Menu

Ciasteczkolandia

Wpisy otagowane : sniadania

Malinowo- bananowe tiramisu dla dzieci

vanilia81

malinowobananowe_tiramisu_dla_dzieci_z_bita_mietana_mlekiem_i_mascarpone_1

Z klasycznym tiramisu jest jeden problem. Surowe żółtka, kawa i alkohol dyskwalifikują go z listy deserów dla dzieci. Wymyśliłam więc dla nich, jego mleczno- owocową wersję, którą mogą zajadać nawet roczne dzieci. Mięciutkie biszkopty nasączone mlekiem lub kakao, pełna witamin słodko- kwaśna warstwa bananów i malin, a wszystko to pokryte pierzynka z puszystej bitej śmietany i seria mascarpone. Mleko i przetwory mleczne to ważne elementy w diecie dzieci i młodzieży, ponieważ są źródłem wapnia, który  buduje i dba o ich zęby i kości.

Tiramisu sprawdzi się oczywiście jako podwieczorek, choć zauważyłam, że kiedy w weekend przygotuje je wieczorem, to  znikają z lodówki już w porze drugiego śniadania...

Składniki:

na 3 porcje

  • 15 szt. podłużnych biszkoptów (najlepiej bez cukrowej posypki)
  • szklanka mleka
  • łyżka rozpuszczalnego napoju kakaowego (u mnie malinowy)
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 3 pełne łyżki serka mascarpone
  • 2 łyżeczki miodu, ksylolitu lub cukru
  • 1 banan
  • 3 garści malin
  • sok z połowy cytryny (opcjonalnie)
  • listki melisy do ozdoby (opcjonalnie)

Z mleka i proszku kakao przygotować napój, przelać do płaskiego naczynia.

Maliny przebrać, umyć, odszypułkować.

Banana obrać, pokroić w ok. pół centymetrowe plasterki i zanurzyć je w soku z cytryny (jeśli zależy nam by nie zczerniały).

Śmietanę (schłodzoną!) ubić, pod koniec ubijania dodać miód lub cukier, serek mascarpone i  krótko zmiksować.

Przygotować 3 miseczki/ szersze szklanki.

Biszkopty maczać po kolei w mleku, tak by się nim nasączyły, ale nie rozpadły.

Wyłożyć nimi dno, przycinając jeśli to konieczne (na spód przewidziane są 3 biszkopty).

Na biszkopty nałożyć po dwie łyżki kremu z bitej śmietany i mascarpone, na niego, gęsto warstwę z połówek plasterków banana i malin.

Następnie ponownie układamy warstwę nasączonych w napoju mlecznym biszkoptów, na nią warstwę masy śmietankowo - serowej (wygładzając ja szpatułka lub nożem) na górze umieszczamy resztę owoców, ozdabiamy melisa (ucząc w ten sposób dzieci estetyki...)

To tiramisu nie zawiera jajek, nie wymaga więc leżakowania w lodówce.

Smacznego!

malinowobananowe_tiramisu_dla_dzieci_z_bita_mietana_mlekiem_i_mascarpone_2

malinowobananowe_tiramisu_dla_dzieci_z_bita_mietana_mlekiem_i_mascarpone

 

 

Śniadaniowe lody jogurtowe z musli i owocami

vanilia81

jogurtowe lody z musli i owocami

Co powiecie na to, by poranną porcje musli wymieszać z jogurtem, posypać owocami i...zmrozić? Takie śniadanie na patyku to frajda dla dzieci, nie odmówią go nawet te, które na co dzień kręcą nosem na widok jogurtu naturalnego, bo jest mało słodki i brak mu koloru. Zapewniam, że w tym przypadku zjedzą go i w swym zachwycie nie zgłoszą żadnych uwag.

Składniki:

  • 4 łyżki musli (najlepiej zwykłych z rodzynkami, bez orzechów)
  • 8 łyżek jogurtu naturalnego (użyłam Naturalnie Gęsty Bakomy)
  • mały banan
  • kiwi
  • garść malin (mogą być mrożone)

Musli wsypać do miseczki, dodać 2 łyżki jogurtu i wymieszać. Powstałą masą napełnić pojemniczki na lody (lub małe, plastikowe pojemniczki po np. serkach dla dzieci)

Następnie powkładać do nich po plasterku banana, kiwi i kilka malin.

Na owoce wyłożyć resztę jogurtu, wbić patyczki i włożyć do zamrażalnika na min. 2-3 godziny.

Gotowe lody najłatwiej wydobyć, zanurzają od dołu pojemniczek w ciepłej wodzie.

 

jogurtowe lody z musli i owocami

przepis własny

Karaibska owsianka w słoiczku

vanilia81

 karaibska owsianka w słoiczku

Ludzi można podzielić na skowronki i sowy. Ci pierwsi kładą się spać o przyzwoitej porze i rano nie maja problemu ze wstaniem z łóżka, sowom obcy jest sen przed północą, bo wieczór i noc to ich ulubiona pora dnia. Skowronki znam trzy: mojego dziadka, sąsiada i panią dozorczynie w bloku. Sów (ze mną na czele) jest zdecydowanie więcej i to ich powinien zainteresować dzisiejszy przepis.

Pomysł na owsiankę w słoiczku jest z pewnością części z Was znany. Cała zabawa polega na tym, by płatki owsiane poprzekładać w słoiczku jogurtem i owocami, odstawić na noc do lodówki, a rano cieszyć się gotowym śniadaniem, które można podać dzieciom lub zabrać do pracy. 

Użyć można dowolnych owoców (maliny, truskawki i jagody to u nas hit), kombinacji jest nieskończenie wiele i z pewnością jeszcze nie jedną wersję, którą jadamy pokaże na blogu. Dziś jej karaibska odsłona. Płatki owsiane z wiórkami kokosowymi, odrobiną brązowego cukru, kawałki banana i jogurt naturalny. Jeśli nie liczycie kalorii (tudzież nie przeraża was widmo próchnicy u dzieci) polecam banany skarmelizować. Nie zaszkodzi jej też plasterek ananasa.

Banalnie proste, zdrowe i smaczne! To co, słoiczki w ruch?

Składniki:

(na jeden słoiczek 370 g)

  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • łyżeczka brązowego cukru
  • mały kubeczek jogurtu naturalnego (używam Naturalny Gęsty Bakomy)
  • mały banan
  • łyżka płatków kokosowych (lub dodatkowa łyżka wiórek)

W małej miseczce wymieszać płatki owsiane z wiórkami kokosowymi i brązowy cukrem.

Banana pokroić w plasterki (żeby nie ściemniały, dobrze jest skropić je sokiem z cytryny). Kilkoma plasterkami wyłożyć dno słoiczka.

Na banana nałożyć dwie łyżki jogurtu.

Następnie wsypać do słoiczka dwie łyżki przygotowanej mieszanki z płatków owsianych, kokosa i cukru.

Na to kolejno: 2 łyżki jogurtu, 2 łyżki płatków, łyżka jogurtu, plasterki banana i płatki kokosowe (najlepiej podprażone wcześniej na patelni)

Oczywiście kolejność jest dowolna, ważne tylko żeby płatki miały kontakt były jogurtem, by ten mógł je zmiękczyć.

karaibska owsianka w słoiczku

karaibska owsianka w słoiczku

przepis własny

© Ciasteczkolandia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci