Menu

Ciasteczkolandia

Wpisy otagowane : woda-rozana

Magdalenki pączki róż

vanilia81

różane magdalenki

Nigella Lawson nazwała tak te delikatne, lekkie biszkoptowe babeczki, bo przypominają zwinięte pączki róż, a dodatkowo aromatyzowane są wodą różaną. Jeden z bardziej kobiecych wypieków jakie znam. Różany akcent nie jest nachalny, ale zdecydowanie wyczuwalny. To coś co warto upiec z okazji Dnia Kobiet, na spotkanie z  przyjaciółkami lub na wieczór panieński.

Składniki:

  • 50 g masła + 1 łyżka
  • 1 duże jajko
  • 40 g drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 45 g mąki tortowej ( w oryginale włoska 00)
  • 1 łyżka wody różanej
  • cukier puder do oprószenia

Masło stopić ( na mały ogniu lub w mikrofali).

W misce ubijać mikserem przez 5 min. jajko z cukrem i szczyptą soli.

Do masy jajecznej przesiać mąkę i całość delikatnie najlepiej za pomocą szpatułki wymieszać.

Odłożyć łyżkę stopionego masła (posłuży do wysmarowania foremki), resztę wraz z wodą różą dodać do ciasta. Powoli, starannie całość wymieszać.

Odstawić miseczkę na godzinę do lodówki,a następnie wyjąć je pół godziny przed pieczeniem, by wróciło do temp. pokojowej.

Solidnie natłuścić wgłębienia foremki do magdalenek (masło można ponownie stopić),najwygodniej zrobić to pędzelkiem kuchennym.

Ja każde wgłębienie (ok.4 cm) wypełniłam 2 płaskimi łyżeczkami ciasta i wystarczyło mi go na 14-16 wgłębień. Nigella najpierw pisze, że potrzebujemy blachę z 24 wgłębieniami, a potem podaje, że z przepisu uzyskamy 48 magdalenek...:)  Piekłam je dwukrotnie i moim zdaniem nie ma szans uzyskania aż takiej ich ilości, co nie zmienia faktu, że nawet tuzin róż do szczęścia wystarczy...

Piec 3-5 min. w temp. 220ºC.

różane magdalenki

różane magdalenki

różane magdalenki

źródło: ,,Jak być domową boginią" Nigella Lawson

Mus z białej czekolady z różano-cytrynową nutą

vanilia81

różano-cytrynowy mus z białej czekolady

W musie tym intensywna słodycz białej czekolady została otulona subtelnym różanym aromatem i skropiona dla równowagi orzeźwiająca cytryną. Lekko (nie mówię tu o kaloriach, a konsystencji ;)), świeżo, romantycznie...Pięknych Walentynek i dużo miłości nie tylko 14 lutego Wam życzę:*

Składniki (na 2-3 porcje)

  • 100 g białej czekolady
  • 150 ml śmietany kremówki
  • płaska łyżeczka żelatyny
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki wody różanej
  • łyżeczka soku  cytryny
  • łyżeczka skórki otartej cytryny 
  • odrobina soli (pół szczypty)

Czekoladę (połamaną na kawałki) ze śmietanę umieścić w rondelku i stopić w kąpieli wodnej.

Żelatynę zalać łyżką ciepłej wody i wymieszać, by się rozpuściła. Naczynie z nią można umieścić w garnku z wodą kąpieli wodnej, ułatwi to sprawę.

Żółtka oddzielić od białek.

Do ostudzonej lekko mieszaniny czekoladowej dodać żelatynę, żółtka, wodę różaną, cytrynę oraz skórkę z niej otartą, całość dobrze wymieszać (najlepiej ubijaczką)

Odstawić na kwadrans do lodówki.

Ubić białka z odrobiną soli na sztywno.

Delikatnie, ale dokładnie wmieszać białka do schłodzonej masy.

Przelać do miseczek w których mus będziemy podawać i wstawić ponownie do lodówki na min. 3 godz.

różano-cytrynowy mus z białej czekolady

różano-cytrynowy mus z białej czekolady

przepis własny

© Ciasteczkolandia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci