Menu

Ciasteczkolandia

Wpisy otagowane : konfitura

Konfitura z pomarańczy

vanilia81

konfitura z pomarańczy

Zatęskniłam za mieszaniem konfitur... Długie, cienkie paseczki aromatycznej pomarańczowej skórki z kawałkami miąższu zanurzone w obłędnym syropie. To ulubioną konfitura mojego męża, moją chyba też. Idealna na śniadanie, podana z dobrym pieczywem, czy muffinami. Doskonała do ciast (już planuję polać nią sernik), deserów, lodów, albo po prostu do wyjadania łyżeczką ze słoika (dla mnie to mocna konkurencja Nutelli w tej kwestii)

Składniki:

  • ok. 1 kg pomarańczy
  • ok. 1 kg cukru
  • 400 ml wody
  • 1 goździki
  • sok z 1 cytryny

Pomarańcze sparzyć i dobrze umyć (chyba, że używacie ekologicznych, wtedy wystarczy umyć).

Obrać je ze skórki, najlepiej za pomocą obieraczki, możliwe jak najcieniej, tak by od spodu skórki nie było białej warstwy, a jeśli jest zeskrobać ją nożykiem.

Pokroić skórkę na cienkie paseczki.

Białą część skórki usunąć także z owocu i wyrzucić (jest gorzka!). 

Pomarańcze podzielić na pojedyncze cząstki i przekroić. Nie zawracałam sobie głowy usuwaniem białych błonek między cząstkami, tylko pokroiłam je na trzy części, jeśli jednak są twarde, ich także dobrze się pozbyć.

Tak przygotowane owoce (ze skórką) zważyć i na 1kg owoców potrzebować będziemy 1 kg cukru (czyli odpowiednio np. 70 dag owoców= 70 dag cukru)

W dużym garnku doprowadzić do wrzenia cząstki i skórki pomarańczy z wodą

Gotować 20 min. Zdjąć z ognia, wsypać cukier i dodać goździk Wymieszać, ostudzić.

Ponownie całość doprowadzić do wrzenia i gotować 15 min.,po czym odstawić i dodać sok z cytryny.

Całość dokładnie wymieszać. Gorącą konfiturę przelać do gorących, wyparzonych słoików i zamknąć i odstawić do góry nogami, aż przestygną.

konfitura z pomarańczy

konfitura z pomarańczy

konfitura z pomarańczy

przepis oparty na konfiturze korzennej z czerwonych grejpfrutów

PANCAKES

vanilia81

 

pancake

Pancaksy już były na blogu w wersji z bekonem i syropem klonowym , ale moja rodzina tak je lubi, że warto przepis przypomnieć :) Podane na (u nas niedzielne) śniadanko, są gwarancją udanego dnia :) Naprawdę!

Składniki:

  • 30 g ( 2 łyżki) masła + trochę do smażenia
  • 225 g mąki
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 200 ml mleka
  • 2 jajka

Masło rozpuścić i odstawić do ostygnięcia.

Do jednej miski wsypać mąkę, proszek, cukier i sól i wymieszać. 

Do drugiej miski wbić jajka, wlać mleko i rozpuszczone masło.

Następnie połączyć składniki mokre z suchymi i wymieszać widelcem (lub zmiksować za pomoca miksera lub blendera).

Rozgrzać patelnie i roztopić na niej odrobinę masła. Smażyć placuszki, moje mają ok. 8-10 cm średnicy, jak zakrętki większych słoików. Gdy pojawią się pęcherzyki powietrza, to znak, że można je obrócić i smażyc jeszcze kilka chwil.

Podawać z konfiturami, galaretkę, syropek klonowym -jak tylko lubicie :)

Przepis z ,,Nigella gryzie"

© Ciasteczkolandia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci