Menu

Ciasteczkolandia

Wpisy otagowane : suszone-morele

Batoniki z musli, moreli i sezamu (zdrowe, proste, szybkie i pyszne)

vanilia81

IMG_1444

Po ostatnim poście, w którym pokazałam moją wersję kobiecego biurka ( klik), miałam sporo pracy fotografując inne wnętrzarskie cuda, ale w przerwach, by mieć coś pożywnego pod ręką, no dla dzieci oczywiście, piekłam te batoniki.

To moje ostatnie odkrycie, mogłabym się nimi w sumie żywić na okrągło. Dorzucam czasem nasiona chia, cześć pestek słonecznika zastępuję pestkami dyni, ale bazę zawsze tworzą płatki owsiane, suszone morele i sezam.

Zdrowa przekąska dla dzieci, na piknik czy do pudełka szkolnego. Miód i sezam zapewniają im słodycz, pestki chrupią- dla mnie bomba. Kupionych batoników nie można nawet postawić obok.

Robi się je błyskawicznie, wystarczy podgrzać olej z miodem i zalać resztę składników.

Ważne by kroić je na kwadraty dopiero, gdy wystygną inaczej będą się kruszyć. Wystudzone dają się ładnie pokroić choć zawsze trochę się pokruszy, staje się granolą i ląduje w porcji jogurtu ;)

Składniki:

  • 320 g płatków owsianych (zwykłych, górskich, nie błyskawicznych)
  • 30 g ziaren sezamu
  • 50 g ziaren słonecznika (może być pół na pół z pestkami dyni)
  • 100 g suszonych moreli
  • 50 g rodzynek
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 100 ml oleju (słonecznikowy, rzepakowy)
  • 180 ml miodu

Do miseczki wsypać płatki owsiane, pokrojone morele, rodzynki, pestki słonecznika, sezam i cynamon. Wymieszać składniki.

W rondelku podgrzej olej i miód by się połączyły i dodać do miski z resztą składników,

Dobrze wymieszać, tak by płyn dokładnie obkleił suche składniki.

Przełożyć masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, podociskać, wygładzić masę delikatnie łyżką lub palcami i piec w nagrzanym do 180ºC przez ok. 30 min. (do zarumienienia).

Odstawić do ostygnięcia pokroić na kawałki.

Spokojnie kilka dni można przechowywać w puszce.

Wiklinowy koszyczek i ściereczka: home and you

IMG_1463

IMG_14481

IMG_1467

 Przepis ( z moimi małymi zmianami) pochodzi z książki Billa Grangera ,,Nakarm mnie"

Jesienne ciasto z suszonymi owocami i herbatą earl grey

vanilia81

 jesienne ciasto z earl grey

Tej jesieni będę:

- nosiła morelowy szal,

- przeczytam zaległe powieści o Toskanii,

- obejrzę 6 sezon ,,Gotowych na wszystko",

- nazbieram z dziećmi mnóstwo kasztanów, z których zrobimy armię ludzików,

- ususzę grzyby,

- kupię wszystkie świąteczne prezenty.

Taki mam plan. I będę piekła wyłącznie jesienne ciasta. Takie jak to...

Składniki:

  • 300 ml herbaty earl grey
  • 100 g suszonych śliwek
  • 100 g suszonych moreli
  • 50 g rodzynek
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 40 g brązowego cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Suszone śliwki i morele posiekać, dodać resztę bakalii i zalać przestudzoną herbatą. Odstawić na noc.

Do miski wbić jajko, dosypać cukier - wymieszać. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie, dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do wysmarowanej olejem foremki i piec w nagrzanym do 180°C piekarnika przez ok 45-60 min. Po upieczeniu, ciasto przestudzić i dopiero wtedy wyciągać z foremki.

UWAGI:

Oczywiście możecie dodać takie bakalie jakie lubicie, pominąć te, za którymi nie przepadacie, ważne jest tylko by łącznie było ich 300 g. Herbatę earl grey zastępowałam (z powodzeniem) herbatą brzoskwiniową. Podawać je można na ciepło, z gęstą, słodką śmietaną lub jogurtem. Dzieci za nim szaleją, co przyznam zdziwiło i ucieszyło mnie zarazem, bo ciasto można zdecydowanie zaliczyć do zdrowych wypieków :)

ciasto z suszonymi owocami

ciasto z suszonymi owocami

przepis inspirowany ciastem herbacianym z bakaliami z magazynu ,,Ty i twój dom"

© Ciasteczkolandia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci