Menu

Ciasteczkolandia

Wpisy otagowane : cupcake

Babeczki z kremem kasztanowym

vanilia81

babeczki z kremem kasztanowym z wanilią

Krem kasztanowy...Kupiłam go wcale nie z ciekawości jak smakuje, a ze względu na jego słoiczek, jestem bowiem fanką słoiczków konfitur i kremów firmy Bonne Maman. Sam krem po skosztowaniu trochę mnie rozczarował: specyficzny, mdławy, mało wyrazisty, słodki. Wiem, że ma swoich wielbicieli w takiej czystej postaci, ale do mnie nie trafia. Kiedy jednak wykorzystałam go jako składnik babeczek pokazał  swoje drugie, jakże miło zaskakujące oblicze. Muszę to napisać-  babeczki z kremem kasztanowo waniliowym to najlepsze babeczki jakie miałam okazję kiedykolwiek upiec. Z taką lekkością, puszystością i ciekawym smakiem jeszcze się nie spotkałam. Kasztanowo-waniliowa nuta jest subtelna, ale zapada w pamięci. Całej naszej czwórce smakowały zarówno w wersji śniadaniowej ( bez kremu), jak i deserowej otulone kremem kasztanowo-serowym.

Składniki: 

  • 125 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 110 g cukru
  • 120 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 4 łyżki kremu kasztanowego z wanilią
  • 2-3 łyżki mleka

Wszystkie składniki z wyjątkiem mleka zmiksować na gładką masę. Dodać mleko, ponownie zmiksować.

Formę do muffinek wyłożyć 12 papierowymi papilotkami i napełnić je równomiernie masą.

Piec w 175°C przez ok. 20 min. Będą gotowe, gdy wbity drewniany patyczek po wyciągnięciu nie będzie oblepiony ciastem.

Upieczone wyciągnąć z piekarnika, ostudzić chwilkę w formie, wydobyć i wystudzić na metalowej kratce.

Krem kasztanowo- serowy:

  • 200 g serka mascarpone
  • 200 g kremu kasztanowego z wanilią

Zmiksować składniki na gładki, jedwabisty krem. Za pomocą rękawa cukierniczego ozdabiać przestudzone babeczki, ozdobić wg. uznania.

 

babeczki z kremem kasztanowym z wanilią

babeczki z kremem kasztanowym z wanilią

babeczki z kremem kasztanowym z wanilią

babeczki z kremem kasztanowym z wanilią

przepis własny

Kurczaczki (cytrynowe babeczki z kremem twarożkowym)

vanilia81

babeczki kaczuszki cupcake duck

W oczekiwaniu na wiosnę...

Poszukując idealnego kremu do babeczek...

Z sympatii mojego małego syna do kur i kaczek,

powstały te żółte słodziaki.

Kurczaki (które mimo zmniejszenia dziobów, nadal nazywane są przez moje dzieci kaczuszkami) nie tylko wywołują uśmiech na twarzach i przepełniają optymizmem, ale są także smaczne! Twarożek niweluje nadmierną słodycz kremu i sprawia, że jest aksamitny (w temperaturze pokojowej), dobrze się nakłada i zachowuje nadany mu kształt. Przechowywany w lodówce tężeje, więc jeśli w trakcie nakładania stanie się za miękki, włóżcie go na kilka minut do lodówki. Bardzo go polecam.

Bazą kurczaczków może być Wasz ulubiony przepis na babeczki, ja wybrałam cytrynowe, ze względu na orzeźwiający, wiosenny smak.

Składniki babeczek (na ok. 6-7 kaczuszek):

  • 120 g mąki tortowej
  • 125 g miękkiego masła
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 120 g cukru ( najlepiej drobnego)
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki mleka
  • skórka starta z cytryny (najlepiej ekologicznej, dobrze umytej cytryny)
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)

 

Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Przesiać do misy miksera mąkę, dodać jajka, masłoi skórkę z cytryny, całość zmiksować. Na koniec dodać sok z cytryny i mleko i ponownie zmiksować.

Wyłożyć papilotkami foremkę do muffinek, wypełnić je ciastem i piec w 200°C. ok 20-30 min., aż zaczną się rumienić, warto zrobić też test drewnianym patyczkiem.

Wyłożyć papilotkami 6-7 wgłębień formy do klasycznych muffin, oraz tyle samo do minimuffinek.

Napełnić je ciastem do ¾ wysokości.

Piec w temperaturze 200°C prze ok.z 15 min., mniejsze kilka minut krócej (do tzw.suchego patyczka)

Krem:

  • 235 g cukru pudru
  • 55 g miękkiego masła
  • 70 g twarożku kanapkowo-sernikowy
  • łyżeczka soku z cytryny
  • odrobina żółtego barwnika
  • oczy, dzioby (opis poniżej)

Masło zmiksować dokładnie z serkiem, a następnie stopniowo dosypywać cukier puder ciągle miksując. Na koniec dodać łyżeczkę soku z cytryny, barwnik (dodawać go po odrobinie, aż do uzyskania oczekiwanego koloru) i raz jeszcze połączyć całość, by kolor był jednolity.

Przełożyć masę do rękawa cukierniczego (lub woreczka z przyciętą końcówką) i za pomocą tylki nakładać na babeczki krem tworząc okręgi i zaczynając od zewnętrznych,  kierując się ku środkowi. Dobrze jeśli w miejscach, gdzie znajdzie się kuper, pociągnięcia kremu będą dłuższe.

Po ozdobieniu kremem mini babeczek, które będą głowami przytwierdzamy oczy i nos ( przed połączeniem ich z tułowiem dobrze włożyć je na chwilę do lodówki, by masa zastygła i elementy dobrze się trzymały.

Połączyć ze sobą obie babeczki. Przechowywać w lodówce, przed podaniem zostawić na chwilę w temperaturze pokojowej, krem odrobinę zmięknie, a babeczki będą smaczniejsze.

Uwagi:

Szczęśliwie jestem w posiadaniu jadalnych oczu i marchewek z marcepanu (które po przycięciu sprawdziły się w roli dziobków). Można to obejść przygotowując oczy z odrobiny rozpuszczonej białej i gorzkiej czekolady, a nosy spróbować wykroić ze zwykłej marchewki. Stosuje barwniki w żelu, ale możliwe, że sprawdzi się powszechnie dostępna kurkuma. Do wykonania ,,upierzenia" przyda się tylka numer 16.

babeczki kaczuszki cupcake duck

babeczki kaczuszki cupcake duck

babeczki- moja cytrynowa wersja klasycznych babeczek Nigelli Lawson

źródło przepisu na krem (zamieniłam ekstrakt waniliowy na sok z cytryny), źródło inspiracji

Kokosowe mini babeczki z nutą Malibu

vanilia81

 kokosowe mini babeczki z nutą Malibu

Urocze mini babeczki z wyczuwalną kokosową nutą, przygotowane na warsztaty fotografii noworodkowej. Małe babeczki nie były oczywiście w stanie swą urodą dorównać kilkudniowym modelom, ale cieszę się, że mogły być słodkim dodatkiem do tego wydarzenia.

Krem na bazie masła, cukru pudru i niewielkiej ilości twarożku, dobrze nakładana się rękawem cukierniczym. Jest bardzo słodki, ale taki już urok cupcakes ;)

Składniki:

  • 125 g mąki
  • 125 g miękkiego masła
  • 120 g cukru
  • 2 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 3 łyżki malibu ( lub mleczka kokosowego)

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do misy miksera. Dodać cukier i masło, zmiksować. Wbić jajka i ponownie całość zmiksować. Na koniec miksowania dodać wiórki kokosowe i likier.

Wyłożyć papilotkami foremkę do minimuffinek. Każdą napełnić do ¾ wysokości

Piec w temperaturze 200°C przez 12—15 min. (do tzw. suchego patyczka)

Krem:

  • 150 g miękkiego masła 
  • 200 g cukru pudru
  •  60 g mielonego twarożku (sernikowo- kanapkowego ok. 7 % tłuszczu) o temp.pokojowej
  • 2 łyżeczki likier kokosowy (użyłam Malibu)

Zmiksować masło z serkiem i likierem na gładką masę. Dosypać cukier puder i całość chwilę miksować aż krem stanie się gładki.

Przestudzone babeczki ozdobić kremem za pomocą rękawa cukierniczego z ulubioną końcówką. Jeśli krem będzie za miękki, można go wstawić na kwadrans do lodówki, masło stwardnieje i masa będzie stabilniejsza.

Opcjonalnie babeczki można na koniec posypać wiórkami kokosowymi.

Babeczki są najsmaczniejsze w temperaturze pokojowej, przed podaniem dobrze je zatem wyciągnąć trochę wcześniej z lodówki.

Podana ilość wystarczy na klasyczną foremkę na 12 muffinek, co odpowiada 3 foremką (po 12 szt każda)  minimuffinek. 

kokosowe mini babeczki z nutą Malibu

kokosowe mini babeczki z nutą Malibu

kokosowe mini babeczki z nutą Malibu

Źródło: babeczki -zmodyfikowany klasyczny przepis na babeczki Nigelli Lawson z ,,Nigella gryzie", krem-przepis własny

BABECZKI WANILIOWE / VANILLA CUPCAKE

vanilia81

vanilla cupcake1

Klasyczne, proste, delikatne waniliowe babeczki, takie do których można dodać cytrynę, migdały, ulubione ekstrakty, likiery, kawałki czekolady lub świeże jagody, a potem ozdobić je kremem wyciskając go finezyjnie z rękawa cukierniczego. Moje są maksymalnie skromne, ponieważ musiały przetrwać podróż, a potem letnią temperaturę, podczas wycieszki do zoo :)

Składniki:

  • 140 gram + 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 115 g masła o temp. pokojowej
  • 200 g cukru
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 80 ml mleka (najlepiej 3,2%)

Mąkę, proszek do pieczenia i sól wsypać do średniej miseczki i wymieszaj.

Masło z cukrem miksować na średniej prędkości 2 min. do gładkiego przetarcia. 

Wyłączyć mikser i wydrapać ciasto ze ścianek misy, tak, żeby nie pozostały tam nie rozmieszane składniki.

Wbijać pojedynczo jajka i miksować aż się połączą z masłem i cukrem. Dodać ekstrakt waniliowy i znowu miksować 2 min.

Jeśli jajka były z lodówki masa może wyglądać jakby się ścięła (nie szkodzi).

Wsypać połowę mąki  i miksować na małej prędkości do połączenia.

Dolać mleko i dalej miksować do jednolitej masy. 

Dosypać resztę mąki i miksować aż masa będzie gładka.

Masę przełożyć do wypełnionej papierowymi papilotkami formy do muffinek

Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku 24 min. (jeśli pieczemy mini babeczki 18 min.)

Schłodzić 10 min., po tym czasie wyciągać babeczki z foremki i wystudzić.

Wystudzone można oczywiście dowolnie ozdobić :)

VANILLA CUPCAKE

Przepis pochodzi z ,,Pretty cupcake kit-recept & projects"

© Ciasteczkolandia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci