Menu

Ciasteczkolandia

Wpisy otagowane : jogurt-naturalny

Wiosenny torcik kanapkowy z kremem z białego sera i łososiem

vanilia81

tort kanapkowy z białym serkiem łososiem

Ten tort to taki kulinarny żart. Biszkopt zastąpiłam chlebem, a bitą śmietanę białym serkiem z dodatkiem jogurtu naturalnego. To nic innego jak warstwowa kanapka, tylko taka na widok której dorośli się uśmiechają, a dzieci najpierw otwierają szeroko oczy, potem zadają pytania:

Mamusiu...

- ,,dlaczego będziemy jeść tort na śniadanie?"

- ,,czy to białe to jest bita śmietana?"

- ,,a dlaczego ozdobiłaś tort łososiem?"

- ,,będziemy śpiewać sto lat ?"

Po wysłuchaniu odpowiedzi mówią ,,łaaał", a na końcu w ciszy (analizując zjawisko) zjadają cały kawałek.

Można przygotować go wieczorem i podać na niedzielne śniadanie. Sprawdzi się też jako element zimnej płyty na przyjęciu ( wówczas sugeruję przygotowanie go w prostokątnej formie, będzie się wygodniej kroił). Na górę można dodać oliwki, łososia zastąpić szynką, a rzodkiewki pomidorami. Ser sernikowo- kanapkowy, po rozmieszaniu z jogutrem zapewni najlepszą konsystencję do rozsmarowania.

Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego tak ważne dla mnie jest, by codziennie pojawiały się na naszym stole.

Składniki:

na okrągłą foremkę o średnicy 18- 20 cm

  • Bochenek/ paczka chleba tostowego (najlepiej domowego)*
  • 500 g białego sera kanapkowo-sernikowego
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 150 g plasterków wędzonego łososia
  • 1 średni ogórek
  • garść rzodkiewek
  • pęczek koperku
  • odrobina soku z cytryny
  • szczypta soli, pieprzu

* jeśli pieczemy chleb sami (np. z gotowych mieszanek, najlepiej upiec go w formie, w której będziemy tort przygotowywać, wówczas wystarczy pozbawić go skórki i przeciąć tak, by otrzymać trzy warstwy.

Z chleba poodcinać skórki.

Ogórka i rzodkiewkę umyć i pokroić w kosteczkę (ogórka warto obrać i wydrążyć pestki).

Ser wymieszać z jogurtem., przyprawić odrobiną soli i pieprzu. 

Jeśli planujemy na torcie wyciskać szprycą rozetki, można odłożyć kilka łyżek masy.

Spód okrągłej foremki ( na tym etapie wygodniej bez obręczy) o średnicy 18-20 cm wyłożyć chlebem bez skórek ( docinając nożem, by boki tortu były zaokrąglone).

Nałożyć warstwę masy serowej i poukładać na niej pokrojonego ogórka.

Założyć obręcz formy i dociąć kolejną warstwę pieczywa, a następnie pokryć ją serkiem i posypać rzodkiewką.

dopasować ostatnią warstwę chleba i górę tortu pokryć serkiem.

Ostrożnie usunąć obręcz tortownicy, posmarować boki kremem serowym.

Przełożyć pozostały serek do rękawa/ woreczka i szprycą powyciskać rozetki.

Łososia pokroić i pozwijać w ruloniki, a następnie nałożyć go na środek tortu, skropić odrobiną soku z cytryny i ozdobić koperkiem.

Boki tortu przybrać koperkiem. 

Smacznego!

tort kanapkowy z białym serem ogórkiem

tort kanapkowy z białym serem ogórkiem

tort kanapkowy z białym serem łososiem ogórkiem

tort kanapkowy z białym serem łososiem ogórkiem

 

Ciasto jogurtowe z jagodami (Gateau au yaourt)

vanilia81

ciasto jogurtowe z jagodami

Włoszki wykorzystują kubeczki po jogurcie jako miarki przy pieczeniu babki jogurtowej, Francuski korzystając z nich, piekąc w weekendy ze swoimi dziećmi Gateau au yaourt...

,,Pierwszym ciastem, jakiego uczy się większość francuskich dzieci, jest gateau au yaourt (ciasto jogurtowe) — lekkie, nie za słodkie ciasto, do którego można dodać owoce, groszek czekoladowy, cytrynę albo łyżeczkę rumu i które udaje się prawie zawsze. Do odmierzania składników wykorzystuje się kubeczki po jogurcie.

 Efektem całego tego pieczenia jest nie tylko blacha ciasta, ale także nauczenie dzieci panowania nad sobą. Zajęcie wymagające odmierzania i dodawania składników w odpowiedniej kolejności jest idealnym treningiem cierpliwości. W dodatku francuskie rodziny nie pożerają ciasta, kiedy tylko wyłoni się ono z piekarnika (tak jak ja to robię), lecz czekają, żeby zjeść je na goûter – francuski podwieczorek."

Polecam Wam to smaczne, proste ciasto, ale jeszcze bardziej książkę ,,W Paryżu dzieci nie grymaszą" Pameli Druckerman, z której przepis pochodzi. Książkę, która zdobyła moje serce już od pierwszej strony. Autorką jej jest amerykańska dziennikarka, która wychowując we Francji trójkę swoich dzieci zauważyła, że francuskie dzieci jedzą z apetytem, są grzeczne i cierpliwe, a ich rodzice wyspani i zrelaksowani. Wnikliwie zbadała ten fenomen, a w książce podzieliła się swoimi spostrzeżeniami. Ten poradnik (który w rzeczywistości jest także świetną powieścią obyczajową) powinni przeczytać ci, którzy spodziewają się dziecka, ci którzy niedawno rodzicami zostali, a nawet rodzice kilkulatków (osobiście wierzę, że na zmiany w moim domu nie jest za późno...). Książka jest lekka, zabawna, ale przede wszystkim mądra. Porusza tematy tj. budzenie się niemowląt w nocy, kwestie żywieniowe. Przedstawia metody, których warto przestrzegać wychowując dzieci. To porządna dawka rodzicielskiej wiedzy, a często po prostu usystematyzowanie prostych zasad, o których dobrze wiemy, ale o których w codziennym biegu zapominamy.

Zapraszam do polubienia profilu Ciasteczkolandii i Kuchni Jogurtowej na Facebooku, bo na dniach ogłosimy tam konkurs, w którym wygrać będzie można egzemplarze tej książki...

Składniki:
  • 2 kubeczki jogurtu naturalnego po 150g (u mnie Bakoma Naturalny Gęsty) puste kubeczki posłużą do odmierzenia innych składników
  • 2 jajka
  • 2 kubeczki cukru (dodałam 1 i ½)
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
  • niepełny kubeczek oleju
  • 4 kubeczki mąki pszennej
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 kubeczki jagód

Nagrzać piekarnik do 200°C.

Olejem roślinnym nasmarować tortownicę o średnicy 25 cm lub podłużną formę do pieczenia.

Ostrożnie wymieszać jogurt, jajka, cukier, wanilię i olej.

W drugiej miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.

Wsypać suche składniki do mokrych, mieszać ostrożnie, aż się połączą (nie za długo).

Ciasto przelać do przygotowanej foremki, posypać jagodami.

Piec przez ok. 35 min., po tym czasie nakłuć patyczkiem i jeśli jest nadal wilgotne, piec jeszcze 5 minut.

Ciasto powinno być lekko chrupiące z wierzchu, ale sprężyste w środku.

Odstawić do ostygnięcia. Oprószyć cukrem pudrem.

ps. jagody można zastąpić innymi owocami, nawet mrożonymi. Można je wmieszać do ciasta, albo zastąpić kubeczkiem czekoladowych groszków. Dobrze, gdy składniki ciasta jogurtowego przed pieczeniem miały temperaturę pokojową.


jogurtowe ciasto z jagodami

ciasto jogurtowe z jagodami

* fragment książki oraz źródło przepisu - ,,W Paryżu dzieci nie grymaszą" Pameli Druckerman   wyd.Wydawnictwo Literackie

Błękitna ceramika ze zdjęć pochodzi ze sklepiku Pretty Home

Babeczki podwójnie jogurtowe z białą czekoladą i malinami

vanilia81

 babeczki podwójnie jogurtowe z białą czekolada i malinami

Proste, lekkie babeczki na bazie jogurtu. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przed pieczeniem powtykać w nie kawałki białej czekolady lub po upieczenie ponadziewać je dżemem malinowym, ale moim zdaniem aksamitna polewa, którą je oblałam i towarzystwo malin to najlepsze co mogło je spotkać...

Babeczki:

Składniki na 6-8 babeczek

Ważne, by składniki miały temperaturę pokojową

  • 125 g jogurtu naturalnego (użyłam naturalny gęsty Bakomy)
  • 75 g masła
  • 2 duże jajka
  • 90 g cukru (najlepiej drobnego)
  • 150 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej

Masło roztopić. Do miseczki przełożyć jogurt, jajka i ostudzone lekko masło, roztrzepać.

Do podanych składników przesiać mąkę z sodą i dodać cukier. Wymieszać widelcem lub krótko mikserem (na wolnych obrotach), tylko do połączenia się składników i uzyskania gładkiej masy.

Foremkę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami i napełnić je do ¾ wysokości ciastem.

Piec w temperaturze 170ºC przez 25 - 30 minut, do tzw. suchego patyczka.

Wyjąć z piekarnika, przestudzić na metalowej kratce.

Polewa:

  • 100 g białej czekolady
  • 2 łyżki (40g) jogurtu naturalnego ( u mnie Bakoma)

Czekoladę stopić (w mikrofalówce lub kąpieli wodnej). Dodać jogurt, najpierw łyżeczkę, a potem resztę i intensywnie mieszać, do uzyskania gładkiej masy.

Polać babeczki i po chwili ozdobić malinami (jagody,truskawki, borówki też się sprawdzą).

babeczki podwójnie jogurtowe z białą czekolada i malinami

Koktajl truskawkowo-bananowy z migdałami

vanilia81

koktajl truskawkowo-banaowy z migdałami

Z sympatii do truskawek, ze słabości do różu i totalnego braku czasu na ambitniejsze drugie śniadania/podwieczorki, pożyczonym od Mamy blenderem (oddam,obiecuję...) serwuję przeróżne wariacje truskawkowych koktajli. Są zdrowe, pożywne, orzeźwiające i...takie ładne!

Składniki:

  • ok. 20 dag truskawek
  • 1 banan
  • 350 g schłodzonego jogurtu naturalnego (użyłam Bakoma Naturalny Gęsty)
  • 20 g płatków migdałowych

Truskawki umyć i odszypułkować.

Banana obrać o pokroić na 3-4 kawałki.

Jogurt, płatki i owoce umieścić w dzbanku/naczyniu blendera i miksować kilkanaście sekund.

Przelać do szklanek i cieszyć się latem...

koktajl truskawkowo-bananowy z migdałami

koktajl truskawkowo-bananowy z migdałami

Śniadaniowe lody jogurtowe z musli i owocami

vanilia81

jogurtowe lody z musli i owocami

Co powiecie na to, by poranną porcje musli wymieszać z jogurtem, posypać owocami i...zmrozić? Takie śniadanie na patyku to frajda dla dzieci, nie odmówią go nawet te, które na co dzień kręcą nosem na widok jogurtu naturalnego, bo jest mało słodki i brak mu koloru. Zapewniam, że w tym przypadku zjedzą go i w swym zachwycie nie zgłoszą żadnych uwag.

Składniki:

  • 4 łyżki musli (najlepiej zwykłych z rodzynkami, bez orzechów)
  • 8 łyżek jogurtu naturalnego (użyłam Naturalnie Gęsty Bakomy)
  • mały banan
  • kiwi
  • garść malin (mogą być mrożone)

Musli wsypać do miseczki, dodać 2 łyżki jogurtu i wymieszać. Powstałą masą napełnić pojemniczki na lody (lub małe, plastikowe pojemniczki po np. serkach dla dzieci)

Następnie powkładać do nich po plasterku banana, kiwi i kilka malin.

Na owoce wyłożyć resztę jogurtu, wbić patyczki i włożyć do zamrażalnika na min. 2-3 godziny.

Gotowe lody najłatwiej wydobyć, zanurzają od dołu pojemniczek w ciepłej wodzie.

 

jogurtowe lody z musli i owocami

przepis własny

Karaibska owsianka w słoiczku

vanilia81

 karaibska owsianka w słoiczku

Ludzi można podzielić na skowronki i sowy. Ci pierwsi kładą się spać o przyzwoitej porze i rano nie maja problemu ze wstaniem z łóżka, sowom obcy jest sen przed północą, bo wieczór i noc to ich ulubiona pora dnia. Skowronki znam trzy: mojego dziadka, sąsiada i panią dozorczynie w bloku. Sów (ze mną na czele) jest zdecydowanie więcej i to ich powinien zainteresować dzisiejszy przepis.

Pomysł na owsiankę w słoiczku jest z pewnością części z Was znany. Cała zabawa polega na tym, by płatki owsiane poprzekładać w słoiczku jogurtem i owocami, odstawić na noc do lodówki, a rano cieszyć się gotowym śniadaniem, które można podać dzieciom lub zabrać do pracy. 

Użyć można dowolnych owoców (maliny, truskawki i jagody to u nas hit), kombinacji jest nieskończenie wiele i z pewnością jeszcze nie jedną wersję, którą jadamy pokaże na blogu. Dziś jej karaibska odsłona. Płatki owsiane z wiórkami kokosowymi, odrobiną brązowego cukru, kawałki banana i jogurt naturalny. Jeśli nie liczycie kalorii (tudzież nie przeraża was widmo próchnicy u dzieci) polecam banany skarmelizować. Nie zaszkodzi jej też plasterek ananasa.

Banalnie proste, zdrowe i smaczne! To co, słoiczki w ruch?

Składniki:

(na jeden słoiczek 370 g)

  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • łyżeczka brązowego cukru
  • mały kubeczek jogurtu naturalnego (używam Naturalny Gęsty Bakomy)
  • mały banan
  • łyżka płatków kokosowych (lub dodatkowa łyżka wiórek)

W małej miseczce wymieszać płatki owsiane z wiórkami kokosowymi i brązowy cukrem.

Banana pokroić w plasterki (żeby nie ściemniały, dobrze jest skropić je sokiem z cytryny). Kilkoma plasterkami wyłożyć dno słoiczka.

Na banana nałożyć dwie łyżki jogurtu.

Następnie wsypać do słoiczka dwie łyżki przygotowanej mieszanki z płatków owsianych, kokosa i cukru.

Na to kolejno: 2 łyżki jogurtu, 2 łyżki płatków, łyżka jogurtu, plasterki banana i płatki kokosowe (najlepiej podprażone wcześniej na patelni)

Oczywiście kolejność jest dowolna, ważne tylko żeby płatki miały kontakt były jogurtem, by ten mógł je zmiękczyć.

karaibska owsianka w słoiczku

karaibska owsianka w słoiczku

przepis własny

© Ciasteczkolandia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci