Menu

Ciasteczkolandia

Wpisy otagowane : brazowy-cukier

Ciasteczka listki (z syropem klonowym)

vanilia81

 ciasteczka_listki_z_syropem_klonowym_1

Nie wiem czy to ten trawnik za domek usłany liśćmi dębu, czy nadwyżka syropu klonowego w lodówce sprawiła, że na pomysł upieczenia takich ciasteczek wpadłam.

Posmak syropu klonowego, pełnoziarnista mąka i brązowy cukier sprawiają, ze idealnie wpisały się w jesienny klimat. Takie wiecie, kruche ciastka do herbarki po obiedzie.

I jeszcze cytat z Antosia mojego ,,Tato upiekliśmy dziś z mamą ciasteczka o kształcie liści dębu i Kanady".

Takie pieczenie to dla dzieci świetna nauka botaniki ( i geografii jak się okazuje ;) ale o tym więcej w kolejnym poście...

Składniki:

szklanka o pojemności 250 ml.

  • 2 szklanki mąki pszennej zwykłej
  • 1 szklanka pełnoziarnistej mąki pszennej
  • 2 szczypty soli
  • 200 g miękkiego masła
  • ¾ szklanki drobnego cukru (u mnie pół na pół biały i brązowy)
  • pół szklanki syropu klonowego
  • 1 żółtko
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego

Mąkę zwykłą przesiać do pełnoziarnistej, dodać sól, wymieszać.

Utrzeć masło z cukrem na puszysta masę. Dolać syrop klonowy, żółtko, wanilie i miksować jeszcze chwilę.

Wsypać mąki z solą i wyrobić mikserem, by składniki się połączyły.

Podzielić ciasto na dwie części, owinąć folią spożywczą i odstawić na ok. 30 min. do lodówki.

Duże blachy wyłożyć papierem do pieczenia.

Wyjąć pierwszą część ciasta, rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok. 5-6 mm i wycinać foremkami w kształcie liści ciasteczka.

Przekładać na blachę.

Piec w rozgrzanym do 180ºC (termoobieg) piekarniku przez ok. 12 min. do momentu, aż się zarumienią.

upieczone przełożyć na metalową kratkę do ostudzenia.

Przechowywać w metalowej puszce do tygodnia.

Smacznego!

foremki: Home and you klik i Ale dobre klik

szara puszka na ciastka: Artisanhome& garden klik

drewniana, dębowa deska: Wild wood stories klik

ciasteczka_listki_z_syropem_klonowym_3

ciasteczka_listki_z_syropem_klonowym_2

Chlebek bananowy z migdałami Billa Grangera

vanilia81

 chleb bananowy Bill Granger

Chlebków bananowych znajdziecie na blogu już kilka  i szczerze mówiąc trudno byłoby mi polecić, któryś szczególe.

Wszystkie są smacznym, szybkich i prostym w przygotowaniu sposobem na wykorzystanie nadwyżki dojrzałych bananów. Dziś do listy dorzucam przepis Billa Grangera, na wersję z migdałami. 

Zobacz także:

Bananowy chlebek z burbonem/rumem i orzechami włoskimi Nigelli Lawson

Ciasto z karmelizowanymi bananami

Składniki:

  • 50 g brązowego cukru (najlepiej drobnego)
  • 30 g posiekanych migdałów
  • 250 ml kwaśnej śmietany (12 lub 18%)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 100 g masła
  • 200 g cukru
  • 2 jajka
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 250 g miękkich, dojrzałych bananów (ok. 2 średnich sztuk)

temperatura pieczenia: 200º C

foremki : 2 szt. keksówek 10 cm x 18 cm

Masło stopić, odstawić do ostudzenia.

Brązowy cukier wymieszać w małej miseczce z migdałami. Odstawić 

W dużej misce wymieszać śmietanę z sodą i odstawić na 5 min.

Po tym czasie dodać masło, biały cukier i roztrzepane wcześniej widelcem jajka.

Do osobnej miski przesiać mąkę, proszek i cynamon.

Stopniowo dodawać do suchych składników śmietanową masę, a na koniec pogniecione banany.

Wymieszać tylko do połączenia się składników.

Foremki natłuścić w kilku miejscach i wyłożyć papierem do pieczenia.

Przelać ciasto do foremek, posypać je mieszanką brązowego cukru i posiekanych migdałów.

Piec w nagrzanym do 200°C piekarniku przez 1 godzinę (lub chwilę dłużej, do momentu, aż wbity w ciasto patyczek do szaszłyka będzie suchy)

Wyjąć i odstawić na 20 min., a następnie wydobyć z foremki i odstawić (najlepiej na metalowej kratce)do ostygnięcia.


ib laursen

chlebek bananowy Bill Granger

prosty chlebek bananowy

chlebek bananowy prosty szybki z migdałami

źródło przepisu ( zmniejszyłam ilość cukru): Bill Granger ,,Nakarm mnie"

Ceramika widoczna na zdjęciu pochodzi ze sklepu Pretty Home

Krem z ciasteczek korzennych

vanilia81

krem z ciasteczek korzennych

Speculoos to kruche, płaskie, korzenne ciasteczka w kształcie figurek uwielbiane w Belgii i Holandii (tam pod nazwą speculaas) z odciśniętym ornamentem. Tradycyjnie pieczone w specjalnych, drewnianych formach. Pamiętam z dzieciństwa wersję, której jedną stronę ciasteczka pokrywały płatki migdałowe (które oczywiście w pierwszej kolejności odrywałam). Sama nigdy ich nie piekłam, pewnie głównie z powodu braku form, ale chętnie je kupuję, a w tym roku zrobiłam z nich krem, który sprawdzi się do posmarowania zimą tostów, gofrów czy przełożenia ciasta.

Uczciwie przyznam, że wersja z białą czekoladą i cukrem trzcinowym przytłacza słodyczą ( dziwne, że piszę to ja-ta, która bez mrugnięcia okiem jest w stanie opróżnić puszkę skondensowanego, słodzonego mleka...) Uważam, że wersja z gorzką czekoladą jest w duecie ze słodkimi, korzennymi ciasteczkami rozsądniejsza.

Składniki:

  • 150 g korzennych ciasteczek speculoos
  • 2 łyżki miodu
  • 30 g cukru (zwykły lub trzcinowy)
  • 100 ml mleka
  • 50 ml oleju
  • 90 g ulubionej czekolady (białej, mlecznej, gorzkiej lub mieszanki powyższych)

Ciasteczka podpiec przez 10 min. w piekarniku nagrzanym do 150°C.

Przestudzić je i zmiksować na proszek.

Dorzucić do ciasteczek drobniutko pokrojona, lub startą na tarce

czekoladę.

Mleko podgrzać z miodem i cukrem. Odstawić z ognia i wsypać do mlecznej mieszanki ciasteczka z czekoladą

Wymieszać, by czekolada się rozpuściła (w razie potrzeby całość krótko podgrzać).

Do uzyskanej gładkiej masy dolać powoli olej i całość dokładnie połączyć.

Ciepły krem przelać do słoiczków i odstawić do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.

Przechowywać w lodówce.

krem z ciasteczek korzennych

krem z ciasteczek korzennych

krem z speculoos

źródło: Singrid Verbert ,,Smakowite prezenty"

Dżem brzoskwiniowy z brązowym cukrem

vanilia81

dżem brzoskwiniowy z brązowym cukrem

Promyki słońca zamknięte w słoiczkach. Brązowy cukier jeszcze bardziej podkreśla ciepłą nutę brzoskwini. Na porannych tostach smakują świetnie :)

Składniki:( na dwa 150ml słoiczki)

  • kilogram dojrzałych brzoskwiń ( waga po obraniu i pozbawieniu pestek)
  • pół szklanki brązowego cukru
  • pół szklanki wody

Brzoskwinie umyć, obrać, pozbawić pestek. Odważyć kilogram i pokroić w kosteczkę (1-2 cm)

Wrzucić do garnka, zalać wodą, dodać sok z cytryny i gotować na małym ogniu przez 30 min.

Dosypać cukier i gotować kolejne pół godziny, mieszając od czasu do czasu by nie przywarły do dna.

Następnego dnia (lub po kilku godzinach przerwy) gotować kolejną godzinę (pilnując, by ich nie przypalić)

Przełożyć do wyparzonych słoiczków i dobrze zakręcić. Ja dodatkowo je pasteryzuje (gotując zakręcone słoiczki przez 10min. w garnku wypełnionym do połowy ich wysokości wodą)

Gotowe dżemy ustawić do góry dnem, aż przestygną.

 

dżem brzoskwiniowy z brązowym cukrem

Dżem brzoskwiniowy z brązowym cukrem

 

 

 

Dżem truskawkowy z nutą cynamonu

vanilia81

dżem truskwkowy z cynamonem

Prawdziwy dżem z truskawek. Bez cukrów żelujących czy fixów, taki któremu musimy poświęcić trzy godziny często mieszając, bo w przeciwnym razie grozi nam szorowanie garnka. Gęsty, intensywny, słodki. Smak i aromat kilograma truskawek zamknięty w dwóch nie za dużych słoiczkach.

Osobiście przeżyłam zawód odkrywając rok temu w składzie moich ukochanych fixów substancję konserwującą, staram się ich teraz unikać, choć skłamałabym mówiąc, że konsystencja, czy smak ich mi nie odpowiada, albo, że już nigdy ich nie użyje, bo pewnie to zrobię.

Bez względu na to, z której metody korzystacie zachęcam do dodania do dżemu z truskawek odrobiny cynamonu i zastąpienie części białego cukru-brązowym. Ten smak się sprawdza, szczególnie w środku zimy...

 

Składniki:

  • 1 kg truskawek
  • 100 g brązowego cukru
  • 100 g białego cukru
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • łyżka soku z cytryny

 

Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek (nie odwrotnie, bo woda ,,kradnie" im smak)

Przekładamy do garnka (najlepiej z nieprzywieralnym dnem) i na małym ogniu doprowadzamy do wrzenia, mieszając od czasu do czasu gotujemy przez godzinę.

Po tym czasie dodajemy oba rodzaje cukru, cynamon, sok z cytryny- całość gotujemy jeszcze, często mieszając, ok dwóch godzin, do momentu, aż dżem zgęstnieje i po przełożeniu na zimy talerzyk zastygnie.

Gotowy dżem natychmiast przekładamy do wyparzonych słoików, które szczelnie zamykamy.

 

dżem truskwkowy z cynamonem

 dżem truskwkowy z cynamonem

przepis własny

 

SEZAMOWE CIASTECZKA SZCZĘŚCIA

vanilia81

Swą tajemniczo brzmiącą nazwę ciasteczka zawdzięczają temu, iż w Afryce sezam uznawany jest za symbol powodzenia. Nie wiem czy to prawda, ale wiem na pewno, że ciasteczka uszczęśliwiają każdego kto ich spróbuje. Ładnie opakowana piramidka tych słodkości, ofiarowana w prezencie zawsze wywołuje uśmiech na twarzach obdarowywanych, a to wystarczający powód by nosiły tak zacną nazwę. Są słodkie, chrupiące i moooocno sezamowe. Bardzo je lubimy!

Składniki:

  • 2/3 szklanki (100 g) sezamu
  • 100g masła
  • 1/2 szklanki (100 g) białego cukru
  • 1/2 szklanki (85 g) jasnego brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (zastąpiłam łyżeczką ekstraktu)
  • 1 i 1/4 szklanki (170 g) mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4łyżeczki  cynamonu                                                                                                                            

Masło zmiksować z 2 rodzajami cukru i cukrem waniliowym.

Dodać jajko, dalej miksując. 

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i cynamonem i stopniowo dodawać do ciasta nadal ucierając.

Następnie dosypać do ciasta połowę uprażonego sezamu, wymieszać, by połączyło się z ciastem. 

Odstawić ciasto na min. 1 godz. do lodówki.

Po tym czasie formować kulki średnicy ok. 3 cm . Każdą kulkę obtoczyć  w pozostałym sezamie, kłaść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i lekko rozpłaszczać palcami/ dłonią.

Układać na dwóch dużych blaszkach (tych z piekarnika), zachowując dość duże odstępy miedzy ciasteczkami. Powinny po ok. 20 kulek każdą, czyli łącznie ok. 40 szt.

Piec ok. 10-15 min. w 190 °C., aż będą złote ( nie dopuścić, by stały się brązowe!) Zdejmować z papieru do pieczenia dopiero po ostygnięciu.

 

Przepis Agusi, znaleziony wiele lat temu na forum Cin-Cin

 

© Ciasteczkolandia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci