowego)

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do misy miksera. Dodać cukier i masło, zmiksować. Wbić jajka i ponownie całość zmiksować. Na koniec miksowania dodać wiórki kokosowe i likier.

Wyłożyć papilotkami foremkę do minimuffinek. Każdą napełnić do ¾ wysokości

Piec w temperaturze 200°C przez 12—15 min. (do tzw. suchego patyczka)

Krem:

  • 150 g miękkiego masła 
  • 200 g cukru pudru
  •  60 g mielonego twarożku (sernikowo- kanapkowego ok. 7 % tłuszczu) o temp.pokojowej
  • 2 łyżeczki likier kokosowy (użyłam Malibu)

Zmiksować masło z serkiem i likierem na gładką masę. Dosypać cukier puder i całość chwilę miksować aż krem stanie się gładki.

Przestudzone babeczki ozdobić kremem za pomocą rękawa cukierniczego z ulubioną końcówką. Jeśli krem będzie za miękki, można go wstawić na kwadrans do lodówki, masło stwardnieje i masa będzie stabilniejsza.

Opcjonalnie babeczki można na koniec posypać wiórkami kokosowymi.

Babeczki są najsmaczniejsze w temperaturze pokojowej, przed podaniem dobrze je zatem wyciągnąć trochę wcześniej z lodówki.

Podana ilość wystarczy na klasyczną foremkę na 12 muffinek, co odpowiada 3 foremką (po 12 szt każda)  minimuffinek. 

kokosowe mini babeczki z nutą Malibu

kokosowe mini babeczki z nutą Malibu

kokosowe mini babeczki z nutą Malibu

Źródło: babeczki -zmodyfikowany klasyczny przepis na babeczki Nigelli Lawson z ,,Nigella gryzie", krem-przepis własny

Oponki serowe vel pączki angielskie

vanilia81

oponiki serowe

To miała być opowieść o powrocie do przeszłości, ale w ostatniej chwili olśniło mnie, że to nie od tych pączków kleiły mi się w dzieciństwie rączki, a od pączków wiedeńskch, z ciasta parzonego (obiecuję wkrótce je przygotować).

W okresie, kiedy zaczynałam prowadzić bloga, przepis na oponki serowe dała mi koleżanka z pracy. Karteczkę z nim tradycynie gdzieś zawieruszyłam... Na szczęście ( nie tylko z powodu przepisu) przyjaźnimy się z Anią do dziś i przepis odzyskałam, a oponki usmażyłam :)

Najlepsze są oczywiście jeszcze ciepłe, hojnie oprószone cukrem pudrem. Drugiego dnia robią się gumowate, więc nie warto zostawiać ich na jutro...Polecam, moje dzieci były w siódmym niebie. A ja z nimi...

Składniki:

  • 1/2 kg twarogu (użyłam mielonego w wiaderku)
  • 4 szklanki mąki (lub więcej, jeśli ciasto będzie się kleić)
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1-2 łyżki śmietany
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki miękkiego masła masła

Z podanego przepisu otrzymamy ponad 20 oponek + piłeczki powstałe po wycięciu środka ;)

Z powyższych składników zagnieść ciasto (użyłam miksera). Stolnicę i wałek posypać mąką, rozwałkować ciasto na grubość 0,5 - 1 cm. Wykrawać okrągłą foremką (lub szklanką) krążki, a następnie środki mniejszą, okrągła foremką (lub kieliszkiem). Smażyć na rozgrzanym oleju, z obu stron na złoty kolor. Usmażone oponki układać na papierowym ręczniczku, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawać oprószone cukrem pudrem.

 

oponki serowe

oponki serowe

Za przepis dziękuję Ani, jeśli są tu Ślązaczki to gorąco polecam Jej Akademię Urody Soho w Bytomiu.

Serniczki z nutellą

vanilia81

 serniczki z nutellą

3 kobiety, 3 desery z nutellą, 3 godziny gadania o tym, jak skomplikowane potrafi być życie, o tym czy należy iść za głosem serca, czy słuchać rozumu. O monotonii życia, pokusach, motylach w brzuchu, które boją się zatrzepotać. O marzeniach, przyszłości, o tym co niepewne i tym co przewidywalne do bólu. O tym, jak to dobrze dla kobiet, że walizki mają kółeczka i o ,,nowej miotle, która najlepiej zamiata"... S widzisz chusteczki z Hello Kitty nie były wcale potrzebne! K wygląda na to, że nie pozostaje nam nic innego jak polerować tą rutynę życia, aż nabierze idealnego połysku...Dziękuje Kochane...

Deserki te to nic innego, jak sernik orzechowo-czekoladowy na zimno, z najnowszej książki Nigelli Lawson podany w innej formie. Wiem, że ze słoikiem nutelli trudno konkurować, ale one tak ładnie wyglądają, że chyba warto...

Składniki (na 4-6 porcji):

  • 100 g herbatników typu digestive
  • 30 g masła
  • 250 g białego, mielonego twarogu o temperaturze pokojowej
  • 200 g kremu czekoladowo-orzechowego typu nutella (użyłam Choco nussa z Lidla)
  • 50 g prażonych orzechów laskowych
  • 30 g cukru pudru

Ciasteczka rozdrobnić w malakserze na piach, dodać łyżkę nutelli, mięciutkie masło i miksować, aż zaczną się tworzyć grudki. Dodać 12 g siekanych, prażonych wcześniej na patelni orzechów laskowych i ponownie miksować pulsacyjnie parę razy.

Napełnić tym szklane naczynka/kieliszki/szklaneczki, w których będzie deser podawany. Jeśli nie są bardzo szerokie, to sugeruję 1/3 wysokości będzie ładnie wyglądała. Podociskać łyżeczką i wstawić do lodówki, na czas przygotowania kolejnej warstwy.

Twaróg zmiksować z cukrem pudrem, dodać nutellę i miksować, aż całość się połączy.

Powstałą masą napełnić naczynka z lodówki, posypać każdy serniczek resztą prażonych, posiekanych orzeszków laskowych i ponownie odstawić do lodówki na minimum 4 godz., a najlepiej całą noc.

Uwagi:

Aby przygotować sernik w klasycznej wersji, to należy postępować identycznie, używając jednak 250 g ciasteczek i 75 g masła do wyłożenia dna foremki o przekroju 22-23cm. Tortownicę należy otworzyć i sernik podawać od razu po wyciągnięciu z lodówki. Krojenie ułatwi maczanie noża w zimnej wodzie po ukrojeniu każdego kawałka.

serniczki z nutellą

sernik z nutellą

Źródło: ,,Nigellissima" Nigella Lawson

© Ciasteczkolandia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci