Menu

Ciasteczkolandia

Wpisy otagowane : brzoskwinie

Dżem brzoskwiniowy z brązowym cukrem

vanilia81

dżem brzoskwiniowy z brązowym cukrem

Promyki słońca zamknięte w słoiczkach. Brązowy cukier jeszcze bardziej podkreśla ciepłą nutę brzoskwini. Na porannych tostach smakują świetnie :)

Składniki:( na dwa 150ml słoiczki)

  • kilogram dojrzałych brzoskwiń ( waga po obraniu i pozbawieniu pestek)
  • pół szklanki brązowego cukru
  • pół szklanki wody

Brzoskwinie umyć, obrać, pozbawić pestek. Odważyć kilogram i pokroić w kosteczkę (1-2 cm)

Wrzucić do garnka, zalać wodą, dodać sok z cytryny i gotować na małym ogniu przez 30 min.

Dosypać cukier i gotować kolejne pół godziny, mieszając od czasu do czasu by nie przywarły do dna.

Następnego dnia (lub po kilku godzinach przerwy) gotować kolejną godzinę (pilnując, by ich nie przypalić)

Przełożyć do wyparzonych słoiczków i dobrze zakręcić. Ja dodatkowo je pasteryzuje (gotując zakręcone słoiczki przez 10min. w garnku wypełnionym do połowy ich wysokości wodą)

Gotowe dżemy ustawić do góry dnem, aż przestygną.

 

dżem brzoskwiniowy z brązowym cukrem

Dżem brzoskwiniowy z brązowym cukrem

 

 

 

Jajka w czekoladowych foremkach

vanilia81

jajka w czekoladowych skorupkach

To nie tyle przepis, co pomysł na wykorzystanie silikonowych foremek w kształcie jajek. Kiedy trafiły w moje ręce, oczami wyobraźni widziałam na wielkanocnym stole drożdżowe bułeczki, małe pasztety w nich upieczone i...czekoladowe jajka niespodzianki. Skoro czekoladki, które zdarza mi się robić w domu, tak zgrabnie wyskakują z miniaturowych silikonowych foremek, to dlaczego miałoby się to nie udać z większymi? Jak widać na zdjęciach pomysł okazał się wykonalny, czekoladowe miseczki dały się wydobyć z formy, a wielkanocne wzorki wyraźnie odbiły się na czekoladzie.

Wypełnić można je dowolnym, białym nadzieniem, które będzie udawało białko: przestudzonym budyniem śmietankowych, bitą śmietaną, lub taka jak ja kremem z bitej śmietany i serka.

W roli żółtek sprawdzi się najlepiej oczywiście brzoskwinia.

Składniki (na cztery miseczki):

  • 200 g dowolnej czekolady

Połowę czekolady stopić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, wymieszać i za pomocą pędzelka (używam silikonowego) nałożyć dokładnie czekoladę wewnątrz foremek, tak by znalazła się w każdym wgłębieniu. Odstawić na 15 min, do lodówki. Stopić drugą tabliczkę czekolady i nałożyć drugą jej warstwę. Ponownie odłożyć do schłodzenia.

Nadzienie:

  • 200 g śmietany kremówki
  • 100 g serka kremowego (kanapkowo-sernikowego) lub mascarpone
  • ok. 2 łyżek cukru pudru
  • 4 połówki brzoskwiń z puszki

Brzoskwie przeciąć wzdłuż (żeby ,,żółtka" nie były za wysokie) za pomocą małego kieliszka wyciąć kółeczka.

Śmietanę ubić, dodać cukier puder, serek i ponownie, krótko zmiksować.

Czekoladowe skorupki ostrożnie wydobyć z foremek, napełnić je masą śmietanowo-serową. W dolnej, szerszej części położyć brzoskwinie i delikatnie wcisnąć ją w krem. Gotowe :)

Uwagi:

Przyszło mi do głowy, że zamiast wydobywać czekoladowe skorupki ze środka foremek, łatwiej byłoby to zrobić smarując czekoladą wypukłą część foremki, wtedy wystarczyłoby je ściągnąć...

Uprzedzając pytania- foremkę można kupić w Lidlu, pojawia się co roku w okresie wielkanocnym. Polecam je, z taką jakością silikonu jeszcze się nie spotkałam.

jajka w czekoladowych skorupkach

czekoladowa tarta bez spodu z puree malinowym

jajka w czekoladowych skorupkach

SERNIK BRZOSKWINIOWY NA ZIMNO

vanilia81

sernik z brzoskwiniami na zimno

Serniczek ten zadebiutował na naszym stole podczas tegorocznej Wielkanocy i musze przyznać, że świetnie się sprawdził. Powinnam go może nazwać serniczkiem pożegnalnym, ponieważ jest to póki co to mój ostatni przepis dodany do Ciasteczkolandii. Z brzuszkiem wielkości piłki do koszykówki coraz trudniej jest mi poświęcać się w kuchni, a za miesiąc z ogromna radością poświęcę się innemu (niemniej słodkiemu) zajęciu. Dziękuje wszystkim odwiedzającym Ciasteczkolandię oraz moim blogowym koleżankom (będę zaglądać na Wasze blogi napewno). Pozdrawiam Wszystkich wiosennie :)

Przepis na serniczek, pochodzi z miesiecznika ,,Moje gotowanie". Serniczek jest prosty w przygotowaniu, ale jego przygotowanie trochę trwa, ze względu na konieczność odczekania aż kolejna warstwa stężeje na tyle, by utrzymać ciężar kolejnej.

Składniki:

  • 3 serki waniliowe
  • galaretka cytrynowa w proszku (użyłam pomarańczowej)
  • galaretka brzoskwiniowa w proszku
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 10 dag biszkoptów (użyłam podłużnych)
  • puszka brzoskwiń

Galaretkę cytrynową rozpuścić w szklance gorącej wody, ostudzić. Gdy zacznie tężeć wymieszać z serkami waniliowymi.

Brzoskwinie odsączyć z zalewy.

Biszkopty rozłożyć na dnie tortownicy ( o średnicy 22 cm), lekko skropić sokiem z brzoskwiń. Połowę owoców pokroić w kostkę, dodać do masy serowej, wyłożyc na biszkopty. Odstawić do schlodzenia na ok. 20 min.

W ½  szklanki gorącej wody rozpuścić żelatynę, ostudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać żelatynę, dokładnie wymieszać, wylać na masę serową.

Rozłożyć pokrojone w plasterki pozostałe brzoskwinie. Galaretkę brzoskwiniową rozpuścić w gorącej wodzie. Gdy zacznie tężeć, zalać brzoskwinie i odstawic na 2-3 godziny.

sernik z brzoskwiniami na zimno

Źródło: ,,Moje gotowanie" (zmniejszyłam ilość śmietany kremówki)

CIASTECZKA SEROWE

vanilia81

Uwielbiam ten przepis za łatwe do zapamietania proporcje składników, za prostote wykonania no i i oczywiście za smak. Długo żyłam w świadomości, że jest to stary przepis z niemieckich książek z przepisami mojej prababci, niedawno brutalnie odkryłam w internecie (i książce Ewy Wachowicz), jak bardzo się myliłam, bo przepis jest bardzo popularny. Łatwiutkie do zapamietania proporcje, tyle samo mąki, białego sera i masła. Ciasto jest bardzo wdzięczne w obróbce, a efekt palce lizać. Wiem, że popularne są wersje z jabłkami (wtedy lepi się ciasto jak na pierogi), z powidłami (wtedy można je zawinąć w rogaliki), ja najchętniej wycinam radełkiem z ciasta kwadraty, na środku każdego kładę kawalki brzoskwiń z puszki i sklejam dwa przeciwległe rogi. Po upieczeniu posypuje cukrem pudrem (nie żałuje go, bo samo cisto nie ma w sobie cukru). Przepyszne ciasteczka, szybkie do zrobienia, zatem nawet jeśli macie za godzinkę niezapowiadanych wcześniej gości spokojnie zdążycie :)

Składniki:

- 250 g mąki pszennej

- 250 g miekkiego masła

- 250 g białego serka

- puszka brzoskwiń

- cukier puder

Z podanych składników wyrobić ciasto, rozwałkować, powycinać kwadraty ( lub trójkąty jeśli chcemy rogaliki, koła jeśli pierożki) Na wycięte kawałki nałożyć owoce, zlepić. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 180 stopni ok. 20- 30 min. Polecam, bo są pyszne :)

przed pieczeniem...  przed pieczeniem

 i już po :)

 

MUFINKI Z SEREM I BRZOSKWINIAMI

vanilia81

Zmodyfikowany przeze mnie przepis na mufinki z ricotta i brzoskwiniami Anny Olson

Pycha!!!

Składniki:

  • 2 ½ szklanki mąki
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 1/3 szklanki jasnego brązowego cukru
  • ½ szklanki kremowego sera ricotta (użyłam zwyklego serka (jak na sernik)
  • ½ szklanki oleju rzepakowego
  • 2 jajka
  • 1 ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka pokrojonej w kostkę obranej brzoskwini
  • 2 obrane i pokrojone w plasterki brzoskwinie do przybrania
  • cukier do posypania

 



Przesiać mąkę do miski, wymieszać ją z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i solą. Osobno zmieszać brązowy cukier, ricottę, olej, jajka i ekstrakt waniliowy. Dodać sypkie składniki i wymieszać widelcem (Nigella tak radzi mieszać ciasto na muffinki). Dodać brzoskwinię pokrojoną w kostkę, zamieszać. Nakładać ciasto do formy na muffinki. Każdą mufinkę ozdobić 2 plasterkami brzoskwini i posypać cukrem. Piec 30 – 40 min, aż mufinki zbrązowieją lub po prostu do "suchego patyczka".

 

 

© Ciasteczkolandia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci