Menu

Ciasteczkolandia

Wpisy otagowane : PROSTE

Waniliowa babka biszkoptowa z lukrem cytrynowym

vanilia81

 biszkoptowa_babka_waniliowa_z_lukrem_cytrynowym_1

Każdego dnia. Od poniedziałku do piątku o 14 wypatruję autobusu szkolnego, który podjeżdża pod nasz dom ( jak w amerykańskim filmie jakimś). Patrzę dzieciaki z niego wyskakują. Najczęściej roześmiane, czasem naburmuszone. Zawsze pełne energii. Jak pioruny do domu wpadają, plecaki i buty gdzie bądź zrzucają, bluzy zawsze na schodach lądują jakby wieszaczków z numerkami 1,2,3 nie miały i jeden przez drugiego opowiadają... Co zrobił ten, a co tamta. Co powiedziała pani, co narysowali, czego zapomnieli, czego się nauczyli, kto ich zdenerwował, kto poskarżył, kto przytulił, kto za co czarna kropkę dostał, kto najlepiej sprawdzian napisał, co na angielskim umiał, z czego zadanie mają i kiedy do kina idą.

I wspinają się na ten blat, mimo ostrzeż moich i pytają, czy po kawałku ciasta przed zupą zjeść mogą, bo zjedzą przecież całą, zgodnie obiecują...

I tak sobie myślę, jakim szczęściem jest móc tak ich w tym oknie wypatrywać. I czekać tak na nich. Ciasto im piec. I z blatu ściągać. I bezskutecznie powtarzać, żeby tych paluchów do lukru nie wkładali...

Babka biszkoptowa, jak piórko lekka, o cytrynowej nucie. Świeżość kilka dni zachowuję, choć nie będzie Wam dane się o tym przekonać, bo znika błyskawicznie. Dobrego weekendu Kochani...

Składniki:

  • 5 dużych jajek
  • 1 szklanka (trochę mniej jeśli planujemy ją lukrować)
  • ½ szklanki oleju (rzepakowy, słonecznikowy)
  • 1 szklanka mąki pszennej (tortowa lub zwykła)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego

lukier:

  • ok. ¾ szklanki cukru pudru
  • sok z połowy cytryny

Jajka ubić z cukrem, przez ok 10 min. na białą, puszystą masę.

Powoli dolewać, ciągle miksując olej.

Dodać ekstrakt waniliowy.

Proszek do pieczenia wymieszać z mąką i przesiać do masy.

Delikatnie, za pomocą szpatułki dokładnie wymieszać całość.

Formę do babki (lub okrągłą z kominem) dobrze wysmarować masłem, oprószyć mąką.

Do tak przygotowanej formy przelać ciasto.

Piec w temp. 175ºC przez ok 45 min.

Wyciągnąć z formy po przestudzeniu.

Lukier: zmiksować cukier puder z sokiem z cytryny, dodadając jednego lub drugiego składnika, tak by utrzymać gęstą, ale lejącą się polewę. Można ozdobić posypką.

Babka długo zachowuje świeżość (ale też szybko znika...)

Smacznego!

patera, talerzyki i kubki : Pretty Home

biszkoptowa_babka_waniliowa_z_lukrem_cytrynowym_4  biszkoptowa_babka_waniliowa_z_lukrem_cytrynowym_21

biszkoptowa_babka_waniliowa_z_lukrem_cytrynowym_3

 

Proste ciasto z herbatą Earl Grey i rodzynkami

vanilia81

 Ciasto_z_Earl_Grey_i_rodzynkami_1

Banalnie proste w wykonaniu ciasto. Nie wymaga użycia wagi i miksera. Świetne do popołudniowej herbaty. Na piknik. Na chłodniejsze, wiosenne dni. Do owinięcia w folię i wręczenia umorusanym dzieciom, które zgłodniały szalejąc z kolegami z ulicy i domagają się czegoś do jedzenia, waląc brudnymi rączkami w tarasowe drzwi...

Za jedyną wadę możemy uznać ponad godzinny czas pieczenia, ale ciasto posiada pół litra płynu i nie ma wyjścia, trzeba mu ten czas dać. Odwdzięczy się głębokim herbacianym aromatem ukrytym w cieście i słodkich rodzynkach.

foremka: klasyczna keksówka

temperatura: 175ºC

czas pieczenia ok. 70 min.

Składniki:

  • 2 szklanki herbaty Earl grey (zaparzonej z 3-5 torebek w zależności od jakości herbaty i intensywności jaką chcemy uzyskać)
  • 1 szklanka rodzynek
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 ½  szklanka mąki pszennej (zwykłej lub tortowej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾  szklanki cukru (u mnie brązowego)
  • 120 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 szczypty pieprzu

Uwaga! Ciasto nie zawiera jajek

Do zaparzonej, przestudzonej herbaty dodać rodzynki, odstawić.

Do miski wsypać obie mąki, cukier, proszek do pieczenia, sól, pieprz i cynamon i całość wymieszać.

Dodać miękkie masło, wmieszać je do reszty składników.

Dolać herbatę z rodzynkami i całość pomieszać tak, by nie było widać suchej mąki.

Foremkę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić masłem i obsypać mąką.

Piec ok. 70 min. w 175ºC. Gdyby pod koniec pieczenia ciasto za bardzo się brązowiło od góry, przykryć je folia aluminiową.

Po wyjęciu z piekarnia przed wyjęciem z formy odstawić na min. 10 min.

Klocki widoczne na zdjęciu marki Wooden Story można znaleźć  tutaj

Ciasto rabarbarowe z kurkumą

vanilia81

ciasto z rabarbarem i kurkumą

Dobrze mieć przyjaciółkę z zeszytem pełnym takich prostych przepisów, Ciocie, w ogródku której rośnie rabarbar i sąsiadów, których można takim ciastem poczęstować ( nie tylko dlatego, że z drugiego końca świata przywieźli mi kurkumę)...

Do ciasta można użyć dowolnych, innych owoców np., wiśni, jabłek czy jagód. Używając tych słodszych warto dodać skórkę z cytryny.

Proste, smaczne, ucierane ciasto, wzbogacone kurkumą która, dodaje mu słonecznego koloru i subtelnego aromatu.

foremka: długa keksówka

temperatura pieczenia: 180ºC

Składniki:

  • 250 g masła
  • 250 g cukru
  • 250 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 1 i ½ łyżeczki prodzku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • kilka łody rabarbaru

Rabarbar obrać, umyć i pokroić w kilku centymetrowe kawałki.

Posmażyć go kilka minut z 3 łyżkami cukru i odrobiną wody, by trochę zmiękł, odstawić.

Masło (miękkie) utrzeć z cukrem na puszystą masę.  

Po kolei wbijać całe jajka, ciągle miksując.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy.

Dodać kurkumę (i obcjonalnie skórkę z umytej, wyparzonej cytryny).

Miksować chwilę, do połączenia się składników).

Przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.

Na górę nałożyć przygotowany wcześniej rabarbar.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez ok. 45 min.

Przed podaniem można opruszyć cukrem pudrem.

rabarbar

proste ciasto z rabarbarem

proste ciasto z rabarbarem i kurkumą

proste ciasto z rabarbarem

 

Chlebek bananowy z migdałami Billa Grangera

vanilia81

 chleb bananowy Bill Granger

Chlebków bananowych znajdziecie na blogu już kilka  i szczerze mówiąc trudno byłoby mi polecić, któryś szczególe.

Wszystkie są smacznym, szybkich i prostym w przygotowaniu sposobem na wykorzystanie nadwyżki dojrzałych bananów. Dziś do listy dorzucam przepis Billa Grangera, na wersję z migdałami. 

Zobacz także:

Bananowy chlebek z burbonem/rumem i orzechami włoskimi Nigelli Lawson

Ciasto z karmelizowanymi bananami

Składniki:

  • 50 g brązowego cukru (najlepiej drobnego)
  • 30 g posiekanych migdałów
  • 250 ml kwaśnej śmietany (12 lub 18%)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 100 g masła
  • 200 g cukru
  • 2 jajka
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 250 g miękkich, dojrzałych bananów (ok. 2 średnich sztuk)

temperatura pieczenia: 200º C

foremki : 2 szt. keksówek 10 cm x 18 cm

Masło stopić, odstawić do ostudzenia.

Brązowy cukier wymieszać w małej miseczce z migdałami. Odstawić 

W dużej misce wymieszać śmietanę z sodą i odstawić na 5 min.

Po tym czasie dodać masło, biały cukier i roztrzepane wcześniej widelcem jajka.

Do osobnej miski przesiać mąkę, proszek i cynamon.

Stopniowo dodawać do suchych składników śmietanową masę, a na koniec pogniecione banany.

Wymieszać tylko do połączenia się składników.

Foremki natłuścić w kilku miejscach i wyłożyć papierem do pieczenia.

Przelać ciasto do foremek, posypać je mieszanką brązowego cukru i posiekanych migdałów.

Piec w nagrzanym do 200°C piekarniku przez 1 godzinę (lub chwilę dłużej, do momentu, aż wbity w ciasto patyczek do szaszłyka będzie suchy)

Wyjąć i odstawić na 20 min., a następnie wydobyć z foremki i odstawić (najlepiej na metalowej kratce)do ostygnięcia.


ib laursen

chlebek bananowy Bill Granger

prosty chlebek bananowy

chlebek bananowy prosty szybki z migdałami

źródło przepisu ( zmniejszyłam ilość cukru): Bill Granger ,,Nakarm mnie"

Ceramika widoczna na zdjęciu pochodzi ze sklepu Pretty Home

Najprostsze ciasto kokosowe Billa Granger'a (bezglutenowe)

vanilia81

 ciasto kokosowe Bill Granger szybkie

To jedno z najprostszych ciast jakie miałam okazje w życiu upiec! 

Przepis po który warto sięgnąć, kiedy w tygodniu rodzina domaga się ciasta, a Wy nie macie siły uruchamiać miksera, a na myśl o myciu sterty naczyń po pieczeniu robi Wam się niedobrze... Ratujące w sytuacji, kiedy za pół godziny  w Waszych drzwiach mają pojawić niezapowiedziani wcześniej goście. Takie, które upieczecie nawet kiedy jedno dziecko wisi Wam na szyi, drugie na nodze, a trzecie nieustannie coś do Was mówi i chce pomagać (moja codzienność...). To coś pomiędzy ciastem i batonem. Bardzo je lubię i to nie tylko ze względu na błyskawiczne przygotowanie, ale również, a może przede wszystkim za smak.

Foremka: prostokątna o wymiarach ok. 30 x 20 cm

Temperatura pieczenia: 180°C

Składniki:

(na ok 20 kawałków)

  • 250 g wiórków kokosowych
  • 220 g cukru (najlepiej drobnego)
  • 100 g masła
  • 2 średnie jajka
  • 100- 150 g gorzkiej czekolady*

* Oryginalny przepis mówi o 150 g czekolady, ale to sporo, piekłam wersję ze 100 g i ta ilość w zupełności wystarcza.

 

Masło roztopić, schłodzić.

Jajka lekko roztrzepać.

W misce wymieszać wiórki kokosowe z cukrem.

Dodać masło, jajko i całość wymieszać.

Na koniec wsypać posiekaną w drobną kosteczkę czekoladę i przemieszać.

Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec przez 20 min. w piekarniku nagrzanym do 180º C., aż stwardnieje.

Wyjąć z piekarnika, zostawić w formie na 5 min.

Pokroić w prostokątne kawałki, wyciągnąć z formy i odstawić do całkowitego wystygnięcia

 

ciasto kokosowe Bill Granger szybkie proste

ciasto kokosowe Bill Granger szybkie proste

 Źródło przepisu: Bill Granger ,,Nakarm mnie"

Szarlotka sypana (najłatwiejsza pod słońcem)

vanilia81

szarlotka sypana łatwa

Gdyby nie fakt, że o istnieniu tej szarlotki nie miała pojęcia moja mama, byłabym przekonana, że jestem ostatnią osobą na świecie, która się o niej dowiedziała (a tak uważam, ze jestem przedostatnią). Sposób i łatwość jej wykonania jest tak banalny, że aż śmieszny i niewiarygodny.

Przepis dostałam od mojej przyjaciółki Dominiki, która z pieczeniem ma tyle wspólnego co ja z fizyką kwantową. Ktoś w moim towarzystwie podziękował jej kiedy za ten przepis. Kiedy już upewniłam się, że się nie przesłyszałam, zapytałam dlaczego nic o nim nie wiem. Odpowiedziała, iż sądziła  że jest zbyt prosty by mi o nim wspominać... Od tej pory piekłam go już wiele razy. Zmniejszyłam tylko ciut ilość cukru i masła. To mój ulubiony jesienny, słodki wypiek last minute.

Cała zabawa polega na wsypaniu suchych składników do trzech szklanek, połączeniu ich, wymieszaniu, ponownemu rozdzieleniu do szklanek, a następnie rozsypywaniu zawartości kolejnych szklanek na przemian z tartym jabłkiem. Ostatnią warstwę stanowi tarte masło, które pod wpływem temperatury topi się wnikając w niższe warstwy, tworząc z cukrem u góry chrupiącą skorupkę. Bez jajek, bez miksera, bez stresu, że coś się nie uda (bo uda się na pewno).

Dzieci uwielbiają pomagać w jej przygotowaniu  ( sprawę napełniania i rozdzielania zawartości szklanek moja 6 letnia Maja opanowała do perfekcji) i przepadają za jej smakiem

Szarlotkę sypaną po prostu trzeba upiec!

Składniki:

  • szklanka mąki pszennej
  • szklanka kaszy manny
  • 3/4 szklanki cukru (mieszam biały z brązowym 1:1)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 170 g masła
  • 1 kg jabłek (4-5 sztuk)
  • opcjonalnie kilka szczypt cynamonu 
  • trochę masła i mąki/bułki tartej do wysmarowania foremki

Foremkę o średnicy 20-24 cm wysmarować masłem, obsypać mąką lub bułką tartą. Spód foremki od zewnątrz można zabezpieczyć folią, na wypadek gdyby masło miało wypłynąć.

Mąkę, kaszkę manną, cukier i proszek do pieczenia połączyć, wymieszać i ponownie rozdzielić do trzech szklanek.

Zawartość pierwszej szklanki rozsypać na spód przygotowanej foremki, zetrzeć na to połowę jabłek, oprószyć je cynamonem.

Posypać suchymi składnikami z drugiej szklanki i zetrzeć pozostałe jabłka (opcjonalnie z cynamonem)

Ponownie posypać warstwę jabłek, którą przykryć zawartością ostatniej szklanki.

Na wierz tak przygotowanego ciasta  zetrzeć na tarce o dużych oczkach mocno schłodzone masło.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. godzinę

Najlepiej kroi się ją gdy przestygnie, choć podana na ciepło z lodami waniliowymi smakuje wspaniale.

 

szarlotka sypana

szarlotka sypana, jabłka

szarlotka sypana

szarlotka sypana, jabłka

Wiejski placek z jabłkami (torta di mele rustica)

vanilia81

wiejski placek z jabłkami

Nie wiem czy upiekłam to ciasto ze względu na jego nazwę, czy sposób umieszczania w nim ponacinanych jabłek jakie kojarzę z dzieciństwa, nie mniej bardzo dobrze zrobiłam. To jedno z tych ciast, które powinno każdego dnia stać na blacie ukryte pod szklanym kloszem. Proste, skromne, na podwieczorek w tygodniu wprost idealne.

Składniki:

  • 125 g (pół szklanki) masła
  • 100 g (pół szklanki) cukru
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 jaja
  • szczypta soli
  • 250 g ( 1 i 2/3 szklanki) mąki pszennej
  • 90 ml ( 1/3 szklanki) mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jabłka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki galaretki/ dżemu z moreli lub pomarańczy (opcjonalnie)

Masło, cukier i skórkę z cytryny ubić mikserem na kremową masę.

Dodawać po kolei jajka, a następnie dosypać sól i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

Całość dokładnie wymieszać (lub zmiksować).

Przełożyć ciasto do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką tortownicy o średnicy ok. 25 cm.

Jabłka obrać, przekroić na pół, wydrążyć, usunąć gniazda nasienne i skropić sokiem z cytryny.

Nożem naciąć na jabłkach kratkę i układać płaską częścią na cieście.

Piec w nagrzanym do 180°C przez około 40 min.

Upieczone ciasto posmarować ciepłą galaretką i podawać.

wiejski placek z jabłkami

wiejski placek z jabłkami

jabłka

źródło inspiracji: ,,Kuchnia Włoska" wyd. Bellona

Ciasto jogurtowe z jagodami (Gateau au yaourt)

vanilia81

ciasto jogurtowe z jagodami

Włoszki wykorzystują kubeczki po jogurcie jako miarki przy pieczeniu babki jogurtowej, Francuski korzystając z nich, piekąc w weekendy ze swoimi dziećmi Gateau au yaourt...

,,Pierwszym ciastem, jakiego uczy się większość francuskich dzieci, jest gateau au yaourt (ciasto jogurtowe) — lekkie, nie za słodkie ciasto, do którego można dodać owoce, groszek czekoladowy, cytrynę albo łyżeczkę rumu i które udaje się prawie zawsze. Do odmierzania składników wykorzystuje się kubeczki po jogurcie.

 Efektem całego tego pieczenia jest nie tylko blacha ciasta, ale także nauczenie dzieci panowania nad sobą. Zajęcie wymagające odmierzania i dodawania składników w odpowiedniej kolejności jest idealnym treningiem cierpliwości. W dodatku francuskie rodziny nie pożerają ciasta, kiedy tylko wyłoni się ono z piekarnika (tak jak ja to robię), lecz czekają, żeby zjeść je na goûter – francuski podwieczorek."

Polecam Wam to smaczne, proste ciasto, ale jeszcze bardziej książkę ,,W Paryżu dzieci nie grymaszą" Pameli Druckerman, z której przepis pochodzi. Książkę, która zdobyła moje serce już od pierwszej strony. Autorką jej jest amerykańska dziennikarka, która wychowując we Francji trójkę swoich dzieci zauważyła, że francuskie dzieci jedzą z apetytem, są grzeczne i cierpliwe, a ich rodzice wyspani i zrelaksowani. Wnikliwie zbadała ten fenomen, a w książce podzieliła się swoimi spostrzeżeniami. Ten poradnik (który w rzeczywistości jest także świetną powieścią obyczajową) powinni przeczytać ci, którzy spodziewają się dziecka, ci którzy niedawno rodzicami zostali, a nawet rodzice kilkulatków (osobiście wierzę, że na zmiany w moim domu nie jest za późno...). Książka jest lekka, zabawna, ale przede wszystkim mądra. Porusza tematy tj. budzenie się niemowląt w nocy, kwestie żywieniowe. Przedstawia metody, których warto przestrzegać wychowując dzieci. To porządna dawka rodzicielskiej wiedzy, a często po prostu usystematyzowanie prostych zasad, o których dobrze wiemy, ale o których w codziennym biegu zapominamy.

Zapraszam do polubienia profilu Ciasteczkolandii i Kuchni Jogurtowej na Facebooku, bo na dniach ogłosimy tam konkurs, w którym wygrać będzie można egzemplarze tej książki...

Składniki:
  • 2 kubeczki jogurtu naturalnego po 150g (u mnie Bakoma Naturalny Gęsty) puste kubeczki posłużą do odmierzenia innych składników
  • 2 jajka
  • 2 kubeczki cukru (dodałam 1 i ½)
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
  • niepełny kubeczek oleju
  • 4 kubeczki mąki pszennej
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 kubeczki jagód

Nagrzać piekarnik do 200°C.

Olejem roślinnym nasmarować tortownicę o średnicy 25 cm lub podłużną formę do pieczenia.

Ostrożnie wymieszać jogurt, jajka, cukier, wanilię i olej.

W drugiej miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.

Wsypać suche składniki do mokrych, mieszać ostrożnie, aż się połączą (nie za długo).

Ciasto przelać do przygotowanej foremki, posypać jagodami.

Piec przez ok. 35 min., po tym czasie nakłuć patyczkiem i jeśli jest nadal wilgotne, piec jeszcze 5 minut.

Ciasto powinno być lekko chrupiące z wierzchu, ale sprężyste w środku.

Odstawić do ostygnięcia. Oprószyć cukrem pudrem.

ps. jagody można zastąpić innymi owocami, nawet mrożonymi. Można je wmieszać do ciasta, albo zastąpić kubeczkiem czekoladowych groszków. Dobrze, gdy składniki ciasta jogurtowego przed pieczeniem miały temperaturę pokojową.


jogurtowe ciasto z jagodami

ciasto jogurtowe z jagodami

* fragment książki oraz źródło przepisu - ,,W Paryżu dzieci nie grymaszą" Pameli Druckerman   wyd.Wydawnictwo Literackie

Błękitna ceramika ze zdjęć pochodzi ze sklepiku Pretty Home

Karaibska owsianka w słoiczku

vanilia81

 karaibska owsianka w słoiczku

Ludzi można podzielić na skowronki i sowy. Ci pierwsi kładą się spać o przyzwoitej porze i rano nie maja problemu ze wstaniem z łóżka, sowom obcy jest sen przed północą, bo wieczór i noc to ich ulubiona pora dnia. Skowronki znam trzy: mojego dziadka, sąsiada i panią dozorczynie w bloku. Sów (ze mną na czele) jest zdecydowanie więcej i to ich powinien zainteresować dzisiejszy przepis.

Pomysł na owsiankę w słoiczku jest z pewnością części z Was znany. Cała zabawa polega na tym, by płatki owsiane poprzekładać w słoiczku jogurtem i owocami, odstawić na noc do lodówki, a rano cieszyć się gotowym śniadaniem, które można podać dzieciom lub zabrać do pracy. 

Użyć można dowolnych owoców (maliny, truskawki i jagody to u nas hit), kombinacji jest nieskończenie wiele i z pewnością jeszcze nie jedną wersję, którą jadamy pokaże na blogu. Dziś jej karaibska odsłona. Płatki owsiane z wiórkami kokosowymi, odrobiną brązowego cukru, kawałki banana i jogurt naturalny. Jeśli nie liczycie kalorii (tudzież nie przeraża was widmo próchnicy u dzieci) polecam banany skarmelizować. Nie zaszkodzi jej też plasterek ananasa.

Banalnie proste, zdrowe i smaczne! To co, słoiczki w ruch?

Składniki:

(na jeden słoiczek 370 g)

  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • łyżeczka brązowego cukru
  • mały kubeczek jogurtu naturalnego (używam Naturalny Gęsty Bakomy)
  • mały banan
  • łyżka płatków kokosowych (lub dodatkowa łyżka wiórek)

W małej miseczce wymieszać płatki owsiane z wiórkami kokosowymi i brązowy cukrem.

Banana pokroić w plasterki (żeby nie ściemniały, dobrze jest skropić je sokiem z cytryny). Kilkoma plasterkami wyłożyć dno słoiczka.

Na banana nałożyć dwie łyżki jogurtu.

Następnie wsypać do słoiczka dwie łyżki przygotowanej mieszanki z płatków owsianych, kokosa i cukru.

Na to kolejno: 2 łyżki jogurtu, 2 łyżki płatków, łyżka jogurtu, plasterki banana i płatki kokosowe (najlepiej podprażone wcześniej na patelni)

Oczywiście kolejność jest dowolna, ważne tylko żeby płatki miały kontakt były jogurtem, by ten mógł je zmiękczyć.

karaibska owsianka w słoiczku

karaibska owsianka w słoiczku

przepis własny

Prosta babka jogurtowa (rodem z Włoch)

vanilia81

babka jogurtowa

Podobno każda włoska mamma ma swój przepis na babkę jogurtową. Ten, który podaje poniżej, Nigella Lawson znalazła zapisany na skrawku papieru w szufladzie domu, który pewnego lata wynajmowała we Włoszech.

Babka jest absolutnie fantastyczna! Jogurt nadaje jej wilgotności, cytryna i wanilia aromatu, a mąką ziemniaczana zapewnia strukturę babki piaskowej. Dobrze się ją kroi i transportuje. Doskonała o każdej porze dnia, lubiana przez dzieci. Mogłabym ją piec na okrągło bez obawy, że nam się znudzi. Dla mnie idealna!

Oprószona cukrem pudrem ujmuje swą prostotą na co dzień, podana np. z pokrojonymi truskawkami (skropionymi balsamico?), ma szanse stać się eleganckim deserem.              

By ją upiec nie potrzebujemy wagi, szklanki, czy łyżek. Wystarczy mały kubeczek po jogurcie. To on jest w tym przepisie jednostką, według której odmierzamy składniki.

Ważne by piec ją w formie do babki lub tortownicy z kominem (23 cm). Upieczenie jej w mniejszej, zwykłej tortownicy grozi tym, że ciasto nie dopiecze się w środku i zrobi się zakalec.

Składniki:

Miarą jest mały, 150g kubeczek po jogurcie Bakoma Naturalny Gęsty

(napełniamy go do wysokości gdzie kończy się etykieta/nadruk na kubeczku, czyli ok 1 cm od górnej krawędzi)

  • 1 miara jogurtu naturalnego (używam Naturalny Gęsty Bakomy) / 150g
  • 2 miary cukru (najlepiej drobnego) /250g
  • 1 miary oleju (bezwonnego np. rzepakowego) /150ml
  • 2 miary mąki pszennej /175g
  • 1 miara mąki ziemniaczanej /100g
  • 3 duże jajka
  • skórka otarta z połowy cytryny (umytej ekologicznej, niewoskowanej lub sparzonej)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • cukier puder do oprószenia

Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno i odstawić.

Do żółtek dodać kubeczek jogurtu, a pustym pojemniczkiem odmierzyć i dodać dwie miary cukru, całość zmiksować na puszystą masę.

Napełnić naszą miarkę olejem i stopniowo, ciągle miksując dolewać go do jajeczno-jogurtowej masy, a następnie dodać skórkę z cytryny i ekstrakt waniliowy.

Obie mąki (przesiewam je) odmierzyć i wmieszać do ciasta za pomocą szpatułki.

Na koniec partiami, delikatnie dodać pianę z białek.

Formę do babki (lub tortownicę z kominem) wysmarować olejem i przelać do niej ciasto.

Piec w temp. 180°C przez ok. 30-35 min.

Gotowe ciasto będzie odstawało trochę od foremki, a wbity w nie patyczek po wyjęciu będzie czysty.

Po wyciągnięciu z piekarnika, odstawić na chwilę, by przestygło (łatwiej wtedy wyskoczy z foremki).

Przed podaniem oprószyć bakę cukrem pudrem.

bakoma naturalny gęsty

babka jogurtowa

babka jogurtowa

 źródło: Nigela Lawson ,,Nigellissima" z moimi małymi zmianami

© Ciasteczkolandia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci