Menu

Ciasteczkolandia

Wpisy otagowane : rabarbar

Ciasto rabarbarowe z kurkumą

vanilia81

ciasto z rabarbarem i kurkumą

Dobrze mieć przyjaciółkę z zeszytem pełnym takich prostych przepisów, Ciocie, w ogródku której rośnie rabarbar i sąsiadów, których można takim ciastem poczęstować ( nie tylko dlatego, że z drugiego końca świata przywieźli mi kurkumę)...

Do ciasta można użyć dowolnych, innych owoców np., wiśni, jabłek czy jagód. Używając tych słodszych warto dodać skórkę z cytryny.

Proste, smaczne, ucierane ciasto, wzbogacone kurkumą która, dodaje mu słonecznego koloru i subtelnego aromatu.

foremka: długa keksówka

temperatura pieczenia: 180ºC

Składniki:

  • 250 g masła
  • 250 g cukru
  • 250 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 1 i ½ łyżeczki prodzku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • kilka łody rabarbaru

Rabarbar obrać, umyć i pokroić w kilku centymetrowe kawałki.

Posmażyć go kilka minut z 3 łyżkami cukru i odrobiną wody, by trochę zmiękł, odstawić.

Masło (miękkie) utrzeć z cukrem na puszystą masę.  

Po kolei wbijać całe jajka, ciągle miksując.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy.

Dodać kurkumę (i obcjonalnie skórkę z umytej, wyparzonej cytryny).

Miksować chwilę, do połączenia się składników).

Przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.

Na górę nałożyć przygotowany wcześniej rabarbar.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez ok. 45 min.

Przed podaniem można opruszyć cukrem pudrem.

rabarbar

proste ciasto z rabarbarem

proste ciasto z rabarbarem i kurkumą

proste ciasto z rabarbarem

 

Muffinki jogurtowe z truskawkami i rabarbarem

vanilia81

jogurtowe muffinki z truskawkami i rabarbarem

Truskawki i rabarbar to duet, który sprawdza się zawsze, bez względu na to czy mówimy o dżemie, kompocie czy o ciastach. Właśnie te owoce trafiły do muffinek, które upiekłyśmy z Mają na zakończeniu jej roku przedszkolnego. Upieczone z podwójnej porcji zniknęły błyskawicznie rozchwytywane przez małe rączki. Mogę więc zagwarantować, że dzieci przyjmą je z entuzjazmem.

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 300 g jogurtu naturalnego (użyłam Bakoma Naturalny Gęsty)
  • 2 jajka 
  • 90 g (7 łyżek) cukru
  • 125 ml oleju rzepakowego
  • 200 g truskawek
  • 150 g rabarbaru
  • opcjonalnie 12 łyżeczek cukru perlistego lub cukru pudru do posypania.

Dobrze, żeby jajka i jogurt miały temperaturę pokojową.

Truskawki i rabarbar umyć i obrać. Truskawki pokroić na połowę, większe na ćwiartki, rabarbar na 1 cm plasterki lub wzdłuż a potem na 2 cm paseczki.

Mąkę z sodą przesiać do miseczki.

Do drugiego naczynia wbić jajka, dodać cukier, olej i jogurt, całość dokładnie wymieszać.

Przelać mokre składniki do suchych, całość krótko wymieszać widelcem, tylko tak by nie było widać suchej mąki.

Foremkę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami i napełnić je ciastem do 2/3 wysokości.

W każdą porcję powtykać owoce.

Jeśli używacie cukru perlistego, posypujemy nim muffinki przed pieczeniem, jeśli cukru pudru dopiero po upieczeniu i ostudzeniu.

Piec w 175° C przez ok. 20 min.

jogurtowe muffinki z truskawkami i rabarbarem

jogurtowe muffinki z truskawkami i rabarbarem

przepis własny

Waniliowa panna cotta z pieczonym rabarbarem

vanilia81

waniliowa panna cotta z pieczonym rabarbarem

Rabarbar... czekam na niego z utęsknieniem cały rok. Uwielbiam go w staromodnym kompocie, jako dodatek do tarty czy crostaty, a także w duecie z truskawkami w dżemie. Tym razem upiekłam go wg. przepisu Nigelli i wykorzystałam jako dodatek do panna cotty. Satynowa konsystencja i słodka wanilia w jej składzie (której ziarenka uparcie gromadzą się na spodzie i po obróceniu wygląda jakbyśmy posypali deser pieprzem...) polubiły się z kwaśno-słodkim rabarbarowym syropem. Taki sympatyczny, czerwcowy deser.

Pieczony rabarbar: ( na ten deser wystarczy podana niżej ilość, ja robię go z podwójnej ilości i wykorzystuje do innych deserów)

  • ½ kg rabarbaru (waga przed obraniem)
  • 150 g cukru

Składniki na panna cottę

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 4 płaskie łyżeczki żelatyny
  • laska wanilii
  • 50 g cukru

Rabarbar obrać, umyć, pokroić na ok. 2 cm kawałki.

Przełożyć do żaroodpornego naczynia, zsypać cukrem, wymieszać, przykryć folią i piec pół godziny w 190°C.

Zlać do rondelka sok, który wypłynie z rabarbaru i na niewielkim ogniu gotować go redukując jego ilość o połowę (stanie się bardziej gęsty)

Wykonanie panna cotty:

Śmietanę kremówkę zagotować z cukrem.

Laskę wanilii przeciąć wzdłuż, wydobyć z niej nożem czarne ziarenka i wraz z laską wrzucić do śmietany.

Całość gotować na małym ogniu, by cukier przestał być wyczuwalny pod łyżką, a śmietana nabrała aromatu wanilii.

Odlać 150 ml śmietany, dodać do niej żelatynę i dokładnie wymieszać (najlepiej małą trzepaczką) by żelatyna dokładnie się rozpuściła

Połączyć obie śmietany i raz jeszcze całość wymieszać.

Przelać do naczynek, odstawić, by deser troszkę przestygł,  następnie na kilka godzin umieścić w lodówce aż stężeje.

Polać syropem rabarbarowym z dodatkiem pieczonych łodyg rabarbaru.

Rabarbarowy dodatek może być schłodzony lub dla kontrastu podany na ciepło.

waniliowa panna cotta z pieczonym rabarbarem

waniliowa panna cotta z pieczonym rabarbarem

TARTA RABARBAROWA (NIGELLI L.)

vanilia81

TARTA Z RABARBAREM

Sezon rabarbarowy dobieg już końca, ale niedawno zobaczyłam w sklepie tak ładne jego pędy, że nie mogłam się im oprzeć i upiekłam, tak na pożegnanie tartę z tym warzywem. Warzywem...! Ten fakt chyba nigdy nie przestaje mnie zadziwiać...

Uwielbiam słodkości Nigelli. Sama nie wiem czy bardziej lubię ją, czy jej wypieki. Żaden jej przepis mnie nie zawiódł. W tym przypadku, nie można tez mówić o zawodzie, ale jeśli chodzi o spody do tart jestem tradycjonalistką: typowe kruche (słodkie!) ciasto lub spód z ciasteczek.

Serek to dobra baza pod rabarbar, choć jak dla mnie mógłby być słodszy. Sam rabarbar pieczony w piekarniku z cukrem ( przepis na niego, w wersji z cukrem waniliowym, Nigella podaje także osobno i poleca jako dodatek do lodów) genialny! Mogłabym go jeść łyżkami bez końca. Nadmiar syropu zawekowałam i już obmyślam sposób, w jaki go wykorzystam zimą.

spód:

  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżka drobnego cukru
  • ¼ łyżeczki soli
  • 85 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
  • 85 g zimnego twarogu śmietankowego, pokrojonego w kostkę
  • 2-3 łyżki zimnej śmietany kremówki

wypełnienie:

  • 1 kg (waga przed przycięciem i obraniem)
  • 300 g drobnego cukru

krem serowy:

  • 200 g zmielonego twarogu śmietankowego
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 4 łyżki muskatu lub rumu (dałam 2 łyżki rumu w obawie, że przyćmi smak rabarbaru)

glazura:

  • 6 łyżek soku zachowana po duszeniu rabarbaru

przygotowanie rabarbaru:

Rabarbar przytnij, obierz (jeśli tego wymaga, tj. nie jest młody), pokrój na 2 centymetrowe kawałki, posyp cukrem i całość dokładnie wymieszaj.

Tak przygotowany rabarbar piecz w żaroodpornej formie (ok. 20x 30 cm) przykrytej folią aluminiową, w temp. 190°C przez ok. 45 min., do momentu aż zmięknie. 

Po wyjęciu rabarbaru wstaw do piekarnika pustą blachę.

Gdy rabarbar wystygnie, zlej i zachowaj z niego soki.

spód ciasta:

Wymieszaj (najwygodniej w malakserze) mąkę, cukier i sól.

Dodaj masło i ser i pulsacyjnie na luźną masę z grudkami.

Na koniec dodaj śmietanę i ponownie trzy razy przemieszaaj. Ciasto odstaw na 20 min. do lodówki, następnie przełoż do foremki (do tart albo innej płytkiej,o ok.23-25 cm przekroju i ponownie wstaw do lodówki na 20 min.

Spód tarty wyłóż folię aluminiową lub pergamin i wysyp coś co ją obciąży (fasola, groch lub specjalne kulki ceramiczne, jeśli takowe posiadasz) - piecz na rozgrzanej blasze 15 min.

Usuń folię z obciążnikami i piecz kolejne 5 min., tak by ciasto było złociste.

Odstaw tarte na metalową kratkę, by aby ostygło.

Zlany sok umieść w rondelku i podgrzewaj, ciągle mieszając, tak by jego objętość zmniejszyła się o połowę. Sok zgęstnieje w kilka minut.

wykonanie kremu:

Trzepaczką wymieszaj twarożek, śmietanę do momentu, aż masa stanie się gładka i zgęstnieje. Dosyp cukier i dolej alkohol (jeśli chcesz), wymieszaj. Krem powinien przypominać konsystencją serek mascarpone i dać się gładko rozprowadzić po cieście.

Spód napełnij kołderką białego kremu, nałoż na niego niebiański rabarbar i uwieńcz dzieło polewając całość uzyskaną z soku glazurą. I jak radzi Nigella ,,Odsuń się, popodziwiaj chwilę - i jedź".

TARTA Z RABARBAREM

tarta z rabarbarem nigella

Źródło: ,,Jak być domową boginią" Nigella Lawson

CROSTATA RABARBAROWA, czyli o tym, że marzenia czasem się spełniają...

vanilia81

crostata rabarbarowa 

Takie ciasta lubię najbardziej. Proste, rustykalne, najlepiej podane na ciepło (tak by z miękkich, maślanych wręcz owoców wypływał sok). To taka włoska odpowiedz na francuską tartę, znacznie mniej elegancka, ale nie mniej smaczna. Do zrobienia takiego ciasta nie potrzebujemy miksera, a nawet foremki do tarty. Wystarczy zagnieć rękoma mąkę z masłem (nawet jajko i cukier nie są w tego typu wypiekach potrzebne, choć ja użyłam). Przygotowanie go zajmie chwilę, pieczę się je krótko, a uśmiech na twarzach domowników poprawia humor na całe popołudnie.

Kiedy wyjmuję takie ciasta z piekarnika, a jego zapach roznosi się wokół, czuję, że wszystko jest tak jak być powinno. Tak, jak to sobie zaplanowałam dawno, dawno temu. Widząc spadającą gwiazdę jako dziecko myślałam o kolejnej lalce Barbie, jako nastolatka o zdaniu matury (no dobrze, nie tylko o tym...), potem kolejno o własnym mieszkaniu, fajnym mężu, dwójce zdrowych dzieci. I wszystko to w ustalonej kolejności się spełniło.

To ciasto było by jeszcze wspanialsze, gdybym rabarbar do niego zerwała z przydomowego ogródka, ale kto powiedział, że przestałam marzyć...

Składniki ciasta:

  • 175 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła, pokrojonego w kosteczkę
  • łyżka wody
  • 50 g cukru
  • 2 jajka
  • pokruszony cukier w kostkach (tak by bryłki były widoczne) lub garść brązowego cukru

Farsz:

  • 600 g rabarbaru
  • 50 g brązowego (lub zwykłego cukru)
  • łyżeczka mielonego imbiru- opcjonalnie, ja nie dałam
     

Mąkę z cukrem i masłem rozetrzeć czubkami palców, tak by przypominały zacierki.

Dodać (jedno!) jajko, wodę i wyrobić na gładnie ciasto, z którego uformować dysk i włożyc do lodówki na min. 30 min.

W tym czasie przygotowac farsz. Rabarbar, obrać (jesli tego wymaga), pokroić w słupki, zasypać cukrem ( dodać ewentualnie imbir)

Rozwałkować ciasto (na oprószonej mąką stolnicy) na placek o średnicy ok. 35 cm. Jego środek posmarować żółtkiem, nałożyć farsz.

Zawinąć do środka brzegi ciasta. Pędzelkiem posmarować wierzch ciasta, roztrzepanym białkiem i posypać pokruszonymi kawałkami cukru w kostkach lub, tak jak ja cukrem brązowym.

Piec w nagranym do 200°C piekarniku przez 35 min. lud do momentu, aż ciasto nabierze złocistobrązowej barwy. Podawać na ciepło.

Przepis inspirowany Ciastem owocowym z książki ,,120 wypieków" z serii z kuchennej półeczki. Dodałam cukier i jajko do ciasta.

RABARBARÓWKA czyli o różowej starości wśród przyjaciółek :)

vanilia81

Zdaję sobie sprawę z tego, w jakim świetle stawia mnie fakt, że pierwszy, młodziutki, najsmaczniejszy rabarbar przerobiłam na alkohol...Spieszę zatem wyjaśnić, że w kwestii domowych wyrobów alkoholowych hierarchia wygląda następująco: najbardziej lubię je posiadać, następnie robić, a dopiero na końcu spożywać. Barwa tej nalewki oczarowała mnie całkowicie. Delikatny róż, muśnięty oranżem, przypomina dojrzałą brzoskwinię wygrzewającą się słońcu toskańskiego, przydomowego ogródka. Świadomość obcowania ze słojem tego koloru przez 6 tygodni (codziennie nim potrząsając) była dla mnie wystarczającym powodem by ją przygotować.

O walorach smakowych poinformuję po degustacji, ale już po tygodniu mogę powiedzieć, że pachnie milusio :)

Mąż rzucił męskim okiem na przepis i skwitował ,,to będzie słabe" (w sensie alkoholowej mocy). I wiecie co ? Bardzo dobrze! Różowa, kobieca naleweczka! Jeśli dane mi będzie dożyć starości, to jestem przekonana, że tego typu trunki, będę nalewała z kryształowej karafki, moim równie sędziwym przyjaciółką, kiedy z laseczkami dotrą do mnie z wizytą. Nie bez powodu przecież dostałam od jednej z nich taką urodzinową karteczkę (zdjęcie poniżej), a pod życzeniami dopisek ,,Wiem, że jak będziesz w wieku tej pani, będziesz jeszcze bardziej glamorous "...

Ilość składników dyktowana jest wielkością słoików (lub składników) jaka posiadacie, podaje orientacyjnie. Ja zrobiłam z połowy poniższego przepisu.

składniki:

  •  1 kg rabarbaru (po obraniu zostanie ok.600g)
  •  1 litr taniej wódki (albo więcej)
  •  300 g drobnego cukru
  •  2 słoiki o pojemności 1 litra

Rabarbar obrać, pokroić w 2-3 cm kawałeczki, przełożyć po połowie do słoi.Każdy zasypać 150 g cukru, zamknąć i dobrze potrząsnąć. Zalać wódką i odstawić w chłodne, ciemne miejsce na minimum 6 tyg. (maksymalnie 6 miesięcy) Codziennie lub co drugi dzień potrząsając słojem :)

Źródło: Nigella Lawson ,,Jak być domową boginią"

© Ciasteczkolandia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci