Menu

Ciasteczkolandia

Wpisy otagowane : ekstrakt-waniliowy

SERNIK JAGODOWY

vanilia81

SERNIK JAGODOWY

Jagody...dotąd sądziłam, że najlepiej smakują z kleksem śmietany, a dobry sernik nie wymaga wchodzenia w spółki, ale po skosztowaniu tego sernika nie jestem już tego taka pewna...Aksamitny do granic możliwości. Każda z warstw odgrywa tu ważna rolę: serowa jest cytrynową, serową bazą, jagodowa wprowadza owocową, leśną nutę, a polewa z kwaśnej śmietany to niezbędna kropka nad ,,i", to takie chłodzące uwienczenie całości. Sernik ma jeszcze jedną zaletę- ładnie wygląda, co u wyrastających jak im się podoba, pękających serników nie jest standardem.

Mąż po skosztowaniu, wskazał na niego widelczykiem i powiedział ,,TO jest dobre". Przyjaciółce też smakował, więc chyba naprawdę warty jest bliższego poznania...

Ma 3 warstwy, ale nie jest pracochłonny, należy tylko pamiętać, że podobnie jak sernik londyński (z polewą z kwaśnej śmietany) ten także, musi poleżeć przez noc w lodówce

Składniki:

  • 800 g kremowego serka typu filadelfia ( każdy serek sernikowo-kanapkowy, taki, który ma troszkę wyższą zawartość tłuszczu)
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub torebka cukru waniliowego
  • 250 g cukru
  • 2 łyżki mąki
  • starta skórka z 1 cytryny
  • 4 jajka

Warstwa jagodowa:

  • 125 g jagód
  • 1 łyżka cukru pudru

Polewa:

  • 300 ml kwaśnej śmietany
  • łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie

Ser, mąkę, cukier, wanilię miksować (lub zmielić w malakserze) ok. 15 sekund. Dodać jajka i miksować kolejną chwilkę (nie za długo, żeby masa się nie rozrzedziła).

W blenderze zmiksować jagody z cukrem pudrem, tak by masa była gładka. Dolać do jagód szklankę masy serowej.

Piekarnik nagrzać do 180°C

Ok. 23 cm tortownicę wykładamy na spodzie papierem do pieczenia, boki można posmarować masłem. Wylewamy do niej masę serową i pieczemy 25 min. Wyciągamy tortownicę i ostrożnie, łyżką nakładamy warstwę masy serowej, po wkładamy do piekarnika na  kolejne 30 min.

Następnie wystudzić sernik przez 20 min.

Mieszamy ze sobą składniki polewy i ostrożnie nakładamy na sernik, tak by wzdłuż całego brzegu został 1 cm pas. Pieczemy kolejne 10 min. i zostawiamy ciasto w piekarniku do całkowitego ostygnięcia. Po wyjęciu z piekarnika, wkładamy go do lodówki i zostawiamy tam na całą noc. Z góry warto posypać go jagodami.

SERNIK JAGODOWY

SERNIK JAGODOWY

SERNIK JAGODOWY

SERNIK JAGODOWY

Przepis znaleziony na blogu Agnieszki, zastąpiłam jednak czarną porzeczkę jagodami, pominęłam mielone migdały, likier i zredukowałam ilość cukru.

BABECZKI WANILIOWE / VANILLA CUPCAKE

vanilia81

vanilla cupcake1

Klasyczne, proste, delikatne waniliowe babeczki, takie do których można dodać cytrynę, migdały, ulubione ekstrakty, likiery, kawałki czekolady lub świeże jagody, a potem ozdobić je kremem wyciskając go finezyjnie z rękawa cukierniczego. Moje są maksymalnie skromne, ponieważ musiały przetrwać podróż, a potem letnią temperaturę, podczas wycieszki do zoo :)

Składniki:

  • 140 gram + 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 115 g masła o temp. pokojowej
  • 200 g cukru
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 80 ml mleka (najlepiej 3,2%)

Mąkę, proszek do pieczenia i sól wsypać do średniej miseczki i wymieszaj.

Masło z cukrem miksować na średniej prędkości 2 min. do gładkiego przetarcia. 

Wyłączyć mikser i wydrapać ciasto ze ścianek misy, tak, żeby nie pozostały tam nie rozmieszane składniki.

Wbijać pojedynczo jajka i miksować aż się połączą z masłem i cukrem. Dodać ekstrakt waniliowy i znowu miksować 2 min.

Jeśli jajka były z lodówki masa może wyglądać jakby się ścięła (nie szkodzi).

Wsypać połowę mąki  i miksować na małej prędkości do połączenia.

Dolać mleko i dalej miksować do jednolitej masy. 

Dosypać resztę mąki i miksować aż masa będzie gładka.

Masę przełożyć do wypełnionej papierowymi papilotkami formy do muffinek

Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku 24 min. (jeśli pieczemy mini babeczki 18 min.)

Schłodzić 10 min., po tym czasie wyciągać babeczki z foremki i wystudzić.

Wystudzone można oczywiście dowolnie ozdobić :)

VANILLA CUPCAKE

Przepis pochodzi z ,,Pretty cupcake kit-recept & projects"

© Ciasteczkolandia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci