Menu

Ciasteczkolandia

Wpisy otagowane : banany

Malinowo- bananowe tiramisu dla dzieci

vanilia81

malinowobananowe_tiramisu_dla_dzieci_z_bita_mietana_mlekiem_i_mascarpone_1

Z klasycznym tiramisu jest jeden problem. Surowe żółtka, kawa i alkohol dyskwalifikują go z listy deserów dla dzieci. Wymyśliłam więc dla nich, jego mleczno- owocową wersję, którą mogą zajadać nawet roczne dzieci. Mięciutkie biszkopty nasączone mlekiem lub kakao, pełna witamin słodko- kwaśna warstwa bananów i malin, a wszystko to pokryte pierzynka z puszystej bitej śmietany i seria mascarpone. Mleko i przetwory mleczne to ważne elementy w diecie dzieci i młodzieży, ponieważ są źródłem wapnia, który  buduje i dba o ich zęby i kości.

Tiramisu sprawdzi się oczywiście jako podwieczorek, choć zauważyłam, że kiedy w weekend przygotuje je wieczorem, to  znikają z lodówki już w porze drugiego śniadania...

Składniki:

na 3 porcje

  • 15 szt. podłużnych biszkoptów (najlepiej bez cukrowej posypki)
  • szklanka mleka
  • łyżka rozpuszczalnego napoju kakaowego (u mnie malinowy)
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 3 pełne łyżki serka mascarpone
  • 2 łyżeczki miodu, ksylolitu lub cukru
  • 1 banan
  • 3 garści malin
  • sok z połowy cytryny (opcjonalnie)
  • listki melisy do ozdoby (opcjonalnie)

Z mleka i proszku kakao przygotować napój, przelać do płaskiego naczynia.

Maliny przebrać, umyć, odszypułkować.

Banana obrać, pokroić w ok. pół centymetrowe plasterki i zanurzyć je w soku z cytryny (jeśli zależy nam by nie zczerniały).

Śmietanę (schłodzoną!) ubić, pod koniec ubijania dodać miód lub cukier, serek mascarpone i  krótko zmiksować.

Przygotować 3 miseczki/ szersze szklanki.

Biszkopty maczać po kolei w mleku, tak by się nim nasączyły, ale nie rozpadły.

Wyłożyć nimi dno, przycinając jeśli to konieczne (na spód przewidziane są 3 biszkopty).

Na biszkopty nałożyć po dwie łyżki kremu z bitej śmietany i mascarpone, na niego, gęsto warstwę z połówek plasterków banana i malin.

Następnie ponownie układamy warstwę nasączonych w napoju mlecznym biszkoptów, na nią warstwę masy śmietankowo - serowej (wygładzając ja szpatułka lub nożem) na górze umieszczamy resztę owoców, ozdabiamy melisa (ucząc w ten sposób dzieci estetyki...)

To tiramisu nie zawiera jajek, nie wymaga więc leżakowania w lodówce.

Smacznego!

malinowobananowe_tiramisu_dla_dzieci_z_bita_mietana_mlekiem_i_mascarpone_2

malinowobananowe_tiramisu_dla_dzieci_z_bita_mietana_mlekiem_i_mascarpone

 

 

Chlebek bananowy z migdałami Billa Grangera

vanilia81

 chleb bananowy Bill Granger

Chlebków bananowych znajdziecie na blogu już kilka  i szczerze mówiąc trudno byłoby mi polecić, któryś szczególe.

Wszystkie są smacznym, szybkich i prostym w przygotowaniu sposobem na wykorzystanie nadwyżki dojrzałych bananów. Dziś do listy dorzucam przepis Billa Grangera, na wersję z migdałami. 

Zobacz także:

Bananowy chlebek z burbonem/rumem i orzechami włoskimi Nigelli Lawson

Ciasto z karmelizowanymi bananami

Składniki:

  • 50 g brązowego cukru (najlepiej drobnego)
  • 30 g posiekanych migdałów
  • 250 ml kwaśnej śmietany (12 lub 18%)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 100 g masła
  • 200 g cukru
  • 2 jajka
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 250 g miękkich, dojrzałych bananów (ok. 2 średnich sztuk)

temperatura pieczenia: 200º C

foremki : 2 szt. keksówek 10 cm x 18 cm

Masło stopić, odstawić do ostudzenia.

Brązowy cukier wymieszać w małej miseczce z migdałami. Odstawić 

W dużej misce wymieszać śmietanę z sodą i odstawić na 5 min.

Po tym czasie dodać masło, biały cukier i roztrzepane wcześniej widelcem jajka.

Do osobnej miski przesiać mąkę, proszek i cynamon.

Stopniowo dodawać do suchych składników śmietanową masę, a na koniec pogniecione banany.

Wymieszać tylko do połączenia się składników.

Foremki natłuścić w kilku miejscach i wyłożyć papierem do pieczenia.

Przelać ciasto do foremek, posypać je mieszanką brązowego cukru i posiekanych migdałów.

Piec w nagrzanym do 200°C piekarniku przez 1 godzinę (lub chwilę dłużej, do momentu, aż wbity w ciasto patyczek do szaszłyka będzie suchy)

Wyjąć i odstawić na 20 min., a następnie wydobyć z foremki i odstawić (najlepiej na metalowej kratce)do ostygnięcia.


ib laursen

chlebek bananowy Bill Granger

prosty chlebek bananowy

chlebek bananowy prosty szybki z migdałami

źródło przepisu ( zmniejszyłam ilość cukru): Bill Granger ,,Nakarm mnie"

Ceramika widoczna na zdjęciu pochodzi ze sklepu Pretty Home

Pełnoziarnista babka bananowo -kakaowa

vanilia81

babka bananowo-kakaowa

Mam mieszane uczucia do mąki pełnoziarnistej. Oczywiście zdaje sobie sprawę z jej zalet i pamiętam, że bardzo smakowały mi pełnoziarniste muffinki z czarną porzeczką, nie mniej w tej babce charakterystyczny ,,pełnoziarnisty" posmak trochę mi przeszkadzał, dzieci o dziwo się zajadały (ale one zjadłyby chyba nawet robaki, gdyby tylko podać je z cukrem i polać polewą czekoladową). Z cała pewnością upiekę tą babkę ponownie, ale wykorzystując jedynie 340 g mąki zwykłej. 

Ciasto to warto upiec gdy mamy na zbyciu przejrzałe banany, takie nadają się do niej najlepiej, dodają jej wilgotności i słodyczy (choć nie jest to wypiek szczególnie słodki). Sposobem przygotowania, konsystencją i smakiem przypomina muffiny.

Składniki:

  • 220 g mąki pszennej
  • 120 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 70 g kakao w proszku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 200 g cukru pudru
  • 2 duże jajka
  • 2 duże przejrzałe banany
  • 125 ml gęstego jogurtu
  • 100 ml mleka*
  • 125 ml oleju roślinnego (rzepakowy, słonecznikowy)

Polewa:

  • 150 g cukru pudru
  • 1 łyżka kakao w proszku
  • 2 łyżki mleka

* jogurt i mleko można zastąpić 225 ml maślanką lub kefirem

Do jednej miski przesiać oba rozdaje mąki, kakao, proszek do pieczenia i sodę.

Dodać cukier i dokładnie wymieszać widelcem.

W drugiej misce roztrzepać jajka, dodać rozgniecione banany, maślankę i olej.

Całość przelać do miski z mąką i dokładnie wymieszać (ręcznie lub na wolnych obrotach miksera).

Formę z kominem do babki lekko natłuścić, przelać do niej ciasto.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C, przez 40- 45 min., do momentu, aż wbity w ciasto patyczek, po wyciągnięciu z niego będzie suchy.

Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika i odstawić na 5 min., a następnie wyciągnąć z formy, wyłożyć na metalową kratkę i wystudzić (ok. 1 godz.)

Składniki polewy wymieszać i polać nią wystudzone ciasto.

mleko w butelce

babka bananowo- kakaowa

 

Koktajl truskawkowo-bananowy z migdałami

vanilia81

koktajl truskawkowo-banaowy z migdałami

Z sympatii do truskawek, ze słabości do różu i totalnego braku czasu na ambitniejsze drugie śniadania/podwieczorki, pożyczonym od Mamy blenderem (oddam,obiecuję...) serwuję przeróżne wariacje truskawkowych koktajli. Są zdrowe, pożywne, orzeźwiające i...takie ładne!

Składniki:

  • ok. 20 dag truskawek
  • 1 banan
  • 350 g schłodzonego jogurtu naturalnego (użyłam Bakoma Naturalny Gęsty)
  • 20 g płatków migdałowych

Truskawki umyć i odszypułkować.

Banana obrać o pokroić na 3-4 kawałki.

Jogurt, płatki i owoce umieścić w dzbanku/naczyniu blendera i miksować kilkanaście sekund.

Przelać do szklanek i cieszyć się latem...

koktajl truskawkowo-bananowy z migdałami

koktajl truskawkowo-bananowy z migdałami

Śniadaniowe lody jogurtowe z musli i owocami

vanilia81

jogurtowe lody z musli i owocami

Co powiecie na to, by poranną porcje musli wymieszać z jogurtem, posypać owocami i...zmrozić? Takie śniadanie na patyku to frajda dla dzieci, nie odmówią go nawet te, które na co dzień kręcą nosem na widok jogurtu naturalnego, bo jest mało słodki i brak mu koloru. Zapewniam, że w tym przypadku zjedzą go i w swym zachwycie nie zgłoszą żadnych uwag.

Składniki:

  • 4 łyżki musli (najlepiej zwykłych z rodzynkami, bez orzechów)
  • 8 łyżek jogurtu naturalnego (użyłam Naturalnie Gęsty Bakomy)
  • mały banan
  • kiwi
  • garść malin (mogą być mrożone)

Musli wsypać do miseczki, dodać 2 łyżki jogurtu i wymieszać. Powstałą masą napełnić pojemniczki na lody (lub małe, plastikowe pojemniczki po np. serkach dla dzieci)

Następnie powkładać do nich po plasterku banana, kiwi i kilka malin.

Na owoce wyłożyć resztę jogurtu, wbić patyczki i włożyć do zamrażalnika na min. 2-3 godziny.

Gotowe lody najłatwiej wydobyć, zanurzają od dołu pojemniczek w ciepłej wodzie.

 

jogurtowe lody z musli i owocami

przepis własny

Ciasto z karmelizowanymi bananami

vanilia81

chlebek z karmelizowanymi bananami

Foremkę keksówkę wygrzebuję z kuchennej szafki najczęściej jesienią. Pewnie dlatego, że takie wypieki pasują do ciepłej, popołudniowej herbaty, kiedy za oknem tak szybko robi się ciemno. Chlebki bananowe zarówno bez dodatków, jak i ten z przepisu Nigelli z bakaliami, piekę również wtedy, gdy znajduję w domu bardzo dojrzałe banany, które swym kolorem nie zachęcają do jedzenia, a paradoksalnie do pieczenia są najlepsze! W tym przepisie banany przed dodaniem do ciasta zostały skarmelizowane, co fajnie podkręciło ich smak. To prosty, warty polecenia przepis.

Składniki:

  • 3 banany (ok.460 g)pokrojone w 1 cm plasterki
  • 120g cukru
  • 80 g masła
  • 50 ml mleka
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
  • 230 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • ½ soli

Cukier z masłem rozpuścić na (najlepiej teflonowej) patelni.

Mieszać, aż powstanie złotobrązowy karmel.

Zdjąć z ognia, wrzucić plasterki banana i wymieszać, by karmel obkleił banany

Odstawić do ostudzenia, a następnie rozgnieść je.

Jajko ubić lekko z mlekiem i waniliowym ekstraktem, dodać banany i zmiksować.

W osobnej miseczce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól- całość połączyć za pomocą widelca (nie miksować!) z masą z bananami.

Keksówkę (ok. 27 cm x 13 cm) wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.

Przelać do niej ciasto i piec w rozgrzanym do 170°C piekarniku przez 45-50 min.

Chwilę przestudzić w formie, przełożyć na metalową kratkę

 

chlebek z karmelizownymi bananami

źródło: ,,White Plate. Słodkie" Eliza Mórawska

Chlebek bananowy (Banana bread)

vanilia81

banana bread

Propozycja dla każdego, nawet osób, które zaczynają przygodę z pieczeniem. Doskonała alternatywa dla miłośników muffinek bananowych. Jeden z najlepszych sposobów na wykorzystanie bardzo dojrzałych (brązowiejących wręcz)) bananów. Banalnie proste, smaczne ciasto do podjadania w tygodniu ze szklanką mleka, czy herbaty. Moje dzieci z nim przepadają. Zapach, którym wypełni się dom podczas jego pieczenia, poprawi humor wszystkim domownikom. Czy banany pod wpływem ciepła nie uwalniają przypadkiem endorfin?

Składniki:

  • 100 g rodzynek
  • 75 ml burbona lub rumu
  • 175 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ sody oczyszczonej
  • ½ soli
  • 125 g stopionego masła
  • 150 g cukru
  • 2 duże jajka
  • 4 małe bardzo dojrzałe banany (ok. 300g)
  • 60 g siekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Rodzynki zalać rumem/burbonem w rondelku i doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia, przykryć i odstawić na godzinę. Ja (przez roztargnienie) pominęłam etap podgrzania ich i tylko poleżały w alkoholu.

Do miseczki wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i starannie wymieszaj.

W większej misce zmieszaj stopione masło z cukrem, tak by cukier się rozpuścił. Mieszając wbijać po kolei jajka i dodać rozgniecione banany.

Wmieszaj w masę, najlepiej drewnianą łyżką, orzechy, (odsączone!) rodzynki i ekstrakt waniliowy.

Dosypuj po jednej trzeciej części sypkich składników, mieszając po każdym dodaniu.

Keksówkę o wymiarach 23 x 13 x 7 cm wysmarować masłem i wysypać mąką (ja wyłożyłam ją papierem do pieczenia)

Przelać ciasto do foremki i piec (na środkowym poziomie piekarnika) przez ok 1 - 1 ¼ godz. Jeśli cisto jest upieczone, wbita w niego wykałaczka, po wyciągnięciu będzie sucha i czysta. Po upieczeniu odstawić cisto do ostygnięcia.

UWAGI:

Na pewno wielu z Was nie przepada za rodzynkami. Ja mam do nich stosunek obojętny, nie jestem fanką, ale też nie przeszkadzają mi. W tym cieście ja ich nie wyczuwam, to tak jakby stanowiły ciasto, a nie były ich dodatkiem. Wyjątkowo opornych sugeruję użycie suszonej żurawiny lub drobno pokrojonych suszonych moreli. Nie piekłam takiej wersji, ale nie widzę powodu, dla którego ten eksperyment miałby się nie powieść.

 

banana bread

banana bread

Źródło: ,,Jak zostać domową boginia" Nigella Lawson

MUFFINKI BANANOWE

vanilia81

Te muffinki to najlepszy sposób jaki znam za wykorzystanie ciemniejących bananów, bo takie właśnie są do nich najlepsze. Od kiedy przyniosłam je kiedyś mojej przyjaciółce Ewie, jej córka Ola piekła je potem kilka dni pod rząd, tak im przypadły do gustu :)

Składniki suche:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • łyżeczka sody
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki cukru

Składniki mokre:

  • pół szklanki oleju
  • pół szklanki maślanki lub kefiru
  • 1 jajko
  • łyżka rumu (niekoniecznie)
  • 2-3 rozgniecione banany

Wymieszać osobno składniki suche i mokre, wlać składniki mokre do suchych, dodać banany i niedbale wymieszać widelcem, tylko tak by składniki się połączyły. Piec w natłuszczonej (lub wyłożonej papilotkami) formie na 12 muffinek ok. 25 min. (sprawdzać drewnianym patyczkiem) w temp. 175 stopni C. Za sprawa bananów są mięciutkie nawet następnego dnia.

 

Chlebek bananowy (bez dodatków)

vanilia81

Przygodę z chlebkami ,,na słodko" zaczęłam od tego przepisu. W Stanach Zjednoczonych chlebek ten nazywany jest Banana bread i bardzo tam popularny. W smaku przypomina mi muffinki bananowe, które kiedyś namiętnie piekłam (tam używałam cukru brązowego, co i tu mogłoby się sprawdzić). Wilgotne, puchate i mocno bananowe. Postawiłam na klasyczna wersję, bez dodatków typu orzechy, czy kawałki czekolady, dodałam tylko odrobinę cynamonu.

Składniki:

  • 3 - 4 dojrzałe banany
  • szklanki roztopionego masła
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 roztrzepane jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilii/ kilka kropel aromatu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 ½ szklanki mąki

Zrobienie ciasta nie wymaga użycia (brudzenia... ) miksera.

W dużym naczyniu wymieszać roztopione masło z rozgniecionymi bananami.

Dodać cukier, roztrzepane jajko, wanilię, a następnie mąkę, sodę i szczyptę soli. Wymieszać.

Piec przez godzinę czasu w piekarniku nagrzanym do 170°C, w podłużnej formie tzw. keksówce o wymiarach 10 x 20 cm. 

 

 źródło przepisu: mojewypieki.com

© Ciasteczkolandia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci