Menu

Ciasteczkolandia

Wpisy otagowane : czeresnie

Lekkie babeczki z czereśniami

vanilia81

lekkie babeczki z czereśniami

Gdybym nie piekła ich w tygodniu na podwieczorek dla rodziny, czułabym się zapewne zawstydzona faktem, jak banalne są w wykonaniu. Jeśli potrzebujecie kulinarnego wycisku z rękawem cukiernicznym w dłoni, roztapianiem składników w kąpieli wodnej i sterty do pozmywania po wszystkim, to Was zawiodę. Jest banalnie, szybko i niedrogo. Brzmi skromnie, ale uwierzcie, że niebywała lekkość i letnia, owocowa wkładka w postaci czereśni powodują, że trudno im się oprzeć. Zjadłam 5...

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g oleju (+ 3 łyżki do wysmarowania foremki)
  • 130 g odtłuszczonego mleka
  • 2 jajka
  • 120 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 garści wydrelowanych czereśni (mogą być mrożone)

Jajka ubić z cukrem, dolać olej i mleko. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do masy. Całość dokładnie wymieszać, tak by składniki dokładnie się ze sobą połączyły.

Wgłębienia w foremkę do muffinek, wysmarować olejem, lub wyłożyć papilotkami

Każde wgłębienie wypełnić ciastem do ¾ wysokości.

Do każdej babeczki włożyć 3-4 czereśnie (jeśli są duże, warto je przeciąć)

Piec w piekarniku nagranym do 175°C przez 15-20 min.

Babeczki delikatnie wyciągnąć z foremki, gdy przestygną.

lekkie babeczki z czereśniami

lekkie babeczki z czereśniami

Przepis inspirowany superlekkimi ciasteczkami z czereśniami z książki Singrid Verbert ,,Smakowite prezenty"

TARTA CZEKOLADOWO- CZEREŚNIOWA

vanilia81

TARTA CZEKOLADOWA Z CZEREŚNIAMI

Kolejne szybciutkie ciasto dla nie mających czasu na pieczenie*/nie lubiących spędzać zbyt dużo czasu w kuchni*/zmęczonych pań domu, które mimo wszystko chcą coś podać na podwieczorek*/mających nadwyżkę czereśni*

*niepotrzebne skreślić.

Mnie ciasto powaliło smakiem, maż ocenił jako dobre, ale woli jak powiedział czekoladową chmurę (niewiele jest ciast, które woli od niej, więc nie sugerujcie się jego opinią za bardzo). Niziutkie (chyba dlatego nazwane tartą), więc 5 łyżek gorzkiego kakao zrobiło swoje. Na czerwcowe chłodniejsze dni. O!

Składniki:

  • 350 g ciemnych czereśni
  • 50 g mąki pszennej
  • 5 łyżek kakao
  • 100 g cukru (dałam 75 g)
  • 5 białek jaj
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka mielonej wanilii/łyżeczka ekstraktu wanilii (opcjonalnie)
  • 1 łyżka cukru pudru

Czereśnie umyć, osuszyć i wydrylować.

Mąkę, kakao i połowę cukru wsypać do miski.

W innym naczyniu ubić białka z solą na sztywną pianę. Dodawać stopniowo resztę cukru, wanilię, dalej ubijając. Na koniec ubijana pianka powinna być sztywna i lśniąca.

Zmieszać ostrożnie pianę z mąka, tak by z bardzo nie opadła ( mi odpadła, choć się starałam).

Tortownicę o przekroju 24 cm wyłożyć od spodu papierem do pieczenia. Wylać ciasto, poukładać na nim czeresnie i piec je w nagrzanym do180°C piekarniku ok. 20-25 min.

 Ciasto będzie gotowe, gdy wsunięty w nie drewniany patyczek, nie będzie wychodził oblepiony surowym ciastem.

W książce proponowali podawać je z mieszaniną 150 g twarogu, łyżką czereśni z kompotu i 1-2 łyżkami wódki wiśniowej  tzw. Kirchwasser. Ja posypałam je tylko obficie cukrem pudrem

CZEKOLADOWA TARTA Z CZERESNIAMI

TARTA CZEKOLADOWA Z CZERESNIAMI

Źródło: ,,Pieczenie jest łatwe" wyd. Reader's Digest

MROŻONY JOGURT Z CZEREŚNIAMI

vanilia81

mrozony jogurt czeresniowy

Ufff jak gorącą. W tak piękną pogodę jak dziś, nie mam za bardzo siły i ochoty na przesiadywanie w kuchni i przed komputerem. Bez zbędnych opisów podrzucam więc tylko przepis na coś, co mnie ostatnio oczarowało - mrożony jogurt czereśniowy. Nie wymaga użycia maszynki do lodów, a lody bardzo przypomina.I to te najlepsze :) Gorąco (a może raczej chłodząca?) polecam!

 

Składniki:

  • 300 ml gęstego jogurtu (najlepiej bałkański, grecki)
  • sok z połowy cytryny
  • 6 łyżek cukru pudru
  • ok. 200 g czereśni

Cukier puder zmiksować z sokiem z cytryny, tak by powstał lukier. Dodać do niego jogurt i zmiksować blenderem, dosypać umyte, wydrylowane czereśnie (ja miałam zamrożone, więc całość dużo szybciej się zmroziła) wszystko ponownie zblendować. Przelać do 8 dużych lub 4 małych naczynek, włożyć do zamrażalnika na 1,5 godz.

mrozony jogurt czeresniowy

przepis własny

© Ciasteczkolandia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci