Menu

Ciasteczkolandia

Wpisy otagowane : pestki-slonecznika

Owsiane kruche ciasteczka z ,,Anatomii farmy"

vanilia81

Anatomia_farmy_1

Obiecany przepis na kruche ciasteczka owsiane z książki ,,Anatomia farmy", o której pisałam tutaj (klik)

Jeśli nie przygotowuję ich piknik szkolny, najazd znajomych z dużą ilością dzieci, to piekę je z połowy ilości i takie proporcje podaje poniżej. Wychodzi spokojnie ok. 30 ciasteczek.

Często nakładam je na blachę gałkownicą do lodów, a następnie spłaszczam dłonią. Gwarantuje nam to równe ciastka, ale dość słusznej wielkości...Jeśli wolicie takie na 2-3 kęsy, formujcie kulki wielkości orzechów włoskich (i spłaszczajcie), albo nakładajcie łyżka.

Klasyczny przepis zawiera więcej cukru, białą mąkę i sugeruje, by wymieszać wszystkie składniki na raz.

Dodatkami są dowolne orzechy i czekolada, ja tym razem zamiast orzechów użyłam pestek dyni i słonecznika.

No dobra...

Tak - jestem roztargniona...

Tak - zaczęłam piec ciasteczka z orzechami i okazało się, że nie mam w domu ani pół orzecha... ;)

Składniki:

  • 250 g masła
  • 2 jajka
  • 1 i ½ szklanki brązowego cukru
  • 1 i ½ szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 3 szklanki płatków owsianych zwykłych, górskich
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ (albo więcej) szklanki orzechów (lub ziarenek dyni, słonecznika)
  • ½ szklanki groszków czekoladowych (albo gorzkiej czekolady pokrojonej w drobną kosteczkę)

Masło zmiksować z cukrem, dodać jajka i ekstrakt waniliowy, dalej miksując.

Mąkę wymieszać z sodą i solą i dodać do masy.

Dosypać płatki owsiane, orzechy i czekoladę, całość dokładnie wymieszać.

Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia.

Nakładać porcjami ciasto na blachy, pamiętając o zachowaniu odstępach.

Piec w piekarniku nagrzanym do 175ºC przez ok. 10-15 min. w zależności od wielkości ciastek lub do momentu, gdy brzegi ciastek zaczną przybierać kolor brązowy.

Upieczone przełożyć na metalową kratkę.

Uwaga: Jeśli przygotowujemy ciasto z podwójne porcji, z połowy surowego ciasta można uformować rulon, owinąć w folię spożywczą i przechowywać kilka dni w lodówce, a kiedy zechcemy pokroić w plasterki i upiec.

Anatomia_farmy_15

 

Chrupiące muffinki marchewkowe z olejem rzepakowym

vanilia81

chrupiące muffinki marchewkowe z pestkami dyni i słonecznika i olejem rzepakowym

,,Marchewkowe pole rośnie wokół mnie
W marchewkowym polu jak warzywo tkwię
Głową na dół zakopany niczym struś
Chcesz mnie spotkać, głowę obok w ziemię wpuść

Wszystko się może zdarzyć
Wszystko się może zdarzyć..."

Lady Pank

To tak tytułem muzycznego wstępu, a teraz...

Wyobraźcie sobie pęczek ubrudzonej ziemią młodej marchwi, pola ukwiecone radośnie żółtym rzepakiem, skąpane w słońcu kłosy pszenicy, pomarańczową dynię na schodach przed domem i rząd słoneczników pod płotem ugiętych od ciężaru swoich nasion. Pomyślcie o kurniku z czerwonym daszkiem, z którego dochodzi gdakanie kur i krowach leniwie skubiących trawę na łące. To widok, którym za kilka tygodni, po przeprowadzce na wieś stanie się naszą codziennością, ale to też wyobrażenie tego, z czego składają się dzisiejsze muffiny. Kwintesencja polskiej wsi, garść natury i cicha nadzieja, że życie, które tam na nas czeka, będzie tak dobre jak ten dzisiejszy podwieczorek, które bardzo Wam polecam...

Składniki:

(szklanka 250 ml)

  • pęczek młodej marchwi
  • 100 g (niepełna szklanka) mieszanki pestek dyni i słonecznika
  • szklanka cukru ( u mnie ¾ szklanki białego i ¹⁄3 brązowego)
  • ¾ szklanki oleju rzepakowego
  • 2 duże jajka
  • 1 i ½ szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka sody
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • kilka łyżek kremowego, białego serka

Odciąć natkę marchewek tak, by zostały na niej kawałki marchwi, a następnie przyciąć  zachowująca kilka centymetrów łodygi, dokładnie umyć i odłożyć do dekoracji.

Kilka marchewek obrać, umyć i zetrzeć na grubych oczkach, tak by otrzymać jej 2 szklanki.

Przełożyć do większej miseczki/misy miksera, dodać do cukier, jajka, olej rzepakowy oraz pestki dyni i słonecznika.

Zmiksować na wolnych obrotach (lub dokładnie wymieszać).

Do drugiej miseczki przesiać mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia i cynamonem, wymieszać.

Sypkie składniki wsypać do miski z mokrymi i dokładnie wymieszać (ręcznie lub krótko mikserem)

Foremkę na muffiny wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem do ¾ wysokości.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 175°C przez 20 min.

Przestudzone muffinki posmarować serkiem, na czubkach umieścić odcięte kawałki marchwi.

Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego bez względu na to, czy smażę naleśniki, czy piekę muffiny, używam w mojej kuchni właśnie tego gatunku oleju.

Całkiem niedawno piekłam marchewkowy tort, który również polecam.

chrupiące muffinki marchewkowe z pestkami dyni i słonecznika i olejem rzepakowym

chrupiące muffinki marchewkowe z pestkami dyni i słonecznika i olejem rzepakowym

chrupiące muffinki marchewkowe z pestkami dyni i słonecznika i olejem rzepakowym

chrupiące muffinki marchewkowe z pestkami dyni i słonecznika i olejem rzepakowym

Przepis bierze udział w konkursie "Blogerzy odkrywają walory oleju rzepakowego"

© Ciasteczkolandia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci