Menu

Ciasteczkolandia

Wpisy otagowane : cukinia

Placuszki z cukinią i jogurtem

vanilia81

placuszki cukinia jogurt

Placuszki z cukinii w jogurtowej odsłonie, bardzo łagodne w smaku i pewnie dlatego tak lubiane przez dzieci. To szybki obiad w ciepły, letni dzień. Najsmaczniejsze lekko ostudzone podane z kleksem gęstego, zimnego jogurtu.

Polecam również przepis na placuszki z cukinii z miętą, pietruszką i dymka

Składniki:

  • ok. 600 g cukinii ( u mnie 1,5 sztuki średniej wielkości)
  • 100 g jogurtu naturalnego (użyłam Bakoma Naturalny Gęsty)
  • 2 żółtka
  • 120 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • szczypta soli, pieprzu

Cukinie umyć, obrać, zetrzeć na tarce (duże oczka).

Dodać do niej jogurt oraz żółtka, wymieszać widelcem.

Do drugiej miseczki wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, pomieszać.

Dodać mąkę do cukinii i połączyć całość przyprawiając solą i pieprzem.

Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Placuszki są gotowe by je obrócić, gdy na ich powierzchni pojawiają się pękające pęcherzyki powietrza.

Podawać lekko ostudzone z jogurtem.

placuszki cukinia jogurt

placuszki cukinia jogurt

PLACUSZKI Z CUKINII Z MIĘTĄ, PIETRUSZKĄ I DYMKĄ

vanilia81

PLACUSZKI Z CUKINII

Placuszki z cukinii to u nas obowiązkowy obiad w sezonie letnim. Odkąd odkryłam te, z dodatkiem fety, nie wyobrażam sobie ich bez niej. Nafaszerowane solidnie zdrową ,,zieleniną". Nie zawsze trzymam się twardo tego przepisu, często pomijam pietruszkę, zmniejszam ilość dymki, zawsze jednak dodaje miętę. To ona dodaje placuszkom cudownej świeżości, a o to przecież w letnich daniach chodzi. I jeszcze o ciepły wiatr na talerzu, o zapach wakacji, o miętę zerwaną z domowego ogródka (nawet jeśli znajduje się on na balkonie), o małe co nie co jedzone palcami, w towarzystwie fajnych ludzi... Ważna (i świetna zarazem!) sprawa: placuszki są najsmaczniejsze podane w temperaturze pokojowej. Jest więc szansa, na zjedzenie ,,placuszkowego" posiłku wspólnie, a nie jak to zwykle bywa, bez mamy, która ,,kwitnie" przy patelni i biega z nią do stołu, by dołożyć na talerze kolejne sztuki...

Składniki:

  • 4 cukinie, ok. 750g
  • 2 cebulki dymki
  • 250 g  sera fety
  • mały pęczek pietruszki
  • mały pęczek mięty
  • łyżka suszonej mięty ( czyli 1 saszetka mięty do parzenia)
  • 150 g mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • 3 jajka lekko roztrzepane
  • oliwa z oliwek/olej do smażenia
  • 3 limonki/ cytryny

Cukinię zetrzeć na grubej tarce, rozłożyć na ściereczce (używam papierowych ręczników), by pozbyć się nadmiaru soku. Posiekać szczypiorek, pietruszkę i miętę (tej ostatniej odłożyć trochę do posypania na koniec). Wsypać je do miseczki i połączyć widelcem z serem, dodać sól i pieprz. Dodawać jajka, a następnie mieszając mąkę. Kiedy składniki się połączą dodać cukinię i szybko całość połączyć.
Niewielkie placuszki smażyć na rozgrzanym na patelni tłuszczu, z obu aż lekko zbrązowieją (czyli ok. 2 minut z każdej strony). Przed podaniem skropić sokiem z limonki (ja tym razem użyłam cytryny) i posypać resztą mięty.

PLACUSZKI Z CUKINII

PLACUSZKI Z CUKINII

Źródło inspiracji: Nigella Lawson ,,Lato w kuchni przez okrągły rok"

© Ciasteczkolandia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci