Menu

Ciasteczkolandia

Wpisy otagowane : bialka

Makrony z migdałami (wersja deluxe dla św. Mikołaja)

vanilia81

makrony_deluxe_z_migdaami_1

Są tradycję, które my- rodzice wynosimy z rodzinnych domów i przekazujemy je swoim dzieciom, ale są też takie, które tworzymy sami. Przykładem takiej naszej nowej tradycji jest coroczne pieczenie ciasteczek dla Św. Mikołaja.To obmyślanie, co tym razem upieczemy, te dywagacje czy na oknie, czy na blacie zostawić, na talerzyku czy do puszki włożyć, no i ten kolor rurki taki ważny! Ta ekscytacja, że dzieje się coś ważnego. Małgosia i Antek oczami szeroko twartymi wielkimi łapią te obrazy tworzące przecież ich dzieciństwo, (choć pojęcia o tym w tym momencie jeszcze nie mają). Nawet Maja, która rozpracowała dnia któregoś, w garderobie prezenty niezapakowane znajdując, że to nie Mikołaj, a rodzice prezenty w nocy podkładają ( ciasteczks zjadają i mleko spijając w międzyczasie) się na ten wieczór cieszy. Ważny jest dla niej. Zależy jej, żeby dopracowane to było, żeby ten pan z brodą białą choćby w fantazji jej tylko, to jednak zadowolony był i szczęśliwy.

W tym roku przygotowaliśmy makrony migdałowe z płatkami owsianymi. To taka wersja deluxe trochę, bo klasyczne śląskie makrony, takie jak te sprzedawane na odpustach, zawierają jedynie bułkę tartą.

Smaczne są muszę powiedzieć. W sam raz słodkie, o wyczuwalnej migdałowe nucie, z chrupiącymi kawałkami migdałów. Do ich pieczenia wykorzystałam wspomniane,,opłatkowe" spody, ale i bez, jeśli użyjemy papieru do wypieków, ciasteczka się udadzą.

W okresie Świąt warto upiec je z podwójnej ilości i sprezentować komuś sympatycznemu.

Składniki:

  • 2 białka średnich jajek
  • odrobina soli (pół szczypty)
  • 120 g drobnego cukru (u mnie pół na pół białego z brązowym)
  • 125 g migdałów (najlepiej mielonych)*
  • 50 g całych migdałów
  • 50 gram płatków owsianych (lepiej drobnych)
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego (nie mylić z olejkiem)
  • opłatkowe spody  (myślę, że nie są konieczne, ale bardzo wygodne)

*Jeśli korzystamy z całych migdałów, należy je na chwilę zalać wrzątkiem, a następnie w prosty sposób, ręcznie usunąć z nich skórkę i zmielić jak najdrobniej w malakserze.

Białka ubić z odrobina soli. Dodać cukier, wanilię i dalej miksować.

Przełożyć białka z cukrem do miseczki, dodać mielone migdały i delikatnie połączyć całość szpatułką.

Migdały pozbawić skórki i posiekać (ja posiekałam blenderem, w naczyniu z ostrzem do niego dołączonym)

Dosypać posiekane migdały (również bez skórki) i płatki owsiane, całość delikatnie, dokładnie wymieszać.

Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i opłatkami. Na każdy opłatek (moje mają 5 cm) nakładać 2 łyżeczki masy.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 150ºc przez ok 25-30 min., aż ciasteczka się zarumienią.

Wyjąć na metalowa kratkę, przestudzić, położyć na noc w widocznym miejscu w kuchni.

Rano sprawdzić, czy przypadkiem nie zniknęły...

makrony_deluxe_z_migdaami_3

makrony_deluxe_z_migdaami_4

makrony_deluxe_z_migdaami_5

worki_na_prezenty

Zasłonki w kredensie i woreczki na prezent- galeria Dekodom (klik)

Proporczyk ,,Santa pleas stop here" Lemon duck (klik)

Buteleczka na mleko- Mia home passion (klik)

zBLOGowani.pl



Tort bezowy z borówkami i nutą róży na rocznice ślubu i nie tylko...

vanilia81

tort bezowy z borówkami pavlova pavlowej beza rocznice ślubu

Od 9 lat, bo tyle jesteśmy małżeństwem, nie ma dnia, żebym nie usłyszała od mojego męża czegoś miłego. Często słyszę ,,kocham cię", ale też moje ulubione ,,chodź zrobiłem kawę". Zawsze wtedy pyta mnie czy mam do niej coś słodkiego. Zawsze mam. Dziś też miałam...

Celebrujcie rocznice ślubu, nawet jeśli nie są one okrągłe. Ja tymczasem zmykam pakować walizkę, na poduszcze znalazłam wydruk rezerwacji hotelu w Budapeszcie...

temperatura pieczenia 175º C/ po włożeniu bezy zmniejszamy 150º C (termoobieg)

foremki: dwie duże blachy

Składniki:

  • 8 białek 
  • 50 dag cukru ( najlepiej drobnego)
  • 2 łyżeczki soku z cytryny (lub octu winnego)
  • 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej (lub skrobi kukurydzianej)

do przełożenia i ozdoby

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżeczki wody różanej
  • 3 łyżeczki cukru różanego ( można pominąć)

Białka ubić na pół sztywno.

Ubijając, stopniowo dosypywać cukier, aż powstanie sztywna i błyszcząca masa.

Wmieszać (lub wmiksować na wolnych obrotach) do niej sok z cytryny i mąkę.

Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia, odrysować (np.od spodu tortownicy) trzy identyczne okręgi o średnicy 18-20 cm.

Na każde odrysowane kółko nałożyć możliwie równa ilość masy, tak by zachować 1,5- 2 cm odstępu od brzegu (masa po upieczeniu trochę się rozpłynie, wypełniając okrąg),

Włożyć do piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 150ºC.

Piec 50 min. Gotowe blaty będą złotawe i chrupiące z zewnątrz, a miękkie w środku.

Uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić w nim ciasto, aż do wystudzenia.

Ubić schłodzona śmietanę kremówkę /tortowa. Pod koniec ubijania dodać wodę różana i (opcjonalnie cukier różany).

Każdy z blatów posmarować warstwa śmietany. Ostatni, najwyższy ułożyć odwrotnie tak, by móc układać borówki na płaskiej powierzchni.

ps. W wersji, która podałam nuta różana jest wyczuwalna. Lekko kwaśne borówki sprawiają, że całość nie jest mdła. Nic nie stoi na przeszkodzie, by borówki ( lub np.maliny, jeżyny czy porzeczki) umieścić także na niższych piętrach tortu, lub tak jak ja to zrobiłam nasypać ich jeszcze trochę na talerzyk przed podaniem.

Smacznego! Powodzenia w pieczeniu i w miłości...

tort bezowy z borówkami pavlova pavlowej beza rocznice ślubu

tort bezowy z borówkami pavlova pavlowej beza rocznice ślubu

Filiżanki i miseczki widoczne na pierwszym zdjęciu pochodzą ze sklepu Pretty Home 

 

Kłopotki (beziki orzechowe z czekoladą)

vanilia81

kłopotki beziki orzechowe

Będąc ostatnio w księgarni rzuciła mi się w oczy książka Magdaleny Kordel ,,Malownicze.Wymarzony dom". Uśmiechnęłam się, bo jej tytuł i sielski klimat okładki przypomniał mi o tym, że za kilka miesięcy i ja zamieszkam w wymarzonym domu na wsi...

Kilka dni później (jak ja lubię takie znaki!) Asia z Book me a cookie zaprosiła mnie do zabawy, polegającej na upieczeniu swojej wersji ,,kłopotek"-ciasteczek, które w powieści piekła jedna z bohaterek.

Od razu wiedziałam, że moje kłopotki muszą być malutkie, słodkie, z czekoladą (wiadomo, czekolada nie pyta- czekolada rozumie...) i orzechami (bogactwo magnezu).

Tak powstały te malutkie, mocno orzechowe, delikatnie chrupiące beziki, połączone ze sobą czekoladą.

Wyciskanie bezików to wdzięczne i relaksujące zajęcie gdy jest nam źle, o wyjadaniu resztek rozpuszczonej czekolady nie wspomnę...

Na koniec mała niespodzianka! Na dniach ogłoszę na blogu KONKURS, w którym do wygrania będą książki, już dziś zapraszam Was do udziału.

Składniki:

  • 2 duże białka
  • szczypta soli
  • ½ szklanki cukru (najlepiej drobnego)
  • ½ szklanki mielonych orzechów włoskich
  • łyżka kakao
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, stopniowo dodając cukier.

Do ubitych białek przesiać kakao, dodać mielone orzechy i całość dokładnie, delikatnie wymieszać.

Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.

Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać ok. 2cm beziki, zachowując odstęp między nimi.

Piec w temp.175ºC przez 15min.

Po upieczeniu przełożyć je na metalowa kratkę by przestygły.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali. Ostudzić.

Na przestudzonego bezika nałożyć łyżeczkę czekolady złączyć go z drugimi odstawić, by czekolada stwardniała.

Beziki można przechowywać kilka dni w metalowej puszce.

 

kłopotki beziki orzechowe

kłopotki beziki orzechowe

Gwiazdki migdałowo-cynamonowe

vanilia81

gwiazdki migdałowo-cynamonowe

,,Przychodzi taki moment, kiedy przestajemy wierzyć w św. Mikołaja i to jest nasz wielki błąd." Zgadzacie się z tym zdaniem? Ja bardzo...

Zwyczaj zostawiania wieczorem św. Mikołajowi ciasteczek i szklanki mleka, by ten mógł się nimi poczęstować wpadając do nas w  nocy z prezentami, uważam za uroczy. Co roku piekę z dziećmi małe słodkości i kiedy rano zastajemy w kuchni pustą szklankę i okruszki na talerzyku, sama nie jestem pewna, czy to mąż wykonał zlecone mu zadanie, czy może jednak był u nas Mikołaj...

W ciasteczkach tych połowę mąki zastąpiono mielonymi migdałami, które w połączeniu z cukrem pudrem przypominają smakiem marcepan i przywodzą na myśl świąteczne słodkości znane z Niemiec czy Austrii.

Proste w wykonaniu, słodkie, z cynamonową nutą. Mikołaj będzie zachwycony!

W szczelnie zamkniętej puszce można je przechowywać nawet 3 miesiące!

 Składniki :

  • 200 g mielonych migdałów
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 50 g drobnego cukru
  • 2 białka
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu

Z podanych składników zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość ½cm - 1cm i wycinać gwiazdki.

Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec 10-15 min. w temp. 150°C

 Lukier :

  • 1 białko
  • cukier puder (ok. 150 g)

Białko ubić, a następnie miksując dosypać tyle cukru pudru, by powstała gęsta polewa. Przestudzone ciasteczka pokryć lukrem i odstawić, by ten dobrze na nich zastygł



gwiazdki migdałowo-cynamonowe

gwiazdki migdałowo-cynamonowe

gwiazdki migdałowo-cynamonowe

gwiazdki migdałowo-cynamonowe

źródło inspiracji: ,,Smakowite prezenty" Sigrid Verbert

Kruche ciasto z czerwoną porzeczką pod bezą

vanilia81

kruche ciasto z czerwoną porzeczką i bezą

To ciasto jest przykładem tego, że proste rzeczy są najlepsze.

Upiekła je kiedyś przyjaciółka mojej mamy, a ja oszalałam na jego punkcie.

Kwaśne porzeczki podane na najzwyklejszym, słodkim kruchym cieście, a na tym solidna warstwa puchatej bezy. Kubki smakowe wariują od tego słodko-kwaśnego trio i jego twardo-chrupiąco-miękkiej konsystencji.

Spotkałam wersję, gdzie porzeczki wmieszane były do ubitych białek i tak zapieczone ,mi zależało jednak na odtworzeniu pierwotnej wersji jaką znam i na tym, by widoczne były poszczególne warstwy ciasta.

Składniki: ( na tortownicę 23 cm, wystarczy na 28 cm- brzeg będzie niższy)

Kruche ciasto:

  • 250 g mąki (najlepiej krupczatki)
  • 160 g zimnego masła
  • 80 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • kilka łyżek zimnej wody

Beza:

  • 5 białek
  • ¾ szklanki cukru

oraz:

  • 500 g czerwonej porzeczki

Mąkę połączyć z masłem pokrojonym w kawałeczki.

Dodać cukier, żółtko i sól, a następnie stopniowo wodę i zagnieść ciasto.

Owinąć je w folię spożywczą i odstawić na godzinę (lub dłużej) do lodówki.

Po tym czasie rozwałkować ciasto na stolnicy.

Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia.

Wyłożyć ciastem spód i boki formy.

Kruche ciasto przed położeniem owoców trzeba podpiec przez ok. 15 min.

Jeśli dysponujecie ceramicznymi kulkami do pieczenia lub suchymi ziarnami fasoli/grochu, to na ciasto należy położyć koło z papieru dopieczenia o przekroju dna, na niego wysypać wspomnianą fasolę i tak przygotowaną tortownicę piec w temp. 190°C przez 10 min., następnie usunąć pergamin i obciążenie i piec przez kolejne 5 min.

W tym czasie ubić białka ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dosypywać stopniowo cukier i miksować aż białka będą sztywne i błyszczące.

Na podpieczony spód wysypać umyte, oczyszczone porzeczki,a na nie nałożyć ubite białka.

Włożyć ciasto do piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 160ºC i piec kolejne 40min. (lub do czasu aż beza trochę stwardnieje i zacznie się rumienić).

Uwagi:

Beza przechowywana długo w lodówce mięknie, dlatego ciasto najlepiej podawać w dniu pieczenia. Można ułatwić sobie pracę zagniatając ciasto dzień wcześniej, ja często wykładam nim foremkę, przykrywam folią, chowam do lodówki i piekę następnego dnia.

kruche ciasto z czerwoną porzeczką i bezą

kruche ciasto z czerwoną porzeczką i bezą

przepis Cioci Danusi ;)

Beza Pavlovej z truskawkami

vanilia81

beza pavlova z truskawkami

Chrupiąca z wierzchu, mięciutka i puchata w środku, pokryta warstwą bitej śmietany.

Beza Pavlovej. Od paru dobrych lat, u nas to ,,must have" każdego lata. Wcale mnie nie dziwi, że od niespełna 90 lat Australijczycy spierają się z Nowozelandczykami, kto z nich pierwszy przygotował ten deser dla rosyjskiej primabaleriny Anny Pawlowej (biała beza ma przypominać jej spódniczkę)

Prosta w wykonaniu, urocza wizualnie i choć słodka, nie znam osoby, która by nią pogardziła. Prawie zawsze kończy się na dokładce. Niech Was nie kusi dodanie cukru pudru do bitej śmietany. Naprawdę nie jest to konieczne. Nie zaszkodzi za to dodanie kilku listków mięty...

Składniki:

  • 6 białek (z dużych jaj)
  • 300 g drobnego cukru 
  • 1 łyżeczka octu winnego 
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej)

do podania:

  • 400-500 ml śmietany kremówki 
  • kilka garści truskawek
  • listki mięty (opcjonalnie)

 

Białka ubić na pół sztywno, a następnie ubijając dodawać po łyżce cukru, aż stanie się sztywna i błyszcząca.

Na tym etapie dodać także mąkę i ocet.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i odrysować na niej okrąg o średnicy 20-23 cm.

Przełożyć pianę na odrysowane koło, delikatnie wygładzić.

Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C, natychmiast zmniejszyć temperaturę do 150° C  i piec przez ok. godzinę i kwadrans.

Beza powinna być krucha i sucha z zewnątrz, a po naciśnięciu sprężysta.

Uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić w nim bezę, aż do ostygnięcia (nawet na całą noc)

Przed podaniem przełożyć odwrócić bezę do góry nogami (nie jest to konieczne, ale w ten sposób uzyskamy płaską powierzchnię).

Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić (nie musi być bardzo sztywna), rozłożyć ją na deserze i ozdobić umytymi, obranymi truskawkami i listkami mięty.

 

beza pavlova z truskawkami

beza pavlova z truskawkami

beza pavlova z truskawkami

Piegusek (idealny, bo na białkach)

vanilia81

Uwielbiałam to ciasto w dzieciństwie. Puszyste, lekkie i ten strzelający pod zębami mak. Wiedziałam, że jak ,,będę duża" będę go piekła. Pierwsza wersja, którą upiekłam kilka lat temu bardzo mnie zawiodła. Ciasto było ciężkie, zbite, za słodkie. Odkryłam potem, że piegusek, którego tak lubię pieczony jest na samych białkach, bez niepotrzebnie obciążających ciasta żółtek.

Pewnie można by go polać polewą czekoladową lub lukrem, ale ja nie przewiduję żadnych dodatkowych atrakcji, które zakłóciłyby mi jego smak.

Za to szklankę mleka poproszę...

Składniki:

  • 130 masła
  • 7 białek dużych jaj
  • szklanka maku (suchy, niemielony!)
  • szklanka mąki
  • niepełna szklanka cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
  • szczypta soli

Uwagi: szklanka, której używam ma 250 ml.

Masło roztopić w rondelku i odstawić do przestudzenia.

Białka ubić na sztywno dodając szczyptę soli i cukier.

Dodać resztę składników czyli: przestudzone masło, mąkę z proszkiem do pieczenia (warto je przesiać), ekstrakt (jeśli używacie).

Foremkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Ja używam 28 cm tortownicy z kominem, ale w tej klasycznej z gładkim spodem też będzie dobrze.

Piec w 180°C przez ok 30-40 min.

 

piegusek

piegusek

piegusek

DESER BEZOWY Z JEŻYNAMI

vanilia81

 

deser z jezynami

Nareszcie są! Moje ukochane jeżyny. Tak bardzo je lubię, że nawet nie przeszkadza mi, że one mnie chyba nie, bo zawsze okropnie mnie kłują...

Ten deser to mieszanka konsystencji: chrupiące, słodkie bezy, aksamitna, puszysta kremówka i mocny akcent w postaci soczystych jeżyn. Prosty, szybki (jeśli bezy upieczecie wcześniej lub użyjecie kupnych)

Składniki: (na 3-4 porcje)

  • porcja bez (ok 100g., czyli z przepisu z 2 białek jaj)
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki miodu lub cukru pudru
  • 3-4 garści jeżyn

Schłodzoną śmietanę kremówkę, ubić dosładzając miodem lub cukrem pudrem.

Do pucharków (lub tego w czym deser podacie) pokruszyć bezy, przykryć je warstwą kremówki, na górze poukładać jeżyny.

deser bezowy z jeżynami

deser bezowy z jeżynami

przepis własny

BEZY, A WŁAŚCIWIE BEZIKI

vanilia81

 BEZIKI

Umorusana buzia, posklejane włosy, okrzyki radości na widok wzorku wychodzącego przez metalową końcówkę rękawa cukierniczego. Taaak...piekłyśmy z Mają bezy. Beziki właściwie, bo są takie maleńkie. Słodkie, urocze w swej prostocie, idealne do podgryzania, lub jako składnik deseru ( o tym niebawem...). Szybkość z jaką znikają jest imponująca, a przepis tak banalny, że nawet moja czterolatka umie go wyrecytować (tak, wierszyków staram się ją także uczyć...)

Składniki:

  • 2 białka jajek (używam L z wolnego wybiegu, ewentualnie chowu ściółkowego)
  • 140 g cukru (jeśli chcecie by były delikatne, użyjcie drobnego)
  • szczypta soli

Białka ubić ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dosypywać cukier i dalej miksować do uzyskania sztywnej, błyszczącej masy.

Blachę wyłożyć papierem (lub matą) do pieczenia.

Przełożyć masę do rękawa cukierniczego i wyciskać  małe beziki, zachowując niewielkie odstępy między nimi. Piec, a właściwie suszyć w temp. 100°C przez ok.45 min.

Beziki można przechowywać, w szczelnej puszce do 7 dni.

beziki

TARTA CZEKOLADOWO- CZEREŚNIOWA

vanilia81

TARTA CZEKOLADOWA Z CZEREŚNIAMI

Kolejne szybciutkie ciasto dla nie mających czasu na pieczenie*/nie lubiących spędzać zbyt dużo czasu w kuchni*/zmęczonych pań domu, które mimo wszystko chcą coś podać na podwieczorek*/mających nadwyżkę czereśni*

*niepotrzebne skreślić.

Mnie ciasto powaliło smakiem, maż ocenił jako dobre, ale woli jak powiedział czekoladową chmurę (niewiele jest ciast, które woli od niej, więc nie sugerujcie się jego opinią za bardzo). Niziutkie (chyba dlatego nazwane tartą), więc 5 łyżek gorzkiego kakao zrobiło swoje. Na czerwcowe chłodniejsze dni. O!

Składniki:

  • 350 g ciemnych czereśni
  • 50 g mąki pszennej
  • 5 łyżek kakao
  • 100 g cukru (dałam 75 g)
  • 5 białek jaj
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka mielonej wanilii/łyżeczka ekstraktu wanilii (opcjonalnie)
  • 1 łyżka cukru pudru

Czereśnie umyć, osuszyć i wydrylować.

Mąkę, kakao i połowę cukru wsypać do miski.

W innym naczyniu ubić białka z solą na sztywną pianę. Dodawać stopniowo resztę cukru, wanilię, dalej ubijając. Na koniec ubijana pianka powinna być sztywna i lśniąca.

Zmieszać ostrożnie pianę z mąka, tak by z bardzo nie opadła ( mi odpadła, choć się starałam).

Tortownicę o przekroju 24 cm wyłożyć od spodu papierem do pieczenia. Wylać ciasto, poukładać na nim czeresnie i piec je w nagrzanym do180°C piekarniku ok. 20-25 min.

 Ciasto będzie gotowe, gdy wsunięty w nie drewniany patyczek, nie będzie wychodził oblepiony surowym ciastem.

W książce proponowali podawać je z mieszaniną 150 g twarogu, łyżką czereśni z kompotu i 1-2 łyżkami wódki wiśniowej  tzw. Kirchwasser. Ja posypałam je tylko obficie cukrem pudrem

CZEKOLADOWA TARTA Z CZERESNIAMI

TARTA CZEKOLADOWA Z CZERESNIAMI

Źródło: ,,Pieczenie jest łatwe" wyd. Reader's Digest

© Ciasteczkolandia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci