Menu

Ciasteczkolandia

Wpisy otagowane : orzechy-wloskie

Mazurek Koci ( z bakaliami i mlekiem w proszku)

vanilia81

mazurek koci z mlekiem w proszku i bakaliami

Są potrawy, które w dzieciństwie jedliśmy w domu znajomych i które zrobiły na nas takie wrażenie, że mamy je ochotę przygotowywać w naszym dorosłym życiu. Tak właśnie było w moim przypadku z tym mazurkiem. Zawsze na urodzinach mojej przyjaciółki Madzi, które obchodzi je pod koniec marca, liczyłam na to, że pojawi się na on na stole, aż w końcu stałam się szczęśliwą posiadaczką przepisu na niego.

Nie ma nic nadzwyczajnego w jego ucieranym spodzie ( podejrzewam, że dobry, kruchy spód byłby nawet lepszy), ale polewa.. Bajka...

Bakalie jakie tylko przyjdą nam do głowy, obklejone rozkoszną słodką masą powstałą na bazie mleka w proszku. Słodka alternatywa masy kajmakowej.

Nie mam pojęcia dlaczego nosi taką nazwę, jedyne przychodzi mi do głowy, to nierówne bruki starych ulicy, nazywane kocimi łbami ; powierzchnia tego mazurką trochę ją przypomina.

Jeśli jesteście wielbicielami  bardzo słodkich wypieków, to bardzo go polecam.

Madzia, ucałuj Mamę za ten przepis...

Składniki:

( szklanka o objętości 250 ml )

spód:

  • 4 jajka
  • ½ margaryny (używam masła)
  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ szklanki cukru
  • cukier waniliowy 

Masło utrzeć z cukrem.

Miksując dodawać po jednym jajku.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i również miksując dodawać stopniowo do masy.

Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy o wymiarach ok. 30 x 40 cm

i piec ok. 15 min., aż się zrumieni.

Wyjąć z piekarnika, przestudzić

polewa:

  • 1 szklanka mleka w proszku (zwykłe, nie granulowane!)
  • ½ szklanki cukru
  • 3 łyżki wody
  • ¾ kostki margaryny (albo 180 g masła)
  • kilka kropel olejku migdałowego/ pół łyżeczki ekstraktu migdałowego (opcjonalnie)
  • ok 2-3 szklanki bakalii (orzechy, migdały, rodzynki, skórki pomarańczowej, żurawiny itp.)

Cukier i wodę zagotować.

Dodać margarynę i ponownie zagotować.

W osobnej misce dokładnie wymieszać mleko w proszku z bakaliami.

Dolać do nich syrop z margaryną i dokładnie wymieszać, by powstała gęsta, lepka masa.

Pokryć nią przygotowany spód, wygładzając nożem.

Odstawić, by masa stężała.

mazurek koci z bakaliami mlekiem w proszku

mazurek z bakaliami i mlekiem w proszku

Piernik z daktylami ( z love story w tle)

vanilia81

piernik z daktylami wg. Ciesielskiej dieta pięciu przemian

Smaczny piernik pełen miękkich, słodkich daktyli, chrupiących orzechów i rozgrzewających korzennych przypraw. Z kubkiem kawy lub kakao świetny na Świąteczne śniadanie, kiedy snujemy się po domu w szlafrokach i nic nie musimy. Przepis zgodny z (podobno mądrą i dobrą dla zdrowia) dietą pięciu przemian. Tyle w temacie piernika, dalej lektura nieobowiązkowa, o tym jak z jego pomocą wyszłam za mąż, a jeszcze niżej przepis.

Dokładnie 10 lat temu, w sylwestrową noc poznałam Roberta. Pamiętam, że kiedy w końcu pojawił się w drzwiach domu, w którym odbywało się przyjęcie, z uśmiechem na twarzy i drinkiem w ręce powiedziałam do Niego: upiekłam Ci ciasto. Tak dobrze nam się rozmawiało i bawiło, że kilka godzin później Robert klęczał przede mną pytając w żartach czy za niego wyjdę ( pół roku później w strugach deszczu, na rynku w Pradze zapytał o to samo już całkiem poważnie). Dziś mamy trójkę dzieci i tworzymy fajny, kochający się dom. Nie mam pewności, czy tamtej nocy Robert skosztował piernika z daktylami, którego upiekłam, ale jeśli wierzycie w powiedzenie ,,przez żołądek do serca" to myślę warto mieć na uwadze ten przepis...

Szczęśliwego Nowego 2015 roku Kochani! 

Składniki:

  • 5 jajek
  • szklanka cukru 
  • szklanka miodu płynnego/ roztopionego 
  • szklanka oleju (słonecznikowy lub rzepakowy)
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • opakowanie przyprawy piernikowej ( ok. 20 g)
  • łyżeczka imbiru 
  • szczypta soli 
  • łyżeczka sody 
  • szklanka kefiru (lub maślanki)
  • łyżka kakao
  • 30 dag suszonych daktyli
  • 20 dag orzechów włoskich

Jajka ubić z cukrem. Miksując dodać miód i olej.

Do mąki dodać kakao, sodę, szczypte soli, przyprawę piernikową orz imbir- wymieszać dokładnie.

Dodać masę jajeczno-miodową, kefir, pokrojone daktyle i orzechy, całość dokładnie wyrobić.

Przelać na głęboką blachę, wyłożoną papierem do pieczenia.

Piec w nagrzanym do 160°przez 50-60 min.


piernik z daktylami

piernik z daktylami

źródło przepisu: A. Ciesielska ,,Filozofia zdrowia"

Kłopotki (beziki orzechowe z czekoladą)

vanilia81

kłopotki beziki orzechowe

Będąc ostatnio w księgarni rzuciła mi się w oczy książka Magdaleny Kordel ,,Malownicze.Wymarzony dom". Uśmiechnęłam się, bo jej tytuł i sielski klimat okładki przypomniał mi o tym, że za kilka miesięcy i ja zamieszkam w wymarzonym domu na wsi...

Kilka dni później (jak ja lubię takie znaki!) Asia z Book me a cookie zaprosiła mnie do zabawy, polegającej na upieczeniu swojej wersji ,,kłopotek"-ciasteczek, które w powieści piekła jedna z bohaterek.

Od razu wiedziałam, że moje kłopotki muszą być malutkie, słodkie, z czekoladą (wiadomo, czekolada nie pyta- czekolada rozumie...) i orzechami (bogactwo magnezu).

Tak powstały te malutkie, mocno orzechowe, delikatnie chrupiące beziki, połączone ze sobą czekoladą.

Wyciskanie bezików to wdzięczne i relaksujące zajęcie gdy jest nam źle, o wyjadaniu resztek rozpuszczonej czekolady nie wspomnę...

Na koniec mała niespodzianka! Na dniach ogłoszę na blogu KONKURS, w którym do wygrania będą książki, już dziś zapraszam Was do udziału.

Składniki:

  • 2 duże białka
  • szczypta soli
  • ½ szklanki cukru (najlepiej drobnego)
  • ½ szklanki mielonych orzechów włoskich
  • łyżka kakao
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, stopniowo dodając cukier.

Do ubitych białek przesiać kakao, dodać mielone orzechy i całość dokładnie, delikatnie wymieszać.

Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.

Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać ok. 2cm beziki, zachowując odstęp między nimi.

Piec w temp.175ºC przez 15min.

Po upieczeniu przełożyć je na metalowa kratkę by przestygły.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali. Ostudzić.

Na przestudzonego bezika nałożyć łyżeczkę czekolady złączyć go z drugimi odstawić, by czekolada stwardniała.

Beziki można przechowywać kilka dni w metalowej puszce.

 

kłopotki beziki orzechowe

kłopotki beziki orzechowe

Ciasto włoskie

vanilia81

ciasto włoskie

Nie mam pojęcia dlaczego to ciasto otrzymało przydomek włoskie, ale pod taką nazwą je poznałam, gdy sprzedawane było w pobliskiej cukierni. Było chyba jedynym ciastem, które zdarzało się kupować mojej mamie (aż zdobyła na nie przepis). W internecie krąży także pod nazwą ciasto amerykańskie i wiewiórka.

Lekkie czekoladowe ciasto, wilgotne od jabłek z chrupiącymi orzechami włoskimi. Sprawdza się zawsze, gdy potrzebna jest duża ilość ciasta (na urodziny do pracy, na przedszkolny piknik, na większą uroczystość rodzinną), bo z przepisu otrzymujemy dużą blachę ciasta (taką jak znajdziemy w zestawie z piekarnikiem). Równie smaczne kilka dni po upieczeniu. Banalnie proste w przygotowaniu i mam wrażenie z tych, które zawsze się udają.

Składniki:

  • 1 kg jabłek
  • 1 i ½ szklanki cukru
  • 200 g orzechów włoskich
  • 100 g rodzynek (opcjonalnie)
  • ½ szklanki oleju
  • 6 jaj
  • 3 szklanki mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżeczki sody

Jabłka umyć, obrać i pokroić w kosteczkę.

Dodać do nich ½ szklanki cukru, orzechy i rodzynki - wymieszać i odstawić na godzinę.

Następnie dodać pozostałą szklankę cukru, jajka, mąkę, sodę i kakao i całość dokładnie wymieszać lub zmiksować mieszadłem na niskich obrotach, by całość dokładnie się połączyła.

Wylać ciasto na dużą blachę wyłożoną (spód i boki) papierem do pieczenia.

Piec w temperaturze 175°C przez ok. 45 min. Ciasto będzie gotowe, gdy wbity w nie drewniany patyczek, po wyciągnięciu będzie suchy.

Przestudzone ciasto warto polać polewą czekoladową. Ja najczęściej robię ją roztapiając 100 g czekolady ze 100 g śmietany kremówki :)

ciasto włoskie

Tiramisu z likierem kawowym pod kołderką karmelizowanych orzechów

vanilia81

orzechowe tiramisu 

Tiramisu kolekcja jesień/zima 2012 :) Biszkopty skąpane w likierze kawowym, przełożone kremem z mascarpone, a wszystko to pod chrupiącą kołderką z orzechów. Moja przyjaciółka Madzia, którą go próbowała powiedziała, że jest lepszy od oryginału ( a nie ma w zwyczaju podlizywać się, zawsze mówi co myśli) Wolałabym nie popadać w samouwielbienie, ale faktem jest, że element chrupkości to był strzał w dziesiątkę. Nie obciąża deseru, tiramisu zachowało typową dla siebie lekkość. Trudno poprzestać na małym kawałku. Jeśli spróbujecie łyżeczkę, już po Was. Będziecie je wyjadać z foremki łyżeczkami, popijając tym bajecznym likierem i błogo się uśmiechać...

Składniki:

  • 200 g podłużnych biszkoptów
  • 1 jajko
  • 250 g mascarpone
  • 30 g drobnego cukru
  • 125 ml likieru kawowego ,,Crema & caffe" Typ Latte Macchiatto do nabycia w sklepach LIDL *
  • 150 ml kawy
  • 20 dag (albo mniej) orzechów włoskich

W płaskim naczyniu wymieszaj kawę i 60 ml likieru.

Żółtko utrzyj dokładnie z cukrem, dodaj resztę likieru i mascarpone i całość wymieszaj.

Białko ubij na sztywno i delikatnie dodaj do kremu.

Połowę biszkoptów zanurzaj po kolei, z każdej strony w ostudzonej kawie z likierem. Ja zawsze liczę do trzech maczając z jednej strony, po czym czynność tą powtarzam.Trzeba uważać, żeby ich za bardzo nie rozmoczyć.

Warstwę tak przygotowanych biszkoptów przykryj połową masy jajeczno-serowej.

Resztę biszkoptów potraktuj tak samo i również nałóż na nie resztę kremu.

Przykryj tiramisu folią spożywczą i włóż do lodówki.

Karmelizowane orzechy:

  • 20 dag orzechów włoskich
  • 10 dag brązowego (lub zwykłego) cukru

Cukier wsyp na niewielką patelnię i podgrzewaj, mieszając.

Kiedy zacznie się tworzyć karmel, wrzuć orzechy i całość wymieszaj, by orzechy oblepiły się karmelem. Trzymaj chwilę na ogniu, odstaw by trochę przestygły i hojnie przykryj nimi tiramisu.

Całość odstaw ma kilka godzin (najlepiej całą noc) do lodówki.

Z podanej ilości wychodzi 6 porcji, albo jedna jeśli nie zdołasz się opamiętać...

orzechowe tiramisu

orzechowe tiramisu

orzechowe tiramisu


*wpis zawiera lokowanie produktu

Przepis własny inspirowany Irish cream tiramisu z książki ,,Nigella ekspresowo" Nigelli Lawson

BABECZKI ORZECHOWE z miłości do jesieni...

vanilia81

babeczki orzechowe

Kocham jesień. Zapach palonych w ogrodach liści, klosze w kratę, serenady deszczu wygrywane na parapetach, korowody parasoli na ulicach, szarlotkę na ciepło, kasztany znalezione w kieszeniach płaszczy. Żadna inna pora roku nie ma takich barw, nigdy nie smakują lepiej babeczki ze świeżo ususzonymi orzechami...

Składniki:

  • 125 g masła
  • 125 g mąki pszennej
  • 125 g cukru
  • 2 jajka
  • 100 g zmielonych orzechów włoskich
  • kilka łyżek pełnotłustego mleka

Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Zmiksować masło z cukrem, dalej miksując dodać jajka, mleko, przesianą mąkę i zmielone orzechy.

Wyłożyć papilotkami foremkę do muffinek, wypełnić je ciastem i piec w 200°C. ok 20-30 min., aż zaczną się rumienić, warto zrobić też test drewnianym patyczkiem.

Z podanej porcji otrzymacie 12 klasycznych babeczek, ja piekłam w formie do mini muffinów, więc wyszło więcej.

 babeczki orzechowe

babeczki z orzechami

babeczki orzechowe

babeczki orzechowe

źródło: klasyczny, bardzo popularny przepis na babeczki (np. z ,,Nigella gryzie") dodałam jedynie orzechy, choć równie dobrze można nimi zastąpić część mąki.

Mini serniczki waniliowe z karmelizowanymi gruszkami

vanilia81

mini serniczki waniliowe z karmelizowanymi gruszkami

To będzie bajka o chrupiących, maślanych, francuskich ciasteczkach, przykrytych delikatnym serniczkiem i pierzynką z karmelizowanych gruszek. I jeszcze o chrupiących orzeszkach, które wylądowały na samej górze i bez dwóch zdań są przysłowiową kropką nad ,,i".

Przepis opracowany na 8 serniczków, jeśli chcecie upiec 12 sztuk, zwiększcie po prostu o 30% ilość każdego składnika.

Składniki spodu:

  • 100 g kruchych, maślanych, bretońskich ciasteczek*
  • 30 g roztopionego masła

Ciasteczka przełożyć do woreczka i zmiażdżyć jak najdrobniej, połączyć z masłem i dobrze wymieszać, by składniki się połączyły

Foremkę do muffinek wyłożyć papilotkami (najlepiej podwójnie).

Ciasteczkową masą wypełnić spody papilotek (na każdy przypadnie po 2 łyżeczki), dociskając ją palcami do dna.

Tak przygotowane spody odstawić na kwadrans do lodówki.

Masa serowa:

  • 400 g białego mielonego sera
  • 50  g cukru
  • 2 jajka
  • łyżka budyniu waniliowego
  • łyżka mąki pszennej
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego (ewentualnie łyżka cukru waniliowego, ale wówczas odjąć tyle samo cukru zwykłego)
  • 4 łyżki  śmietany kremówki

Ser zmiksować z cukrem, dodając pojedynczo jajka, śmietanę, ekstrakt waniliowy i obie mąki.

Masę wylać ( najwygodniej przelewając ją wcześniej do miarki, dzbanuszka z dziubkiem) na przygotowane, ciasteczkowe spody.

Piec w nagrzanym do 175°C piekarniku przez 10 min., następnie obniżyć temperaturę do 140°C i piec kolejne 25-30 min., aż masa się zetnie i zezłoci.

Po upieczeniu, wyciągnąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia, po czym włożyć na kilka godzin do lodówki.

Karmelizowane gruszki:

  • 3 dojrzałe, ale nie bardzo miękkie gruszki
  • kilka łyżek brązowego cukru
  • łyżeczka masła
  • garść orzechów (użyłam włoskich)

Gruszki obrać, pokroić w 1-2 cm kosteczki. Na patelni rozpuścić masło, wsypać cukier i odrobinę ( maksymalnie łyżkę wody). Mieszać, do powstanie karmelu, wsypać gruszki i całość chwilkę podsmażyć. Tak przygotowane gruszki nakładać na schłodzone serniczki. Posypać posiekanymi orzechami.

Zaparzyć kawę i pokochać jesień :)

*WPIS POSIADA LOKOWANIE PRODUKTU

Ciasteczka bretońskie możecie kupić pod czas trwającego właśnie tygodnia francuskiego w Lidlu.

Są słodkie, baaaardzo maślane, dość grube, ale z łatwością można zmiażdżyć je wałkiem, a uzyskane w ten sposób okruszki posłużą (jak w dzisiejszym przepisie) jako bazy spodów serników czy tart. Jest to szybsza, wygodniejsza i równie smaczna alternatywa dla ciasta kruchego ( z której nagminnie korzystam). Opakowanie zawiera 2 oddzielnie pakowane paczki po 125 g każda. Wyprodukowane oczywiście we Francji. Szczerze polecam.

mini serniczki waniliowe z karmelizowanymi gruszkami

mini serniczki waniliowe z karmelizowanymi gruszkami

mini serniczki waniliowe z karmelizowanymi gruszkami

mini serniczki waniliowe z karmelizowanymi gruszkami

mini serniczki waniliowe z karmelizowanymi gruszkami

mini serniczki waniliowe z karmelizowanymi gruszkami

mini serniczki waniliowe z karmelizowanymi gruszkami

mini serniczki waniliowe z karmelizowanymi gruszkami

Przepis własny :)

© Ciasteczkolandia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci