Menu

Ciasteczkolandia

Wpisy otagowane : Nigella

Oliwne ciasto czekoladowe Nigelli Lawson

vanilia81

oliwne czekoladowe ciasto Nigelli Lawson

Banalnie proste, a intrygujące. Oliwa z oliwek spotkała się z kakao by stworzyć lekkie, wyjątkowo mięciutkie, szybkie w wykonaniu ciasto. Oliwa jest wyczuwalna, to ona zapewnia ciastu oryginalność i dodaje włoskiego charakteru. Jeśli chcemy podać je w bardziej wytwornej wersji wystarczy zastąpić mąkę mielonymi migdałami i podać je na ciepło z garścią malin i łyżką mascarpone, czy lodów. Ciasto na zdjęciu jest wariantem podstawowym, ale z pewnością skuszę się na wersję z migdałami.

Składniki:
  • 150 ml oliwy
  • 50 g kakao dobrej jakości
  • 125 ml wrzątku
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 125 g mąki pszennej (lub 150 g mielonych migdałów)
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 200 g drobnego cukru
  • 3 jajka

Dno tortownicy 22- 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Przesiać kakao i wymieszać je z wrzątkiem na gładką, czekoladową, półpłynną pastę. Dodać ekstrakt waniliowy, wymieszać i odstawić do ostygnięcia.

W oddzielnej miseczce wymieszać mąkę, sodę i szczyptę soli. 

Miksować cukier, oliwę i jajka przez 3 minuty na bladożółtą, puszystą, kremową masę.

Zmniejszyć obroty miksera i dodać kakaową pastę.

Na koniec ucierania dosypać powoli mąkę z dodatkami, by całość dokładnie ( to ważne!)  się połączyła. Płynne ciasto przelewamy do przygotowanej foremki.

Piekarnik rozgrzać do 170°C.

Piec 45 minut, aż ciasto zetnie się przy ściankach, a na środku pozostanie miękkie i wilgotne. Na wbitym w środek patyczku powinno po wyjęciu zostać tylko kilka lepkich, czekoladowych okruchów.

Ciasto w foremce odstawić na 10 minut na metalowa kratkę, żeby przestygło, a następnie okroić je nożem dookoła foremki i otworzyć tortownicę. Posypać cukrem pudrem (czego uczynić zapomniałam...)


oliwne czekoladowe ciasto Nigelli Lawson

 Źródło przepisu: ,,Nigellissima" Nigella Lawson

Biszkopt teściowej Nigelli Lawson

vanilia81

 biszkopt tesciowej Nigelli

Lubimy się ostatnio z foremką keksówką. Piekłam ciasto z suszonymi owocami i herbatą earl grey , chlebek bananowy, a teraz ten biszkopt. Kwadratowe kawałki ciasta, przypominające kształtem tosty, dobrze mi się komponują z kubkiem herbaty. Nigella, która przepis na nie dostała od swojej teściowej, napisała ,,to jedno z tych prostych ciast, które nie robią na nas wrażenia do póki nie zaczniemy ich kroić i jeść". Cytrynowa nutą i charakterystyczny słodki, uroczo kruszący się cukrowy wierzch, który ma się ochotę odrywać jak kruszonkę z ciasta drożdżowego. Mało wytworne, ale to nic, bo smak jest dokładnie taki jakiego potrzeba w jesienne popołudnia. Takim ciastem powinny częstować babcie swoich wnuków. Jeśli dane mi będzie ich doczekać nie omieszkam tego robić.

Składniki:

  • 240 g miękkiego masła
  • 200 g drobnego cukru plus 2 łyżki do oprószenia
  • 1 cytryna (sok i otarta z niej skórka)
  • 3 duże jajka
  • 300 g mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Masło utrzyj z cukrem i skórką cytrynową.

Dodawaj mieszając jajko i łyżkę mąki.

Ostrożnie wmieszaj resztę mąki, na koniec wlej sok z cytryny.

Przelej ciasto do natłuszczonej i wyłożonej papierem foremki keksówki ( o wymiarach 23 x 13 x 7 cm).

Posyp je z góry cukrem i piecz ok.1 godz. w piekarniku nagrzanym do 170ºC, aż patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy po wyciągnięciu. Ostudź ciasto przed wyjęciem z foremki.


biszkopt tesciowej Nigelli

biszkopt tesciowej Nigelli

biszkopt tesciowej Nigelli

źródło: ,,Jak zostać domową boginią" Nigella Lawson

Czekoladowa wieża

vanilia81

 czekoladowa wieża

Czekoladową wieże upiekłam na dwudzieste urodziny mojej Siostry. Dwudzieste! A pamiętam telefon do szpitala i to zaskoczenie, że jest dziewczynką a nie chłopcem. Była mała, szczupła i krzyczała wniebogłosy przy kąpieli. Trzy lala później nabierała się, że klamka do mojego pokoju jest gorąca, nie dotykała jej więc i nie wchodziła do środka...11 lat różnicy to dużo. Za dużo żeby w dzieciństwie bawić się razem lalkami, mieć wspólnych znajomych, rozumieć swoje problemy i decyzje. Jesteśmy jak dwie krople...benzyny. Całkowicie inne, ale to nie przeszkadza mi Ją kochać i piec dla Niej torty :) Sto lat Madzinku!

Składniki:

  • 6 białek dużych jaj
  • 300 g złocistego, drobnego cukru
  • 3 łyżki kakao w proszku
  • 1 łyżeczka czerwonego octu winnego

Krem:

  • 6 dużych żółtek
  • 100 g złocistego, drobnego cukru
  • 2 łyżki kakao w proszku
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 300 ml pełnotłustego mleka
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 100 g gorzkiej czekolady dobrej jakości
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 20 g orzechów włoskich ( w oryginale pistacje)

Na papierze do pieczenia odrysuj (przy pomocy foremki/talerzyka o tej średnicy) trzy okręgi o  średnicy 20 cm. Potrzebne są trzy blachy, ja mam dwie, ale przycięłam papier i udało mi się zmieścić dwa okręgi na jednej (tej bez wygiętych boczków) blaszce.

Białka ubij na sztywno, a następnie dosypuj po łyżce cukru, miksując po każdej z nich.Nie spiesz się! Pianę posyp kakao w proszku, skrop octem i wymieszaj delikatnie, ale konkretnie.

Podziel i rozłóż ją równo na 3 przygotowanych okręgach.

Piecz w 140ºC przez godzinę, po tym czasie wyłącz piekarnik i zostaw nim bezy do ostygnięcia. Najwygodniej piec je wieczorem i zostawić na noc w piekarniku.

Krem:

  • 6 dużych żółtek
  • 100 g złocistego drobnego cukru
  • 2 łyżki kakao w proszku
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 300 ml mleka 3,2%
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 100 g gorzkiej czekolady dobrej jakości
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 20 g orzechów włoskich (w oryginale posiekanych pistacji)

Żółtka utrzyj z cukrem, mieszając dodaj kakao i mąkę (ja je przesiałam).

W rondlu podgrzej mleko i śmietanę, a następnie wlej je do jajek z cukrem, mieszając przy tym trzepaczką,

Przelej całość z powrotem do rondla i nie przerywając mieszania doprowadź do wrzenia.

Gdy krem zgęstnieje ściągnij go z ognia.

Czekoladę roztop w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, dodaj ją wraz z ekstraktem waniliowym do kremu i wymieszaj, by wszystko ładnie się połączyło.

Odstaw krem do ostygnięcia. Jeśli zależy Ci na czasie, wstaw rondel z nim, do lodowatej wody i mieszaj, wówczas szybko wystygnie. Żeby uniknąć tworzenia się skórki na wierzchu można na krem przesiać warstwę cukru pudru.

Bezowy blat połóż na paterze/talerzu, pokryj 1/3 częścią kremu, przykryj kolejnym blat i tak na przemian.Górę posyp orzechami

Uwagi:

Bezowe blatu upiekłam dzień wcześniej wieczorem, wystygły przez noc w piekarniku. Krem przygotowałam i przełożyłam nim tort rano, a podany był popołudniu. Do tego czasu przechowywany był w lodówce i w związku z tym, beza nabrała wilgoci, krem ją rozmiękczył i nie była już taka chrupiąca jak na zdjęciu, straciła też na wysokości. Dało się ją pokroić, ale powstał tort-deser z pysznym kremem o smaku (domowej roboty!) czekoladowego budyniu. Jeśli więc zależy Wam na jego dostojnym wyglądzie, przygotujcie krem i bezę wcześniej (przechowując w temp.pokojowej) i połączcie obie te części możliwie krótko przed podaniem.

Myśl o konieczności podgrzewaniu żółtek, u osób mniej doświaydczonych cukierniczo, może rysować w głowach wizję tortu przełożonego jajecznicą, pragnę uspokoić, mały ogień i ciągłe mieszanie nie pozwolą do tego dopuścić.

Z bezowymi blatami jest niewiele pracy, krem wymaga troszkę zabawy, ale nie jest skomplikowany.

Polecam, tort łączy w sobie niebanalny wygląd z doskonałym smakiem.

 

czekoladowa wieża

czekoladowa wieża

czekoladowa wieża

czekoladowa wieża

źródło przepisu: ,,Jak zostać domową boginią" Nigella Lawson

TARTA RABARBAROWA (NIGELLI L.)

vanilia81

TARTA Z RABARBAREM

Sezon rabarbarowy dobieg już końca, ale niedawno zobaczyłam w sklepie tak ładne jego pędy, że nie mogłam się im oprzeć i upiekłam, tak na pożegnanie tartę z tym warzywem. Warzywem...! Ten fakt chyba nigdy nie przestaje mnie zadziwiać...

Uwielbiam słodkości Nigelli. Sama nie wiem czy bardziej lubię ją, czy jej wypieki. Żaden jej przepis mnie nie zawiódł. W tym przypadku, nie można tez mówić o zawodzie, ale jeśli chodzi o spody do tart jestem tradycjonalistką: typowe kruche (słodkie!) ciasto lub spód z ciasteczek.

Serek to dobra baza pod rabarbar, choć jak dla mnie mógłby być słodszy. Sam rabarbar pieczony w piekarniku z cukrem ( przepis na niego, w wersji z cukrem waniliowym, Nigella podaje także osobno i poleca jako dodatek do lodów) genialny! Mogłabym go jeść łyżkami bez końca. Nadmiar syropu zawekowałam i już obmyślam sposób, w jaki go wykorzystam zimą.

spód:

  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżka drobnego cukru
  • ¼ łyżeczki soli
  • 85 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
  • 85 g zimnego twarogu śmietankowego, pokrojonego w kostkę
  • 2-3 łyżki zimnej śmietany kremówki

wypełnienie:

  • 1 kg (waga przed przycięciem i obraniem)
  • 300 g drobnego cukru

krem serowy:

  • 200 g zmielonego twarogu śmietankowego
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 4 łyżki muskatu lub rumu (dałam 2 łyżki rumu w obawie, że przyćmi smak rabarbaru)

glazura:

  • 6 łyżek soku zachowana po duszeniu rabarbaru

przygotowanie rabarbaru:

Rabarbar przytnij, obierz (jeśli tego wymaga, tj. nie jest młody), pokrój na 2 centymetrowe kawałki, posyp cukrem i całość dokładnie wymieszaj.

Tak przygotowany rabarbar piecz w żaroodpornej formie (ok. 20x 30 cm) przykrytej folią aluminiową, w temp. 190°C przez ok. 45 min., do momentu aż zmięknie. 

Po wyjęciu rabarbaru wstaw do piekarnika pustą blachę.

Gdy rabarbar wystygnie, zlej i zachowaj z niego soki.

spód ciasta:

Wymieszaj (najwygodniej w malakserze) mąkę, cukier i sól.

Dodaj masło i ser i pulsacyjnie na luźną masę z grudkami.

Na koniec dodaj śmietanę i ponownie trzy razy przemieszaaj. Ciasto odstaw na 20 min. do lodówki, następnie przełoż do foremki (do tart albo innej płytkiej,o ok.23-25 cm przekroju i ponownie wstaw do lodówki na 20 min.

Spód tarty wyłóż folię aluminiową lub pergamin i wysyp coś co ją obciąży (fasola, groch lub specjalne kulki ceramiczne, jeśli takowe posiadasz) - piecz na rozgrzanej blasze 15 min.

Usuń folię z obciążnikami i piecz kolejne 5 min., tak by ciasto było złociste.

Odstaw tarte na metalową kratkę, by aby ostygło.

Zlany sok umieść w rondelku i podgrzewaj, ciągle mieszając, tak by jego objętość zmniejszyła się o połowę. Sok zgęstnieje w kilka minut.

wykonanie kremu:

Trzepaczką wymieszaj twarożek, śmietanę do momentu, aż masa stanie się gładka i zgęstnieje. Dosyp cukier i dolej alkohol (jeśli chcesz), wymieszaj. Krem powinien przypominać konsystencją serek mascarpone i dać się gładko rozprowadzić po cieście.

Spód napełnij kołderką białego kremu, nałoż na niego niebiański rabarbar i uwieńcz dzieło polewając całość uzyskaną z soku glazurą. I jak radzi Nigella ,,Odsuń się, popodziwiaj chwilę - i jedź".

TARTA Z RABARBAREM

tarta z rabarbarem nigella

Źródło: ,,Jak być domową boginią" Nigella Lawson

© Ciasteczkolandia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci