Menu

Ciasteczkolandia

Wpisy otagowane : budyn

Lekki tort pomarańczowy

vanilia81

Wysoki, lekki, puszysty o świeżej, cytrynowej nucie.

Tort taki.

Jak słońce trochę.

Na drugie urodzinki mojej Gosi go upiekłam. 

Bo ona też słonko nasze przecież.

Ładnie swój kawałek zjadła, choć to rekomendcaja żadna, bo ona generalnie kocha jeść...

Prosty. W sensie łatwy do zrobienia. Z tą chorągiewka w niego wbitą chyba więcej pracy miałam. Choć ona równie banalna w wykonaniu. Naprawdę...

temperatura pieczenia: 160ºC

foremki: 1 lub 2 okragłe tortownice o średnicy ok. 20 cm 

Jeśli piec będziemy oba biszkopty naraz, najlepiej umieścić je na jednym poziomie w piekarniku (wówczas możemy korzystać z funkcji grzałki góra dół)

Biszkopt:

szklanka o pojemności 250 ml

  • 7 dużych jajek 
  • szklanka cukru (najlepiej drobnego)
  • szklanki + 2 łyżki mąki pszennej tortowej
  •  ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Krem do przełożenie:

  • 3 szklanki soku z pomarańczy* + pół szklanki do napączowania biszkoptu**
  • 2łyżki cukru
  • 2 opakowania budyniu waniliowego 

Krem do obłożenia:

  • 500 g śmietany kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • skórka starta z umytej pomarańczy bio (lub spażonej zwykłej)

* Najlepiej użyć soku świeżo wyciskanego lub pasteryzowanego  (w Lidlu ten, który jest w lodówce).

** Jesli tort będzie przeznaczony dla dorosłych warto do soku, którym będziemy nasączać biszkopt dodać kieliszek Cointreau lub innego likieru pomarańczowego.

Wykonanie biszkoptu:

Białka ubić ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dosypywać cukier.

Miskujac na wolnych obrotach stopniowo dodawać żółtka.

Obie mąki przesiać i delikatnie, za pomoca szpatyłki wmieszać do masy, by składniki dokładnie się połączyły.

Dwie okragłe tortownice o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Przelać masę po równo do dwóch tortownic.

Piec w piekarniku nagrzanym do 160ºC przez ok. 30 min. (do tzw. suchego patyczka)

Po wyjęciu dobrze jest upuścić każda formię z wysokości 60 cm na podłogę (zapobiegnie to opadnięciu biszkoptu), odstawić do ostygnięcia (np. w uchylonym piekarniku) i dopiero wtedy obrysowując nożem boki, wyciągnąć ciasta z tortownic.

Każdy biszkopt przekroić na pół, otrzymuja w ten sposób 4 blaty.

Przygotowanie kremu pomarańczowego

2 i 1/3 szklanki soku pomarańczowego przelać do rondelka.

Resztę soku (2/3 szklanki) wymieszać z dwoma opakowaniami proszku budyniowego i 2-3 łyżkami cukru.

Sok w rondelku doprowadzić do wrzenia, dodać sok z budyniem, zmniejszyć ogień ciagle mieszajac chwilkę gotować.

Zdjać z ognia, odstawić do ostygnięcia.

Jeśli ktoś jest zwolennikiem maślanych kremów, na tym etapie może wmiksować do masy kostkę miękkiego masła, ja nigdy nie widzę takiej potrzeby ;)

Przygotowanie kremu śmietankowego do obłożenia tortu

Schłodzoną (to ważne!) śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder, a następnie wolno miksując wmieszać serek mascarpone i skórkę startą z pomarańczy.

Pierwszy blat (najlepiej najgrubszy; bedzie dźwigał cały tort) nasączyć kilkoma łyżeczkami soku z pomarańczy.

Nałożyć na niego 1/3 część kremu pomarańczowego, przykryć drugim blatem, który równiez delikatnie nasaczyć, przełożyć połowa pozostałego kremu i czynności powtórzyć. Ostatni blat biszkoptu pokryć kremem z bitej śmietany i mascarpone. Obłożyć nim również boki tortu (można grubo smarować kremu jest sporo, na pewno nie zabraknie).

Ozdobić paseczkami skórki umytej, niewoskowanej pomarańczy, jej platerkami, listkami melisy...

Smacznego!

tort pomarańczowy orange cake dla dzieci z choragiewkami

 

Lekkie mini serniczki z musem jabłkowym

vanilia81

lekkie serniczki z musem jabłkowym

Lekko, łatwo i przyjemnie. Odchudzone serniczki dla tych, którzy w postanowieniach noworocznych zawarli pozbycie się kilku kilogramów oraz tych, którzy chcą odpokutować świąteczną rozpustę. Minimum tłuszczu, bez szkody dla smaku. Mała rzecz, a cieszy...

Składniki spodu:

  • 80 g. pokruszonych biszkoptów
  • 30 g roztopionego masła

Masa serowa:

  • 50 dag chudego sera białego (mielonego, na sernik)
  • 1 jajko + 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • torebka budyniu waniliowego
  • 200 ml mleka

Mus jabłkowy: (oczywiście użyjcie właśnego jesli posiadacie)

  • 4 duże jabłka
  • kilka łyżeczek cukru (jesli trzeba)
  • szczypta cynamonu (jesli lubicie)

Biszkopty włożyć do woreczka i pokruszyć jak najdrobniej za pomocą wałka (lub w blenderze), dolać roztopione masło, wymieszać. Foremkę do muffinek wyłożyć papilotkami, do każdej nałożyć łyżeczkę przygotowanej biszkoptowej masy i ugnieść. Odstawić do lodówki na kwadrans.

Jajko i żółtka zmiksować z cukrem i esencja waniliową. Dodawać stopniowo ser, budyń i mleko ciągle miksując.

Wylać masę na przygotowane spody, ciut poniżej wysokość papilotki.

Piec w rozgrzanym do 180°C piekarniku 45 min. ((lub dłużej)., a następnie zostwić je w uchylonym piekarniku by ostygły.

Jabłka umyć, obrać, pokroić na małe kawałki, posłodzić (jeśli to konieczne), przyprawić cynamonem (jesli lubicie) i gotowac na małym ogniu, aż rozmiękną tworząc mus (jeśli mają mało soku można dolać troszkę wody)

Ostudzone serniczki delikatnie wydobyć z foremki, na każdy nałożyć po 2-3 łyżeczki musu jabłkowego.

 

lekkie serniczki z musem jabłkowym

lekkie serniczki z musem jabłkowym

lekkie serniczki z musem jabłkowym

lekkie serniczki z musem jabłkowym

Odchudzona wersja przepisu na sernik z mlekiem i budyniem

Zimowe babeczki migdałowe z budyniem śmietankowym

vanilia81

migdalowe babeczki

Lubię, gdy otaczające mnie przedmioty do siebie pasują. Nie akceptuję dwóch różnych szklanek na stole, talerzyków z deserem z ,,różnej parafii", a kawy podane w filiżankach z innego serwisu, odbierają mi na nią ochotę. Słoiczki z galaretkami z jeżyn mam inaczej ozdobione niż te z pigwy. Nawet szczoteczki do zębów musimy mieć z mężem tej samej firmy, we współgrających kolorach, bo inaczej czułabym się źle. Maja wzdycha ,,Tatoooo ta spinka nie pasuje do bluzeczki i skarpetek" - moja Córeczka. Odnoszę nawet wrażenie, że desery które przygotowuję są czasem odbiciem tego co widzę za oknem. Kiedy piekłam te babeczki padał śnieg...Jeśli ktoś nie dostrzegł dodam jeszcze, że patera na zdjęciu jest błękitna w białe kropki i wtedy już na pewno poczujecie o co chodzi...Ale czy to źle?

Jakie są te babeczki? W sam raz słodkie, wilgotne, z delikatną migdałową nutą, śmietankowo-budyniową, miłą niespodzianką w środku i śniegową czapą z mascarpone. Krem dobrze się wyciska cukierniczą szprycą, mimo iż nie składa się z cukru pudru i masła. Skoro wersja z orzechami włoskimi powstała z miłości do jesieni, te musiały zyskać przydomek ,,zimowe".

Składniki:

  • 75 g mąki pszennej
  • 50 g mielonych migdałów
  • 120 g cukru
  • 125 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mleka

Nadzienie:

  • 300 ml mleka
  • torebka budyniu śmietankowego
  • 5 łyżeczek cukru

Krem :

  • 250 g serka mascarpone
  • 350 ml śmietany kremówki
  • 2-3 łyżki cukru pudru

Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Zmiksować masło z cukrem, dalej miksując dodać jajka i mleko. Do masy przesiać mąkę całosć ponownie zmiksować.

Piec w temperaturze 200°C przez 12—15 min. (do tzw. suchego patyczka)

Budyń ugotować według wskazówek na opakowaniu zużywając tylko 300 ml mleka ( w 100 ml rozpuścić proszek i cukier, resztę zagotować). Ostudzić

Wystudzone babeczki nadziewać budyniem. Najłatwiej zrobić to rękawem cukierniczym z końcówką umożliwiającą nadziewanie, ale równie dobrze można przeciąć babeczki na wysokości papierowej papilotki i posmarować je w środku budyniem.

Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania wsypać cukier puder. Wmieszać w masę mascarpone (na niskich obrotach miksera)

Na babeczki nałożyć (najlepiej za pomocą szprycy cukierniczej) kremem i ozdobić wedle uznania.

babeczki migdałowe

babeczki migdałowe

 

migdałowe babeczki

migdałowe babeczki

Przepis własny.

Za udostępnienie uroczych papilotek i doskonałej posypki dziękuję firmie Staedter

KRUCHE BABECZKI Z BUDYNIEM I JAGODAMI

vanilia81

kruche babeczki z budyniem i jagodami

 

Kruche babeczki - genialny wynalazek. Proste, a efektowne, każdy zawsze chętnie wyciąga po nie dłoń i w zaskakującym tempie znikają z patery. Ciasto do nich można upiec wcześniej, a potem napełnić tym, na co przyjdzie nam ochota. Zimą często przygotowuje wersję z kajmakiem, latem stawiam na owoce sezonowe. Tym razem przygotowałam wersję z budyniem i jagodami. Moje ukochane połączenie. Możliwość przygotowania ich w etapach sprawia, że są idealne na przyjęcia. Ja oczywiście preferuje wersję na słodko, ale jeśli pominiemy cukier i napełnimy wytrawnym farszem sprawdzą się jako przystawka. Nie musimy jednak urządzać przyjęcia, żeby się nimi cieszyć. Te zjedlismy na zwykły podwieczorek. Upiekłam z połowy wyrobionego ciasta, resztę zamroziłam, by w któregoś popołudnia wyczarować z niego inna ich wersję.

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła, pokrojoengo w małe kawałki
  • 75 g cukru
  • 1 żółtko
  • łyżka lub kilka łyżek zimenj wody

Z podanych składników zagnieść ciasto, owinąc je w folię spożywczą i włożyć do lodówki na min. 30 min. Foremki do babeczek posmarować (np.pędzelkiem) roztopionym masłem. Ciasto rozwałkować, wykroić ( ja wykrajam foreką, w której piekę) koła, wyłożyć nimi foremki, dociskając do jej brzegów. Piec w nagrzanym do 175°C piekarniku ok 10-15 min. (do zrumienienia się babeczek)

Po wyciągnięciu z piekarnika, ostudzić je w foremkach na metalowej kratce. Przestudzone napełniać  budyniem waniliowym (nie gorącym, chwilkę odczekać) przygotowanym według przepisu na opakowaniu, dodając jednak pół szklanki mleka mniej. Posypać jagodami. Gotowe :)

kruche babeczki z jagodami

 kruche babeczki z jagodami

Przepis- klasyczny przepis na kruche ciasto.

SERNIK KRÓLEWSKI

vanilia81

Żaden inny sernik nie kojarzy mi się tak bardzo z moją mamą jak ten. Mało tego, myślę, że moja mama mogłaby wypowiedzieć dokładnie to samo zdanie, bo przepis mamy od Babci. Nie trudno się zatem domyśleć, że czekam na dzień, w którym upiecze go moja córka...

Po wyciągnięciu go z piekarnika, jest pięknie wyrośnięty i może się wydawać, że będzie puchaty. Nic podobnego, po ostygnięciu obniża się, a pół kilograma masła w jego wnętrzu sprawia, że cieszy nas swoją zwartą, konkretną aksamitną konsystencją.

Nie jest to ciasto, którym możemy się bezkarnie zajadać. To kaloryczna wersja eleganckiego sernika, która dobrze się sprawdzi przy specjalnych okazjach.

Zmniejszyłam w przepisie ilość cukru, a dodałam więcej kakao. Ciastem można spokojnie wysoko wyłożyć boki, na pewno nie zabraknie go na górę (mi nawet zostało)

W najbliższą sobotę Dzień Matki, może warto go upiec?

Składniki ciasta ciemnego:

  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 40  g kakao (dałam znacznie więcej)
  • 1 jajko
  • 1 proszek do pieczenia (mały) 

Z podanych składników zagnieść ciasto w kulkę i włożyć do lodówki do schłodzenia.

Składniki masy serowej

  • 500 g białego mielonego sera
  • 3 jajek
  • 250 g masła
  • 250g cukru (dałam 200 g)
  • cukier waniliowy lub łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 budyń waniliowy w proszku

Ser zmiksować z żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym, dodać stopniowo masło, następnie wsypać budyń. Białka ubić na sztywno, delikatnie połączyć z masą.

Dno i boki tortownicy (dobrze ją zabezpieczyć masłem i oprószyć mąką, lub na spód położyć folię aluminiową, a boki wysmarować masłem) wyłożyć 2/3 częściami ciasta. Nie trzeba go rozwałkowywać, można to zrobić palcami, dociskając kawałki do ścianek tortownicy. Na przygotowany tak spód wylać masę serową, a na górę położyć kawałki pozostałego ciasta kakaowego.

Piec ok. godziny w piekarniku nagrzanym do 175°C. Jeśli zacznie za bardzo się brązowić, można je przykryć pergaminem. Po tym czasie zostawić na chwilę w piekarniku, po czym wyciągnąć ( np. na metalową kratkę) i ostudzić do końca.

królewski sernik bok

królewski sernik góra

SERNIK Z BUDYNIEM I MLEKIEM

vanilia81

 

Bardzo zwyczajny sernik, bez zaskakujących dodatków, za to smaczny, wilgotny, puchaty. Lubię piec go na początku tygodnia, a potem do weekendu delektować się nim do popołudniowej kawki. Prosty, łatwy, sprawdzony. Dla mnie najbardziej klasyczny. Oryginalny przepis przewiduje spód z ciasta kruchego, ja zrobiłam go ze sproszkowanych ciasteczek.

Składniki spodu:

  • 150 g. pokruszonych ciasteczek typu digestive (pełnoziarniste, półsłodkie)
  • 70 g roztopionego masła

Ciasteczka włożyć do woreczka i potraktować wałkiem do ciasta, tak, by przypominały piasek. Przełożyć je do miseczki, dolać roztopione masło i wymieszać. Otrzymaną masą wyłożyć spód lub w zależności od wielkości tortownice spód i boku foremki. Ja piekłam go w tortownicy o średnicy 24 cm. Odstawić do lodówki, na czas przygotowania masy serowej, by stężała.

Masa serowa:

  •  50 dag sera białego (mielonego, na sernik)
  •  1 jajko + 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy / łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/3 szklanki oleju 
  • 1  torebka budyniu waniliowego
  • 1,5 szklanki mleka

Jajko i żółtka zmiksować z cukrem, cukrem i esencja waniliową(cukrem waniliowym). Powoli dolewać olej, ciągle miksując. Dodawać stopniowo ser, budyń i mleko ciągle miksując.

Całość wylać na kruche ciasto.

Piec w rozgrzanym do 180°C piekarniku ok. 1 godziny. Gdyby pod koniec pieczenia za bardzo się brązowił, można go przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia.

 

Źródło: zeszyt z przepisami Cioci Izy :)

SNICKERS

vanilia81

ciasto snickers

Ciąg dalszy wypieków świątecznych. Snickers to jest to co tygryski lubią najbardziej. Miodowe ciasto, orzeszki, budyń i ten niebiański karmel... Mmmm

Składniki ciasta:

  • 60 dag mąki
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 20 dag masła ( w oryginale margaryna)
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

polewa orzechowa:

  • ½ kostki margaryny
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 20 dag posiekanych orzechów włoskich (ja dodaję po 10 dag włoskich i ziemnych niesolonych)

krem 1:

  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe

krem 2:

  • puszka skondensowanego mleka słodzonego (lub gotową masę kajmaową)

 1. Puszkę z mlekiem wstawić (zamkniętą) do garnka z woda i gotować 3 godz. Ostudzić.

2. Mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i przesianą przez sito posiekać z margaryną, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części.

3. Ciasto rozwałkować na 3 identyczne placki wielkości 29x30cm. Posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia blachy, przełożyć na nie placki. Na jedną z części wylać gorąca polewę orzechową i upiec razem z pozostałymi ok 10 min.(może chwilkę dłużej).

4. Ugotować budynie zużywając o połowę mniej mleka niż jest na opakowaniu, tj. w sumie 500 ml mleka. Ostudzić.

5. Na jeden upieczony, ostudzony placek nałożyć budyń, przykryć drugim plackiem posmarowanym karmelem, a następnie nakryć plackiem z polewa orzechową.

Ciasto jest najlepsze jeśli poleży noc w lodówce :)

© Ciasteczkolandia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci