Menu

Ciasteczkolandia

Wpisy otagowane : bez-pieczenia

Tiramisu z After Eight (miętowo- czekoladowe)

vanilia81

tiramisu After eight miętowo- czekoladowe

Jestem wielką fanką czekoladek After Eight. Myślę, że to uwielbienie przekazał mi w genach mój Tata... Podjadając je kiedyś z lodówki (schłodzone smakują mi najbardziej) pomyślałam, że cudownie byłoby stworzyć tiramisu z ich dodatkiem. Wyobraziłam sobie jak ładnie wyglądałoby ten deser w przekroju, przełożony cieniutkimi, nadziewanymi miętą czekoladkami. By jeszcze bardziej podkreślić orzeźwiającą nutę deseru, wmiksowałam czekoladki także w masę, którą przełożyłam biszkopty. Nieskromnie stwierdzę, że to tiramisu jest pyszne! Chłodząca, miętowa nuta sprawia, że jest idealnym deserem na ciepłe wiosenne dni. Bardzo, bardzo Wam polecam.

Składniki:

(na 4 porcje)

  • 16 szt. podłużnych biszkoptów
  • 250 serka mascarpone
  • 3 jajka 
  • 3 płaskie łyżki cukru (najlepiej drobnego)
  • 10 szt. czekoladek After Eight (lub ich odpowiedników, Mint Chocolate z Lidla)
  • pół szklanki ostudzonej kawy
  • łyżka gorzkiego kakao w proszku
  • gałązka świeżej mięty (opcjonalnie)

Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek.

Białka ubić na sztywno, odstawić.

Żółtka ubić z cukrem, dodać 2 szt. rozdrobnionych czekoladek After Eight, nadal miksując (można również na tym etapie masę potraktować blenderem). 

Stopniowo dodawać serek mascarpone.

Delikatnie za pomocą szpatułki wmieszać ubite białka.

Połowę biszkoptów,czyli 8 szt. po kolei zamaczać na moment (3 sekundy) z każdej strony w kawie i układać, stykając koło siebie w naczynku/ foremce,  w której przygotowywany będzie deser.

Pozostałe 8 szt. czekoladek przekroić na pół i poukładać na biszkoptach tak, by na każdym leżały dwie połówki, pokrywając cały biszkopt.

Na tak przygotowane biszkopty z czekoladkami nałożyć połowę masy jajeczno -serowej.

Ponownie poukładać warstwę pozostałych biszkoptów, pamiętając o ich krótkim zamoczeniu w kawie.

Pokryć je pozostałą ilością masy.

Odstawić (najlepiej przykrywając folią spożywczą) na minimum 6 godz. do lodówki.

Przed podaniem górę posypać przesianym kakao w proszku.

Podzielić na cztery porcje starając się kroić między biszkoptami i ozdobić listkami mięty. 

Smacznego!

after eight

tiramisu After eight

tiramisu after eightłyżeczki talerzyki ib laursen mint

przepis własny

ceramika pochodzi ze sklepu Pretty Home

Lekki serniczek na zimno z jogurtem i puree truskawkowym na spodzie z musli

vanilia81

jogurtowy torcik z musem truskawkowym i musli

Kiedy w serniku na zimo śmietanę kremówkę zastąpimy naturalnym jogurtem, dodamy do niego kilka garści zmiksowanych truskawek i podamy go na spodzie z chrupiącego musli powstanie lekki, letni deser. Jeśli dodatkowo wbijemy w niego świeczki sprawdzi się jako tort dla czerwcowego solenizanta. Warto wówczas ozdobić go bezikami z tego przepisu. W wersji light wystarczy po prostu na jego górze umieścić dorodne truskawki i listki mięty.

Składniki:

Spód:

  • 150 g musli crunchy (użyłam truskawkowego)
  • 70 g masła

Spód i boki foremki o średnicy 20 cm wyłożyć folią spożywczą

Musli pokruszyć, umieścić w miseczce i zalać rozpuszczonym masłem)

Dokładnie wymieszać masę i wyłożyć nią, dociskając dłonią spód formy.

Odstawić do lodówki, na czas przygotowania musu.

Mus:

  • 500 g mielonego białego serka
  • 390 g jogurtu naturalnego (użyłam Bakoma Naturalnie Gęsty)
  • 300 g truskawek 
  • łyżka soku z cytryny
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 7 pełnych łyżeczek żelatyny
  • 80 ml mleka

Mleko dobrze podgrzać, dodać żelatynę i mieszać, aż do jej rozpuszczenia.

Ser zmiksować z jogurtem naturalnymi

Truskawki zblendować (lub utrzeć, rozgnieść tak by uzyskać puree) z cukrem pudrem i sokiem z cytryny.

Owocowy mus przelać do serka i jogurtu i ponownie zmiksować.

Do żelatyny dodać trochę różowej masy i dobrze wymieszać, a następnie  całość dodać do masy i ponownie dobrze zmiksować.

Wylać całość na przygotowany wcześniej spód (powinien być zastygnięty i twardy).

Odstawić do lodówki na kilka godzin (a najpewniej na całą noc)

Ozdobić bezikami lub świeżymi truskawkami.

Beziki można upiec dzień czy dwa wcześniej i przechowywać w puszce, ważne jedynie by nakładać je na torcik tuż przed podaniem, bo dość szybko na nim miękną.

 

jogurtowy torcik z musem truskawkowym i musli

jogurtowy torcik z musem truskawkowym i musli

jogurtowy torcik z musem truskawkowym i musli

patera

przepis własny

© Ciasteczkolandia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci