Menu

Ciasteczkolandia

Wpisy otagowane : jogurt

Pełnoziarnista babka bananowo -kakaowa

vanilia81

babka bananowo-kakaowa

Mam mieszane uczucia do mąki pełnoziarnistej. Oczywiście zdaje sobie sprawę z jej zalet i pamiętam, że bardzo smakowały mi pełnoziarniste muffinki z czarną porzeczką, nie mniej w tej babce charakterystyczny ,,pełnoziarnisty" posmak trochę mi przeszkadzał, dzieci o dziwo się zajadały (ale one zjadłyby chyba nawet robaki, gdyby tylko podać je z cukrem i polać polewą czekoladową). Z cała pewnością upiekę tą babkę ponownie, ale wykorzystując jedynie 340 g mąki zwykłej. 

Ciasto to warto upiec gdy mamy na zbyciu przejrzałe banany, takie nadają się do niej najlepiej, dodają jej wilgotności i słodyczy (choć nie jest to wypiek szczególnie słodki). Sposobem przygotowania, konsystencją i smakiem przypomina muffiny.

Składniki:

  • 220 g mąki pszennej
  • 120 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 70 g kakao w proszku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 200 g cukru pudru
  • 2 duże jajka
  • 2 duże przejrzałe banany
  • 125 ml gęstego jogurtu
  • 100 ml mleka*
  • 125 ml oleju roślinnego (rzepakowy, słonecznikowy)

Polewa:

  • 150 g cukru pudru
  • 1 łyżka kakao w proszku
  • 2 łyżki mleka

* jogurt i mleko można zastąpić 225 ml maślanką lub kefirem

Do jednej miski przesiać oba rozdaje mąki, kakao, proszek do pieczenia i sodę.

Dodać cukier i dokładnie wymieszać widelcem.

W drugiej misce roztrzepać jajka, dodać rozgniecione banany, maślankę i olej.

Całość przelać do miski z mąką i dokładnie wymieszać (ręcznie lub na wolnych obrotach miksera).

Formę z kominem do babki lekko natłuścić, przelać do niej ciasto.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C, przez 40- 45 min., do momentu, aż wbity w ciasto patyczek, po wyciągnięciu z niego będzie suchy.

Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika i odstawić na 5 min., a następnie wyciągnąć z formy, wyłożyć na metalową kratkę i wystudzić (ok. 1 godz.)

Składniki polewy wymieszać i polać nią wystudzone ciasto.

mleko w butelce

babka bananowo- kakaowa

 

Ciasto jogurtowe z jagodami (Gateau au yaourt)

vanilia81

ciasto jogurtowe z jagodami

Włoszki wykorzystują kubeczki po jogurcie jako miarki przy pieczeniu babki jogurtowej, Francuski korzystając z nich, piekąc w weekendy ze swoimi dziećmi Gateau au yaourt...

,,Pierwszym ciastem, jakiego uczy się większość francuskich dzieci, jest gateau au yaourt (ciasto jogurtowe) — lekkie, nie za słodkie ciasto, do którego można dodać owoce, groszek czekoladowy, cytrynę albo łyżeczkę rumu i które udaje się prawie zawsze. Do odmierzania składników wykorzystuje się kubeczki po jogurcie.

 Efektem całego tego pieczenia jest nie tylko blacha ciasta, ale także nauczenie dzieci panowania nad sobą. Zajęcie wymagające odmierzania i dodawania składników w odpowiedniej kolejności jest idealnym treningiem cierpliwości. W dodatku francuskie rodziny nie pożerają ciasta, kiedy tylko wyłoni się ono z piekarnika (tak jak ja to robię), lecz czekają, żeby zjeść je na goûter – francuski podwieczorek."

Polecam Wam to smaczne, proste ciasto, ale jeszcze bardziej książkę ,,W Paryżu dzieci nie grymaszą" Pameli Druckerman, z której przepis pochodzi. Książkę, która zdobyła moje serce już od pierwszej strony. Autorką jej jest amerykańska dziennikarka, która wychowując we Francji trójkę swoich dzieci zauważyła, że francuskie dzieci jedzą z apetytem, są grzeczne i cierpliwe, a ich rodzice wyspani i zrelaksowani. Wnikliwie zbadała ten fenomen, a w książce podzieliła się swoimi spostrzeżeniami. Ten poradnik (który w rzeczywistości jest także świetną powieścią obyczajową) powinni przeczytać ci, którzy spodziewają się dziecka, ci którzy niedawno rodzicami zostali, a nawet rodzice kilkulatków (osobiście wierzę, że na zmiany w moim domu nie jest za późno...). Książka jest lekka, zabawna, ale przede wszystkim mądra. Porusza tematy tj. budzenie się niemowląt w nocy, kwestie żywieniowe. Przedstawia metody, których warto przestrzegać wychowując dzieci. To porządna dawka rodzicielskiej wiedzy, a często po prostu usystematyzowanie prostych zasad, o których dobrze wiemy, ale o których w codziennym biegu zapominamy.

Zapraszam do polubienia profilu Ciasteczkolandii i Kuchni Jogurtowej na Facebooku, bo na dniach ogłosimy tam konkurs, w którym wygrać będzie można egzemplarze tej książki...

Składniki:
  • 2 kubeczki jogurtu naturalnego po 150g (u mnie Bakoma Naturalny Gęsty) puste kubeczki posłużą do odmierzenia innych składników
  • 2 jajka
  • 2 kubeczki cukru (dodałam 1 i ½)
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
  • niepełny kubeczek oleju
  • 4 kubeczki mąki pszennej
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 kubeczki jagód

Nagrzać piekarnik do 200°C.

Olejem roślinnym nasmarować tortownicę o średnicy 25 cm lub podłużną formę do pieczenia.

Ostrożnie wymieszać jogurt, jajka, cukier, wanilię i olej.

W drugiej miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.

Wsypać suche składniki do mokrych, mieszać ostrożnie, aż się połączą (nie za długo).

Ciasto przelać do przygotowanej foremki, posypać jagodami.

Piec przez ok. 35 min., po tym czasie nakłuć patyczkiem i jeśli jest nadal wilgotne, piec jeszcze 5 minut.

Ciasto powinno być lekko chrupiące z wierzchu, ale sprężyste w środku.

Odstawić do ostygnięcia. Oprószyć cukrem pudrem.

ps. jagody można zastąpić innymi owocami, nawet mrożonymi. Można je wmieszać do ciasta, albo zastąpić kubeczkiem czekoladowych groszków. Dobrze, gdy składniki ciasta jogurtowego przed pieczeniem miały temperaturę pokojową.


jogurtowe ciasto z jagodami

ciasto jogurtowe z jagodami

* fragment książki oraz źródło przepisu - ,,W Paryżu dzieci nie grymaszą" Pameli Druckerman   wyd.Wydawnictwo Literackie

Błękitna ceramika ze zdjęć pochodzi ze sklepiku Pretty Home

Placuszki z cukinią i jogurtem

vanilia81

placuszki cukinia jogurt

Placuszki z cukinii w jogurtowej odsłonie, bardzo łagodne w smaku i pewnie dlatego tak lubiane przez dzieci. To szybki obiad w ciepły, letni dzień. Najsmaczniejsze lekko ostudzone podane z kleksem gęstego, zimnego jogurtu.

Polecam również przepis na placuszki z cukinii z miętą, pietruszką i dymka

Składniki:

  • ok. 600 g cukinii ( u mnie 1,5 sztuki średniej wielkości)
  • 100 g jogurtu naturalnego (użyłam Bakoma Naturalny Gęsty)
  • 2 żółtka
  • 120 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • szczypta soli, pieprzu

Cukinie umyć, obrać, zetrzeć na tarce (duże oczka).

Dodać do niej jogurt oraz żółtka, wymieszać widelcem.

Do drugiej miseczki wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, pomieszać.

Dodać mąkę do cukinii i połączyć całość przyprawiając solą i pieprzem.

Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Placuszki są gotowe by je obrócić, gdy na ich powierzchni pojawiają się pękające pęcherzyki powietrza.

Podawać lekko ostudzone z jogurtem.

placuszki cukinia jogurt

placuszki cukinia jogurt

Jagody z jogurtem (jako substytut wymarzonych pierogów)

vanilia81

jagody z jogurtem

Nigdy dotąd czas nie mijał mi tak szybko jak teraz, kiedy do naszej przeprowadzki zostało sześć tygodni. Z Antkiem uwiązanym u nogi obdzwaniam pół Polski w poszukiwaniu upragnionych płytek, karmiąc Gosię wybieram przyciski do toalet. Wciąż nie wiem czy w prysznicu potrzebny jest mi do szczęścia termostat, a między płytkami fuga epoksydowa. Mam ochotę na pierogi z jagodami i zerowe szanse na to, że uda mi się je w tym zamieszaniu ulepić. Warstwowy jogurt z jagodami to ostatnio u nas deserowe wyżyny. Miseczkę tych granatowych skarbów można oczywiście posypać cukrem, przykryć kleksem jogurtu i smak będzie ten sam, ale jeśli zmiksuje się jedną warstwę owoców jest ładniej prawda? A ładnie powinno być nawet jak brakuje czasu. Trzymajcie za nas kciuki!

Składniki:

Na 4-6 porcji

  • ½ litra jagód
  • 4 łyżeczki cukru
  • 400 ml jogurtu naturalnego (użyłam Bakoma naturalny  gęsty)

Jagody umyć, przebrać. Odsypać ¾ szklanki owoców, resztę zmiksować blenderem, dodając cukier.

Do szklaneczek nałożyć zmiksowane jagody, na nie po dwie kopiaste łyżki jogurtu (ważne żeby był gęsty!) i posypać resztą owoców.

jagody z jogurtem

jagody z jogurtem

Muffinki jogurtowe z truskawkami i rabarbarem

vanilia81

jogurtowe muffinki z truskawkami i rabarbarem

Truskawki i rabarbar to duet, który sprawdza się zawsze, bez względu na to czy mówimy o dżemie, kompocie czy o ciastach. Właśnie te owoce trafiły do muffinek, które upiekłyśmy z Mają na zakończeniu jej roku przedszkolnego. Upieczone z podwójnej porcji zniknęły błyskawicznie rozchwytywane przez małe rączki. Mogę więc zagwarantować, że dzieci przyjmą je z entuzjazmem.

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 300 g jogurtu naturalnego (użyłam Bakoma Naturalny Gęsty)
  • 2 jajka 
  • 90 g (7 łyżek) cukru
  • 125 ml oleju rzepakowego
  • 200 g truskawek
  • 150 g rabarbaru
  • opcjonalnie 12 łyżeczek cukru perlistego lub cukru pudru do posypania.

Dobrze, żeby jajka i jogurt miały temperaturę pokojową.

Truskawki i rabarbar umyć i obrać. Truskawki pokroić na połowę, większe na ćwiartki, rabarbar na 1 cm plasterki lub wzdłuż a potem na 2 cm paseczki.

Mąkę z sodą przesiać do miseczki.

Do drugiego naczynia wbić jajka, dodać cukier, olej i jogurt, całość dokładnie wymieszać.

Przelać mokre składniki do suchych, całość krótko wymieszać widelcem, tylko tak by nie było widać suchej mąki.

Foremkę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami i napełnić je ciastem do 2/3 wysokości.

W każdą porcję powtykać owoce.

Jeśli używacie cukru perlistego, posypujemy nim muffinki przed pieczeniem, jeśli cukru pudru dopiero po upieczeniu i ostudzeniu.

Piec w 175° C przez ok. 20 min.

jogurtowe muffinki z truskawkami i rabarbarem

jogurtowe muffinki z truskawkami i rabarbarem

przepis własny

Koktajl ogórkowy

vanilia81

koktajl ogórkowy 

Skłamałabym mówiąc, że jestem fanką koktajli warzywnych, zdecydowanie wolę ich słodkie, owocowe wersje. Lubię natomiast mizerię a ten koktajl mi ją przypomina. Świetnie orzeźwia, jego przygotowanie trwa moment, z powodzeniem może zastąpić latem zupę. Dla wzmocnienia efektu chłodzenia warto dodać kilka listków świeżej mięty.

Składniki:

  • ogórek (ok. 20 dag)
  • 150 g jogurtu naturalnego (użyłam Naturalnie Gęsty Bakomy)
  • 100 ml zimnego mleka
  • kopista łyżka posiekanego koperku
  • szczypta soli i pieprzu  

Ogórka umyć, obrać, pokroić na kawałki i zmiksować za pomocą blendera razem z jogurtem, mlekiem i koperkiem. Doprawić odrobiną soli i pieprzu.

koktajl ogórkowy

Tort marchewkowy z orzechami laskowymi

vanilia81

tort marchewkowy z orzechami laskowymi

Wiosna i jesień to pory roku, w których piekę marchewkowe ciasta. Wiosną (skuszona pęczkami młodej marchwi na straganach) dodaje do nich orzechy laskowe, oblewam słodka polewą z serka i ozdabiam marchewkami z marcepanu. Jesienią wybieram orzechy włoskie, czasami dosypuję też gorzką czekoladę albo ziarna dyni czy słonecznika oraz zwiększam ilość przypraw korzennych. Lubimy obie wersje.

Piekąc ten torcik do ciasta dodałam jogurt naturalny, dzięki czemu jest jest wilgotne. Ciasto dobrze się kroi (co ważne zarówno na etapie przygotowania, kiedy kroimy go na blaty, jak i przed podaniem, dzieląc go na kawałki)

Polewa jest słodka, ale jako dodatek to stonowanego smaku ciasta sprawdza się znakomicie

Składniki:

szklanka o pojemności 250 ml

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 jajka
  • 2 szklanki marchwi startej (na średnich oczkach)
  • 200 g orzechów laskowych
  • 150 g jogurtu naturalnego (u mnie Naturalny Gęsty Bakomy)
  • ½ szklanki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • ½ szklanki cukru

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem.

W drugiej miseczce zmiksować jajka z olejem i jogurtem.

Orzechy posiekać (nie za drobno).

Połączyć zawartości obu miseczek, dodać orzechy, marchew, cukry i całość krótko zmiksować.

Foremkę (u mnie 20 cm) wysmarować masłem i obsypać mąką. (spód można wyłożyć papierem do pieczenia)

Piec piekarniku w rozgrzanym do 175°C przez ok. 1 godzinę, sprawdzić po 45 min. jeśli drewniany patyczek, czy po wyciągnięciu jest czysty -ciasto jest upieczone).

Polewa:

Składniki muszą mieć temperaturę pokojową

  • 400 g białego serka kanapkowego -sernikowy (taki o zwiększonej ilości tłuszczu)
  • 350 g cukru pudru
  • 200 g miękkiego masła

Serek zmiksować z cukrem pudrem, dodawać stopniowo masło ponownie miksując całość na gładką masę.

Polewa będzie dość płynna, dlatego przed nałożeniem ją na blaty warto schłodzić ją przez 20 min. w lodówce, by masło stężało, choć nadal będzie to bardziej polewa niż krem.

Przestudzone ciasto przekroić na 3 równe blaty, każdy polać polewą, ewentualnie ozdobić (choć najlepiej zrobić to przed podaniem) i schować do lodówki.

 

tort marchewkowy z orzechami laskowymi

tort marchewkowy z orzechami laskowymi

tort marchewkowy z orzechami laskowymi

tort marchewkowy z orzechami laskowymi

Prosta babka jogurtowa (rodem z Włoch)

vanilia81

babka jogurtowa

Podobno każda włoska mamma ma swój przepis na babkę jogurtową. Ten, który podaje poniżej, Nigella Lawson znalazła zapisany na skrawku papieru w szufladzie domu, który pewnego lata wynajmowała we Włoszech.

Babka jest absolutnie fantastyczna! Jogurt nadaje jej wilgotności, cytryna i wanilia aromatu, a mąką ziemniaczana zapewnia strukturę babki piaskowej. Dobrze się ją kroi i transportuje. Doskonała o każdej porze dnia, lubiana przez dzieci. Mogłabym ją piec na okrągło bez obawy, że nam się znudzi. Dla mnie idealna!

Oprószona cukrem pudrem ujmuje swą prostotą na co dzień, podana np. z pokrojonymi truskawkami (skropionymi balsamico?), ma szanse stać się eleganckim deserem.              

By ją upiec nie potrzebujemy wagi, szklanki, czy łyżek. Wystarczy mały kubeczek po jogurcie. To on jest w tym przepisie jednostką, według której odmierzamy składniki.

Ważne by piec ją w formie do babki lub tortownicy z kominem (23 cm). Upieczenie jej w mniejszej, zwykłej tortownicy grozi tym, że ciasto nie dopiecze się w środku i zrobi się zakalec.

Składniki:

Miarą jest mały, 150g kubeczek po jogurcie Bakoma Naturalny Gęsty

(napełniamy go do wysokości gdzie kończy się etykieta/nadruk na kubeczku, czyli ok 1 cm od górnej krawędzi)

  • 1 miara jogurtu naturalnego (używam Naturalny Gęsty Bakomy) / 150g
  • 2 miary cukru (najlepiej drobnego) /250g
  • 1 miary oleju (bezwonnego np. rzepakowego) /150ml
  • 2 miary mąki pszennej /175g
  • 1 miara mąki ziemniaczanej /100g
  • 3 duże jajka
  • skórka otarta z połowy cytryny (umytej ekologicznej, niewoskowanej lub sparzonej)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • cukier puder do oprószenia

Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno i odstawić.

Do żółtek dodać kubeczek jogurtu, a pustym pojemniczkiem odmierzyć i dodać dwie miary cukru, całość zmiksować na puszystą masę.

Napełnić naszą miarkę olejem i stopniowo, ciągle miksując dolewać go do jajeczno-jogurtowej masy, a następnie dodać skórkę z cytryny i ekstrakt waniliowy.

Obie mąki (przesiewam je) odmierzyć i wmieszać do ciasta za pomocą szpatułki.

Na koniec partiami, delikatnie dodać pianę z białek.

Formę do babki (lub tortownicę z kominem) wysmarować olejem i przelać do niej ciasto.

Piec w temp. 180°C przez ok. 30-35 min.

Gotowe ciasto będzie odstawało trochę od foremki, a wbity w nie patyczek po wyjęciu będzie czysty.

Po wyciągnięciu z piekarnika, odstawić na chwilę, by przestygło (łatwiej wtedy wyskoczy z foremki).

Przed podaniem oprószyć bakę cukrem pudrem.

bakoma naturalny gęsty

babka jogurtowa

babka jogurtowa

 źródło: Nigela Lawson ,,Nigellissima" z moimi małymi zmianami

TARTA PORZECZKOWO-JOGURTOWA

vanilia81

 PORZECZKOWA TARTA

To miała być tarta z nadzieniem na bazie kremówki i jajek, coś w nucie mojej ulubionej tarty cytrynowej. Kruche ciasto piekło się już w piekarniku, a ja buszując w internecie natknęłam się na tartę, której wnętrze stanowiła galaretka jogurtowa. Spodobała mi się ta lekka wersja, miałam przeczucie, że zimny, lekki jogurt ładnie się skomponuje z kwaśnymi porzeczkami i faktycznie tarta jest świetna, szczególnie na upalne, letnie dni. Moim zdaniem porzeczki są stworzone do kruchego ciasta, w żadnym innym, nie smakują mi tak bardzo. Polecam i zachęcam do eksperymentowania z innymi letnimi owocami.

Tartę piekłam w foremce do tart średnicy 28 cm

składniki:

  • 300 g mąki
  • 150 g  (zimnego!) masła
  • 70 g cukru
  • 1 żółtko
  • łyżka (lub kilka łyżek) zimnej wody lub śmietany

Z mąki, masła i cukru zagnieść  ciasto dolewając łyżkę, czy dwie wody. Owinąć w folię spożywczą i odstawić na pół godz. do lodówki.

Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku ok. 20 min. (aż ciasto się zarumieni). Odstwic do schłodzenia

Składniki nadzienia:

  • 600 g jogurtu naturalnego
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 4 łyżeczki cukru
  • 120 ml gorącej wody
  • porzeczka czerwona, czarna ok. 30-40 dag

Żelatynę wsypać do gorącej wody i mieszać do rozpuszczenia. Ostudzoną żelatynę wlać do jogurtu i bardzo dokładnie wymieszać. Mieszaninę wylać na schłodzony spód, posypać owocami i odstawić do lodówki, by masa jogurtowa się ścięła.

PORZECZKOWA TARTA

PORZECZKOWA TARTA

TARTA PORZECZKOWA

Klasyczny przepis na kruche ciasto + nadzienie zainspirowane przepisem znalezionym na stronie Aledobre

KREMOWO-CHRUPIĄCY DESER Z MALINAMI

vanilia81

deser z malinami

Maliny. Mam wrażenie, że moje dzieci mogłyby je jeść na śniadanie, obiad i kolację. Na ich widok otwierają buźki, niczym pisklęta dzióbki, widząc dostarczonego do gniazdka robaka. Kiedy mijając stragan pytam ,,kupimy truskawki?" odpowiedz jest zawsze ta sama ,,mamo kup malinki..." Więc kupuję i wszyscy wcinamy te słodkie, leciutkie i wyjątkowo delikatnie owoce. By urozmaicić ten rytuał zrobiłam deser. Szybciutki, banalny, ale Maja wcinała jak szalona.

Jeśli warstwę płatków zastąpimy mieszanka musli crunch (ale tą z orzechami, nie owocami) będzie szybciej, jeśli krem jogurtowo-śmietanowy zamienimy na sam jogurt (dobry będzie grecki lub bałkański, bo gęstszy), albo serek waniliowy, powstanie smaczne letnie śniadanko i to nie tylko dla dzieci, ale także osób dbających o linie, bo 100g malin to przecież tylko 29 kcal. Nic tylko korzystać i koniecznie choć troszkę zamrozić na zimę...

Składniki:

  • 120 g płatków owsianych
  •   30 g masła
  •   40 g brązowego cukru
  • 200 g jogurtu malinowego/truskawkowego/naturalnego jaki lubicie
  • 150 g śmietany kremówki (schłodzonej)
  • 1-2 łyżki cukru pudru (można oczywiście pominąć)
  • maliny

W rondelku lub malutkiej patelni stopić masło, wsypać cukier, a następnie stopniowo płatki owsiane. Prażyć na średnim ogniu, mieszając kilka minut, aż płatki się przyrumienią na złoto. Odstawić do ostygnięcia.

Ubić kremówkę dodając pod koniec ubijania cukier puder. Dodać do niej jogurt i delikatnie połączyć.

Przyrumienione płatki rozłożyć na dnie miseczek, przykryć je warstwą kremu i posypać malinami.Podawać natychmiast.

 

deser z malinami

deser z malinami

chrupiąco kremowy deser z malinami

Przepis inspirowany deserami z książeczki z serii szybko & smacznie ,,Desery"

© Ciasteczkolandia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci